BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Ατολμία Ελλάδας για το πριμ εξόδου αγροτών, νόμος για χώρες της ΕΕ

Ιδέες από την υλοποίηση του Μέτρου στήριξης της διαδοχής σε αγροτικές εκµεταλλεύσεις καλούνται να πάρουν τώρα οι ελληνικές αρχές από Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Ολλανδία, οι οποίες προέβλεψαν την επιδότηση σχηµάτων παλαιών και επίδοξων νέων γεωργών στα πλάνα του ΠΑΑ που απέστειλαν στην Κοµισιόν.

4_81

Γιώργος Κοντονής

5197
2

Ατολμία των ελληνικών αρχών για το πριμ εξόδου αγροτών από το επάγγελμα, νόμος για τις χώρες της ΕΕ 

Τα κενά και οι ελλείψεις στο ελληνικό στρατηγικό σχέδιο είναι εµφανή ιδιαίτερα στα Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης που φαίνεται µε εξαίρεση το σχεδιασµό των Σχεδίων Βελτίωσης να ξεπατικώθηκαν από το τρέχον ΠΑΑ, το οποίο µε τη σειρά του δεν είχε να κοµίσει και πολλά παραπάνω σε σχέση µε το περίφηµο «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» (2007-2013). 

Όσον αφορά ειδικότερα το λεγόµενο και ως πριµ εξόδου, αρµοδίως είχε ανακοινωθεί πως βρίσκεται υπό επεξεργασία ένα τέτοιο Μέτρο (συνέντευξη πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και νυν υφυπουργού παρά τον Πρωθυπουργό, Γιάννη Οικονόµου στην Agrenda) και µάλιστα πως «εξετάζονται διάφορες ιδέες», µία εξ ατών να συνδεθεί µε το ύψος των ενισχύσεων που λαµβάνουν βάσει δικαιωµάτων οι αγρότες που αποχωρούν από το επάγγελµα. Σηµειώνεται εδώ πως και οι σύµβουλοι για τη νέα ΚΑΠ είχαν σηµειώσει στην ανάλυση SWOT ως ευκαιρία την ενεργοποίηση του Μέτρου.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Το πλάνο-πιλότος της Ιταλίας

Η προσέγγιση που επιλέγουν οι άλλες χώρες στηρίζεται στην υποβοήθηση της µεταβίβασης της εκµετάλλευσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το πλάνο της Ιταλίας που περιγράφει το Μέτρο «∆ιαδοχή στις αγροτικές εκµεταλλεύσεις» έως 40.000 ευρώ για τη στήριξη ενός επιχειρηµατικού πλάνου 3ετίας µε βάση ενός συµβολαίου-συµφωνητικού που θα υπογράφουν ο νεαρός µε τον παλαιό αγρότη. Ο νεαρός µετά την υπογραφή του συµβολαίου θα θεωρείται «κατ’ επάγγελµα αγρότης» έχοντας πρόσβαση και σε άλλα επενδυτικά προγράµµατα. Ο παλαιός αγρότης θα δεσµεύεται για µεταβίβαση της εκµετάλλευσής του και σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να πληρώσει αποζηµίωση στον νεαρό. Όλο αυτό το διάστηµα της συνεργασίας ο αγρότης που θέλει να συνταξιοδοτηθεί θα έχει το ρόλο «προπονητή» καθοδηγώντας τον νεαρό στα πρώτα του βήµατα στην αγροτική επιχειρηµατικότητα. Θα πρέπει το πλάνο να θεωρείται µάλιστα καινοτόµο και να πηγαίνει πολλά βήµατα µπροστά την εκµετάλλευση. Το πιλοτικό αυτό πρόγραµµα θα χρηµατοδοτηθεί µε 11 εκατ. ευρώ.

Εν αναµονή των αποφάσεων

Ιδέες, χρόνος και πλάνα-πιλότοι λοιπόν υπάρχουν µέχρι να τρέξει η νέα ΚΑΠ και µένει να φανεί αν οι έχοντες ευθύνη των πραγµάτων θα τροποποιήσουν το στρατηγικό σχέδιο που υπέβαλαν για να προβλέψουν ένα τέτοιο Μέτρο. ∆εν είναι απίθανο µάλιστα να συνδέεται τυχόν πρόβλεψή του και µε την προεκλογική περίοδο που θα µπει η χώρα µας το επόµενο έτος, πρώτος χρόνος εφαρµογής των νέων κοινοτικών κανονισµών.

 

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

31-01-2022 14:16Κωνσταντίνος Γ.

"ο αγρότης που θέλει να συνταξιοδοτηθεί θα έχει το ρόλο «προπονητή» " Το μόνο που μπορεί ο μέσος Έλληνας "παλαιος" αγρότης να προπονήσει τον νέο είναι σε ασκήσεις αγωνιστικής γυμναστικης: πως να ζητάει επιδοτήσεις, πως να κατεβαίνει στα μπλόκα, πως να ζητά αποζημιώσεις από έναν δημοσιο ασφαλιστικο φορέα στον οποίο πληρώνει ελάχιστα ασφάλιστρα κ.ο.κ. Τώρα θέλουν και "εφαπαξ" για να ξεκουμπιστουν. Αστεία πράγματα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά