BACK TO
TOP
Φορολογικά

Πότε δικαιούνται αγροτικό αυτοκίνητο αγρότες και κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων

Νόμος 4530/30.03.18, άρθρο 56, αιτιολογική έκθεση:

24_91

12826
6



Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας


«Με το άρθρο επέρχονται τροποποιήσεις στο ν.δ. 49/1968 (Α΄49), όπως αυτό έχει κωδικοποιηθεί με το β.δ. 281/1973 (Α΄84) και αντικατασταθεί με το άρθρο 30 αναφορικά του ν. 4441/2016 (Α΄227) αναφορικά με τη θέση σε κυκλοφορία ΦΙΧ αυτοκινήτων. Ειδικότερα:

Με την παράγραφο 1 παρέχεται η δυνατότητα οδήγησης από μέλη της οικογένειας του ιδιοκτήτη, των ΦΙΧ αγροτικών μέγιστης αποδεκτής μάζας φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) άνω των 4.000 χιλιόγραμμων. Η δυνατότητα παρέχεται λαμβανομένου υπ’ όψιν του μεγάλου αριθμού οικογενειακών επιχειρήσεων του συγκεκριμένου τομέα οικονομίας.

Με την παράγραφο 2 διορθώνεται το σχετικό όριο εισφοράς στο ορθό, το οποίο εκ παραδρομής αντικαταστάθηκε με το ν.4441/2016 (Α΄227).

Με την παράγραφο 3 δίνεται η δυνατότητα θέσης σε κυκλοφορία ΦΙΧ της αναφερόμενης στη διάταξη κατηγορίας, με βάση το μέγιστο ωφέλιμο φορτίο πέραν της ΜΑΜΦΟ, σύμφωνα και με το προϊσχύον του νόμου ν.4441/2016 καθεστώς.

Με την παράγραφο 4 προστίθεται το εδάφιο «προσαυξανόμενο κατά 0,05 ευρώ ανά χιλιόγραμμο» στην περίπτωση ββ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 2, το οποίο εκ παραδρομής δεν περιελήφθη στην τελευταία τροποποίηση της διάταξης με το ν.4441/2016

Με την παράγραφο 5 εισάγεται στη σχετική διάταξη η έννοια του «επαγγελματία αγρότη» σύμφωνα με το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ).
Με τις παραγράφους 6 και 7 γίνονται αναγκαίες νομοτεχνικές προσαρμογές».

Από την αιτιολογική έκθεση εστιάζουμε στην §1: «…Το πρώτο εδάφιο μετά το τέλος της περίπτωσης δ΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν.δ. 49/1968 (Α΄ 294), όπως έχει κωδικοποιηθεί με το β.δ. 281/1973 (Α΄ 84), αντικαθίσταται ως εξής:

«Ειδικότερα, το Φ.Ι.Χ. αυτοκίνητο μέγιστης αποδεκτής μάζας φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι τέσσερις χιλιάδες (4.000) χιλιόγραμμα, καθώς και το Φ.Ι.Χ. που έχει τεθεί σε κυκλοφορία στο όνομα «επαγγελματία αγρότη» σύμφωνα με το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), ανεξαρτήτως ΜΑΜΦΟ, μπορεί να το οδηγούν και μέλη της οικογένειας του ιδιοκτήτη του, εφόσον έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις.».

Και στην παράγραφο 5: «.Το πρώτο εδάφιο μετά το τέλος της περίπτωσης γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν.δ. 49/1968 αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Η παραπάνω εισφορά υπέρ του Δημοσίου περιορίζεται στο 1/3 για Φ.Ι.Χ. αυτοκίνητα που ανήκουν σε «επαγγελματίες αγρότες», σε δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες μέλη ή μη αγροτικών δασικών συνεταιρισμών ή δασικών επιχειρήσεων που «ασκούν αγροτική δραστηριότητα» σύμφωνα με το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), καθώς και για αυτοκίνητα που εκποιούνται από τον Ο.Δ.Δ.Υ.».

Πως μεταφράζονται όλα τα παραπάνω:

  • Φ.Ι.Χ. αυτοκίνητο αγροτικό, μπορεί να έχει στην ιδιοκτησία του, όχι μόνο ο επαγγελματίας αγρότης, αλλά και όποιος είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης χωρίς να είναι επαγγελματίας.
  • Κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης είναι ο καλλιεργητής γης, ο οποίος ασκεί και άλλη παράλληλη δραστηριότητα, π.χ. ελεύθερος επαγγελματίας, έμπορος κλπ.
  • Και οι δύο κατηγορίες αγροτών, προσδιορίζονται από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο προσδιορισμός για το ποιος είναι τι, ορίζεται από τις διατάξεις του ν.3874/10, όπως αυτός έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα.
  • Όποιος καλλιεργεί με σκοπό την πώληση, είτε είναι επαγγελματίας αγρότης, είτε κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης, είναι υποχρεωμένος να εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του ΥΠΑΑΤ.
  • Η εγγραφή γίνεται μέσω των γραφείων στα οποία συντάσσουν τις δηλώσεις καλλιέργειας.
  • Είτε είσαι επαγγελματίας αγρότης, είτε αγρότης του ειδικού καθεστώτος, είτε ιδιωτικός ή δημόσιος υπάλληλος ή συνταξιούχος ιδιωτικού ή δημοσίου τομέα, οφείλεις να πληροίς τα κριτήρια: εγγραφή στο Μητρώο των αγροτών, εγγραφή στον ΕΦΚΑ/ΟΓΑ, δήλωση ΟΣΔΕ.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν  προϋπόθεση για κάποιον ο οποίος καλλιεργεί με σκοπό την πώληση των προϊόντων τους.

Εάν δεν υπάρχει κάτι από τα παραπάνω, σημαίνει ότι καλλιεργείς για τον εαυτό σου, το σπίτι σου , την οικογένεια σου.

Συνεπώς, επειδή ακούγεται έντονα τελευταία (ξανά) «…βάλε μου 100,00€ για να πάρω αγροτικό…», καλό είναι να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι ότι, ο λογιστής δεν έχει δικαίωμα να δηλώσει αγροτικό εισόδημα μόνο και μόνο επειδή κάποιος του το ζητά. Πρέπει να προσκομιστούν και τα δικαιολογητικά που αναγράφονται παραπάνω, ώστε να έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην δήλωση αυτή.

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

26-07-2023 10:12Κωνσταντίνος

Είμαι ειδικό καθεστώς ΦΠΑ Αγρότης Έχω μισθωτήριο χωράφια και τα καλλιεργώ Το 2022 είχα παραγωγή και πούλησα το λάδι.πηρα και επιστροφή ΦΠΑ 6% Πώς μπορώ να βάλω αγροτικό αυτοκίνητο στο όνομα μου ?

Απάντηση

27-08-2022 11:20ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ποσα στρεματα πρεπει να εχεισ ενοικιασμενα απο ελιεσ για να γινεισ αγροτησ ειδικου καθεστοτοσ και τι χρειαζετε? πωσ πρεπει να κινηθουμε για να ειμαστε σε ολα νονμιμοι?

Απάντηση

27-09-2021 16:55ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΣ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ

Ένας πού πήρε αγροτικό..με μικρό οφελιμο φορτίο 448 κιλά και αυτήν την στιγμή δεν κάνει καμία αγροτική δραστηριότητα από το 2015 απλά νοικιάζει τά χωράφια του και είναι δημόσιος υπάλληλος... μπορεί να το κρατήσει το αγροτικό τό εν λόγω??

Απάντηση

26-09-2021 14:33Ioannis

Αυτοί που έχουν αγροτικό και είναι συνταξιούχοι Υπάλληλοι, έχουν ελιές που τους δίνουν το λάδι καλύπτοντας τις δικές τους ανάγκες και δεν πουλάνε, μπορούν να έχουν αγροτικο? Πρέπει να είναι δηλωμενοι?

Απάντηση

24-09-2021 14:56Γιαννόπουλος Γεώργιος

Σωστά όλα αυτά αλλά για άνοιγμα βιβλίων ως αγροτης στο λογιστή,την φορολογία κλπ δε γίνεται λόγος;αν δηλώσεις μόνο εισόδημα μια χρονιά δικαιολογεί το ιχφ και στη συνέχεια δεν έχεις καμμία επίπτωση φορολογικά αν είσαι συνταξιούχος δημοσίου ή χάνεις το 30/100 γιατί εμείς και άλλη ενασχόληση; Ευχαριστώ

Απάντηση

23-09-2021 16:28Παύλος

Επιτέλους να και κάτι ορθό

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία