BACK TO
TOP
Προγράμματα

Βάση Σχεδίων τα 75,45 μόρια στη Μακεδονία και τα 73,97 στην Κρήτη

Ξεκίνησε η ανάρτηση πινάκων αποτελεσµάτων στα Σχέδια Βελτίωσης, µε την Κεντρική Μακεδονία και την Κρήτη να είναι οι πρώτες Περιφέρειες που δηµοσιεύουν τη σχετική λίστα στη diavgeia ενώ αναµένεται να ακολουθήσουν άµεσα οι Περιφέρειες ∆υτ. Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης.

IMG_KopievanKopievanRVH3

Λεωνίδας Λιάμης

7336
14

Συγκεκριµένα στην Κ. Μακεδονία η λίστα περιέχει 424 δικαιούχους µε αιτήσεις για δηµόσια δαπάνη 28.762.289,99 ευρώ, 811 επιλαχόντες και 35 απορριπτόµενους. Η διαδικασία των ενστάσεων θα διαρκέσει έως και τις 2 Φεβρουαρίου 2024. Η βάση ένταξης διαµορφώθηκε στο 75,45.

Στην Κρήτη (ενστάσεις έως 3 Φεβρουαρίου) εγκρίθηκαν 238 φάκελοι (15.598.293,64 ευρώ δηµόσια δαπάνη), 498 παραγωγοί κρίθηκαν ως επιλαχόντες και 40 επενδύσεις απορρίφθηκαν. Η βάση ένταξης διαµορφώθηκε στο 73,97. 

Oι υπηρεσίες της Κ. Μακεδονίας και Κρήτης δέσµευσαν το 85% από τα 33.660.000 και 18.170.000 ευρώ αντίστοιχα, ενώ το υπόλοιπο 15% του ποσού θα αποδοθεί σε όσους οι ενστάσεις τους γίνουν αποδεκτές. Οι τελικές εγκριτικές αποφάσεις από το υπουργείο αναµένεται να εκδοθούν στη διάρκεια του Ιανουαρίου, αλλά, όπως επισηµάνθηκε στην Agrenda για όσους βρίσκονται στη λίστα των εγκεκριµένων όλα έχουν κριθεί και τυπικά µπορούν -µε ευθύνη πάντα του επενδυτή- να ξεκινήσουν άµεσα την υλοποίηση. 

Σηµειώνεται πως ο συνολικός προϋπολογισµός της δράσης Σχεδίων Βελτίωσης αυξήθηκε κατά 23,84 εκατ. ευρώ και πλέον διαµορφώνεται στα 203.840.000, µε σκοπό την πλήρη κάλυψη των επιλέξιµων αιτήσεων, που έχουν υποβληθεί από υποψηφίους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, λαµβάνοντας υπ’ όψιν τα καταστροφικά γεγονότα που συνέβησαν στις εν λόγω περιοχές. 

«Ανάλογα µε τα αποτελέσµατα της αξιολόγησης, από τα οποία θα καθοριστεί η ζήτηση σε κάθε Περιφέρεια, θα καταµεριστεί επιπλέον ποσό ως υπερδέσµευση για την κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων επιλέξιµων αιτήσεων», υποστηρίζει το ΥΠΑΑΤ σε σχετική του ανακοίνωση. Σηµειώνεται ότι για τα Σχέδια Βελτίωσης έχει προγραµµατιστεί να διατεθούν συνολικά 230 εκατ. ευρώ. 

Αναλυτικά ολόκληρη η ανάρτηση εδώ.

 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε


Με βάση τα 75,45 μόρια πρώτες εγκρίσεις Σχεδίων Βελτίωσης Μακεδονίας

Με τη βάση να διαμορφώνεται στο πολύ υψηλό 75,45 και περίπου ένα στα τρία αιτήματα, σε πρώτη φάση, να εξασφαλίζει το «πράσινο φως» για έναρξη υλοποίησης, ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των φακέλων για τα κατατεθειμένα Σχέδια Βελτίωσης της τρέχουσας προκήρυξης από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία, ως προς τη διαδικασία, έκοψε πρώτη το νήμα σε όλη την επικράτεια.

Πιο συγκεκριμένα, σε σύνολο 1.270 αιτημάτων, που υποβλήθηκαν στην τοπική Περιφέρεια, δικαιούχοι κρίθηκαν 424 παραγωγοί της περιοχής -ο σχετικός πίνακας αναμένεται να αναρτηθεί άμεσα στη Διαύγεια- με την οριστική λίστα, ωστόσο, να αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τις 2 Φεβρουαρίου, όταν και θα εκπνεύσει η περίοδος που χορηγήθηκε για την υποβολή ενστάσεων από τους απορριφθέντες.

Μάλιστα για το σκοπό αυτό, στην παρούσα φάση, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Agronews, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας δέσμευσαν το 85% από τα περίπου 33 εκατ. ευρώ που είχε στη διάθεσή της η Κεντρική Μακεδονία από το πρόγραμμα, ενώ το υπόλοιπο 15% του ποσού θα αποδοθεί σε όσους οι ενστάσεις τους γίνουν αποδεκτές.

Οι εγκριτικές αποφάσεις από το υπουργείο αναμένεται να εκδοθούν στη διάρκεια του Ιανουαρίου, αλλά, όπως επισημάνθηκε στο Agronews για του 424 που βρίσκονται στη λίστα των εγκεκριμένων της ΠΚΜ, όλα έχουν κριθεί και τυπικά μπορούν -με ευθύνη πάντα του επενδυτή- να ξεκινήσουν άμεσα την υλοποίηση.

Από το ποιοτικό «κοσκίνισμα» των προτάσεων που έχουν υποβληθεί, προκύπτει πως αυτή τη φορά έχει εκδηλωθεί αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο ζωικής παραγωγής. «Παρατηρούμε πως υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από ενδιαφερόμενους για επενδύσεις στην κτηνοτροφία και αυτό έχει την εξήγησή του, καθώς πρόκειται για έναν αδικημένο τομέα, ο οποίος τα τελευταία 20 χρόνια έχει γνωρίσει αποεπένδυση στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε πηγή στην περιφέρεια.

Γενικότερα σε αυτή την προκήρυξη η εικόνα είναι πιο ισορροπημένη και σε αυτό φαίνεται πως έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας αρχικά στάθμισαν τη σημασία που έχει κάθε παραγωγικός κλάδος για την τοπική αγροτική οικονομία κι αναλόγως μοριοδοτήθηκε η κάθε δραστηριότητα στο συντελεστή βαρύτητας που διαμορφώθηκε.

«Στην προηγούμενη πρόσκληση τα σχέδια βελτίωσης ήταν μικρότερου προϋπολογισμού, των 50.000 - 70.000 ευρώ και αφορούσαν κυρίως σε επενδύσεις δενδροκαλλιεργητών, στους οποίους δόθηκε μια ευκαιρία ώστε να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους και κυρίως να εξοπλιστούν με μηχανήματα που απαιτούν οι νέες τάσεις στην αγορά, η νομοθεσία και η συμμόρφωση με τα κοινοτικά πρότυπα», σημείωσε ο συνομιλητής μας, διευκρινίζοντας, όμως, πως «την ίδια ανάγκη, ωστόσο, έχουν και  άλλοι τομείς όπως για παράδειγμα η αμπελουργία ή η ζωική παραγωγή, ενώ σιγά – σιγά έχουν αρχίσει και αναπτύσσονται και άλλοι κλάδοι, οι οποίοι φέρνουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στον παραγωγό και για αυτό προχωρήσαμε σε ανακατεύθυνση της μοριοδότησης, στο επίπεδο που μας επέτρεπε η θέση μας ως περιφέρεια», εξήγησε η πηγή μας.

Αναλυτικά οι πίνακες αποτελεσμάτων εδώ.

Σχόλια (14)
Προσθήκη σχολίου

23-12-2023 00:02Αγρότης

Καλησπέρα σε όλους. Για της υπόλοιπες περιφέρειες πότε θα υπάρξουν αποτελέσματα.ειμαι στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη Ευχαριστώ!

Απάντηση

22-12-2023 22:23Μανώλης

Είμαι στους πρώτους 40 επιλαχωντες έχουμε ελπίδες έγκρισης στις τελικές λίστες;

Απάντηση

20-12-2023 17:21Καραγιάννης Γρηγόρης

Τα καλά των παρατάσεων.

Απάντηση

20-12-2023 15:55Βάιος

Καλησπέρα τά πράγματα ποτέ θα ανοίξει και τί χαρτιά χρειάζονται

Απάντηση

20-12-2023 05:10Ο επιλαχών

Εάν ήμουν αλλοδαπός (παράνομος ,παρατυπίος ,λάθρομεταναστης) θα περνουσα ; Άντε να χαθητε

Απάντηση

20-12-2023 05:06Ο επιλαχών

Εγώ ένα ξέρω : ακόμα μια φορά επιλαχών!!!! Με κουρασατε κυριοι

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

20-12-2023 02:33Αντωνης

Οι Βουλευτές τις Πιεριας τι κάνουν; Θα ασχοληθούν επιτέλους σοβαρά με το νόμο τους;; Ας κοιτάξουν τους συναδελφους τους, στους διπλανους Νομους πως ενδιαφέρονται για τον τόπο τους και ειδικότερα για τον πρωτογενή τομέα.

Απάντηση

19-12-2023 22:15Πασχάλης

Γνωρίζουμε αν θα γίνει υπερδέσμευση κονδυλίων;

Απάντηση

19-12-2023 20:05Αγρότης

Το «Μακεδονία» είναι πολύ αόριστο. Έχει αρκετές περιφέρειες η Μακεδονία από ό,τι ξέρω και καλό θα ήταν να μάθουμε για σε ποια αναφέρεστε!

Απάντηση

19-12-2023 19:23Γιωργος

Καλα να παθουμε.εξ'αιτιας μερικων που ηθελαν να τους κυβερνησει ο μιστερ μπιν.ενας βλακας αφορισμενος και αναθεματισμενος απο επισκοπο.ενα νουμερο που χαιρεταει τις κουκλες στις βιτρινες.ενας χαζεμενος που πηγε να φυτεψει την ελια μαζι με την σακουλα.ενας μπανταβος που δεν ξερει πως να σταθει μπροστα στο μνημα του αγνωστου στρατιωτη.εναν κομπλεξικο που γελαει μονος του γιατι ετσι του ειπαν οι επικοινωνιολογοι.αν αυτον καποιοι τον εχετε για θεο σας,τοτε φανταζομαι τι τσιρκο ειστε εσεις που τον ψηφισατε και τον προσκυνατε και τον γλυφετε.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις