BACK TO
TOP
Αγρότης της Χρονιάς

Η ευαίσθητη αγροτικά Ευρώπη και το άγονο κυνήγι premium αγορών

Η επιτροπή αξιολόγησης των περιπτώσεων αγροτών, κτηνοτρόφων και συνεταιρισµών που ξεχώρισαν στην πρώτη φάση του διαγωνισµού συνήλθε την ∆ευτέρα 16 ∆εκεµβρίου έχοντας κατά νου την βαρύτητα του θεσµού αλλά και την σοβαρότητα της κατάστασης όπως αυτή διαµορφώνεται ενόψει του Green Deal της Κοµισιόν, των διαπραγµατεύσεων της νέας ΚΑΠ, των τεχνολογικών δυνατοτήτων, των προκλήσεων που σχηµατίζει η δηµογραφική έκρηξη και η κλιµατική αλλαγή.

26-31_7

Πέτρος Γκόγκος

36
2

Πραγµατιστές τα µέλη της εννεαµελούς   επιτροπής εξέτασαν τις περιπτώσεις τριών φιναλίστ για την κάθε κατηγορία του διαγωνισµού: Κτηνοτρόφος της Χρονιάς, Συλλογική Προσπάθεια της Χρονιάς και Αγρότης της Χρονιάς. Στο πλαίσιο της συνάντησης αξιολογήθηκε και η κατεύθυνση που θέλει να πάρει η ευρωπαϊκή παραγωγή του πρωτογενή τοµέα, οι δυνατότητες υλοποίησης αυτής και το κόστος της, οικονοµικό και κοινωνικό.

«∆ηµιουργεί πρότυπα και δίνει θάρρος στους παραγωγικούς συντελεστές που επιθυµούν να επενδύσουν µε χρόνο και χρήµα» υποστήριξε ο προεδρεύων της επιτροπής, Αθανάσιος Τσαυτάρης. Ο oµότιµος καθηγητής, τέως υπουργός Γεωργίας και κοσµήτωρ στο Perrotis College αναφέρθηκε στις προκλήσεις που φέρνει η κλιµατική αλλαγή και στην σηµασία της γεωργίας στον αγώνα εξασφάλισης επάρκειας τροφίµων. Σύµµαχοι αλλά και παγίδες στην προσπάθεια αυτή είναι οι νέες τεχνολογίες. «Η τεχνολογική φτήνια ορίζει τις ηµέρες µας. Στο γύρισµα του αιώνα, αυτό που σήµερα µπορεί να κοστίζει µερικές χιλιάδες ευρώ, απαιτούσε προϋπολογισµό δισεκατοµµυρίων. Η ψηφιακή τεχνολογία είναι ώριµη, οι τεχνολογίες γιγάντιες, µεγάλα είναι και τα ρίσκα. Η κατάχρηση των πληροφοριών είναι πάντα ένας απτός κίνδυνος» επεσήµανε ο καθηγητής, προτείνοντας στο µέλλον να λαµβάνονται υπ’ όψιν στην διαδικασία αξιολόγησης του Αγρότη της Χρονιάς και κριτήρια αειφορίας.  Η διευθύντρια του ΕΣΥΦ, Φραντζέσκα Υδραίου, επέλεξε να αναφερθεί στα µεγάλα εµπόδια που θέτει στην ανάπτυξη της αγροτικής δραστηριότητας η «υπερευαισθησία» που εκδηλώνουν οι ευρωπαϊκές αρχές, αναφορικά µε τη χρήση των αγροτικών εφοδίων, είτε αυτά είναι προϊόντα φυτοπροστασίας, είτε είναι λιπάσµατα. Οι διαδοχικές απαγορεύσεις δραστικών ουσιών στερούν, τόνισε, από τους αγρότες πολύτιµα για τη δουλειά τους εργαλεία, αυξάνει υπέρµετρα το κόστος των διαθέσιµων λύσεων και εκτοξεύει  τις τιµές των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων, περιορίζοντας αντίστοιχα την ανταγωνιστικότητα αυτών διεθνώς. Κοινή ήταν η εκτίµηση ότι σε ορισµένες περιπτώσεις η περιβαλλοντική ευαισθησία φθάνει τα όρια της υπονόµευσης της παραγωγής στη Γηραιά Ήπειρο. 

Η κτηνοτροφία στα Ιωάννινα θα βρίσκεται σε πρώτο πλάνο 

Στο επόμενο φύλλο της  Agrenda οι αποφάσεις της Επιτροπής

Η φετινή εκδήλωση θα γίνει στις 25 Ιανουαρίου στα Ιωάννινα, στο ξενοδοχείο Grand Serai συγκεντρώνοντας ένα µεγάλο µέρος του ενδιαφέροντος της στα θέµατα της κτηνοτροφίας. Με τον τόσο σηµαντικό αυτόν κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο, προκύπτει µια καλή ευκαιρία ώστε στο πλαίσιο του Αγρότη της Χρονιάς να γίνει µια εποικοδοµητική παρέµβαση στο δηµόσιο διάλογο για την οργάνωση της αγροτικής παραγωγής.

Σε αυτό το πνεύµα, την επιτροπή απασχόλησε έντονα η νέα Πράσινη Συµφωνία της Κοµισιόν, µε τον κ. Τσαυτάρη και την Φραντζέσκα Υδραίου, γενική διευθύντρια του ΕΣΥΦ, να την αξιολογούν ως µια ελιτίστικη προσέγγιση της γεωργίας που µένει να φανεί κατά πόσο θα ανταποκριθούν σε αυτήν οι αγορές. «Σε αυτήν την λογική, όσο ακριβή γίνεται η παραγωγή, άλλο τόσο ακριβή γίνεται και η προώθηση του προϊόντος» σχολίασε ο διευθυντής του ΑΣ Ζαγοράς, ∆ιονύσης Βαλασσάς. 

Η συρρίκνωση του κλάδου

«Ο κλάδος τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη χαρακτηρίζεται από συρρίκνωση τουλάχιστον στον αριθµό των συντελεστών» σχολίασε ο Πρόδροµος Καλαϊτζής, Σύµβουλος Αγρο-διατροφικής Πολιτικής και Επιχειρηµατικότητας, επικαλούµενος στοιχεία της Κοµισιόν επιµένοντας πως το στοιχείο της βιωσιµότητας πρέπει να είναι ουσιαστικό κριτήριο.

Στο επόµενο τεύχος της Agrenda στις 28 ∆εκεµβρίου, το τελευταίο του 2019, θα παρουσιαστούν αναλυτικά οι νικητές και οι υπόλοιποι φιναλίστ.   

Την επιθυµία του για την επιλογή ενός γήινου εκπροσώπου της ελληνικής γεωργίας εξέφρασε ο εκδότης και διευθυντής της Agrenda, Γιάννης Πανάγος, υποστηρίζοντας ακόµα πως «∆εν είµαστε πάντως ευχαριστηµένοι µ’ αυτό που είναι σήµερα ο Αγρότης της Χρονιάς, γιατί δεν µας ικανοποιεί αυτό που είναι σήµερα στη χώρα µας οι αγρότες». «∆εν µπορούµε να κλείνουµε τα µάτια στην εγκατάλειψη της υπαίθρου, µένοντας στο γεγονός ότι κάποιες, λίγες πάντως, αγροτικές εκµεταλλεύσεις αναπτύσσονται και η αγροτική παραγωγή δεν έχει συνολικά µειωθεί» κατέληξε ο ίδιος.

Ας σηµειωθεί ότι στην φετινή επιτροπή αξιολόγησης υπήρξαν δυο νέα πρόσωπα: ο Ανδρέας ∆ηµητρίου, πρόεδρος του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισµού Ιωαννίνων – Πίνδος, και ο νέος γενικός διευθυντής του ΣΕΠΥ, Αλέξανδρος ∆ιαµαντίδης.

 

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου μαζί με το περιοδικό «Wine Trails Top 50».
Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

26-12-2019 08:53Δήμος Γκανιδης

Βιωσιμοτητα και εγκαταλεψη δεν γίνεται να συνυπαρχουν.Επειδη η εγκαταλεψη της υπαιθρου δεν απασχολει σοβαρά τους θεσμους στην Ελλάδα(επίσημαινεται στο άρθρο) συνεπως δεν τους απασχολει και η βιωσιμοτητα. Ολα έχουν αφαιθει στην τυχη τους. Ας σκεφτουν πολύ σοβαρά οι νέοι που θα ζησουν. Πολλοί από αυτούς ήδη έχουν εγκλωβιστει , χωρίς να είναι εύκολο να απεγκλωβιστουν

Απάντηση

24-12-2019 16:40Nέος Αγρότης

Εγώ θέλω να δείξετε Νέο Αγρότη. Κάποιον που να έχει 1 στρέμμα άντε 10 τουλάχιστον μια καλλιέργεια που επιδοτείται καλά όπως τα αμύγδαλα. Να έχει 4 τρακτέρ,συστήματα ευφυούς γεωργίας στα χωράφια του να πουλάει την παραγωγή σε 125 χώρες και να φοράει και κοστούμι. Για να δέιξουμε και στους άλλους νέους αγρότες ότι και εμείς μπορούμε να γίνουμε σαν και αυτούς. ΈΛΕΟΣ ΌΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ. 25 ετών παλικάρι είμαι νέος αγρότης και κάνω και δεύτερο επάγγελμα για να βγώ οικονομικά. Και εσείς αραδιάζετε μπαρούφες. Κονδύλια δεν υπάρχουν και πάλι φάνηκαν οι πολιτικές σκοπιμότητες που πληρώθηκαν τα de minimis ενώ στην Εύβοια μας έχουν γραμμένους. Τους ζυγούς λύσατε καραγκ....δες

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία