BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Κοιτάζει προς τα 90 σεντς το βαμβάκι, ευοίωνες οι πρώτες προβλέψεις από το USDA

Μετά από ένα αδιάκοπο ράλι στο χρηματιστήριο, που είδε τις συνεδριάσεις για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου την Τετάρτη 13 Μαΐου να κλείνουν σε νέο υψηλό στα 86,46 σεντς ανά λίμπρα (αναγωγή στο σύσπορο κοντά στα 54 λεπτά), υπήρξε μια νέα διόρθωση την Πέμπτη με την τιμή να παραμένει όμως πάνω από τα 84 σεντς.

vamvaki_pinakas_2

Ηλίας Ανδρεάκης

134
0

Ουσιαστικά, είναι το ίδιο μοτίβο που βλέπουμε τις προηγούμενες εβδομάδες με διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις να ακολουθούνται από διορθώσεις, με την μεταβλητότητα να αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στους κερδοσκόπους. Παρόλα αυτά, προς ώρας οι αναλυτές είναι καθησυχαστικοί ότι δεν φαίνεται να συντρέχει μεγάλος λόγος ανησυχίας ότι αυτή η πτώση θα συνεχιστεί, αφού είναι αρκετοί οι παράγοντες που είναι θετικοί για το βαμβάκι: ξηρασία στις ΗΠΑ, η αυξημένη τιμή του πετρελαίου και ως εκ τούτου του πολυεστέρα λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι νέες προβλέψεις του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA) και έτσι φαντάζει πιθανότερο η τιμή του χρηματιστηρίου να κινηθεί προς τα 90 σεντς παρά να κινηθεί προς τα κάτω.

Η έκθεση προσφοράς και ζήτησης του USDA ήταν η πρώτη με προβλέψεις για την έκβαση της περιόδου 2026-2027 με τις πρώτες εκτιμήσεις να δείχνουν πτώση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 5% στις 116 εκατ. μπάλες, λόγω μικρότερης παραγωγής σε κορυφαίος παραγωγούς, όπως οι ΗΠΑ και η Βραζιλία. Την ίδια στιγμή η πρόβλεψη τοποθετεί την παγκόσμια κατανάλωση σε υψηλό εξαετίας στους 121,7 εκατ. μπάλες που αποδίδεται στην αύξηση των τιμών της συνθετικής ίνας. Τέλος, μειωμένα εκτιμώνται και τα αποθέματα στις 71,8 εκατ. μπάλες (-5,4 εκατ. μπάλες).

Στην ελληνική αγορά, η κινητικότητα είναι περιορισμένη, με τις προπωλήσεις να είναι λίγες, και τους συντελεστές τις φυσικής αγοράς να είναι επιφυλακτικοί και να περιμένουν να ισορροπήσει η τιμή στο χρηματιστήριο, ενώ και η βάση διατηρείται υψηλή. Ζήτηση εξακολουθεί να υπάρχει από χώρες όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος.

Εν κατακλείδι παρά το γύρισμα που σημειώθηκε την Πέμπτη 14 Μαΐου, το γενικότερο κλίμα της αγοράς παραμένει αυτή τη στιγμή θετικό, αλλά παρατηρείται μεταβλητότητα και χρειάζεται προσοχή. Παρόλα αυτά οι πρώτες εκτιμήσεις του USDA ήταν ενθαρρυντικές για τη συνέχεια.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία