BACK TO
TOP
Ποιότητα Ζωής

Από τη γη του μυθικού Αχελώου ακτινίδια και σπαράγγια αυτοσυστήνονται στην ευρωπαϊκή αγορά

Στην εύφορη πεδιάδα του Αγρινίου καλλιεργούνται φρούτα και λαχανικά υψηλής διατροφικής αξίας, άριστης μεσογειακής διατροφής, η κατανάλωση των οποίων αποτελεί πηγή πολλών βιταμινών. Ακτινίδια και σπαράγγια που παράγει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νεάπολης Αγρινίου προβάλλονται στην ελληνική αγορά αλλά και στη Γερμανία και στη Σουηδία, στο πλαίσιο του 3ετούς Ευρωπαϊκού Προγράμματος με τον διακριτικό τίτλο «EU F&V Consuption».

aktinidia-2048x1365

54
0

Διασχίζοντας την εύφορη πεδιάδα του Αχελώου και της Παραχελωίτιδας στην Αιτωλοακαρνανία, διακρίνονται από μακριά εκατοντάδες καλλιεργήσιμα στρέμματα με σπαράγγια και ακτινίδια. Μέσα σε βαθιά αυλάκια και καλυμμένα με νάιλον για τη δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών τα πρώτα και σαν τσαμπιά από σταφύλια τα δεύτερα, αποτελούν τα κύρια προϊόντα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νεάπολης Αγρινίου που εδώ και χρόνια κατέχει σημαντική θέση στην παραγωγή ακτινιδίων και σπαραγγιών στην Ελλάδα.

Όμως, αν και η Ελλάδα κατέχει κορυφαία θέση στην παραγωγή αυτών των δύο προϊόντων, οι Έλληνες δεν φαίνεται να τα επιλέγουν για την καθημερινή τους διατροφή, όπως συμβαίνει επίσης με τους Γερμανούς και τους Σουηδούς βορειότερα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος μάλιστα, που η Ε.Ε. έθεσε σε εφαρμογή ολοκληρωμένη καμπάνια ενημέρωσης, με στόχο την αύξηση της κατανάλωσης ακτινιδίων και σπαραγγιών σε Ελλάδα, Γερμανία και Σουηδία, με κεντρικό μότο: «Γίνετε πιο «πράσινοι». Αισθανθείτε καλύτερα με ευρωπαϊκά φρούτα και λαχανικά».

Το πρόγραμμα EU F&V Consumption προβάλλει τα δύο αντιπροσωπευτικά προϊόντα της χώρας μας, τα σπαράγγια και τα ακτινίδια, προκειμένου να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό για τις ισορροπημένες και σωστές  διατροφικές πρακτικές, διεγείροντας ταυτόχρονα τις αισθήσεις του και προκαλώντας ουσιαστικά να τα υιοθετήσει στο καθημερινό τραπέζι. 

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος βρέθηκε και ο Αγροτικός Συνεταιριμσός Νεάπολης Αγρινίου με μότο «Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά! Απολαύστε ευρωπαϊκά σπαράγγια και ακτινίδια» προκειμένου να προωθήσει τα προϊόντα που καλλιεργούν τα μέλη του.



«Ο στόχος είναι διττός: αφενός να αυξήσουμε την κατανάλωση των φρούτων και των λαχανικών στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά και αφετέρου να αυξηθούν και οι πωλήσεις τους καθώς και οι εξαγωγές» δηλώνει ο Δημήτρης Τζιουμάκας project manager της Novacert, της μεγαλύτερης εταιρείας συμβούλων στην Ελλάδα στον αγροδιατροφικό κλάδο και φορέας του Ευρωπαϊκού προγράμματος που περιλαμβάνει προωθητικές ενέργειες σε Ελλάδα, Γερμανία και Σουηδία.

Τα ευρωπαϊκά σπαράγγια και ακτινίδια που καλλιεργούν οι παραγωγοί του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νεάπολης Αγρινίου εντάσσονται στο τριετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Go Greener Feel Better», το οποίο ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2022 και ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουλίου του 2025. Το ύψος του εν λόγω προγράμματος ανέρχεται σε 2,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 70% αποτελεί ευρωπαϊκή συμμετοχή και το 30% συμμετοχή του Συνεταιρισμού. Στόχος του είναι η προώθηση των δυο προϊόντων – σπαράγγια και ακτινίδια- τα οποία συμβάλλουν πολύ στην ισορροπημένη διατροφή. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία