BACK TO
TOP
Αγρόσχολος

Πώς το γερµανικό µοντέλο γίνεται σερραϊκό

∆εν έχω κανένα θέµα µε τις Σέρρες, ούτε φυσικά µε τους Σερραίους. Ίσα-ίσα που ο πυρήνας αναγνωστών της Agrenda στην ευρύτερη περιοχή είναι ισχυρός και διευρύνεται σταθερά. Οι ενστάσεις µου έχουν να κάνουν µε το σερραϊκό συνεταιριστικό µοντέλο, το οποίο, µάλλον θα πρέπει να παραδεχθούµε ότι έχει αποτύχει πανηγυρικά. Μου κάνει λοιπόν εντύπωση, πώς καταφέρνουν κάποιοι περιώνυµοι -για να µην πω διαβόητοι- συνδαιτυµόνες της γνωστής συντεχνίας του ΟΣ∆Ε, να πιάνουν, δια της προσφιλούς µεθόδου της παραχάραξης, ένα πετυχηµένο µοντέλο όπως είναι το γερµανικό και να το µετατρέπουν σε σερραϊκό! Λες και είναι τυρόπιτα ή µπουγάτσα!

48_10

10
0

Υβρίδια

-«Πυρετώδεις» είναι οι παρασκηνιακές διεργασίες στη Χαλκιδική, όσο πλησιάζουν οι ηµέρες για την καθολική έναρξη της συγκοµιδής της οµώνυµης πράσινης ελιάς.Το στενό µαρκάρισµα από µεταποιητές και µεσίτες προς τους λίγους φέτος αγρότες µε ποιοτική ελιά –τα είπαµε- έχει γίνει ασφυκτικό

-∆ίνουν γη και ύδωρ, σου λέει, για να αποσπάσουν τη συναίνεση των παραγωγών να αγοράσουν την παραγωγή τους. Η πλειονότητα των παραγωγών όµως είναι σε δύσκολη θέση.

-Τα σενάρια που ακούγονται λίγο πριν µπει στο φουλ η συγκοµιδή δεν είναι καλά καθώς για τα χαλαζοχτυπηµένα, που είναι τα περισσότερα, οι τιµές θα είναι χαµηλές. «Τους δώσαµε πέρυσι ελιά διαµάντι και φέτος που θέλουµε στήριξη µας πετάνε στο λάκκο», λένε οι παραγωγοί.

Κουνά το δάχτυλο

Κατηγορηµατικό µήνυµα στις µεταποιητικές που εισάγουν γάλα για την παραγωγή φέτας περί αυστηρότητας σε θέµατα παραβιάσεων της νοµοθεσίας των ΠΟΠ προϊόντων έστειλε ο υπουργός της πλατείας. Ήταν ξεκάθαρος, είναι εθνικός πλούτος τα προϊόντα ΠΟΠ και όποιος παραβιάζει τη νοµοθεσία θίγει βάναυσα το εισόδηµα των παραγωγών», είπε. Φοβήθηκαν!     

Ευήκοα ώτα

Σεπτέµβρης είναι, άρχισαν να κόβουν ακτινίδια. Η ιστορία γνωστή, οι συνήθεις ύποπτοι δεν καταλαβαίνουν ούτε φέτος, προχωρούν σε πρόωρη συγκοµιδή, µε κίνδυνο αφενός να «ιταλοποιηθούν», αλλά και να δυσφηµιστεί το ελληνικό προϊόν στις διεθνείς αγορές. Φωνάζουν για τα µερίδια που ενδέχεται να χαθούν, αλλά ποιος ακούει;

Σύνταξη εξπρές

Τα κακώς κείµενα όσον αφορά τις συντάξεις έχει αποφασίσει να διορθώσει η κυβέρνηση, µε τον υπουργό Εργασίας Βρούτση να δηλώνει ότι «η εικόνα του ασφαλιστικού, µε την επωνυµία Κατρούγκαλου, θα αλλάξει». Για να δούµε τι θα γίνει και µε τους αγρότες που περιµένουν εδώ και δυο χρόνια, για να πάρουν µάλιστα και µικρότερη από ό,τι πριν τον εν λόγω νόµο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία