BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Χωρίς πρώτη κατανομή η νέα ΚΑΠ, τα γυμνά αγροτεμάχια στο Απόθεμα

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η προετοιµασία των αγροτών εν όψει εφαρµογής των κανόνων της νέας ΚΑΠ από την 1η Ιανουαρίου του 2023, χωρίς να έχει βέβαια αποσαφηνισθεί ακόµη σε όλες του τις πτυχές το εθνικό σχέδιο προσαρµογής στους νέους κανόνες.

4_115

Γιάννης Πανάγος

7513
7

Χωρίς πρώτη κατανομή η νέα ΚΑΠ, τα γυμνά αγροτεμάχια στρέφονται στο Απόθεμα

Αυτό το οποίο όλοι γνωρίζουν είναι πως η ερχόµενη προγραµµατική περίοδος 2023-2027 είναι η τελευταία στην οποία θα έχουν ισχύ τα λεγόµενα ιστορικά δικαιώµατα και η πρώτη για την οποία δεν θα κατοχυρωθούν νέοι τίτλοι αυτής της µορφής.

Πιο συγκεκριµένα, οι αγρότες της χώρας µας καλούνται να ανταπεξέλθουν στη νέα ΚΑΠ µε τον ίδιο αριθµό δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης, ανεξάρτητα από το αν έχουν προσθέσει στρέµµατα στην εκµετάλλευσή τους, καθώς δεν προβλέπεται καινούργια «πρώτη κατανοµή», όπως αυτή που υλοποιήθηκε στις αρχές της τρέχουσας προγραµµατικής περιόδου.

Υπενθυµίζεται ότι µε βάση τα όσα προβλέπονται στον εθνικό φάκελο για τη νέα ΚΑΠ, δικαίωµα συµµετοχής στην πληρωµή ενιαίας ενίσχυσης του 2023 θα έχουν οι αγρότες µε ενεργοποιηµένα δικαιώµατα τα οποία απέκτησαν ή πρόκειται να αποκτήσουν:

α) µέσω χορήγησης δικαιωµάτων το έτος ενίσχυσης 2015

β) µέσω χορήγησης δικαιωµάτων από το εθνικό απόθεµα

γ) µε µεταβίβαση (µέχρι σήµερα)

δ) µε αίτηση στο εθνικό απόθεµα ή µεταβίβαση από το 2023 και µετά

Το ελάχιστο όριο έκτασης για την οποία µπορεί να ζητηθεί χορήγηση δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης (από το εθνικό απόθεµα) ορίζεται στα 4 στρέµµατα.

Στο σηµείο αυτό δεν έχει αποσαφηνισθεί, εποµένως µένει ανοικτό ως ενδεχόµενο, εάν δικαίωµα υποβολής αίτησης για δικαιώµατα από το εθνικό απόθεµα θα έχουν, εκτός από τους υποβάλλοντες για πρώτη φορά δήλωση ΟΣ∆Ε και οι νέοι αγρότες (κάτω των 40 ετών) που υπέβαλλαν για πρώτη φορά Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης την τελευταία 5ετία. 

 Κατά τα λοιπά, η ενιαία ενίσχυση θα συνεχίσει να χορηγείται βάσει των γνωστών «δικαιωµάτων» που χορηγούνται ανά αγρονοµική περιφέρεια, δηλαδή βοσκότοποι, αρόσιµες εκτάσεις και µόνιµες καλλιέργειες, πράγµα που σηµαίνει βεβαίως ότι το ποσό της ενίσχυσης ανά επιλέξιµο εκτάριο διαφοροποιείται ανάµεσα στις τρεις αγρονοµικές περιφέρειες της χώρας.

Όσον αφορά τέλος την κατάργηση των ιστορικών δικαιωµάτων, η διαδικασία είναι λίγο πολύ γνωστή. Όπως έχει αποσαφηνισθεί εδώ και καιρό, για την περίοδο 2023-2026 θα πραγµατοποιηθεί σύγκλιση της αξίας των δικαιωµάτων ενίσχυσης προς ενιαία τιµή µονάδας («flat rate») σε επίπεδο αγρονοµικής περιφέρειας, σε τέσσερα ισόποσα βήµατα, δηλαδή τα έτη 2023, 2024, 2025 και 2026. Αυτό σηµαίνει ότι το 2026 εντός κάθε αγρονοµικής περιφέρειας, η µοναδιαία  αξία όλων των δικαιωµάτων ενίσχυσης θα εξισωθεί µε τον περιφερειακό µέσο όρο, πράγµα που σηµαίνει ότι για κάθε µια από τις τρεις κατηγορίες θα υπάρχει µια τιµή - αξία δικαιώµατος.

 

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

29-08-2022 21:56Δημήτρης

Εσείς στο Agronews αφού κόπτεστε για τους αγρότες γιατί δεν εισηγήστε να αλλάξουν 1-2 θεματάκια για αρχή; 1) Οι επιδοτήσεις των αγροτών να πηγαίνουν μόνο σε αγρότες (Πρέπει να γράφουμε κ τα αυτονόητα.. Σάπιοι).. 2) Τα ενοικιαστήρια να πηγαίνουν απευθείας στο Taxis.. Όλοι οι γεωπόνοι μοιράζονται κάθε χρόνο ένα τεράστιο μέρος γης που δεν δηλώνετε κ τα μοιράζονται.. Κοινό μυστικό μάλλον γτ το ξέρουν κ οι πέτρες.. Τα σπιτάκια σας!

Απάντηση

24-08-2022 16:08Χρήστος Χαχουλης του Βασιλείου

Πώς γίνεται να πληρώνεις ΕΛΓΑ. Ως ποσοστό επί της τεκμαρτής αξίας παραγωγής ελαιόκαρπου αξίας 8000 ευρώ για έκταση καλλιέργειας 22 στρεμμάτων και τελικά να σου απορρίπτουν 6 στρέμματα καί σου ρίχνουν και πρόστιμο ότι είσαι απατεώνας αλλά επιστροφή από ΕΛΓΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ;

Απάντηση

24-08-2022 12:27ΧΡΗΣΤΟΣ

Aντε πατε στο διαολο μαλακες με τα κωλοδικαιωματα σας μας πρηξατε ενα χρονο τωρα κατανομη δικαιωματων νεα ΚΑΠ και ενα σωρο τετοιες μαλακιες. ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ καρπωνονταν τα δικαιωματα αρπακτικα και παλι θα τα φανε, μαλακισμενα ποιος αποφασιζει πως θα δοθουν τι ιστορικα και τι αποθεματα και τετοιες μαλακιες μας λετε εδω και τοσο καιρο. Τα πραγματα ειναι απλα παραγεις επιδοτησε επι της συγκομιζομενης παραγωγης, δεν παραγεις δεν παιρνεις σεντς, αλλα ποιοςθα το κανει αυτο θα χασουν πολλα λεφτα οριμενα λαμογια που τρωνε τωρα με χρυσα κουταλια.

Απάντηση

24-08-2022 12:10Giorgos

Αυτά είναι όση είμαστε ανο τον σαράντα ετών είμαστε στα σκουπίδια βρωμιάρηδες Μια ο σύριζα μια Η νέα Δημοκρατία τη να σας πω ξεφτίλες τους μικρομεσαίους αγρότες πάτε να τούς εξαφανίσετε από τη γη.τους άλλα Εμείς φτεμε και καλά μας κάνετε λαμόγια.

Απάντηση

24-08-2022 10:44Makis

Και όλοι αυτοί που είναι άνω των 41 ετών και το συστημα δεν τους επέτρεπαν να αιτήθουν δικαιωμάτων από το αποθεμα και έχουν αγροτεμάχια χωρίς δικσιωματα τι θα γινει;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

24-08-2022 08:49Ωμέγα

Επιβεβαιώνεται, για ακόμα μια φορά, η έλλειψη: βούλησης για την άσκηση αποτελεσματικής πολιτικής προς όφελος των πραγματικών αγροτών, διορατικότητας και πολιτικού θάρρους.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία