Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Με απένταξη απειλείται το 90% των δικαιούχων της Απονιτροποίησης

Ξεμπλοκάρει το θέμα των πληρωμών του συνόλου των αγροτών που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα της νιτρορύπανσης από την άδεια χρήσης νερού με υπουργική απόφαση.

nitrorupansh

4566
2

Με την εν λόγω απόφαση ορίζεται η άμεση καταβολή του 75% του ποσού, με βασική υποχρέωση όσων εισπράξουν την προκαταβολή είναι να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου του 2020. Σε αντίθετη περίπτωση θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Ωστόσο σημειώνεται ότι αντιµέτωποι µε επιστροφές ενισχύσεων και απεντάξεις βρίσκεται το 90% των δικαιούχων της Απονιτροποίησης (Μέτρο 10.1.4), εφόσον δεν αποδείξει µέχρι την εξόφληση της ενίσχυσης πως πράγµατι το αγροτεµάχια για τα οποία έλαβαν προκαταβολή διαθέτουν άδειες νερού. Ήδη 559 παραγωγοί έχουν απενταχθεί (το 15% των δικαιούχων) από τον πρώτο χρόνο εφαρµογής του Μέτρου, ενώ την περασµένη εβδοµάδα κινδύνευσαν να µείνουν εκτός προκαταβολής οι 1.700 από τους 2.200 δικαιούχους της Λάρισας, οι 800 από τους 1.130 της Καρδίτσας, ενώ από τη Μαγνησία θα πληρωνόντουσαν µόλις τρεις. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο ΟΠΕΚΕΠΕ λόγω των κοινοτικών υποχρεώσεων για να φύγει η πληρωµή από αυτόν την περασµένη Παρασκευή και µετά από παρέµβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, αποφάσισε τελικά να δώσει την προκαταβολή στους παραγωγούς και να προχωρήσει µετά σε ελέγχους.

Πράγµατι υπάρχουν παραγωγοί που από αµέλεια ή λάθος ενηµέρωση από συµβούλους και ΚΥ∆, δεν προσκόµισαν στο ΟΣ∆Ε 2019 τα απαραίτητα χαρτιά, τα οποία για πρώτη φορά ζητήθηκαν, εφόσον στο 1ο έτος εφαρµογής του Μέτρου δεν ήταν απαιτούµενα, ενώ οι ευθύνες είναι βέβαια και διοικητικές. Από την άλλη, υπάρχουν περιπτώσεις που στον ΕΛΓΑ τα αγροτεµάχια δηλώνονται ξηρικά για να γλυτώνει ασφάλιστρο ο παραγωγός ή θέλησαν να εντάξουν µεγαλύτερες εκτάσεις, ακόµη και αν ένα τµήµα από αυτές ήταν ξηρικές, όχι τόσο για να εισπράξουν επιπλέον ποσά αλλά για να µπορεσουν να ενταχθούν στο πρόγραµµα το οποίο έθετε περιορισµούς στους µικρούς καλλιεργητές. Άλλοι, προσκόµισαν δηλώσεις των ΤΟΕΒ που όµως δεν ανταποκρινόταν στην πραγµατικότητα, ως προς τις εκτάσεις που αρδεύονταν.

Μάλιστα, όπως σηµειώνουν οι γεωτεχνικοί, το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι δεν ελέγχεται το επισυναπτόµενο έγγραφο ως προς το τι γράφει αλλά αν έχει «ανέβει», ακόµη και αν είναι λευκή σελίδα. Έµειναν εκτός 12.000 αιτήσεις

Ως εκ τούτου µένει να φανεί σε ποιο βαθµό θα δικαιωθούν όλες αυτές τις φωνές που έκαναν λόγο για µεγάλη παρείσφρηση αγροτεµαχίων που από ξηρικά, έγιναν αρδευτικά λίγο πριν κλείσει η προκύρηξη ώστε να είναι επιλέξιµα και να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα µόρια ένταξης. Λαµβάνοντας υπόψη ότι οι αιτήσεις για το Μέτρο έφτασαν τις 16.077 και εντάχθηκαν µόλις 4.169 (πλέον είναι δικαιούχοι 3.610) αντιλαµβάνεται κανείς ότι επικρατεί αγανάκτηση στις τάξεις των αγροτών που έχασαν το πριµ µε διαφορά λίγων µορίων για να µπουν άλλοι µε µπαΐρια. Η Agrenda και το Agronews.gr είχαν επισηµάνει από νωρίς τον κίνδυνο για απεντάξεις από το Μέτρο από το οποίο προκύπτει συνεχώς µία «κάβα» χρηµάτων τα οποία έχουν ξεπεράσει αισίως τα 10 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τους λόγους που επισηµαίνονται για τις ανακλήσεις ένταξης στην τελευταία απόφαση της 26ης Νοεµβρίου (Αριθ. πρωτ.: 3373/305558) είναι δύο:

  ∆ιακοπή Τεχνικού ∆ελτίου λόγω διαπίστωσης σοβαρών αποκλίσεων σε σχέση µε τους όρους ένταξης.

 

Τα απαιτούµενα δικαιολογητικά

Τα δικαιολογητικά που ζητούσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ σύµφωνα µε σχετικό έγγραφο που είχε εκδώσει ενόψει των αιτήσεων ΟΣ∆Ε 2019:

 Για κάθε αγροτεµάχιο που είναι χαρακτηρισµένο ως «Αρδευόµενο» προαιρετικά γίνεται επιλογή του φορέα της άρδευσης.

 Για κάθε είδος υδροληψίας (ιδιωτική υδροληψία, δήµος, περιφέρεια, ΟΕΒ) ο παραγωγός δίνει προαιρετικά ένα ή περισσότερα εκ των ακόλουθων δικαιολογητικών:

  Βεβαίωση ΟΕΒ για άρδευση αγροτεµαχίων.

  Βεβαίωση ∆ήµου για άρδευση αγροτεµαχίων.

  Βεβαίωση Περιφέρειας για άρδευση αγροτεµαχίων.

 Άδεια χρήσης νερού ή αίτησης προς αρµόδια υπηρεσία για ιδιωτική υδροληψία.

Προσοχή, να συµπληρώνεται σε αγροτεµάχια ενταγµένα σε Μέτρα Αγροτικής Ανάπτυξης µε κριτήριο επιλεξιµότητας την άρδευση.

Έλεγχοι αποτελεσµατικότητας

Σηµειώνεται εδώ ότι η τρέχουσα  προγραµµατική περίοδος θα είναι και η τελευταία που τρέχει µε αυτόν τον τρόπο το Μέτρο. Σύµφωνα µε τους έχοντες την ευθύνη των πραγµάτων, για την Απονιτροποίηση, όπως και σε όλα τα υπόλοιπα προγράµµατα, θα ελέγχεται η αποτελεσµατικότητά της, µε δείγµατα που θα παίρνουν οι ∆ΑΟΚ. Αν δεν αποδεικνύεται πως πράγµατι βελτιώνεται η ποιότητα του νερού, τότε θα σταµατά η χρηµατοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει τα εξής:

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης αντιμετωπίζοντας με αίσθημα υψηλής ευαισθησίας το ζήτημα που προκλήθηκε, εξαιτίας των άστοχων και πλημμελών κινήσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το μέτρο της «Μείωσης της Ρύπανσης Νερού από Γεωργική Δραστηριότητα» (νιτρορύπανση), δίνει ουσιαστική λύση προς όφελος του συνόλου των αγροτών που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα. 

Ο κ. Βορίδης με απόφασή του αποκαθιστά την κανονικότητα ορίζοντας την άμεση καταβολή του 75% του ποσού και διασφαλίζει την ομαλή χρηματοδότηση των αγροτών και για το μέτρο αυτό.

Βασική υποχρέωση όσων εισπράξουν την προκαταβολή είναι να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου του 2020. Σε αντίθετη περίπτωση θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Τα χρήματα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των αγροτών τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου 2019.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα ανέκυψε εξαιτίας της αιφνιδιαστικής απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης να θέσει ως κριτήριο επιλεξιμότητας την άδεια χρήσης νερού μεσούσης της περιόδου εφαρμογής του μέτρου, χωρίς προηγουμένως να ενημερώσει επαρκώς τόσο τις αρμόδιες υπηρεσίες όσο και τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα την πρόκληση σύγχυσης.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

02-12-2019 20:39Νικολας

Τιποτα ακομη

Απάντηση

02-12-2019 18:05agrotis

Γιατι ο εβρος εμεινε εκτος νιτρορυπανσης.. δεν χρησιμοποιουνται νιτρικα εδω? Η ετσι βολεψε το συριζα..

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία