BACK TO
TOP
Agrenda

Επανεπένδυση με καλές προϋποθέσεις τη νέα σεζόν στο ποιοτικό σκληρό σιτάρι

Με καλές προϋποθέσεις αρχίζει σε λίγες µέρες η φθινοπωρινή σπορά για το σκληρό σιτάρι. Με τη µέση τιµή παραγωγού για το σκληρό εσοδείας 2020 να διαµορφώνεται πάνω από τα 25 λεπτά, η επανεπένδυση στο προϊόν είναι δεδοµένη. Εκτιµάται µάλιστα ότι οι διαµορφούµενες συνθήκες αγοράς δικαιολογούν αυτή τη χρονιά σαφέστερο προσανατολισµό στην ποιότητα µε χρήση πιστοποιηµένου σπόρου και χρήση ενδεδειγµένων λύσεων θρέψης και φυτοπροστασίας στον κατάλληλο χρόνο. Άζωτο και πρωτεϊνη σε ισορροπία για αποδόσεις μέχρι και 800 κιλά.

23-34_3

Ελένη Δούσκα

96
0

∆οκιµές στο σκληρό σιτάρι έδωσαν 14% πρωτεΐνη µε 24 µονάδες αζώτου. Οι σωστές αποφάσεις από την πλευρά των παραγωγών σχετικά µε την προετοιµασία του εδάφους, την εποχή και τον τρόπο σποράς, τη βασική λίπανση και την επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας, λίγο καιρό πριν τη σπορά των χειµερινών σιτηρών είναι αυτές που µπορούν να οδηγήσουν σε υψηλές αποδόσεις. Στόχος, σύµφωνα µε τους επιστήµονες, να επιτευχθεί µια ισορροπία σε εκείνο το σηµείο της καµπύλης µέγιστου οικονοµικού αποτελέσµατος όπου η απόδοση, η λίπανση και η πρωτεΐνη βρίσκονται στην ιδανική αναλογία, έτσι ώστε αν οι καλλιεργητές σκληρού σίτου δείξουν τη δέουσα προσοχή στο άζωτο να µπορέσουν να φτάσουν τα 800 ποιοτικά κιλά ανά στρέµµα.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά σχετικό ρεπορτάζ του Φακέλου «Σκληρό Καλλιέργεια» που κυκλοφόρησε στην εφημερίδα Agrenda το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου.

Άλλωστε, τελευταία παραδείγµατα στο σκληρό σιτάρι στη χώρα µας, σύµφωνα µε πρόσφατη εισήγηση του δόκιµου ερευνητή στη Γενετική Βελτίωση Σιτηρών στον ΕΛΓΟ ∆ήµητρα ∆ρ. Ιωάννη Μυλωνά σε ηµερίδα του ΣΠΕΛ, έδειξαν ότι µία µονάδα αζώτου θα δώσει 25-35 κιλά σπόρου, ενώ η πρωτεΐνη είναι άµεσα συνδεδεµένη µε την αζωτούχο λίπανση, δεδοµένου ότι µε 20 µονάδες αζώτου η ποσότητα φτάνει τα 800 κιλά το στρέµµα στα γόνιµα χωράφια. Να σηµειωθεί ότι στις πρώτες µονάδες λίπανσης, δηλαδή 5-7-10 µονάδες αζώτου οι πρωτεΐνη πέφτει γιατί αυξάνεται υπερβολικά η απόδοση. Σηµειωτέον ότι στην απόδοση, κατά 70% µετράει το βελτιωµένο περιβάλλον που προσφέρει ο καλλιεργητές, όπου σηµαντικότερος παράγοντας είναι η θρέψη.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν οι επιστήµονες, ο παραγωγός θα πρέπει να θυµάται τρεις κανόνες που διέπουν τη χορήγηση λιπασµάτων: Πρώτον, το νόµο της αντικατάστασης, δηλαδή όσα θρεπτικά από το χωράφι αποµακρύνθηκαν, θα πρέπει µε κάποια λίπανση να επιστραφούν. ∆εύτερον, το νόµο του ελαχίστου, που αναφέρει πως η απόδοση θα εξαρτηθεί από το στοιχείο που βρίσκεται σε έλλειψη. Και τρίτον, το νόµο της φθίνουσας απόδοσης, που σηµαίνει ότι όταν φτάσει ένα όριο η παραγωγή, µετά από λίγο θα πέφτει ανεξάρτητα της λίπανσης.

Κατά την κοινή γραµµή, στη βασική λίπανση χορηγείται το σύνολο της ποσότητας σε φώσφορο και κάλιο και ένα µέρος της ποσότητας του αζώτου. Το άζωτο πρέπει να χορηγείται σε αµµωνιακή µορφή, έτσι ώστε να µην εκπλύνεται εύκολα µε τις βροχές του χειµώνα και σε ποσότητα µέχρι 6 λιπαντικές µονάδες. Επιπλέον, η χορήγηση της επιφανειακής λίπανσης σε δύο δόσεις παίζει σηµαντικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας του παραγόµενου προϊόντος. Η µια επιφανειακή δόση µπορεί να χορηγηθεί στο αδέλφωµα (µέχρι και την έναρξη του καλαµώµατος) και η άλλη πριν από το ξεστάχυασµα, για βελτίωση της ποιότητας αυξάνοντας σηµαντικά την πρωτεΐνη σε ποσοστό µεγαλύτερο του 13%.

Φέτος η αγορα  πριµοδοτει την ποιοτητα

Σε σηµαντική αύξηση των εκτάσεων που θα καλλιεργηθούν µε σκληρό σιτάρι το επόµενο διάστηµα, οδηγούν οι καλές συνθήκες αγοράς που έδειξε το προϊόν κατά την τελευταία εµπορική περίοδο. Οι συνθήκες της πανδηµίας φαίνεται να επέδρασαν ενισχυτικά στη ζήτηση του σκληρού, κυρίως από τη µεταποιητική βιοµηχανία, λόγω της αυξηµένης κατανάλωσης ζυµαρικών που υπήρξε. Την ίδια στιγµή, τα στοιχεία παραγωγής όπως διαµορφώνονται δείχνουν οριακή µείωση της παραγωγής στην Ευρώπη (7,3 εκατ. τόνοι από 7,4 εκατ. τόνοι το 2019) και χαµηλά σχετικά αποθέµατα διεθνώς. Τον τόνο της αγοράς στην ευρωπαϊκή αγορά έδωσε φέτος η Φότζια που παραµένει στα 285 ευρώ ο τόνος εδώ και εβδοµάδες. Αυτό το οποίο όλοι οι αναλυτές προκρίνουν είναι οι δυνατότητες που έχει η εγχώρια παραγωγή όταν αυτή πληροί τις αυστηρές ποιοτικές προδιαγραφές που θέτει η ιταλική κυρίως βιοµηχανία ζυµαρικών. Σ’ αυτή την υπόθεση έρχονται να συµβάλουν οι σωστές επιλογές των εισροών. 


















Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία