Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Ανάκληση μεταβιβασμένων δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα 2020

Δημοσιεύθηκε στη διαύγεια νέα εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ που έρχεται να ανακαλέσει και να ακυρώσει όλες τις μεταβιβάσεις και εκμισθώσεις δικαιωμάτων που αποκτήθηκαν από το Εθνικό Απόθεμα έτους 2020, με μοναδικές εξαιρέσεις τις περιπτώσεις κληρονομιάς και ανωτέρας βίας.

100_8138-scaled_2

1114
8

Η εφαρμοστική εγκύκλιος ανάκλησης στα δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα 2020 που μεταβιβάστηκαν

Η νέα εγκύκλιος έρχεται να επικυρώσει την υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε προ ολίγων εβδομάδων ορίζοντας ότι:

Ολόκληρη η εγκύκλιος διαθέσιμη εδώ

Η χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα έτους ενίσχυσης 2020 ανακαλείται και τα δικαιώματα οδηγούνται προς αναπλήρωση του ποσού του εθνικού αποθέματος, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι αιτούντες δημιούργησαν τεχνητά τις προϋποθέσεις για την απόκτηση των δικαιωμάτων αυτών, με σκοπό να μην ασκήσουν γεωργική δραστηριότητα, αλλά να προβούν σε καταχρηστική εκμίσθωση ή μεταβίβασή τους σε τρίτους. Καταχρηστική είναι η εκμίσθωση ή η οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα, ιδίως όταν οι δικαιούχοι εκμισθώνουν ή μεταβιβάζουν νομότυπα το σύνολο ή μέρος αυτών, προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικό όφελος, κατά καταστρατήγηση του σκοπού της δημιουργίας εθνικού αποθέματος και της χορήγησης των δικαιωμάτων από αυτό, ο οποίος συνίσταται ακριβώς στην ενίσχυση της άσκησης γεωργικής δραστηριότητας. Η ανωτέρω εκμίσθωση ή μεταβίβαση των αιτούμενων προς μεταβίβαση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα έτους ενίσχυσης 2020 απορρίπτεται και ενημερώνεται η “καρτέλα αγρότη”, καθώς η εκμίσθωση ή μεταβίβαση αυτή είναι άκυρη. Τα τυχόν καταβληθέντα ποσά ενίσχυσης στους τρίτους ανακτώνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Επίσης τα ποσά που αντιστοιχούν στα αιτούμενα προς μεταβίβαση δικαιώματα βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα έτους ενίσχυσης 2020 οδηγούνται προς αναπλήρωση του ποσού του εθνικού αποθέματος.

Τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα έτους ενίσχυσης 2020 τα οποία δεν ενεργοποιήθηκαν με την μη υποβολή ενιαίας αίτησης ενίσχυσης το επόμενο έτος ενίσχυσης ήτοι το 2021 σύμφωνα με τον διασταυρωτικό της πρώτης εκκαθάρισης (Δεκέμβριος 2021), ανακαλούνται και οδηγούνται προς αναπλήρωση του ποσού του εθνικού αποθέματος. Συγκεκριμένα ανακαλείται ο αριθμός των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα που δεν ενεργοποιήθηκε κατά τα ανωτέρω.

Η ανακοίνωση της Βουλευτή  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Ολυμπίας Τελιγιορίδου:

Η ΝΔ μας είπε ψέματα στην Βουλή για την κατανομή του Εθνικού Αποθέματος του 2020

«Δημοσιεύτηκε σήμερα από το ΥΠΑΑΤ εφαρμοστική εγκύκλιος ανάκλησης στα δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα 2020 που μεταβιβάστηκαν και ανάκτησης χρημάτων, η οποία αναφέρει:

«Η χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα έτους ενίσχυσης 2020 ανακαλείται και τα δικαιώματα οδηγούνται προς αναπλήρωση του ποσού του εθνικού αποθέματος, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι αιτούντες, δημιούργησαν τεχνητά τις προϋποθέσεις για την απόκτηση των δικαιωμάτων αυτών, με σκοπό να μην ασκήσουν γεωργική δραστηριότητα, αλλά να προβούν σε καταχρηστική εκμίσθωση ή μεταβίβαση τους σε τρίτους.» και επίσης «Τα τυχόν καταβληθέντα ποσά ενίσχυσης στους τρίτους ανακτώνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.»

Αναγνωρίζει το ΥΠΑΑΤ πως επιτήδειοι καταχράστηκαν την κατανομή του Εθνικού Αποθέματος με καταχρηστικό και παράνομο τρόπο παρόλο πως όταν αναδείξαμε το θέμα μας κατηγορούσε για fake news.

Συγκεκριμένα όταν στις 10 Νοεμβρίου κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση για την καταχρηστική και δόλια απόκτηση δικαιωμάτων από επιτήδειους και ρωτούσα αν η κυβέρνηση προτίθεται να ανακτήσει τα δολίως αποκτηθέντα χρήματα, ο κ. Στύλιος απαντούσε στη Βουλή με ένα, ούτε λίγο ούτε πολύ, «απειλητικό» ύφος για να μη μιλάμε για καταχρήσεις, γιατί σύμφωνα με την κυβέρνηση δεν υπάρχουν. Έλεγε χαρακτηριστικά κουνώντας μας το δάχτυλο: «επειδή αναφέρατε κάποιες εκφράσεις ότι έχει γίνει παρανομία και κλοπή, αυτές οι φράσεις είναι δικές σας και καταγράφονται και στα Πρακτικά και μπορεί να τις χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε. Δεν ξέρω αν είστε σίγουρη ότι θέλετε να επιμείνετε, έχετε τη δυνατότητα στη δευτερολογία αν θέλετε να αναθεωρήσετε και να διαγραφούν από τα Πρακτικά, δεν ξέρω αν ακούει και ο κύριος Πρόεδρος.»

Αφού όλα αυτά που λέγαμε ήταν ψέμα και η ΝΔ διοχέτευε στα ΜΜΕ  πως διακινούμε fake news, τι έρχεται να διορθώσει με την εγκύκλιό της σήμερα;

Η αλήθεια είναι πως η ΝΔ τρέχει και δεν προλαβαίνει να διορθώσει τα αδιόρθωτα».


Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

25-11-2021 15:19Metanastis

Τα δικαιώματα μου μεταβιβαστηκαν από συγγενείς χωρίς να γνωρίζω τίποτα με μια απλή πλαστογραφια της υπογραφής μου! Ο οπεκεπε λέει με λίγα λόγια ότι δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα γιατί πέρασε ο χρόνος που ορίζει, άρα οι κλέφτες δικαιώνοντε σε αυτό το Κράτος!

Απάντηση

24-11-2021 07:24ΑΓΡΟΑΝΤΕΡΟΒΓΑΛΤΗΣ

καλα μην κάνετε ετσι. Ολα τα λαμόγια που εκαναν 10-15 μεταβιβάσεις τώρα ειναι στα γραφεία βουλευτων,υφυπουργων,υπουργων . δηλαδή σε αυτούς που τους θεωρουν ΠΡΟΣΤΆΤΕΣ τους΄Η συνέχεια θα δείξει. Μην ξεχνάς έντιμε συνάδερφε ότι ζούμε στην Ελλάδα που υπάρχει πλήρης ΔΙΑΦΆΝΕΙΑ και τα λαμόγια θα τιμωρηθουν σκληρά. ΧΑΧΑ ΧΕΧΕ ΑΨΟΎ ΚΟΠΡΊΤΕΣ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΆ. ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΒΟΎΡΔΟΥΛΑΣ ΚΑΙ ΡΕΤΣΙΝΌΛΑΔΟ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΈΚΑΝΑΝ ΑΝΕΥ ΛΌΓΟΥ ΚΑΙ ΑΙΤΊΑΣ. ΠΑΛΙΌΤΕΡΑ.

Απάντηση

24-11-2021 01:24vas

Πάνω από 2000 περιπτώσεις. Μέσα και εγώ, όταν η οικογένεια δηλώνει 100 στρέμματα και παίρνουμε για τα 20, τα άλλα 80 τα βάλαμε σε νέο αφμ για να μπουν ξανά σε μένα, και μας κόβουμε έτσι απλά. Τους απαταιωνες στα νησιά να πάνε να πιάσουνε, αυτοί δεν έκαναν μεταβίβαση

Απάντηση

23-11-2021 19:03Αγρπτης

Ξεσηκωθείτε ρε γαμωτο. Που είναι πο αγρότες να φωνάξουμε όλοι μαζικά;ένα άρθρο από τα αγροτικά site.Μια βοήθεια από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Έχει γίνει το ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ και δεν κουνιέται φύλλο. Χάνουμε χρήματα που δεν μας περισσεύουν με τις μαλακιες τους. Βοηθήστε

Απάντηση

23-11-2021 18:14ΑΓΡΟΤΗΣ

ΕΜΕΝΑ ΜΕ ΑΝΑΓΚΑΣΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΠΡΟΣ ΕΜΕΝΑ, ΔΙΟΤΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΩ ΔΕΝ ΓΙΟΝΟΤΑΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΟΣΔΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΣΥΖΥΓΟΙ... ΚΑΙ ΕΡΧΕΣΤΕ 5 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΜΕ ΜΙΑ ΓΕΛΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΤΑ ΤΣΟΥΒΑΛΙΑΖΕΙ ΟΛΑ ΚΑΙ ΜΑΛΣΙΤΑ ΜΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ Κ ΜΑΣ ΑΚΥΡΩΝΕΤΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ.ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ ΕΠΕΙΔΗ Η ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗ. Κ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΧΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΕ ΚΑΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΣΤΑΣΗ. ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ.ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Απάντηση

23-11-2021 17:31ΚΑΤΑΚΑΗΜΕΝΕ ΑΓΡΟΤΗ

Καλλιεργώ πάνω απο 100 στρέμματα χωράφια και έχω δικαιώματα μόνο για 32 , γιατί το σύστημα είναι τόσο άδικο που δίνει δικαιώματα μόνο την πρώτη φορά που κάνεις δήλωση ΟΣΔΕ. Το ίδιο το σύστημα με ανάγκασε να δηλώσει πέρσι 60 στρέμματα απο τα δικά μου χωράφια , ο ξάδερφος μου ,για να πάρει δικαιώματα σαν νεοεισερχόμενος και να μου τα μεταβιβάσει εφέτος , όπως κάνουν όλοι δηλαδή , γιατί παίρνω ελάχιστες επιδοτήσεις. Δυστυχώς οδηγούμαστε σε αυτές τις τακτικές γιατί δέν εφαρμόζεται το αυτονόητο,όσα στρέμματα δηλώνεις αυτά να πληρώνεσαι και όχι να γίνονται τα δικαιώματα εμπόριο.Αλήθεια τι θα γίνει με αυτούς που αγοράσανε δικαιώματα? Έλεος....

Απάντηση

23-11-2021 14:26 Stroumf

Αν ένας έχει αγοράσει δικαιώματα τι τον νοιάζει αν αυτός που τα πούλησε τα είχε για ένα χρόνο?σε τι φταίει.εχει πληρώσει τα δικαιωματα.επισης δεν υπηρχε αυτός ο νόμος όταν έκανε τη μεταβίβαση.εσεις θέλετε ξύλο και γαμησι Εκεί έξω από τη Βουλή.λες και δεν μπορούσατε να πείτε από του χρόνου.πουστης τελειωμένος όποιος ψηφίσει μητσοτακη

Απάντηση

23-11-2021 14:10Nikolas

Έχετε να φάτε μαύρο.... Πειράξτε όσο θελετε τις δημοσκοπησεις. Δεν ξαναπιάνετε καρεκλα.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία