BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Στη Λάρισα η πρώτη αγροτική ενεργειακή κοινότητα

Ένα νέο εργαλείο θα χρησιμοποιούν οι αγρότες της Θεσσαλίας, αυτή τη φορά όχι για να βοτανίσουν τη γόνιμη γη του κάμπου, αλλά για να περιορίσουν το ενεργειακό τους κόστος.

aenergeiakhkoinothtalarisa

14
0

Η φιλοσοφία των ενεργειακών κοινοτήτων, που θεσμοθετήθηκαν πριν από περίπου έναν χρόνο, υιοθετείται από τους παραγωγούς της Λάρισας, οι οποίοι την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου βάζουν τα θεμέλια για την αρχή μιας «πράσινης» γεωργίας που θα καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες από τον ήλιο και τον άνεμο.

Στην περιοχή της Κοιλάδας Λαρίσης, στο Κάτω Λιβάδι, σε ειδική εκδήλωση θα εγκαινιαστεί η πρώτη αγροτική ενεργειακή κοινότητα της χώρας. Στη συγκεκριμένη τοποθεσία θα θεμελιωθεί ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 950 κιλοβάτ. Το έργο θα ολοκληρωθεί με την εγκατάσταση μιας μικρής ανεμογεννήτριας των 50 κιλοβάτ, την «EW-16 THETIS», για την οποία αναζητείται η κατάλληλη θέση για την εγκατάσταση. Το φωτοβολταϊκό πάρκο θα τοποθετηθεί σε έκταση περίπου 40 στρεμμάτων που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Τυρνάβου.

«Την ιδέα των αγροτικών ενεργειακών κοινοτήτων την αγκαλιάσαμε από την πρώτη στιγμή ως υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και κόντρα στις Κασσάνδρες της απραξίας, την υλοποιήσαμε σε χρόνο ρεκόρ, όχι μόνο για τα ελληνικά, αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, σε μόλις μερικούς μήνες» αναφέρει στο Βήμα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης. «Όταν βρίσκεσαι στη μέση μιας διαρκούς παγκόσμιας θύελλας που λέγεται ελεύθερη αγορά και παγκοσμιοποίηση και λαβωμένος από οκτώ χρόνια κρίσης, επιβάλλεται και πρέπει να αλλάξεις, να τολμήσεις και να προσπαθείς διαρκώς για το καλύτερο. Σ’ αυτό ακριβώς το πλαίσιο, είδαμε ως μία πρώτης τάξης ευκαιρία το πλάνο για τη δημιουργία αγροτικών ενεργειακών κοινοτήτων, προκειμένου να απαντήσουμε σε ένα σημαντικό βαθμό στη μεγαλύτερη πρόκληση για τον Έλληνα αγρότη σήμερα, που δεν είναι άλλη από τη μείωση του αγροτικού κόστους. Να επενδύσουμε, δηλαδή, στην παραγωγή πράσινης ενέργειας και μέσα από αυτή να μηδενίσουμε σταδιακά, σε εύρος πενταετίας για την παρούσα κοινότητα, όπως προβλέπεται από το υπάρχον πλάνο, το αρδευτικό κόστος για τους αγρότες-μέλη των συμμετεχόντων ΤΟΕΒ».

Η Α’ Ενεργειακή Κοινότητα ΟΕΒ (Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων) δημιουργήθηκε στη Θεσσαλία από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), τον Γενικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) Θεσσαλίας και εννιά Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) από τη Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα (Πηνειού, Ταουσάνης, Ενιπέα, Σελλάνων, Σοφάδων, Τιτανίου, Δαµασίου, Ματιού Τυρνάβου, Αγ. Σοφίας).

Σύμφωνα με τον προσωρινό Πρόεδρο της ενεργειακής κοινότητας Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Παπαμιχαήλ, βασικός στόχος είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να μειωθεί το κόστος παραγωγής για άρδευση στις θεσσαλικές καλλιέργειες κατά 80%. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εννιά ΤΟΕΒ εκπροσωπούν περισσότερους από 25.000 αγρότες. «Τον Μάρτιο εκτιμώ ότι θα έχει τελειώσει το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο και το 2020 ευελπιστώ, αν όλα πάνε καλά, ότι θα είμαστε αυτόνομοι ενεργειακά» υπογραμμίζει ο κ. Παπαμιχαήλ. Από τον πρώτο κιόλας χρόνο, κλιμακωτά, οι αγρότες που συμμετέχουν στην πρότυπη αυτή ενεργειακή κοινότητα θα δουν τα αρδευτικά τους τέλη να μειώνονται. Η επένδυση ανέρχεται στα 700.000 ευρώ.

Πέρα από το ένα μεγαβάτ που θα εγκατασταθεί άμεσα, σε δεύτερο χρόνο σχεδιάζεται επένδυση η οποία θα περιλαμβάνει άλλα 10 μεγαβάτ. Όπως εξηγεί ο κ. Δημήτρης Ραχιώτης, υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Πολιτικής και Αειφορίας της Eunice Energy Group (EEG), του ομίλου που κατασκεύασε την πρώτη ελληνική μικρή ανεμογεννήτρια, την «EW-16 THETIS», η οποία θα εγκατασταθεί στη Θεσσαλία και ειδικός στα θέματα Ενεργειακών Κοινοτήτων, η νομοθεσία επιτρέπει την κατασκευή έργου ενός μεγαβάτ για κάθε ενεργειακή κοινότητα. «Οι ανάγκες όμως για τα μέλη της Α’ Ενεργειακής Κοινότητας ΟΕΒ της Θεσσαλίας είναι 11 μεγαβάτ. Έτσι, ο προγραμματισμός είναι κάθε ΤΟΕΒ να δημιουργήσει μια ξεχωριστή ενεργειακή κοινότητα ώστε να καλύψουν σταδιακά όλες τις ενεργειακές τους ανάγκες. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες» σημειώνει ο κ. Ραχιώτης.

Για να γίνουν 11 τα μεγαβάτ, σύμφωνα με τον υφυπουργό κ. Κόκκαλη, θα απαιτηθεί μια συνολική επένδυση 7-8 εκατ. ευρώ. «Καλώς εχόντων των πραγμάτων, την ερχόμενη άνοιξη θα ξεκινήσει και το δεύτερο πάρκο, κατά πάσα πιθανότατα στην περιοχή του Τυρνάβου, μεταξύ Δένδρων και Πλατανουλίων, ισχύος τριών μεγαβάτ» επισημαίνει ο υφυπουργός.

Όπως αναφέρει ο κ. Ραχιώτης, το πρώτο μεγαβάτ που θα εγκατασταθεί θα καλύψει περίπου 1,5 εκατ. κιλοβατώρες, ενέργεια που θα ικανοποιήσει το 80% των ενεργειακών αναγκών για άρδευση, των περίπου 5.000 αγροτών της πρώτης κοινότητας, η οποία θα λειτουργήσει ως πιλότος για τις επόμενες.

«Με βάση κάποια πρώτα στοιχεία που έχουμε, σε βάθος 25ετίας θα έχουν εξοικονομήσει σε σχέση με τα χρήματα που σήμερα πληρώνουν για ενέργεια περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ. Ανά έτος το όφελος θα είναι περισσότερα από 70.000 ευρώ. Το όφελος για τον αγρότη θα είναι μεγάλο, καθώς τα αρδευτικά έξοδα σήμερα είναι τεράστια» τονίζει ο κ. Ραχιώτης.

Από την πλευρά του, ο κ. Κόκκαλης επισημαίνει τη σημασία του «εικονικού συμψηφισμού» καθώς θα δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς να συμψηφίζουν την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια με το σύνολο της κατανάλωσής τους, ανεξάρτητα από τον χώρο όπου αυτή παράγεται και καταναλώνεται. «Ένα φωτοβολταϊκό σύστημα θα μπορεί να εξυπηρετεί καταναλώσεις (πχ. πομόνες) σε πολλά διαφορετικά σημεία-χωράφια του ίδιου παραγωγού. Επιπλέον, ο συμψηφισμός δεν θα γίνεται πλέον σε ετήσια βάση αλλά ανά τριετία. Το πρόγραμμα αφορά εγγεγραμμένους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων για εγκαταστάσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων και οι συμβάσεις συμψηφισμού θα έχουν διάρκεια 25 έτη» υπογραμμίζει ο υφυπουργός.

Στο μέλλον, τα μέλη της Α’ ενεργειακής κοινότητας Θεσσαλίας σχεδιάζουν να προχωρήσουν και σε παραγωγικά έργα, δηλαδή να παράγουν ρεύμα προκειμένου να το πουλήσουν, ώστε να μοιράζονται τα έσοδα, και όχι μόνο για να περιορίσουν το υψηλό κόστος της αγροτικής παραγωγής.

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου στον χώρο θεμελίωσης του έργου, εκτός από τον υφυπουργό κ. Β. Κόκκαλη, θα παρευρεθούν και άλλοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, στελέχη των ΥΠΕΝ και ΥΠΑΑΤ, αλλά και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αγρότες, κτηνοτρόφοι καθώς και βουλευτές που εκλέγονται στη Θεσσαλία.

 


Πηγή: tovima.gr / φωτο: larissanet.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία