Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Με έξτρα υποχρεώσεις και χωρίς ειδική προστασία οι μικροκαλλιεργητές

Χωρίς το ειδικό καθεστώς των µικροκαλλιεργητών αναµένεται να κινηθεί στη νέα ΚΑΠ, µετά και τη λήξη των διαπραγµατεύσεων στην Ευρώπη.

image001_29

47
0

Με έξτρα υποχρεώσεις  οι μικροκαλλιεργητές  στην Ελλάδα που  μένουν χωρίς το ειδικό  καθεστώς προστασίας

Σύµφωνα µε πηγές κοντά στο σχεδιασµό του ελληνικού στρατηγικού σχεδίου, το νέο καθεστώς όπως αποφασίστηκε τελικά να ισχύσει παρά τις πιέσεις από το ΥΠΑΑΤ, δεν εξυπηρετεί ούτε γραφειοκρατικά αλλά ούτε τους ίδιους τους παραγωγούς καθώς δεν θα τους εξαιρεί από περιβαλλοντικές υποχρεώσεις και διοικητικούς ελέγχους, όπως γίνεται σήµερα.

Πρακτικά αυτό σηµαίνει πως ανεξεραίτως, όλοι οι Έλληνες αγρότες, ασχέτως από την έκταση που έχουν στην κατοχή τους και τις άµεσες ενισχύσεις που λαµβάνουν θα έχουν πάνω-κάτω τις ίδιες περιβαλλοντικές υποχρεώσεις για τη λήψη της βασικής πληρωµής και θα υπόκεινται σε διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

 

Οι 8 περιβαλλοντικές υποχρεώσεις για τη βασική πληρωµή

Στη νέα ΚΑΠ, οι δικαιούχοι βασικής ενίσχυσης θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες «Ενισχυµένης Πολλαπλής Συµµόρφωσης». ∆ηλαδή, ένα πλαίσιο οχτώ κανόνων που επηρεάζει περισσότερο τους κατόχους αροτραίων εκτάσεων. Αυτοί οι κανόνες είναι µε βάση το τελικό κείµενο της νέας ΚΑΠ:

1) ∆ιατήρηση µόνιµων βοσκοτόπων σε έτος αναφοράς τις εκτάσεις του 2018.

2) Κατάλληλη προστασία των υγροτόπων και τυρφώνων (προαιρετικό για τα έτη 2023-2024).

3) Απαγόρευση της καύσης υπολειµµάτων καλλιεργειών, εκτός αν γίνεται για λόγους φυτοπροστασίας.

4) ∆ηµιουργία ζωνών ανάσχεσης ελάχιστου πλάτους 3 µέτρων κατά µήκος υδατορευµάτων, όπου απαγορεύεται η εφαρµογή λιπασµάτων και φυτοπροστατευτικών.

5) ∆ιαχείριση της κατεργασίας του εδάφους ή άλλων κατάλληλων καλλιεργητικών τεχνικών για τον περιορισµό του κινδύνου υποβάθµισης του εδάφους, λαµβάνοντας, υπόψη την κλίση του εδάφους

6) Ελάχιστη κάλυψη εδάφους για σε περιόδους που είναι πιο ευαίσθητες.

7) Αµειψισπορά σε αρόσιµη γη. Η εναλλαγή συνίσταται σε αλλαγή καλλιέργειας τουλάχιστον µία φορά το χρόνο σε επίπεδο αγροτεµαχίου (εκτός από την περίπτωση πολυετών καλλιεργειών, χόρτων και άλλων καλλιεργειών ποώδους χορτονοµής και αγραναπαύσεων), συµπεριλαµβανοµένων των επίσπορων καλλιεργειών. Εξαιρούνται αγροτεµάχια κάτω των 100 στρεµµάτων. Εξαιρούνται όλοι οι βιοκαλλιεργητές.

8) Ελάχιστο ποσοστό γεωργικής έκτασης που διατίθεται για µη παραγωγικά στοιχεία ή περιοχές. Για τις αροτραίες καλλιέργειες το ποσοστό κυµαίνεται µεταξύ 4%-7% κατά περίπτωση. Εξαιρούνται αγροτεµάχια κάτω των 100 στρεµµάτων.

 

Το σηµερινό καθεστώς

Σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, συνολικά στο καθεστώς µικροκαλλιεργητών συµµετέχουν 125.085 αγρότες (έτος ενισχύσεων 2020). Σε αυτό συµµετέχουν όσοι το σύνολο των άµεσων ενισχύσεων που δικαιούνται δεν ξεπερνά τα 1.250 ευρώ ετησίως. Στη νέα ΚΑΠ, το καθεστώς αυτό αντικαθιστά όλες τις άµεσες ενισχύσεις για µία οµάδα µικρών αγροτών µε ένα ποσό ανά στρέµµα ή ένα εφάπαξ ποσό ανά εκµετάλλευση.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία