BACK TO
TOP
Branding

Η μπίρα «Νύμφη» η πρώτη με πιστοποίηση ορθών πρακτικών

Η πρώτη μπίρα στην Ελλάδα, η οποία θα έχει πιστοποιηθεί για τη χρήση ορθών πρακτικών παραγωγής, φιλοδοξεί να γίνει, από το 2022, η μπίρα «Νύμφη», που παράγεται στο εργοστάσιο της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας», στη Θεσσαλονίκη.

4d872c8a9b178a59f261f9d0d54ba107_XL

613
0

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Αλέξανδρος Δανιηλίδης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «νομίζουμε πως αποτελεί μια καινούρια σελίδα στο κομμάτι αυτό, που αναφέρεται στο πώς παράγονται τα προϊόντα στην Ελλάδα».

Μιλώντας σε σχετικό πάνελ του 2ου Thessaloniki Helexpo Forum με θέμα «Ανασυγκρότηση, ανάπτυξη και διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας», που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 14 Σεπτεμβρίου, ο επικεφαλής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας που εφαρμόζει κυρίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, με χιλιάδες παραγωγούς.

«Μέσα από το πρόγραμμα αυτό που έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα εδώ και 13 έτη, έχει αυξηθεί η απόδοση της παραγωγής ανά στρέμμα και ταυτόχρονα καλύψαμε απόλυτα και τις ανάγκες μας σε κριθάρι, από την ελληνική παραγωγή, ενώ τα τελευταία 2 χρόνια κάναμε κι εξαγωγές βύνης σε πολλές χώρες», επισήμανε ο κ. Δανιηλίδης.

Παράλληλα και σε σχέση με τη βιωσιμότητα και την αειφορία στον πρωτογενή τομέα, θύμισε πως η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «Νερό για όλους» και με τη βοήθεια της επιστημονικής κοινότητας επιχειρείται πιλοτικά να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία στην περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον αγροτικό τομέα τοπικά.

Αναφερόμενος, ωστόσο, στην επόμενη μέρα της οικονομίας, για την οποία ζήτησε να υπάρξει συνεννόηση, σημείωσε πως, «ελπίζουμε να είναι σαφώς πιο φωτεινή από τη δυσκολία που έφερε ο Covid» και πρόσθεσε πως «χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια στο κομμάτι της υποστήριξης της παραγωγικότητας του πρωτογενή τομέα και της μεταποίησης, γιατί παρότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο τουρισμός είναι πάρα πολύ σημαντικός και θα παραμείνει σημαντικός για την ελληνική οικονομία, δεν φτάνει μόνος του και θα χρειαστεί να γίνουν και εκεί πρόσθετες υποδομές».

Εστιάζοντας ιδιαίτερα στις επιπτώσεις της πανδημίας, ο κ. Δανηιλίδης αφού υπογράμμισε πως σε επίπεδο Αθηναϊκής Ζυθοποιίας «πετύχαμε η διασπορά στις πολλές εγκαταστάσεις μας να περιοριστεί στα δάχτυλα του ενός χεριού», έκανε λόγο για την τεράστια πρόκληση που κλήθηκε η επιχείρηση να φέρει εις πέρας. «Ήταν πολύ δύσκολα, διότι έπρεπε να κλείσει μεγάλο κομμάτι της αγοράς, το Horeca και να είμαστε έτοιμοι στην επανεκκίνηση, διότι δεν έχει ξαναγίνει ιστορικά, ούτε καν στον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, να είναι όλα τα μαγαζιά κλειστά και να ανοίξουν την ίδια ημέρα. Για να σερβιριστεί όλη αυτή η αλυσίδα σωστά έπρεπε να γίνει ένας τιτάνιος αγώνας και ονομίζω ότι το υποστηρίξαμε καλά, γιατί όπως είδαμε το καλοκαίρι υπήρξε πολύ καλή επίδοση στο κομμάτι της εστίας και της διασκέδασης».

«Μια φορά στον αιώνα»

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε πως η χώρα έχει μπροστά της μια ιστορική ευκαιρία, που έρχεται μία φορά στον αιώνα, ενώ παράλληλα έκανε λόγο και για «μια εξαιρετικά φιλική κυβέρνηση απέναντι στο επιχειρείν, που μάλιστα εκπόνησε ένα συγκροτημένο αναπτυξιακό σχέδιο για το μέλλον, για έναν πρωθυπουργό που καταλαβαίνει από οικονομία, αλλά και για πρωτοφανώς μεγάλους ευρωπαϊκούς πόρους στη διάθεσή μας».

Τόνισε δε, πως στα σχέδια της κυβέρνησης τόσο για το ΕΣΠΑ όσο και για το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν συμπεριληφθεί γιγαντιαία προγράμματα κινητροδότησης για τη συνένωση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και προγράμματα για την ανάπτυξη των τεχνικών δεξιοτήτων των εργαζομένων. «Στόχος είναι την επόμενη εξαετία το παραγωγικό μοντέλο της χώρας να έχει αλλάξει εντελώς, με τον τουρισμό να αποτελεί μεν σημαντικό κομμάτι, αλλά να επιδιωχθεί και μια διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και να αποκτήσουμε σοβαρή μεταποιητική δραστηριότητα, νέες τεχνολογίες στην αγροτική παραγωγή που θα την πολλαπλασιάσουν και τελικά μια οικονομία στηριγμένη σε υγιή θεμέλια», σημείωσε. Παράλληλα, αναφερόμενος στη φετινή λειτουργία της ΔΕΘ, σημείωσε πως με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση έδειξε το στίγμα της αναπτυξιακής της πολιτικής, να παίρνει δηλαδή τολμηρές αποφάσεις.

Αναπαράγουμε το ίδιο μοντέλο

Ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κ. Αλέξης Χαρίτσης, δεν συμμερίστηκε την αισιοδοξία του κ. Γεωργιάδη, σημειώνοντας πως τα στοιχεία δείχνουν ότι οδηγούμαστε στην αναπαραγωγή ενός μοντέλου που απέτυχε. Έκανε λόγο για αύξηση των εισοδηματικών ανισοτήτων, ένα καμπανάκι που, όπως είπε, πρέπει η κυβέρνηση να λάβει υπόψη της.

Ο κ. Χαρίτσης παραδέχθηκε πως έχουμε μια ιστορική ευκαιρία μπροστά μας ως χώρα, με δεδομένο το ευρωπαϊκό οικονομικό πακέτο, αναρωτήθηκε όμως πώς θα αξιοποιηθεί και για ποιους, τονίζοντας πως τα πρώτα δείγματα γραφής επιτείνουν τις ανησυχίες. Σημείωσε δε πως απαιτείται ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Συνεννόηση και διάλογο ζητά ο ΣΕΒ

Πιο σημαντική από τη συναίνεση είναι η συνεννόηση και ο διάλογος με κοινά δεδομένα, ώστε να συζητιούνται ακόμα και οι διαφορετικές απόψεις, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, σημειώνοντας πως ο Σύνδεσμος έχει επικεντρωθεί σε έξι άξονες, τους οποίους θεωρεί κρίσιμους για τη μακροπρόθεσμη, διατηρήσιμη αναπτυξιακή πορεία του τόπου: τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την πράσινη ανάπτυξη, την καινοτομία, τις δεξιότητες, τη βιομηχανική παραγωγή-μεταποίηση και την προσέγγιση επιχειρήσεων και κοινωνίας.

Την ανάγκη οικονομικής δημοκρατίας υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς, τονίζοντας πως χρειαζόμαστε όλες τις επιχειρήσεις σε αυτή την οικονομική συγκυρία, από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη. Αναφερόμενος στις αισιόδοξες προβλέψεις του κ. Γεωργιάδη, τόνισε πως επιβεβαιώνονται από την έκθεση του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ, την ίδια στιγμή όμως σημείωσε πως τα στοιχεία δείχνουν και τους κινδύνους που παραμονεύουν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μικρές επιχειρήσεις πρέπει να μεγεθυνθούν, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με εξαγορές και συγχωνεύσεις, ενώ τόνισε πως σχεδιασμός για συνεργατικά σχήματα και clusters δεν υπάρχει.

Τη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το εμπόριο περιέγραψε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Παντελής Φιλιππίδης, εκφράζοντας την ανησυχία του για τη μη συμπερίληψη, όπως είπε, του εμπορίου στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. «Πιστεύω

ότι θέλετε να πάμε σε ανάκαμψη, αλλά με ποιους, με πόσους και πώς θα πάμε, όταν έχουμε 2,5 εκατ. ανθρώπους που εμπλέκονται στα κόκκινα δάνεια, 1,5 εκατ. άνεργους, όταν το εμπόριο δεν έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στο τραπεζικό σύστημα;» τόνισε.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία