BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Εξομάλυνση ζήτησης για τα eco-schemes με 4 τρόπους για το έτος 2024

Μετακινήσεις πόρων και νέοι κανόνες επιλεξιµότητας εξετάζονται για τον εξορθολογισµό της διαδικασίας αιτήσεων eco-schemes στο ΟΣ∆Ε του 2024.

zhthsh-eco-schemes

Γιώργος Κοντονής

2682
23
Εξομάλυνση ζήτησης για τα eco-schemes με 4 τρόπους για το 2024 αποτρεπτικό θα είναι και το ύψος των πριμ 

Παράλληλα εκτιµάται πως αρκετοί από τους περσινούς δικαιούχους βλέποντας το τελικό ύψος του πριµ που θα πληρωθούν σε σχέση µε το προσδοκώµενο ποσό, ίσως να αποφασίσουν να απέχουν από τη διαδικασία φέτος, γεγονός που θα «εξορθολογίσει» έως ένα βαθµό την όλη διαδικασία. Για να µην «ξεχειλώσει» όπως το 2023 ο προϋπολογισµός, εξετάζονται λοιπόν τα εξής:
  • Ο περαιτέρω περιορισµός των επιλογών στα eco-schemes ανά αγροτεµάχιο ή ανά δικαιούχο. Υπάρχει ήδη ο πίνακας «ασυµβατότητας» που ορίζει για παράδειγµα πως κάποιος δεν µπορεί να εντάξει ένα αγροτεµάχιο σε δράση βιολογικών και ταυτόχρονα σε κάποια άλλη δράση. Σε αυτή την περίπτωση είτε µπορεί να γίνει µία αναπροσαρµογή του πίνακα είτε να τεθεί ένα όριο στο θεσµικό πλαίσιο.
  • Ο αποκλεισµός των ετεροεπαγγελµατιών από τις δράσεις eco-schemes. Αυτό αποτελεί και το πιο δραστικό µέτρο, το οποίο µοιάζει πάντως δύσκολο να περάσει από την Κοµισιόν. Πάντως, είναι γεγονός πως η βάση δεδοµένων του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσει το ποιος είναι κατ’ επάγγελµα αγρότης και ποιος όχι. Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και σε πρόσφατη τοποθέτησή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης µιλώντας για τα Αγροτικά Επιµελητήρια: «Λέµε για αγρότες αλλά δεν ξέρουµε πόσοι είναι, τι ηλικίας, τι γνωστικό επίπεδο έχουν, µε τι καλλιέργειες ασχολούνται κ.ά. ∆εν έχουµε ακριβείς πληροφορίες για να µπορούµε να σχεδιάσουµε στοχευµένες δράσεις τόσο σε επίπεδο πολιτικής όσο και σε εκπαίδευσης», ανέφερε εστιάζοντας εστίασε στο κενό που υπάρχει αυτή τη στιγµή σε επίπεδο πληροφοριών αναφορικά µε τους κατ’ επάγγελµα αγρότες.
  • H µετακίνηση πόρων από τα αγροπεριβαλλοντικά µέτρα του ΠΑΑ στα eco-schemes ώστε να αυξηθεί σε κάποιο βαθµό το διαθέσιµο ποσό.  Πρόκειται για µία πηγή κοινοτικού προϋπολογισµού 888 εκατ. ευρώ, από την οποία αντλούν µέτρα όπως τα Βιολογικά, το Κοµφούζιο, οι Σπάνιες Φυλές, οι ∆ασώσεις, η Ευζωία, η Προστασία της Ορνιθοπανίδας και άλλες µικρότερης σηµασίας δράσεις. Και οι δύο παραπάνω προτάσεις γίνονται µε ορίζοντα τις φετινές αιτήσεις ΟΣ∆Ε και τις µελλοντικές.

Σηµειώνεται πως µετακίνηση πόρων προς τα eco-schemes µπορεί να γίνει και από άλλα καθεστώτα των άµεσων ενισχύσεων όπως είναι για παράδειγµα οι συνδεδεµένες ενισχύσεις, που στην τρέχουσα περίοδο απορροφούνε 235 εκατ. ευρώ προϋπολογισµό. 

  • Η φυσική «κόπωση» που θα σηµειώσει η συµµετοχή στις δράσεις, λόγω της απογοήτευσης από την πληρωµή των δεσµεύσεων του 2023. Είναι πλέον βέβαιο ότι η πλειοψηφία των επιδοτήσεων που θα πληρωθούν για τα eco-schemes του 2023, θα είναι µικρότερη από την προσδοκώµενη που βασίζεται στα ποσά που φιλοξενούνται στις εφαρµοστικές αποφάσεις. Αναµενόµενο είναι λοιπόν πως η συµµετοχή θα µειωθεί ως ένα βαθµό, ο οποίος βέβαια δεν θα είναι ικανός από µόνος του να φέρει τις αιτήσεις σε πιο λογικά επίπεδα.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Σχόλια (23)
Προσθήκη σχολίου

20-03-2024 13:01Αγροτης

δώσατε τα λεφτά του πρώην πρασινισματος μέσω τον eco στα μουφα βιολογικά, δημοσίευση τα ονόματα των δικαιούχων σε κάθε νομό και τις καλλιέργειες τους που έχουν βιολογικά να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι,έχει κάτι βιολογικά καλαμπόκια τα φάρμακα και τα λιπάσματα πέφτουν κανονικότατα ,μηδέν έλεγχος και μίζες,και αυτοί θα πάρουν τα φράγκα που επερναν με το πρασινισμα οι υπόλοιποι,λαμογια

Απάντηση

20-03-2024 12:53Αγροτης

Δώσανε τα λεφτά του πρώην πρασινισματος σε βιολογικά ,και βιολογικό δεν είναι τίποτα μηδέν έλεγχος και μίζες,ας αναρτήσουν δημόσια σε κάθε νομό ονομαστικά ποιοί είναι οι δικαιούχοι και τι καλλιεργούν να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι,έχει κάτι καλαμπόκια δηλωμένα βιολογικά που τρώνε τα φάρμακα και τα λιπάσματα κανονικότητα,και αυτοί θα πάρουν τα λεφτά του πρώην πρασινισματος από τους υπολοίπους.λαμογια

Απάντηση

17-03-2024 14:55Αγρότης

Γαμω την ΝΔ σας μουνόπανα της λάσπης

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

16-03-2024 16:39Και εγώ ΝΔ αλλά δεν κάνω έτσι

Αυτός με τα πολλά ονόματα που απαντάει σε όποιον κάνει κριτική στην κυβέρνηση. Πληρώνεται? ή είναι τόσο πορωμενος με το κόμμα και εγώ ΝΔ είμαι αλλά δεν κάνω έτσι . ή εκτός εάν συντρέχουν άλλη λόγοι πχ ψυχιατρική ας πούμε .

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

16-03-2024 12:11Έλλην

Αυτό πως λέγετε οδηγείς όλους τους αγρότες σε δήθεν οικολογικά και μετά αρχίζουν και πετάνε κόσμο έξω με διαφορά τεχνάσματα η απόλυτη κοροϊδία όπως όλα φυσικά στην Ελλάδα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (14)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά