BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Με παράπονο έμειναν οι αμυγδαλοπαραγωγοί από τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

Πολλούς παραπονεμένους βρίσκει ο επίλογος των προκαταβολών αποζημιώσεων για ζημιές φυτικής παραγωγής από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία, αφού μετά το πέρας της διαδικασίας πίστωσης το μεσημέρι της Πέμπτης 21 Δεκεμβρίου, δύο στις τρεις περιπτώσεις αμυγδαλοπαραγωγών από την Θεσσαλία, διαπιστώνει πως έμεινε εκτός πληρωμής.

ELGA_site_2

28609
37

Με παράπονο έμειναν οι αμυγδαλοπαραγωγοί από τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, απλήρωτες δύο στις τρεις περιπτώσεις

Αν και ο ΕΛΓΑ μαζί με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχαν ανακοινώσει ότι η σημερινή πληρωμή θα περιλαμβάνει και προκαταβολές ύψους 150 ευρώ το στρέμμα για τα αμύγδαλα που επλήγησαν από τον παγετό την περασμένη άνοιξη, στην πράξη πληρώθηκαν μόνο πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις παραγωγών. 
Αναφορές που φτάνουν στο agronews.gr, θέλουν τις αποζημιώσεις για τα αμύγδαλα να τις έχουν λάβει μόνο παραγωγοί που είχαν δηλώσει ζημιές από τον παγετό αλλά και από τον Daniel. 
Με άλλα λόγια,  όσοι παραγωγοί αμυγδάλων είχαν μόνο ζημιά από παγετό, δεν πληρώθηκαν. Εκείνου  που είχαν θέμα με τον Daniel και δεν είχαν δηλώσει ζημιά από παγετό, επίσης δεν πληρώθηκαν. Πληρώθηκαν δηλαδή μόνο αυτοί που είχαν δηλώσει ζημιά από παγετό αλλά είχαν και θέμα με τον Daniel. 


Νωρίτερα το Agronews έγραφε: 
Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης αποζημιώσεις για αμύγδαλα και 24 ακόμα προϊόντα ύψους 26,2 εκατ. ευρώ  
Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης 21 Δεκεμβρίου, αναμένεται η πίστωση των αποζημιώσεων στους αγρότες της Θεσσαλίας που είχαν ζημιές σε δένδρα και άλλα είδη καλλιεργειών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης. Οι πληροφορίες θέλουν τις σχετικές εντολές για 6.000 παραγωγούς συνολικού ύψους 26,2 εκατ. ευρώ να βρίσκονται ήδη στην Τράπεζα Πειραιώς που ξεκινάει ήδη τις πιστώσεις. 

Μετά από συνεργασία που είχαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, συνεπείς προς τις δεσμεύσεις τους απέναντι στους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας, ανακοίνωσαν την καταβολή των υπολοίπων προκαταβολών κατά μία ημέρα νωρίτερα από το αρχικώς ανακοινωθέν. 
Συγκεκριμένα, ο ΕΛ.Γ.Α. καταβάλλει, σήμερα, Πέμπτη, 21η Δεκεμβρίου 2023 και μετά τις 12:00 μμ. νέες προκαταβολές, ύψους 26,2 εκ. €, στους αγρότες των Π.Ε. Τρικάλων, Λαρίσης, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Ευβοίας,  των οποίων οι καλλιέργειες φυτικής παραγωγής, επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias».

Οι παραγωγοί αυτοί δεν έλαβαν προκαταβολές για τις καλλιέργειές τους κατά την προηγούμενη πληρωμή του Οργανισμού.

Ο ΕΛ.Γ.Α. επεξεργάζεται με σταθερούς ρυθμούς τις περισσότερες από 30.000 δηλώσεις ζημίας, τις οποίες υπέβαλαν οι πληγέντες παραγωγοί και σχεδιάζει την σταδιακή σύνταξη πορισμάτων, για την οριστικοποίηση των αποζημιώσεων, με στόχο στην αρχή του έτους και μέχρι το τέλος του 1ου εξαμήνου 2024, να ολοκληρωθεί η εξόφλησή τους στο 100% της αξίας τους.

Ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε: «Συνεπείς προς τις δεσμεύσεις μας συνεχίζουμε την καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες που επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες. Είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό των αγροτών μας, υλοποιώντας την εντολή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για στήριξη των πληγέντων και επιτάχυνση της προσπάθειας για αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα στη Θεσσαλία. Είμαστε αποφασισμένοι να μετατρέψουμε την τραγωδία σε ευκαιρία και να δώσουμε και πάλι πνοή στην περιοχή και ελπίδα στους πληγέντες».

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα ως προκαταβολές αποζημιώσεων, μέσω του ΕΛΓΑ, έχουν καταβληθεί :

  • 107,5 εκατ. ευρώ  σε 24.000  γεωργούς και
  • 16,5 εκατ. ευρώ σε 2.400 κτηνοτρόφους.

Μαζί με τις σημερινές καταβολές τα ποσά των προκαταβολών ανέρχονται σε 150,2 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ενισχύσει τον ΕΛΓΑ για να καλύψει τις αποζημιώσεις από την καταστροφή, με 260 εκατ. ευρώ

Επίσης το ΥπΑΑΤ έχει εξασφαλίσει την αποζημίωση με 15,8 εκατ. ευρώ από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023, των παραγωγών που δεν είχαν νομική υποχρέωση να ασφαλιστούν στον ΕΛΓΑ (πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, οι παραγωγοί αρωματικών φυτών).

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:


Με 150 ευρώ το στρέμμα ο ΕΛΓΑ στα αμύγδαλα, άλλα 24 προϊόντα στις αποζημιώσεις

Κλείδωσαν τα ποσά για τις εκκρεμείς αποζημιώσεις ζημιών φυτικής παραγωγής που σημειώθηκαν από τον Daniel στη Θεσσαλία, με το ΔΣ του ΕΛΓΑ να δρομολογεί για τις 22 Δεκεμβρίου την πληρωμή προκαταβολών που στην περίπτωση των αμύγδαλων ανέρχονται στα 150 ευρώ το στρέμμα.

Για αμυγδαλιές εντός της Κάρλας, το ποσό της προκαταβολής είναι το διπλάσιο, δηλαδή 300 ευρώ το στρέμμα.

Η λίστα των προϊόντων που θα συμπεριληφθούν στην πληρωμή προκαταβολής αποζημίωσης της ερχόμενης Παρασκευής περιλαμβάνει 25 εγγραφές συνολικά, ενώ το ποσό που εκτιμάται ότι θα καταβάλει ο ΕΛΓΑ ανέρχεται σε περίπου 25 εκατ. ευρώ.







Πιστώνει προκαταβολές αποζημιώσεων ο ΕΛΓΑ στις 22 Δεκεμβρίου με τουλάχιστον 26 εκατ. σε δενδρώδεις Θεσσαλίας


Το πρωί της Τετάρτης 20 Δεκεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ του ΕΛΓΑ, προκειμένου να κλειδώσουν τα ποσά της στήριξης, τα οποία ακόμα δεν έχουν προσδιοριστεί.

Υψηλά ιστάμενοι στον Οργανισμό Πληρωμών, εξηγούν στο agronews.gr πως τα ποσά αυτά θα κατευθυνθούν κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες οι οποίες δεν έχουν αποζημιωθεί, με την έμφαση να δίνεται κυρίως σε καλλιέργειες αμυγδάλων. Να σημειωθεί εδώ, ότι οι αποζημιώσεις στα αμύγδαλα θα γίνουν με βάσει τις εκτιμήσεις ζημιάς παγετού της άνοιξης του 2024 που είχε προηγηθεί, ενώ όσοι παραγωγοί είχαν ζημιές και από τον Daniel θα λάβουν τα ποσά αυτά προσαυξημένα, κοντά στο 70% του συνολικού ποσού που αναμένουν. Όσοι είχαν ζημιές μόνο από τον Daniel θα λάβουν αποζημίωση με βάση την λογική προκαταβολών που ακολουθήθηκε στις πληρωμές που είχαν προηγηθεί για αποζημιώσεις στη φυτική παραγωγή.

Την πληρωμή αποζημιώσεων τουλάχιστον 26 εκατ. ευρώ προγραμματίζει ο ΕΛΓΑ για την προσεχή Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, η οποία θα αφορά σε προκαταβολές για όσους παραγωγούς από τη Θεσσαλία δεν έλαβαν την έκτακτη στήριξη κατά την πρώτη, μεγάλη πληρωμή που έγινε στις 17 Νοεμβρίου.
Για την εν λόγω πληρωμή θα αξιοποιηθούν 23 με 26 εκατ. ευρώ που είναι τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΛΓΑ από το «έμβασμα» που έλαβε ο οργανισμός από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ ό,τι χρειαστεί περισσότερο, θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ για το 2024. Το ποσό αυτό προκύπτει τόσο από το ρεπορτάζ όσο και από παλαιότερη ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οποία αναφερόταν χαρακτηριστικά: οι παραγωγοί των οποίων οι αμυγδαλοκαλλιέργειες επλήγησαν από τον Παγετό της Άνοιξης 2023, θα λάβουν γενναία προκαταβολή αποζημιώσεων μέχρι 22  Δεκεμβρίου 2023.

Τα τελικά επιμέρους ποσά αποζημίωσης ανά στρέμμα καθώς και η λίστα με τις καλλιέργειες που προκρίνονται προς την πληρωμή των προκαταβολών αποζημίωσης της 22ας Δεκεμβρίου, θα οριστικοποιηθούν στην επερχόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΛΓΑ.

Με βάση τον τιμοκατάλογο του ΕΛΓΑ έτους 2023, προβλέπονται για τους ξηρούς καρπούς οι εξής ασφαλιζόμενες αξίες: 



Στο μεταξύ, φήμες στον θεσσαλικό κάμπο για τις αποζημιώσεις στα αμύγδαλα που θέλουν το ποσό να φτάνει στα 60 ευρώ το στρέμμα, έχουν συσπειρώσει σε μπλόκο τους καλλιεργειτές. 

Κλίμα έντονης δυσφορίας έχουν προκαλέσει στους παγετόπληκτους αμυγδαλοπαραγωγούς του ν. Λάρισας, οι πληοροφορίες που κάνουν λόγο για τις προκαταβολές των αποζημιώσεων για τον παγετό που χτύπησε το 2023 τις καλλιέργειες τους.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά στους κόλπους των αμυγδαλοπαραγωγών, οι οποίοι συμμετέχουν με τα τρακτέρ τους στην κινητοποίηση στον κόμβο του Πλατυκάμπου, οι προκαταβολές αυτές θα κυμαίνονται στα 60 ευρώ/ στρέμμα. Πρόκειται για μια εξέλιξη που έχει θορυβήσει έντονα, αφού όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι στις περισσότερες των περιπτώσεων η ζημιά από τον παγετό στα δέντρα ήταν ολοκληρωτική.

Αρκετοί πληγέντες παραγωγοί μάλιστα εξέφραζαν απορίες για το πως είναι δυνατόν να δίνεται μια τόσο μικρή προκαταβολή για ζημιές στο 100% όταν η ασφαλιζόμενη αξία της παραγωγής ανέρχεται περίπου στα 700 ευρώ/στρέμμα.

Τα θέματα αυτά θα τεθούν επί τάπητος και σε σχετική ενημερωτική σύσκεψη στον κόμβο του Πλατυκάμπου, όπου παραμένουν τόσο οι πλημμυροπαθείς, αλλά και οι παγετόπληκτοι αγρότες προετοιμάζοντας τις επόμενες παρεμβάσεις τους και ζητώντας συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς.

Σχόλια (37)
Προσθήκη σχολίου

28-12-2023 15:04LIA

AΠΟ ΤΟ 2020 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ 65% ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ. ΑΥΤΟ ΕΧΩ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ . ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ !!!!!!!!

Απάντηση

21-12-2023 18:11George

ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΓΕΝΑΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΧΑΧΑΧΑΧΑ ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑ ΓΙΑ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΣ ΚΟΙΤΑΜΕ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΤΑ ΠΗΡΑΤΕ ΠΕΡΙΜΕΝΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ ΩΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2024 ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΧΙΕΣ ΟΙ ΜΥΓΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΞΥΓΚΙ .ΖΗΣΕ ΓΑ'Ι'ΔΑΡΕ ΝΑ ΦΑΣ ΤΡΙΦΥΛΛΙ

Απάντηση

21-12-2023 13:39Βαγγέλης

Αν κάνεις λάθος στο mydata πρόστιμο, αν δεν δηλώσεις σωστά ενοικιαστηρια πρόστιμο,, ενέργεια πανάκριβη,,αγροεφοδια στα ύψη... αλλά επιδοτήσεις που και αυτές δεν είναι καν δικές τους είναι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πληρωμή αποζημιώσεων στα τάρταρα. Είναι θέμα χρόνου να σβήσει η αγροτοκτηνοτροφια

Απάντηση

21-12-2023 12:56Γιωργος

Μεχρι το τελος του 1ου εξαμηνου του 24 θα εχουν εξοφληθει οι υπολοιπες ζημιες φυτικης παραγωγης του 23;;;;;;;;;;;;;;;;;τι λετε ρε καθικια,τι λετε ρε αποβρασματα,τι λετε ρε γουρουνια.εμεις με τι θα ζησουμε;;;;απο την στιγμη που δεν πηραμε εισοδημα το 2023 πως θα ζησουμε και θα καλλιεργησουμε μεχρι τον Ιουνιο του 24;;;;;;;;;;;;;αλλα ο χορτασμενος δεν καταλαβε ποτε τον πεινασμενο.στο λαιμο σας επανω οσοι ειστε υπευθυνοι για αυτη την αισχρη και διαβολικη εσκεμμενη καθυστερηση, των αποζημιωσεων μας.ειστε τομαρια.δεν με απασχολει αν φταινε δεξιοι,αν φταινε αριστεροι υπαλληλοι του ελγα ή του οπεκεπε,δεν μου καιγεται καρφι.αν ηθελε πραγματικα η κυβερνηση του αφορισμενου αναθεματισμενου μητσοτακη θα μεριμνουσε για ολους τους αγροτοκτηνοτροφους.ειστε αλητες.σας αξιζουν 100 αφορισμοι σε εσας μεχρι και τα δισεγγονα σας.ειστε αθλιοι,ειστε λαμογια!!!!!!!!!!!!!!!!!!για τον πονο και για την ανεχεια του καθε αγροτη στο καθε σπιτι,το κριμα πανω στο λαιμο σας!!!!!!!!!!!να σας "αμοιψει" Ο Θεος αναλογα.

Απάντηση

21-12-2023 11:14ΑΛΕΚΟΣ

ΚΟΖΑΝΗ ΓΙΑ ΑΜΎΓΔΑΛΑ ΤΙΠΟΤΑ ΠΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΟΡΤΕΣ

Απάντηση

20-12-2023 19:19Vas.

Για τις ζημιές που έχουμε σε άλλες περιοχές της Ελλάδας τίποτα βρε λαμόγια, μόνο στην Θεσσαλία έχουν πάθει ζημιές.

Απάντηση

20-12-2023 18:26Νικις

Στη πληρωμη που εγινε νοεμβριου δεν ημουν μεσα δεν ειχα πληρωσει το οσδε 2021. Το εχω πληρωσει τωρα θα ειμαι μεσα στη πληρωμη. Μηλα καλιεργω στο πηλιο. Αν γνωρίζει κάποιος ας μου απαντήσει.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

20-12-2023 08:45Παναγιώτη Σειρηνιωτης

Στα Γρεβενά υπάρχει πιθανότητα να βάλει ο ελγα έστω και 1 ευρώ πριν τις γιορτές;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

20-12-2023 07:07Τσιριδου Μαρινα

Κ με τον Έβρο κ τις φωτιές τι γίνεται? Ξεχάστηκαν?

Απάντηση

20-12-2023 02:09George

Υπουργός του Πακιστάν αποκαλύπτει την αλήθεια που κρύβει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. 500.000 Πακιστανοί θα έρθουν στην Ελλάδα με βάση τα ίσα είπε ο Πακιστανός υπουργός και με βάση τη διακρατική συμφωνία που υπέγραψε το Πακιστάν με τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη!! Και στην κυβέρνηση μιλάνε για 30.000 ενώ η αλήθεια είναι πως έχουν υπογράψει διακρατική συμφωνία για 500.000 Πακιστανούς που θα έρθουν στην Ελλάδα. Τελικά η ΝΔ είναι το ποιο προδοτικό κόμμα από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Εδώ μιλάμε πλέον για ξεκάθαρη αλλοίωση πληθυσμού. Οι πρόγονοί μας με τη ζωή τους και το αίμα τους έδιωξαν τους μουσουλμάνος και λευτέροσαν την Ελλάδα και η ψευτοπατριώτες ψευτοδεξιοί της ΝΔ διαλύσανε την Ελλάδα. Ντροπή σε όσους τους ψήφισαν. Πατριώτης και ψηφοφόρος της ΝΔ είναι δύο ασύμβατες έννοιες. Βάζουν το λύκο μέσα στο μαντρί. Οι μουσουλμάνοι δεν αφομιωνονται πρόκειται για προδοσία ξεκάθαρα από τη ΝΔ και τον Μητσοτάκη που παίρνει εντολές από ντόπια και ξένα κέντρα. Όταν θα βιάζουν οι Πακιστανοί τα παιδιά σας τότε θα ξυπνήσουν οι νεοελληναράδες αλλά τότε θα είναι αργά.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία