BACK TO
TOP
Special Reports

Υπετροφή ο μαύρος θησαυρός Άνω Βροντούς

Πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύµα που θέλει τα µαύρα φασόλια να είναι κατά το µεγαλύτερο ποσοστό τους εισαγόµενα, ο Πρόδροµος Ματενόγλου, αποφάσισε το 2019, να «χτίσει» τη δική του παραγωγή.

40a_33

Γιώργος Λαμπίρης

57
2

∆ιατηρώντας µνήµες από την παιδική του ηλικία, όταν στο σπίτι του κατανάλωνε µαύρα φασόλια στο µεσηµεριανό τραπέζι, τα οποία προέρχονταν από καλλιέργειες του παππού του, µπήκε σε διαδικασία αναζήτησης για το συγκεκριµένο είδος. Προερχόµενος από αγροτική οικογένεια και έχοντας ολοκληρώσει εν µέρει τις σπουδές του ως φυσιοθεραπευτής, αποφάσισε ότι η θέση του ήταν κοντά στη γη.

Η απόφαση για την συµµετοχή στην παραγωγική δραστηριότητα της οικογένειας έρχεται σε ηλικία 19 ετών. Τελειώνοντας τον πρώτο κύκλο σπουδών του σε σχολή φυσικοθεραπείας. ∆ιέκοψε τις σπουδές του, καθώς όπως παραδέχεται, αναγνωρίζοντας ότι η ζωή του ήταν συνυφασµένη µε την αξία που προσφέρει η γη και ο τόπος του. Αρκετά χρόνια αργότερα και αφού γίνει κοινωνός στην παραγωγική διαδικασία της οικογένειάς του, δηµιούργησε τη δική του οικοτεχνία µε αντικείµενο την καλλιέργεια και τυποποίηση µαύρου φασολιού, η οποία συστάθηκε το 2019. Νωρίτερα ασχολήθηκε µε την παραγωγή λευκού φασολιού και πατάτας, τα οποία αποτελούν δύο από τα κύρια προϊόντα του πρωτογενούς τοµέα στην Άνω Βροντού Σερρών από όπου κατάγεται. Τα µαύρα φασόλια κυκλοφορούν σήµερα στην αγορά µε την ετικέτα «Μαύρα Φασόλια Άνω Βροντού Σερρών».

«Ξεκίνησα δοκιµαστικά την καλλιέργεια, είδα ότι αποδίδουν και έτσι διεύρυνα την παραγωγή µου και προχώρησα στην τυποποίηση», αναφέρει ο παραγωγός.

Μετά τις εξαγωγές, όσο αυξάνεται η ζήτηση, στόχος η προσθήκη νέων στρεμμάτων

«Η επιλογή µου να ξεκινήσω παραγωγή µαύρου φασολιού», εξηγεί ο Πρόδροµος Ματενόγλουστην Agrenda «µε οδήγησε σε έναν αρκετά δύσκολο δρόµο αρχικά. Ο κόσµος δεν γνώριζε την ύπαρξη ελληνικού µαύρου φασολιού Πρεσπών. Πρόκειται για ένα φασόλι, ο σπόρος του οποίου είχε φτάσει πριν από πολλούς αιώνες από τη Λατινική Αµερική στην Ελλάδα και στην πορεία ενσωµατώθηκε στην παραγωγική διαδικασία».

Απόδοση 100-110 κιλά ανά στρέµµα στο µαύρο φασόλι

Ο ίδιος ξεκίνησε µε παραγωγή µαύρου φασολιού σε περίπου 10 στρέµµατα και σήµερα διατηρεί περί τα 55 στρέµµατα. Επιπλέον καλλιεργεί 30 στρέµµατα λευκού φασολιού και 40 στρέµµατα πατάτας. Στρεµµατικά το µαύρο φασόλι αποδίδει 100-110 κιλά το στρέµµα, ενώ το λευκό φασόλι αποδίδει 200 κιλά. Αυτό συνεπάγεται ότι η τιµή στο µαύρο φασόλι είναι σχεδόν η διπλή και αντί για 3 ευρώ που είναι η λιανική τιµή για λευκό φασόλι, ανέρχεται στα 5-6 ευρώ για το µαύρο φασόλι.

«Ωστόσο υφίσταται σηµαντική διαφορά και στις διατροφικές ιδιότητες µεταξύ των δύο ειδών. Τα µαύρα φασόλια εµπεριέχουν 24 γραµµάρια πρωτεΐνης στα 100 γραµµάρια προϊόντος, διατηρώντας την υψηλότερη περιεκτικότητα από κάθε άλλο είδος οσπρίου. Το προϊόν βάσει των διατροφικών του χαρακτηριστικών αποτελεί υπερτροφή».

Πρώτες εξαγωγές στη Γαλλία

Ήδη ο Πρόδροµος Ματενόγλουξεκίνησε να εξάγει µαύρο φασόλι στη Γαλλία, ενώ διερευνά την επέκταση των διεθνών πωλήσεων, στέλνοντας πρόσφατα και δείγµατα και στην Αµερική. Στην Ελλάδα τα προϊόντα του διατίθενται σε αρκετά καταστήµατα delicatessen και εστιατόρια, φτάνοντας έως και την Αθήνα.

Όπως λέει, όλο το βάρος της παραγωγής του για τα επόµενα χρόνια θα διοχετευτεί στο µαύρο φασόλι. Επιδίωξή του είναι να αυξήσει τις καλλιεργούµενες εκτάσεις, προσθέτοντας νέα στρέµµατα από χρόνο σε χρόνο.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία