BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Βασική ενίσχυση και πρασίνισμα δίνουν έως και 42 ευρώ δικαίωμα

Νέο πρασίνισμα και βασική ενίσχυση αθροίζονται σε στρεμματική επιδότηση 23 ευρώ για τα βοσκοτόπια, 35 ευρώ στις αροτραίες και 42 ευρώ για τις δενδρώδεις έως το 2026.

16-17_19

Γιώργος Κοντονής

7292
5

Άθροισμα βασικής ενίσχυσης και δράσεων για πρασίνισμα δίνουν ανά κατηγορία 23, 35 και 42 ευρώ δικαίωμα
Στα 15 ευρώ το στρέµµα για τις δενδρώδεις, 12 ευρώ για τις αροτραίες και 8 ευρώ για τα βοσκοτόπια, αντιστοιχούν κατά µέσο όρο τα ποσά ενίσχυσης που θα µπορούν να συµπληρώνουν ετησίως τη βασική τους ενίσχυση οι αγρότες µέσω των δράσεων του νέου πρασινίσµατος την περίοδο 2023-2026.

Μάλιστα, τα παραπάνω ποσά προκύπτουν λαµβάνοντας υπόψη τον αριθµό δικαιωµάτων του 2020 (βλ. πίνακα). Εντούτοις, καθώς στις δράσεις του νέου πρασινίσµατος θα µπορούν να ενταχθούν όλα τα επιλέξιµα στρέµµατα και όχι µόνο αυτά που ενεργοποιούν ταυτόχρονα δικαιώµατα, το ποσό ενίσχυσης που αντιστοιχεί ανά αγρονοµική περιφέρεια ίσως να είναι χαµηλότερο. 

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, αυτή τη στιγµή εξετάζονται 7 δράσεις για ένταξη στο καθεστώς του νέου πρασινίσµατος (βλ. σελ. 17 της Agrenda). Όλες οι πρακτικές θα είναι ετήσιες, πράγµα που σηµαίνει ότι επειδή µία χρονιά ένας αγρότης για παράδειγµα λάµβανε ενίσχυση για αµειψισπορά, δεν θα δικαιούται αυτόµατα το ίδιο πριµ και την επόµενη. Επίσης, οι πρακτικές θα έχουν αντισταθµιστική πληρωµή µε στόχο την κάλυψη στο µέτρο του δυνατού, ανάλογα µε τη διαθεσιµότητα του προϋπολογισµού, την απώλεια κέρδους και το κόστος που προκύπτει από την έναρξή τους. Αυτό πολύ απλά σηµαίνει, ότι θα αποζηµιώνονται ετησίως µόνο τα στρέµµατα που συµµετέχουν στη δράση και όχι ολόκληρο το αγροτεµάχιο. ∆ικαίωµα συµµετοχής στις δράσεις θα έχουν µόνο όσοι οριστούν «ενεργοί αγρότες».

Το αφιέρωμα βρίσκεται διαθέσιμο στο φύλλο της Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 28 Αυγούστου


Ο τελικός λογαριασµός για την ενιαία ενίσχυση έως το 2026

Βοσκοτόπια: Σήµερα λαµβάνουν κατά µέσο όροι οι κτηνοτρόφοι 30 ευρώ το στρέµµα βασική συν πρασίνισµα. Στη νέα ΚΑΠ το ποσό θα διαµορφώνεται έως το 2026 περί τα 23 ευρώ το στρέµµα (15 ευρώ βασική ενίσχυση συν 8 ευρώ το στρέµµα από το νέο πρασίνισµα). Οι µικρότερες εκµεταλλεύσεις κάτω των 120 στρεµµάτων θα λαµβάνουν επίσης αναδιανεµητική ενίσχυση.

Αροτραίες: Σήµερα λαµβάνουν κατά µέσο όρο οι αγρότες 40 ευρώ το στρέµµα βασική συν πρασίνισµα. Στη νέα ΚΑΠ το ποσό διαµορφώνεται  έως το 2026 περί τα 35 ευρώ το στρέµµα (23 ευρώ βασική ενίσχυση συν 12 ευρώ το στρέµµα από το νέο πρασίνισµα). Οι µικρότερες εκµεταλλεύσεις κάτω των 80 στρεµµάτων θα λαµβάνουν επίσης αναδιανεµητική ενίσχυση. 

∆ενδρώδεις: Σήµερα λαµβάνουν κατά µέσο όρο οι αγρότες 50 ευρώ το στρέµµα βασική συν πρασίνισµα. Στη νέα ΚΑΠ το ποσό διαµορφώνεται  έως το 2026 περί τα 42 ευρώ το στρέµµα (28 ευρώ βασική ενίσχυση συν 15 ευρώ το στρέµµα από το νέο πρασίνισµα). Οι µικρότερες εκµεταλλεύσεις κάτω των 20 στρεµµάτων θα λαµβάνουν επίσης αναδιανεµητική ενίσχυση. 

Επιπλέον, από το φάκελο των άµεσων ενισχύσεων, θα αµείβονται οι νέοι αγρότες κάτω των 41 ετών µε ένα σταθερό ποσό ανά στρέµµα ετησίως (µέγιστο πενταετία από την πρώτη εγκατάσταση) και οι έχοντες καλλιέργειες που περιλαµβάνονται στον κατάλογο των συνδεδεµένων ενισχύσεων (συν την ειδική βάµβακος).

 

Στην τετραετία µοιράστηκαν νέα δικαιώµατα για 4,75 εκατ. στρµ.

Τα δικαιώµατα του 2020, σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ήταν 4,08 εκατ. (για 40,8 εκατ. στρµ.), ενώ του 2019 ήταν 3,87 εκατ. Συνολικά έχουν µοιραστεί από το Εθνικό Απόθεµα την περίοδο 2017-2020 νέα δικαιώµατα για 4,75 εκατ. στρέµµατα. Οπότε, θεωρείται βέβαιο πως µετά από ακόµα δύο έτη (2021 και 2022) «κοπής» νέων δικαιωµάτων από το Απόθεµα- γεγονός που αφορά κυρίως τα βοσκοτόπια - όλο και περισσότερα στρέµµατα θα µπουν στο σύστηµα µέχρι την εισαγωγή της νέας ΚΑΠ. Άρα, και οι ενισχύσεις θα διαµορφωθούν αναλόγως το 2023 καθώς το συνολικό µπάτζετ (864 εκατ. για βασική και 450 εκατ. για νέο πρασίνισµα) δεν δύναται να αυξηθεί. Παράµετρος µε άγνωστες προς το παρόν συνέπειες, θα είναι και ο ορισµός του «ενεργού αγρότη».

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

29-12-2022 06:54Κατερίνα

Απλοποιειστε την αγροτική νομοθεσία και αναθέστε σε συγκεκριμένους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ την πληροφόρηση των αγροτών, που θα βρίσκονται υπό την άγρυπνη παρακολούθηση των Προϊσταμένων, και αμφότεροι να οριστούν ως τα μόνα πρόσωπα που θα καθοδηγούν τα ΚΥΔ.Αυτος ο συγκεντρωτισμός στη πληροφόρηση των αγροτων θα είναι καταλυτικός για να σταματήσουν μέσω της παραπληροφόρησης των αγροτών να κλέβουν όλοι από τις επιδοτήσεις τους

Απάντηση

29-12-2022 06:44Κατερίνα ΑΤ

Αυτή η πολυνομια για τα αγροτικά με τα ΚΥΔ των εταιρειών να ενημερώνουν μόνο αυτούς που θέλουν τον ΟΠΕΚΕΠΕ να συμπεριφέρεται ανάλογα ,οδηγούν τεχνιεντως στην απώλεια επιδοτήσεων. Οι αγρότες μπροστά σε αυτή την κατάσταση χάνουν τον μπουσουλα και αρχίζουν να φωνάζουν.Αρα αρχίστε να ασκείται ασφυκτικους ελέγχους στα ΚΥΔ ταυτόχρονα και στους ελεγκτές του ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί αυτοί συνεργάζονται με τα ΚΥΔ και παραπληροφορουν η αποκρύπτουν νόμους.Και μην στηρίζετε στους προϊσταμένους που πολύ κάνετε και αλλαξατε γιατί οι προηγούμενοι προϊστάμενοι παραμένουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ και αναλαμβάνουν δράση μαζί με τους φίλους διαπλεκόμενους που δημιούργησαν οσα χρόνια υπήρξαν Προϊστάμενοι.

Απάντηση

24-12-2021 14:48Κωνσταντινα

Έχω λάβει τα μισά χρήματα από την βασική του Οκτωβρίου 2021 και τώρα πάλι τα μισά λεφτα τον Δεκέμβριο 2021 από τα υπόλοιπα της βασικής και του πρασινισματος. Γνωρίζεται γιατί; ΤΙ πρέπει να κάνω και που μπορώ να απευθυνθώ για να λύσω το πρόβλημα μου;

Απάντηση

31-08-2021 16:32Γιωργος

Αυτην τη στιγμη που μιλαμε εχει καταστραφει,οχι μονο για φετος,τεραστιο ποσοστο των ελληνων παραγωγων,απο ζημιες στην παραγωγη,λογω καιρικων συνθηκων.ειναι γιγαντια τα ποσά σε εθνικο επιπεδο,που χαθηκαν μεσα απο τις τσεπες των αγροτων.χαλαζι,πλημμυρες,παγετος,καυσωνας υπερδιαρκειας,λιβας κατ'επαναληψη,ειναι οι αιτιες που τα αγροτικα νοικοκυρια θα κλαψουν με μαυρο δακρυ λογω απωλειας χιλιαδων ευρω απο τις ζημιες.ωστοσοω παρατειτειται το εξης φαινομενο απο ΟΛΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ SITES ΚΑΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ:ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ.ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΛΙΒΑΝΙΖΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ,ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΤΡΑΚΤΕΡ,ΚΑΙΝΟΥΡΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ,ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ.ΕΙΣΑΣΤΕ ΓΛΥΦΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.ΜΕ ΤΙ ΛΕΦΤΑ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΡΕ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΤΕ;;;;;ΟΛΟ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΜΙΛΑΤΕ,ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΩΝ,ΓΙΑ ΘΕΡΙΖΟΑΛΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ.ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΝΤΟΛΗ ΣΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡ.ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ;;;;;ΝΑ ΜΑΣ ΚΟΙΜΙΖΕΤΕ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ;;;;;ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΚΛΑΙΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ ΑΠΟ ΠΑΓΕΤΟ ΚΑΙ ΧΑΛΑΖΙ.ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑΣ ΚΑΜΜΕΝΑ ΑΠΟ ΚΑΥΣΩΝΑ ΚΑΙ ΛΙΒΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΟ ΚΑΥΣΩΝΑ ΚΑΙ ΛΙΒΑ.ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΚΟΙΜΙΖΕΤΕ,ΜΑΣ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΤΕ ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΚΑΙ ΝΕΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ.ΤΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΡΕ ΘΕΟΚΟΥΤΟΙ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ;;;;;;;;;;ΠΕΙΤΕ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΡΙΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΟΤΙ ΘΑ ΤΑ ΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΟΝ Κ@Λ@ ΤΟΥΣ,ΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΛΕΙ ΗΔΗ.Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ.ΤΟ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΧΡΕΗ,ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ,ΤΡΑΠΕΖΕΣ,ΓΕΩΠΟΝΟΙ.ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ,ΟΧΙ 2 ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ,ΑΛΛΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΑ.ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟ ΚΑΙ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟ ΚΑΙ ΣΤΑΦΥΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ Η ΝΕΑ ΚΑΜΠΙΝΑ ΤΗΣ STAYER Η JOHN DEERE ΟΤΑΝ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΧΑΝΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία