BACK TO
TOP
Πληρωμές

Ιούλιο η πίστωση πρώτης δόσης Νέων με έγκριση, Οκτώβριο οι ενστάσεις

Μετά την εξόφληση όλων των εκκρεµοτήτων της περσινής χρονιάς, που ολοκληρώθηκε αισίως την περασµένη Τρίτη 5 Ιουλίου, για το επόµενο δίµηνο το κοµµάτι των πληρωµών θα κινείται «υποτονικά».

6_pin_85

Ελένη Δούσκα

15310
12

Μέσα στον Ιούλιο  πιστώνεται η πρώτη  δόση στους Νέους  Αγρότες με έγκριση, Οκτώβριο οι ενστάσεις

Εξαίρεση οι Νέοι Αγρότες, καθώς µέσα στο µήνα αναµένεται να τρέξει η πρώτη παρτίδα πληρωµών περίπου 10.000 Νέων Αγροτών του 2021 που ήδη βρίσκονται στη λίστα των δικαιούχων. Αντίστοιχα, µετά το καλοκαίρι και το αργότερο έως τον Οκτώβριο δροµολογούνται οι πληρωµές για εκείνους που θα δικαιωθούν από τις ενστάσεις. Να σηµειωθεί ότι τα παραπάνω αφορούν εκείνους του Νέους που ανήκουν στη λίστα Περιφερειών που ήδη έχουν εκδώσει αποτελέσµατα, δηλαδή τη ∆υτική Μακεδονία, τη ∆υτική Ελλάδα, την Κρήτη, τη Θεσσαλία, την Κεντρική Μακεδονία, τη Στερεά Ελλάδα, την Ήπειρο και την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη.

Αδιευκρίνιστος παραµένει προς το παρόν ο προγραµµατισµός των πληρωµών για εκείνους τους νέους που χρωστούσαν συµπληρωµατικά δικαιολογητικά (διακοπή εξω-γεωργικής δραστηριότητας και χαρτιά ιδιοκτησίας). Σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι προθεσµίες για την προσκόµισή τους δεν έχουν ακόµα λήξει, ωστόσο µένει να φανεί αν οι πιστώσεις αυτές θα τρέξουν αρχές φθινοπώρου ή εµβόλιµα κάποια στιγµή µέσα στον Αύγουστο.

Από εκεί και πέρα, οι περιφέρειες ασχολούνται και µε τις εξοφλήσεις (β’ δόση) των Νέων Γεωργών του 2016, καθώς έχουν µείνει κάποιοι ακόµη απλήρωτοι, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν πληρωθεί έως τα τέλη του Ιουλίου, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ. Παράλληλα έως τον Οκτώβριο, θα ολοκληρωθεί και η κατάρτιση των δικαιούχων του Μ.6.3 (Ενίσχυση µικρών εκµεταλλεύσεων) για να ξεκινήσουν οι πληρωµές της β’ δόσης, σύµφωνα µε στελέχη των διαχειριστικών αρχών.

Να σηµειωθεί ότι το συνολικό ύψος των διαθέσιµων κονδυλίων του προγράµµατος για το οικονοµικό έτος 2022 καθορίζεται σύµφωνα µε το «Εθνικό Πρόγραµµα στήριξης του αµπελοοινικού τοµέα 2019-2023» σε 500.000 ευρώ. Η στήριξη για την πρώιµη συγκοµιδή χορηγείται ως αποζηµίωση µε τη µορφή κατ’ αποκοπή ενίσχυσης.

Έως 19 του µήνα αίτηµα πληρωµής για τον πράσινο τρύγο

Αναρτήθηκε στις 5 Ιουλίου στη ∆ιαύγεια η λίστα µε τους τελικούς δικαιούχους αµπελουργούς του µέτρου της πρώιµης συγκοµιδής,
οι οποίοι καλούνται µέχρι τις 15 του µήνα να προχωρήσουν στην πρώιµη συγκοµιδή. Κατόπιν, οι τελικοί δικαιούχοι µπορούν να υποβάλλουν την αίτηση πληρωµής στις αρµόδιες ∆ΑΟΚ το αργότερο έως τις 19 Ιουλίου.

Οι προϋποθέσεις χορήγησης της ενίσχυσης και οι υποχρεώσεις των δικαιούχων είναι:

α) Να υλοποιήσουν το µέτρο σύµφωνα µε όσα προβλέπονται στην απόφαση ένταξης.

β) Να µην προβούν σε µεταβολή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ή σε άλλη τροποποίηση των στοιχείων των ενταγµένων στο πρόγραµµα αµπελοτεµαχίων τους, καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του προγράµµατος, και µέχρι την ηµεροµηνία ολοκλήρωσης της πληρωµής, εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας.

γ) Να µη συγκοµίσουν σταφυλική παραγωγή από το/ τα εγκεκριµένα αµπελοτεµάχια.

δ) Να υποβάλλουν για τα αµπελοτεµάχια που συµµετείχαν στην εφαρµογή του µέτρου ∆ήλωση Συγκοµιδής µε µηδενική παραγωγή και αιτιολογία την ένταξη στην πρώιµη συγκοµιδή.

Ενστάσεις για εξισωτική μέχρι 27 Ιουλίου

Από την ερχόµενη Τρίτη 12 Ιουλίου και για δέκα εργάσιµες ηµέρες µέχρι τις 25 του µήνα καλούνται οι δικαιούχοι της εξισωτικής να προχωρήσουν σε ενδικοφανείς προσφυγές, συνοδευόµενες, όπου απαιτείται, από τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αυτό ανακοίνωσε ο Οργανισµός Πληρωµών, µετά την ολοκλήρωση της καταβολής της ενίσχυσης σε δικαιούχους του Μέτρου 13, µε συνολικό πόσο και για τα τρία (3) υποµέτρα στα 8.552.089,72 ευρώ. Ειδικότερα, για το Υποµέτρο 13.1 «Χορήγηση αντισταθµιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές» καταβλήθηκαν 6.765.321,99 ευρώ σε 18.771 δικαιούχους, για το Υποµέτρο 13.2 «Χορήγηση αντισταθµιστικής ενίσχυσης σε περιοχές µε φυσικούς περιορισµούς εκτός των ορεινών» 1.590.630,79 ευρώ σε 9.493 δικαιούχους και για το Υποµέτρο 13.3 «Χορήγηση αντισταθµιστικής ενίσχυσης σε περιοχές µε ειδικά µειονεκτήµατα» 196.136,94 ευρώ σε 1.128 δικαιούχους.

Σε φρούτα και λαχανικά η έκτακτη ενίσχυση 26 εκατ. ευρώ έως τις 30/9 

Με καταληκτική ημερομηνία πίστωσης τις 30 Σεπτεμβρίου, τα 26 εκατ. ευρώ που αναλογούν στην Ελλάδα από το αποθεματικό κρίσης της Κομισιόν θα κατευθυνθούν στον τομέα των φρούτων και λαχανικών. Αυτό αναφέρει υπόμνημα της Κομισιόν που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 7 Ιουλίου και όπου αναγράφονται τα ποσά που θα διαθέσει το κάθε κράτος αλλά και οι τομείς της αγροτικής παραγωγής που θα ενισχυθούν. Αν και δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η χώρα φαίνεται ότι έχει ήδη καταθέσει σχετικό υπόμνημα στην Κομισιόν αναφορικά με τις προθέσεις ενίσχυσης, τουλάχιστον μέσα από τα κονδύλια του αποθεματικού για τις κρίσεις.

Σημειώνεται ότι βάσει αυτής της κατάστασης, τελικά η Ελλάδα δεν θα προσαυξήσει τα κονδύλια αυτά με εθνικούς πόρους.

Μόλις επτά από τα συνολικά 27 κράτη μέλη επέλεξαν να μην προσαυξήσουν τα κονδύλια του Αποθεματικού (Αυστρία, Δανία, Ελλάδα, Μάλτα, Ουγγαρία, Ιρλανδία και Ολλανδία).

Τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν δώσει προτεραιότητα ενίσχυσης στην κτηνοτροφία και ιδίως στην χοιροτροφία, τις γαλακτοκομικές μονάδες και την πτηνοτροφία.

Οι μεγαλύτερες επιδοτήσεις από το εν λόγω εργαλείο εντοπίζονται στη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία.

Σχόλια (12)
Προσθήκη σχολίου

18-07-2022 13:54Stelios

Δηλαδη αλλες περιοχες ειναι να προχωρησουν σε ενστασεις και σε αλλες ακομα πετανε χαρταετο στο θεμα αιτησεων. Ενα προγραμμα που αντιμετωπιζετε χρονικα διαφορετικα απο περιοχη σε περιοχη. Εδω στο Βορειοανατολικο Αιγαιο ακομα περιμενουμε. Ενα χρονο μετα την ΟΣΔΕ 21 ακομα περιμενουμε αν θα μας ενισχυσουν η οχι και στο τελος θα ζητανε για το 22 σε εσοδα τη μιση τυπικη αποδοση για ολες της περιοχες. Εαν εκει στο Υπουργειο θελουν να γινει σοβαρη δουλεια ας ξεκινησουν πρωτα απο το Υπουργειο ειδαλλιως μη κατηγορουμε τους Αγροτες πυροτεχνημα που μπαινουν και βγαινουν για τα λεφτα του προγραμματος. Και μην ακουω οτι φταιμε εμεις γιατι αν θελει η πολιτεια να νομοθετησει χωρις παραθυρα και να το εκτιμησουν οι σαβαροι αγροτες γινετε.

Απάντηση

17-07-2022 08:33Βασίλης

Αρε άχρηστη της κυβέρνησης πήγα χρεωθηκα νοίκιασα χωράφια έχω φτάσει στα 300 στρέμματα και με βγάλατε επιλαχών γιατί δεν είχα τα μόρια που έπρεπε και πήρατε αυτούς με 20 στρεμμάτα χωράφι ο οποίος δεν θα πατήσει καν στο χωράφι ούτε ξέρει που είναι είστε άξιοι της μοίρα σάς

Απάντηση

15-07-2022 23:31Πνιγμένος

Ωρε άσχετοι του αγροτικού επαγγέλματος βγάλατε άτομα με 15 20 στρέμματα σπανάκι που δεν τ έχουν καν και ουτε σε τρακτέρ δεν έχουν μπει είναι αυτοί νέοι αγρότες??? Ανίδεοι όλοι είστε και το πρόγραμμα είναι φγια να περνουν αερατα λεφτά οι γυναίκες που ήταν οικιακά τόσο καιρό και είπαν οι άνδρες τους να τα αρπάξουν και όσοι έπιναν καφέ τόσο καιρό φραπέ για να μην τελειώνει γρηγορα.... Και είπαν κάτσε μωρε να δηλώσω εκείνο το χωραφι τ έχω να χάσω στα @@ και αν δεν βγω περνει τα λεφτά ιφον 13 προ Μαξ αμάξι και Μπέβερλι 300 .... Και οι μαλακες με 80 90 στέμματα 100 δέντρα πάνε επιλαχών.... Ε λοιπόν... Τι πρόγραμμα νέων αγροτών με τυπική απόδοση 28 χιλιάδες και επιλαχών... Ποιος θα κάνει σχέδιο ποιος θα μείνει στο επάγγελμα...?? Ολοι αυτοί μετά στον ΟΑΕΔ θα γυρίσουν..... Ελλάδα η χώρα που πρώτα φτιάχνεις το παραθυρο και μετά την πόρτα....

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

13-07-2022 23:32Farm3r

Σήμερα βγάλανε και αλλες περιφέρειες αποτέλεσματα. Σε αλλες γράφει απόφαση ένταξης όπου τι κείμενο λέει αποφασίζει και στις πρώτες γράφει αποτέλεσματα όπου το κείμενο γράφει δημοσιοποιεί. Τι ισχύει τελικά ξέρει κανείς;;;

Απάντηση

12-07-2022 13:36Γιάννης

Με την Αττική;;

Απάντηση

11-07-2022 16:35Πνιγμένος

Μόνο ΣΥΡΙΖΑ τέλος

Απάντηση

11-07-2022 14:33teliws

ελπιζω η κυβερνηση να τελειωσει αυτο το θεμα γτ στο τελος θα βγουμε εκτος επαγγελματος ετσι οπως παει απο αναβολη σε αναβολη...

Απάντηση

11-07-2022 13:22Maria

Καλώς ήρθατε , στο clamp των ξεσκεπαστων μαγαζιών

Απάντηση

11-07-2022 12:52ΑΓΡΟΤΗΣ

Που έχετε μπλέξει

Απάντηση

11-07-2022 10:04geoponos-meletes

Να ξεχωρίζετε την ανάρτηση αποτελεσμάτων από την απόφαση ένταξης. Οι ενστάσεις γίνονται 15 μέρες από την απόφαση ένταξης και σε καμία από τις περιφέρειες που αναφέρετε αυτές δεν έχουν εκδοθεί. Μην γράφετε ότι να ναι.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα