BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Νέο κύμα κακοκαιρίας μετά τον χιονιά που έπληξε και την Αττική

Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να πλήξει τη χώρα από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο καθώς όπως τόνισε στην χώρα έχει εγκλωβιστεί ψύχος.

Athens_xioni

41
0

Ο κ. Καλλιάνος, μιλώντας στον ρ/σ «Θέμα 104,6», χαρακτήρισε πιο επικίνδυνο το κύμα κακοκαιρίας που έρχεται αύριο, καθώς, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα επικρατήσει πυκνή χιονόπτωση σε Δυτική Στερεά, Πελοπόννησο, Ήπειρο, όπου μέσα στην ημέρα, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχοπτώσεις.

«Έχει εγκλωβιστεί ψύχος στη χώρα και αυτό το φαινόμενο δυσκολεύει την κατάσταση τις επόμενες ημέρες. Οι πρωινές ώρες της Τετάρτης θα είναι δύσκολες πολύ. Θα έχουμε πυκνό χιόνι και μετά θα “γυρίσει” ο καιρός και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχοπτώσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιάννης Καλλιάνος, αναφέρθηκε και στην κακοκαιρία «Τηλέμαχος» που πλήττει από το απόγευμα της Δευτέρας την Αττική.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα βόρεια μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης, ωστόσο στα υπόλοιπα τμήματα της Αττικής, νότια και κεντρικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Λίγο μετά τις 8.00 το πρωί άνοιξε η εθνική οδός στο ρεύμα προς Λαμία από τη γέφυρα Καλυφτάκη μέχρι τα διόδια της Θήβας, που ήταν κλειστή από τις 4.00 τα ξημερώματα λόγω σφοδρής χιονόπτωσης στη Μαλακάσα. Σε λίγα λεπτά αναμένεται να ανοίξει και το ρεύμα προς Αθήνα που επίσης ήταν κλειστό.

Προβλήματα παρατηρούνται ωστόσο από το πρωί στην Καισαριανή, όπου διακόπηκε η κυκλοφορία στην Λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως από το ύψος του γηπέδου της Καισαριανής στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κατεχάκη και στη Λεωφόρο Κατεχάκη στην έξοδο προς

Επίσης διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στον δρόμο προς Υμηττό, στην περιοχή Καλοπούλα.

Σε όλα τα προαναφερθέντα σημεία έχουν μεταβεί μηχανήματα και στελέχη των δήμων και της Περιφέρειας, που καταβάλλουν προσπάθειες να ανοίξουν τους δρόμους και ρίχνουν αλάτι προκειμένου να μπορέσει να αποκατασταθεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Διεκόπη επίσης η κυκλοφορία – λόγω της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης – στην λεωφόρο Χασιάς.Τα οχήματα δεν μπορούν να κινηθούν από το ύψος του καταστήματος Αβραμίδης στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τα Δερβενοχώρια.

Πρόγνωση για σήμερα Τρίτη 08-01-2019

Γενικά χαρακτηριστικά - προειδοποιήσεις:

Χιονοπτώσεις στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής Πελοποννήσου, της Κρήτης και των νησιών του Αιγαίου, που βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα νότια.

Στην υπόλοιπη χώρα βελτιωμένος καιρός.

Ανεμοι από βόρειες διευθύνσεις στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασια σε χαμηλά επίπεδα. Πολύ ισχυρός παγετός τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια, όπου κατά τόπους θα είναι ολικός.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: γενικά αίθριος. Στη Χαλκιδική τοπικές νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες. Το απόγευμα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία και από τα δυτικά θα αυξηθούν

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από -09 (μείον 09) έως 02 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: αρχικά γενικά αίθριος, βαθμιαία από το μεσημέρι νεφώσεις και από το βράδυ στα βόρεια θα σημειωθούν τοπικές βροχές η χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 02 έως 10 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές τις πρώτες πρωινές ώρες και σε πεδινές περιοχές της Ευβοίας, των Σποράδων, της ανατολικής Στερεάς καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300 μέτρα) της Πελοποννήσου. Βαθμιαία μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Εύβοια και ο καιρός θα βελτιωθεί.

Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και τις πρωινές ώρες τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 00 έως 06 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές η χιονόνερο και μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά, κατά τόπους πιο πυκνές στην Κρήτη, όπου θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 400 μέτρα). Τα φαινόμενα από το βράδυ θα εξασθενήσουν

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και πρόσκαιρα το πρωί τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση τους και στροφή σε δυτικούς.

Θερμοκρασια: από 03 έως 09 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις με χιονόνερο η χιόνι στα βόρεια. Στα νότια τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και στα ορεινά χιόνια.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 05 έως 11 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: νεφώσεις με χιονόνερο η χιόνι κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και μέχρι το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.

Θερμοκρασια: από 00 (μηδέν) έως 05 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: γενικά αίθριος.

Ανεμοι: βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασια: από -04 (μείον 04) έως 02 βαθμούς κελσίου.

Πρόγνωση για αύριο Τετάρτη 09-01-2019

Καιρός: νέα επιδείνωση από τα δυτικά με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια - παραθαλάσσια. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα αρχικά στα δυτικά και από το απόγευμα βαθμιαία στα υπόλοιπα θα είναι κατά τόπους έντονα.

Ανεμοι: στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6,

Βαθμιαία 7 με 8 και στο Αιγαίο πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ. Στα υπόλοιπα

Δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 στρεφόμενοι μετά το μεσημέρι σε

Νοτιοδυτικούς 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασια: σε άνοδο, όμως τις βραδινές και κυρίως τις πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.

Κλειστά τα σχολεία την Τετάρτη (09/01) στον Δήμο Δίου – Ολύμπου

Όπως έκανε γνωστό ο Δήμος Δίου – Ολύμπου της Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που πλήττουν το σύνολο των δημοτικών ενοτήτων του Δήμου με τον σχηματισμό παγετού από τις ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες, η πρόσβαση στις σχολικές μονάδες καθίσταται δυσχερής και επισφαλής για τους μαθητές.

Έτσι, αποφασίστηκε η διακοπή της λειτουργίας του συνόλου των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών για την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το Γραφείο Τύπου του Δήμου, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση αναφορικά με την επανέναρξη των μαθημάτων.

Τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν ούτε στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Προβλήματα στις μετακινήσεις έφερε η κακοκαιρία που πλήττει από χθες και την Αττική, με χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες.

Λίγο μετά τις 9.00 το πρωί αποκαταστάθηκε πλήρως η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, από τη γέφυρα Καλυφτάκη μέχρι τα διόδια της Θήβας, που είχε διακοπεί από τις 4.00 τα ξημερώματα λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης.

Παράλληλα, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως στην Καισαριανή, καθώς και στην έξοδο της λεωφόρου Κατεχάκη προς Καισαριανή, που επίσης είχε διακοπεί λόγω του χιονιού.

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί και στα εξής σημεία του οδικού δικτύου του λεκανοπεδίου:

- Επί της Λεωφόρου Πάρνηθος από το ύψος του καταστήματος «Ζυγός» ρεύμα προς “REGENCY CAZINO MONT PARNES”, (από τις 00:05). ·

- Περιφ. Οδός Πεντέλης – Ν. Μάκρης, από το ύψος του Άγιου Πέτρου έως το ύψος του Σ. Ν. Πεντέλης «414» και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. ·

- 6η χ/θ Π.Ε.Ο Αθηνών –Θήβας, ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα περιοχή Μάνδρας για φορτηγά άνω των 3,5  τόνων. ·

- Επί της Λ. Διονύσου από το ύψος του «Γηπέδου» έως την περιοχή Ανατολή και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. ·

- Επί της Λ. Χασιάς, από το ύψος του καταστήματος «Αβράμης», ρεύμα κυκλοφορίας προς Δερβενοχώρια, (από ώρα 00:10).

- Περιοχή Καλοπούλα ρεύμα κυκλοφορίας προς Υμηττό, (από τις 00:50) ·

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί - Πού χρειάζονται αλυσίδες

Έξοδος Αττικής Οδού προς Ν.Ε.Ο.Αθηνών-Λαμίας, (από τις 02:45) · 

Παράλληλα απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο 6ο χλμ Π.Ε.Ο Αθηνών - Θήβας, ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα, στην περιοχή της Μάνδρας.

 

Πεντέλη, protothema.gr

Μετ' εμποδίων οι μετακινήσεις με τα ΜΜΜ

Προβλήματα καταγράφονται και στην κίνηση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Συγκεκριμένα, τα δρομολόγια του ηλεκτρικού εκτελούνται από σήμερα το πρωί από τον Πειραιά μέχρι τον σταθμό «Ειρήνη».

Περίπου στις 8.30 αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των συρμών του μετρό από τον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας μέχρι το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Τα δρομολόγια στο συγκεκριμένο τμήμα είχαν διακοπεί νωρίς το πρωί λόγω προβλημάτων στη σηματοδότηση του προαστιακού.

Τροποποιήσεις υπάρχουν σε αρκετές διαδρομές δρομολογίων σε λεωφορεία λόγω της χιονόπτωσης, ενώ με μικρές καθυστερήσεις διεξάγονται τα δρομολόγια στο σιδηροδρομικό δικτυο της χώρας.

Κλειστά τα σχολεία και στην Αθήνα

Λόγω της επέλασης του χιονιά δεν θα λειτουργήσουν σήμερα Τρίτη (08/01) τα σχολεία σε δεκάδες δήμους της Αττικής, ενώ όπως ανακοινώθηκε νωρίς το πρωί κλειστά θα μείνουν και όλα τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου Αθηναίων.

«Οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα για την ασφαλή πρόσβαση των μαθητών στα σχολεία, αποφάσισαν ότι σήμερα Τρίτη 8 Ιανουαρίου, όλα τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου Αθηναίων δεν θα λειτουργήσουν» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου.

Κλειστά και τα δικαστήρια

Παράλληλα κλειστά θα είναι τα δικαστήρια στην Αθήνα με πράξη του υπουργού Δικαιοσύνης, έπειτα από συνεννόηση με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, με στόχο την πρόληψη τυχόν προβλημάτων που θα δημιουργούσε η δυσκολία πρόσβασης των διαδίκων.

Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται οι υποθέσεις που δικάζονται με την αυτόφωρη διαδικασία.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

«Η έντονη χιονόπτωση στην Ελλάδα θα μπορούσε να σημάνει ακτινίδια σε μεγαλύτερες ποσότητες»


Σύμφωνα με την εταιρεία ΖΕΥΣ Ακτινίδια ΑΕ, παρά το ότι η χιονόπτωση στην Ελλάδα είναι αρνητική είδηση για πολλούς παραγωγούς διάφορων φρούτων και λαχανικών, για τα ακτινίδια το χιόνι ήρθε στη σωστή στιγμή. Η συγκομιδή τους έχει τελειώσει εδώ και κάποιο καιρό αλλά οι χαμηλές θερμοκρασίες μεταφράζονται σε υψηλές προσδοκίες για την ερχόμενη χρονιά.

Η Χριστίνα Μανώσση, Διευθύντρια Μάρκετινγκ της ΖΕΥΣ μετέφερε μιλώντας στο thefreshplaza.com την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019 ότι ο καιρός αυτός δεν είναι το χειρότερο πράγμα που συνέβη στην εταιρεία: «Δεν διαπιστώνονται αρνητικές επιδράσεις στις καλλιέργειες ακτινιδίου, αφού δεν υπήρχε βαριά χιονόπτωση στην Πιερία, όπου η εταιρεία έχει την έδρα της και όπου καλλιεργείται το 45% της εθνικής παραγωγής ακτινιδίου. Παρόλα αυτά, αν επιμείνουν οι υπό του μηδενός θερμοκρασίες, θεωρούμε ότι θα έχουμε μεγαλύτερες ποσότητες ακτινιδίου στη σοδειά του 2019-2020 και αυτό γιατί τα ακτινίδια χρειάζονται χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να διατηρηθεί η παραγωγή.

Υπό κανονικές συνθήκες, όταν στέκεται κανείς μπροστά από το συσκευαστήριο μας, μπορεί να δει το βουνό του Ολύμπου. Αυτή τη στιγμή, το βουνό δε φαίνεται καθόλου εξαιτίας της πυκνής συννεφιάς και του χιονιού. Μέχρι σήμερα που μιλάμε, ωστόσο, δεν έχουμε αντιμετωπίσει προβλήματα με τη μεταφορά ακτινιδίων που προορίζονται για εξαγωγές – οπότε εάν ο καιρός δεν χειροτερέψει, εκτιμώ ότι θα είμαστε εντάξει», κατέληξε η ίδια.


οι χαμηλότερες θερμοκρασίες τη Δευτέρα (07/01) - meteo.gr 

Ιωάννινα

Όπως μετέδωσε η ert.gr, ο παρατεταμένος παγετός εντείνει τις ανησυχίες των παραγωγών για ζημιές στις δενδροκαλλιέργειες. Τα πρώτα στη λίστα επικινδυνότητας είναι τα εσπεριδοειδή που ήδη δείχνουν σημάδια καταπόνησης. Οι ζημιές, ωστόσο, θα φανούν την άνοιξη οπότε και θα ξεκινήσει η ανθοφορία. Στο μεταξύ, προβλήματα μεταφοράς ζωοτροφών αντιμετωπίζουν και οι κτηνοτρόφοι σε δυσπρόσιτες περιοχές. Οι κτηνοτρόφοι, πέραν των άλλων, μεταφέρουν στη δημόσια ραδιοτηλεόραση ότι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την περίσταση και ανεβάζουν τις τιμές.

Κρήτη

«Προσοχή στα αιγοπρόβατα λόγω κακοκαιρίας»

Τα 600 μέτρα υψόμετρο είναι το ασφαλές όριο που βάζει ο κτηνίατρος του ΕΛΓΑ στην Κρήτη, Κώστας Ψαρουδάκης, προς τους κτηνοτρόφους του νησιού για την προστασία των αιγοπροβάτων τους από τις χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι. Και επειδή κτηνοτροφικές περιοχές όπως τα Ανώγεια, τα Ζωνιανά και άλλες, βρίσκονται σε ακόμα μεγαλύτερα υψόμετρα, βασικός κανόνας προστασίας είναι πάνω από τα 600 μέτρα, τα ζώα να προστατεύονται σε στάβλους με σωστές υποδομές, που στην καλύτερη περίπτωση θα έχουν ακόμα και σώματα θέρμανσης, όπως ισχύει στις κτηνοτροφικές μονάδες της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας.

Μιλώντας στο neakriti.gr, o κτηνίατρος του ΕΛΓΑ που διαμένει στο Ρέθυμνο και έχει καθημερινή επαφή με τον κτηνοτροφικό κόσμο υπογραμμίζει « .. Θα ήθελα να συστήσω στους παραγωγούς, καταρχήν, τα ζώα τους να τα κατεβάζουν σε χαμηλά υψόμετρα. Υψόμετρα από τα 600 μέτρα και πάνω είναι παρακινδυνευμένα. Θα μου πείτε τώρα: τα Ανώγεια είναι στα 710 μέτρα. Τουλάχιστον αυτά που είναι πάνω από τα 600 μέτρα, να έχουν στάβλους όπου να επαρκεί ο χώρος. Γιατί παρατηρείται το φαινόμενο ότι δε βάζει ο στάβλος τα πρόβατα. Ή και, αν τα βάλει, είναι ασφυκτικά στριμωγμένα. Άρα, λοιπόν, να έχουμε στάβλους που να καλύπτουν τον αριθμό των ζώων μας. Και τα αρνάκια που γεννιούνται σε υψόμετρα από 600 μέτρα και πάνω να μπαίνουν σε χώρους ζεστούς. Δηλαδή στο πιο ζεστό μέρος του στάβλου, που έχει παράθυρα που κλείνουν. Το μικρό ζώο, εκτός από τη θερμοκρασία που πρέπει να είναι αυξημένη, δε θέλει και υγρασία. Γιατί τα περισσότερα ψοφάνε από υποθερμία. Διότι το λίπος στα μικρά ζώα, και μέχρι να φτάσουν στην ηλικία των 18 με 20 ημερών, είναι ελάχιστο, το τρίχωμα μικρό, το λίπος λίγο, η μυϊκή μάζα δεν είναι επαρκώς ανεπτυγμένη, με αποτέλεσμα το κυκλοφορικό σύστημα που είναι το ‘καλοριφέρ’ του σώματος να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του ζώου σε θερμοκρασία συμβατή για τη ζωή και τα ζώα να πεθαίνουν από υποθερμία, ή να παθαίνουν πνευμονίες και εντερίτιδες και να πεθαίνουν».

Ο κ. Ψαρουδάκης προσθέτει, επίσης, ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος να έχει ο στάβλος σπασμένα τζάμια τα οποία δημιουργούν φονικά ρεύματα σε βάρος της υγιεινής κατάστασης των ζώων. «Πάμε και βλέπουμε σπασμένα τζάμια που δημιουργούν ρεύματα σαν τις οικοδομές. Αν ο στάβλος είναι κοντά σε χώρους που έχουν συνδεθεί με τη ΔΕΗ, εκεί στα μικρά επιτόπου θα έχουμε τις ειδικές λάμπες για την αύξηση της θερμοκρασίας. Ή και σομπίτσες ρεύματος. Καμμιά φορά το λέω στους κτηνοτρόφους και μου λένε ‘μα θα βάλουμε θέρμανση στα ζώα;’. Βεβαίως! Άμα κρατάς τα ζώα σου στα Ανώγεια που κάθε βράδυ είναι μείον, το μικρό δεν μπορεί να αντέξει. Και θα σας πω επίσης ότι γνωρίζω πολύ καλά, επειδή έχω υπηρετήσει στις περιοχές τους πολλά χρόνια, πως οι Βλάχοι αιγοπροβατοτρόφοι στην ηπειρωτική Ελλάδα στα χειμαδιά και μέσα στα μαντριά τους πάρα πολύ συχνά έχουν ξυλόσομπες, τις οποίες ανάβουν και παρακολουθούν το βράδυ τις κρύες νύχτες».

Ο κ. Ψαρουδάκης εφιστά την προσοχή των κτηνοτρόφων και στη σίτιση των ζώων. «Τα ζώα όταν υπάρχει κρύο, θέλουν πιο πλούσιο σιτηρέσιο. Δηλαδή, αυξημένη τροφή. Αυξημένο σανό κλπ. Καταναλώνουν πάρα πολλές θερμίδες. Υπάρχει μεγάλο όφελος για τα ζώα αν τους χορηγήσουμε βιταμίνες από το νερό. Ιχνοστοιχεία παίρνουν από την τροφή. Αλλά ειδικά βιταμίνες κάνουν πολύ καλό. Και βεβαίως μετά από κάθε χιονιά, μετά από κάθε ψυχρό φαινόμενο, πρέπει να προσέχουμε ποια ζώα αρχίζουν και βήχουν. Δηλαδή, να μην έχουμε πνευμονίες ή διάρροιες. Αλλά ακόμα και μαστίτιδες οι οποίες θερίζουν τα ζώα μετά από τις κρύες αυτές ημέρες».

Σχετικά με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, ο κ. Ψαρουδάκης εξηγεί στο neakriti.gr ότι «ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει ένα ζώο που θα ψοφήσει πάνω από τα 600 μέτρα, αλλά με την προϋπόθεση ότι αυτό θα έχει ψοφήσει μέσα στον στάβλο και όχι έξω στο βουνό».

Ο κ. Ψαρουδάκης τονίζει ότι σε καμμία περίπτωση δε χρειάζεται και δεν πρέπει να χορηγήσουν οι βοσκοί αντιβίωση στα ζώα τους προληπτικά, γιατί είναι ζώα που θηλάζουν και σφάζονται και συνεπώς το αντιβιοτικό θα περάσει στον άνθρωπο που θα τα καταναλώσει. Αντιβίωση χορηγείται μόνο στα ζώα εκείνα που θα αρρωστήσουν. Κλείνοντας, ο κτηνίατρος του ΕΛΓΑ σημειώνει ότι τέτοια προβλήματα δεν υπάρχουν στα κοτόπουλα, τα κουνέλια και τους χοίρους, αφού οι συνθήκες σταβλισμού τους είναι σαφώς καλύτερες και σε περιοχές που δεν είναι σε μεγάλα υψόμετρα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία