BACK TO
TOP
Ποιότητα Ζωής

Χημικές ενώσεις σε σταφύλια και μαύρη σοκολάτα μπλοκάρουν τον COVID-19

Κάποιες χημικές ενώσεις που περιέχονται σε τρόφιμα και ποτά, όπως το πράσινο τσάι, τα σταφύλια του είδους muscadine (vitis rotundifolia) και η μαύρη σοκολάτα, μπορούν να προσδεθούν και να μπλοκάρουν τη λειτουργία ενός συγκεκριμένου ενζύμου (πρωτεάσης) που υπάρχει στον ιό SARS-CoV-2, σύμφωνα με νέα έρευνα βιολόγων φυτών από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας (NC).

5be420e22db12_q80

91
0

«Οι πρωτεάσες είναι ενώσεις σημαντικές για την υγεία και τη βιωσιμότητα των κυττάρων και των ιών», αναφέρει ο De-Yu Xie,.καθηγητής βιολογίας φυτών και μικροοργανισμών στο πανεπιστήμιο της NC και συγγραφέας της αντίστοιχης έρευνας. Εάν οι πρωτεάσες ανασταλούν τα κύτταρα το ιού δε μπορούν να εκτελέσουν σημαντικές λειτουργίες όπως π.χ. η αντιγραφή τους.

«Ένας από τους στόχος του εργαστηρίου είναι να βρούμε θρεπτικά συστατικά σε φάρμακα και τρόφιμα.που αναστέλλουν είτε τον τρόπο προσκόλλησης είτε τον τρόπο διάδοσης του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα» συνεχίζει ο Xie. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές του NC πραγματοποίησαν προσομοιώσεις σε υπολογιστές και εργαστηριακές μελέτες που δείχνουν πως αντέδρασε η λεγόμενη «κύρια πρωτεάση» (Mpro).στον ιό SARS-CoV-2 όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν αριθμό διαφορετικών χημικών ενώσεων ήδη γνωστών για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τους ικανότητες.

«Η πρωτεάση Mpro είναι απαραίτητη για τον ιό SARS-CoV-2 ώστε να καταφέρει να αντιγράψει και να συναρμολογήσει τον εαυτό του. Εάν μπορέσουμε είτε να αναστείλουμε τη λειτουργία αυτής της πρωτεάσης είτε να την απενεργοποιήσουμε ο ιός θα πεθάνει» συνεχίζει ο Xie. Οι προσομοιώσεις σε υπολογιστή έδειξαν ότι χημικές ενώσεις που βρίσκονται στο πράσινο τσάι, στη σκόνη κακάο, στη μαύρη σοκολάτα αλλά και σε δύο ποικιλίες των σταφυλιών του είδους muscadine, μπόρεσαν να προσκολληθούν σε διαφορετικά μέρη της πρωτεάσης Mpro. «Η πρωτεάση αυτή έχει ένα μέρος το οποίο μοιάζει με μια “τσέπη” που “γεμίζει” με αυτές τις χημικές ενώσεις. Όταν γεμίζει αυτή η “τσέπη” η πρωτεάση χάνει τη λειτουργική της ικανότητα» συνεχίζει ο Xie.

Πειράματα in vitro που ολοκληρώθηκαν από τον Yue Zhu έναν διδακτορικό ερευνητή του NC, έδειξαν παρόμοια αποτελέσματα. Οι χημικές ενώσεις στα σταφύλια του είδους muscadine,.όπως και στο πράσινο τσάι, πέτυχαν να αναστείλουν τη λειτουργία της πρωτεάσης Mpro σε μεγάλο βαθμό. Οι χημικές ενώσεις από την άλλη που περιέχονται στη σκόνη του κακάο.και της μαύρης σοκολάτας μείωσαν τη δραστηριότητα της πρωτεάσης στο μισό. «Το πράσινο τσάι έχει πέντε γνωστές χημικές ενώσεις που συνδέονται σε διαφορετικά μέρη της πρωτεάσης Mpro και ουσιαστικά αναστέλλουν τη λειτουργία της. Τα σταφύλια του είδους muscadine περιέχουν αυτές τις ενώσεις στους φλοιούς και στα γίγαρτα. Τα φυτά χρησιμοποιούν αυτές τις ενώσεις για την προστασία τους,.οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι και τα φύλλα αλλά και ο φλοιός τους περιέχει αυτές τις ευεργετικές ενώσεις» συμπληρώνει ο Xie.
Πηγή:Science Daily

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία