BACK TO
TOP
Προγράμματα

Προκήρυξη Νέων Αγροτών με 590 εκατ. ευρώ, αλλαγές σε πρόβατα και δέντρα

Πολύ σηµαντικές αλλαγές σε σχέση µε την περασµένη περίοδο που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο όχι µόνο στη µοριοδότηση αλλά ακόµη και στην επιλεξιµότητα του προγράµµατος Νέων Αγροτών, επιφυλάσσει ο πίνακας Τυπικών Αποδόσεων.

14_25

Γιώργος Κοντονής

31609
39

Μια και μοναδική η προκήρυξη των Νέων Αγροτών με 590 εκατ. ευρώ, αλλάζουν πολλά σε πρόβατα και δέντρα

Οι διαχειριστικές αρχές επέλεξαν να χρησιµοποιήσουν άλλους «σταθµισµένους» δείκτες (βλ. πίνακα) που φέρνουν µεγάλες µειώσεις στις απαιτήσεις στρεµµάτων σε σκληρό σιτάρι, κριθάρι, ακτινίδια, ακρόδρυα, εσπεριδοειδή, ελιά (στα νησιά) και στις απαιτήσεις µονάδων ζωικού κεφαλαίου στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας. Αρκεί να αναφερθεί για παράδειγµα πως ένας νέος προβατοτρόφος στο παρελθόν χρειαζόταν τουλάχιστον 130 θηλυκά αιγοπρόβατα για να είναι επιλέξιµος και πλέον απαιτείται να έχει στην κατοχή του 78. Σηµειώνεται εδώ πως οι ενδιαφερόµενοι πρέπει να διαιρέσουν τα απαιτούµενα ποσά Τυπικής Απόδοσης µε τους δείκτες του πίνακα για να έχουν µία πρώτη εικόνα για το ποιες είναι οι απαιτήσεις του προγράµµατος ως προς την έκταση ή/και τον αριθµό των ζώων.

Σηµειώνεται πως η Τυπική Απόδοση µετράει για:

Ένταξη: 12.000 ευρώ και στα νησιά 10.000 ευρώ (εκτός Κρήτης, Εύβοιας).

Απόρριψη: Εάν έχει ο υποψήφιος κάνει ΟΣ∆Ε τα έτη 2019 – 2022 που υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια και τα 10.000 ευρώ στα νησιά πλην Κρήτης και Εύβοιας. Επίσης απορρίπτεται ο υποψήφιος εάν έχει σύζυγο που έχει υποβάλει δήλωση ΟΣ∆Ε το έτος 2024 µε τυπική απόδοση που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ ή τα έτη 2022 ή/και 2023 έχει υποβάλλει δήλωση ΟΣ∆Ε µε τυπική απόδοση που υπερβαίνει τα 16.000 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα την Κρήτη και την Εύβοια και τα 13.000 ευρώ στα νησιά πλην Κρήτης και Εύβοιας.

Για να κάνει κάποιος αίτηση πρέπει να τηρήσει τους όρους της Τυπικής Απόδοσης κατά το ΟΣ∆Ε του 2024 που θα ανοίξει καλώς εχόντων των πραγµάτων εντός της ερχόµενης Άνοιξης, οπότε οι ενδιαφερόµενοι πρέπει να ξεκινήσουν να φροντίζουν για τις µεταβιβάσεις και τις µισθώσεις που θα απαιτηθούν. Επίσης, θα πρέπει να εγγραφτούν στο ΜΑΑΕ, εάν δεν το έχουν κάνει ήδη, ως νεοειεσερχόµενοι στο αγροτικό επάγγελµα. Εφόσον έχουν εξωγεωργική εργασία δεν χρειάζεται να την εγκαταλείψουν πριν βγουν οι τελικοί πίνακες δικαιούχων δηλαδή... το 2025.

Πάντως θα πρέπει να αναµένουν οι υποψήφιοι και τον πίνακα µοριοδότησης για να έχουν µία καλύτερη εικόνα για το πώς πρέπει να κινηθούν στο ΟΣ∆Ε. Σε κάθε περίπτωση και µε βάση τα όσα ανακοίνωσε το ΥΠΑΑΤ η πρόσκληση θα έχει ύψος 590 εκατ. ευρώ, κάτι που σηµαίνει πως πιθανώς να είναι η πρώτη και η µοναδική πρόσκληση Νέων της τρέχουσας προγραµµατικής περιόδου.

Αναλυτικά ο πίνακας εδώ.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (39)
Προσθήκη σχολίου

13-01-2024 12:17Παναγιώτης

Όποιος δεν έχει από τους δικούς του υπόβαθρο ( παραγωγικά κτήματα κ λπ) μην ασχοληθεί. Τα λεφτά είναι λίγα και οι δεσμεύσεις πολλές .

Απάντηση

08-01-2024 08:29Νίκος

1ον στα νησιά αυξάνονται οι απαιτείσεις για στρ ελιάς καθώς η ΤΑ από 1882/ha πήγε στα 1772,44/ha 2ον Όσοι έχουν μόνιμη εξωγεωργική απασχόληση στη φορολογική 2023 θα πρέπει να την εγκαταλέιψουν ΠΡΙΝ κάνουν αίτηση για το πρόγραμμα, διότι δεν θα λάβουν τη βεβαίωση νεοεισερχόμενου. 3ον δε χρειάζεται να βγάλετε τώρα βεβαίωση νεοεισερχόμενου, να τη βγάλετε το φθινόπωρο εφόσον σίγουρα προχωράτε, αν τη βγάλετε τώρα και το μετανοιώσετε θα χάσετε επόμενο πρόγραμμα. 4ον Agronews αν δε ξέρεις τεχνικά ζητήματα και λεπτομέρειες να μη παραπληροφορείς τα παιδιά

Απάντηση

07-01-2024 14:29Teo

Μην ξεγελαστει και μπει κάποιος... μακριά..τα μισά θα τα δώσει στον εφκα και στο λογιστή και τα άλλα μισά θα στα βγάλουν απ'τη μύτη... είδατε πόσο αγαπάει τους αγρότες η κυβέρνηση...ας βάλει ο μιτσοτακης τον γιό του

Απάντηση

07-01-2024 11:19Γιωργος

Τελικά απτά σχόλια που βλέπω βγενει το τελικό συμπέρασμα πολλοί βλέπουν πίσω αντί για μπροστά. Δηλαδή αναφέρονται στο κόμμα τους, Ε και λέω δεξιός και καλός δύσκολα να υπαρχει

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

06-01-2024 21:22ΕΛΕΟΣ

ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΊΑ. ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ . ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΈΑΣ ΛΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ . ΠΩΣ ΤΑ ΓΡΆΦΕΤΕ ΜΕΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΕΛΑΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ . ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΟΛ . ΠΩΣ ΔΕΝ ΚΑΤΟΥΡΓΙΕΣΑΙ ΣΤΑ ΓΕΛΙΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ .

Απάντηση

06-01-2024 21:02ΤΣΙΦΛΙΚΑΣ

Όλα αυτά τα προγράμματα γίνονται για να δημιουργήσουν νέες γενιές ανέργων χρεοκοπημένων αγροτών !! Το αγροτικό επάγγελμα πλέον είναι ένα κλειστό επάγγελμα !! Οποίος έχει μαγιά από τον πατέρα του δηλαδή 200 στρέμματα τουλάχιστον ιδιόκτητα χωράφια και όλο τον εξοπλισμό και όλα αυτά ξεχρέωτα μπορεί να γίνει αγρότης !!! Αλλιώς κλάψα φτώχεια και μιζέρια και στο τέλος ανεργία !!!

Απάντηση

06-01-2024 20:57🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯

Και το μυαλό ΣΟΥ ειναι θολό... πω πω πω πω... πω πω πω. ΚΑΛΗ ΦΩΤΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΧΡΙΣΗ ΜΕ ΨΕΥΔΟΝΗΜΑ ΑΛΛΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ . ΚΑΛΗ ΦΩΤΗΣΗ . Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΕ ΦΩΤΗΣΗ . ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ . ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗς ΑΝΑΓΓΗΣ . ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΡΑΓΙΚΗ ..

Απάντηση

06-01-2024 20:56Γιωργος

Να επεμβει εισαγγελεας να τελειωνει αυτο το αστειο με τον αφοριστακη που ενω εχει αφοριστει,παει στις εκκλησιες δηθεν να το παιξει χριστιανος για να μαζεψει ψηφους.δεν υπαρχει νομος να τον μαζεψει;ορθοδοξη χωρα ειμαστε.δεν επιτρεπεται να περναει την πορτα της εκκλησιας ο αφορισμενος συμφωνα με το πηδαλιο με τους κανονες της ορθοδοξιας.μας δουλευει;;;;;;;ας τον μαζεψει καποιος.ειναι ντροπη και ονειδος να μας κυβερναει τετοιο απολοιφαδι.δεν υπαρχει ειδικο δικαστηριο με δαυτον να τον ξεσκονισει,στα τοσα σκανδαλα που ειναι φορτωμενος;;;;;;αποτελει κραυγαλεα ντροπη για την ιστορια της πατριδας μας αυτος ο εφιαλτης!!!!!!!!!!Θεε μου παρτον εξω απο τη χωρα μας με δαυτον!!!!!

Απάντηση

06-01-2024 20:38Γιωργος

Αν μερικοι εχουν τον αφορισμενο βοθροτακη για αρχηγο και θεο τους,τοτε φανταζομαι οι ιδιοι τι νουμερα ειναι για να εχουν τετοιο αρχηγο.dumb and dumber.εθνικος θιασος.τσιρκο!!!!!! Εχετε καψει εγκεφαλο απο τα εμβολια......!!!!εχει βουηξει το συμπαν για τα βοθρολια τι ζημια εχουν κανει.δεν απορρω με εσας που εισαστε οπως εισαστε.παντελως βλαμενοι οσο δεν παει αλλο.δικαιολογειται το 41%.να πατε να κανετε κι αλλα εμβολια.μην αργειτε!!!!!!!!!!θα μας στειλετε απο το γελιο!!!!!!!τοσο χαμηλης νοημοσυνης δεν εχω ξαναδει.και σιγουρα εξω στο δρομο θα περπατατε και κορδωτοι οτι εισαστε καποιοι,οτι εχετε κυρος.ε ρε γιαουρτια που θα εχουν πεσει στα μουτρα σας.σας φανταζομαι να καυχιεστε στο καφενειο οτι εισαστε του κομματος και να περιμενετε και χειροκροτημα και αντι αυτου,φλεμματα στα μουτρα.🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣ηλιθιοι!!!!!!!το χειροτερο ειδος ανθρωπου ο φασιστας νεοδημοκρατης.υπαρχουν και καποιοι δημοκρατες αλλα ειναι ελαχιστοι.οι περισσοτεροι ειναι για φραγγελιο!!!!!!!!!!!!

Απάντηση

06-01-2024 20:14Ποποτης

Για να είμαι ειλικρινής περίμενα κάτι καλύτερο από το νέο πρόγραμμα αγροτών. Εγώ τον ψήφο μου πάλι δεν το αλλάζω πάλι ΝΔ θα ψηφίσω ότι και να γίνει.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις