BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Δυναμική για τιμή εκκίνησης πάνω από 25 λεπτά το κιλό στο σκληρό

Η αγορά έχει ακούσει τα 25 λεπτά το κιλό τιµή παραγωγού για το σκληρό σιτάρι, µε τις συζητήσεις ανάµεσα σε εµπόρους και εξαγωγείς να εξετάζουν πλέον τα περιθώρια για ακόµη υψηλότερες τιµές εκκίνησης. Κάπως έτσι, µέσα σε τρεις εβδοµάδες, ο «κουβέντες» για προπωλήσεις ή τιµή εξαγωγής, ανέβηκαν κατά 20 ευρώ, από τα 250 ευρώ ανά τόνο, µε τους Έλληνες εξαγωγείς να µην είναι ικανοποιηµένοι ακόµα.

29764781717_ab7fec4a78_o

20
0

Σε αυτή τη φάση πάντως, µε τους κοµπινιέριδες να ετοιµάζονται από βδοµάδα να µπουν στα πρώτα χωράφια, οι τιµές φαίνεται ότι µπορούν να κινηθούν κατά βάση ανοδικά, αφού σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, οι καιρικές συνθήκες θα κρίνουν την πορεία τους στις επόµενες εβδοµάδες και οµολογουµένως µέχρι στιγµής δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές για την καλλιέργεια. Αν συνεχιστούν οι «τροπικές βροχές» όσο πλησιάζουν τα αλώνια, θα προκληθεί ανακατωσούρα στην αγορά µε αποτέλεσµα οι τιµές να αυξηθούν.

Στο µεταξύ για τέταρτη συνεχόµενη εβδοµάδα η λίστα της Φότζια έµεινε αµετάβλητη, µε την τιµή για τα ποιοτικά σκληρά σιτάρια να είναι καρφωµένη στα 302 ευρώ ανά τόνο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εκτιµήσεις για άδειασµα των αποθηκών σκληρού κατά 27% έχουν αναστατώσει την γειτονική Ιταλία, µε την εφηµερίδα Corriere della Sera να υποστηρίζει ότι είναι αναπόφευκτο πως οι τιµές θα ανέβουν.

Υπενθυµίζεται ότι σε συνάντηση που είχαν οι συντελεστές του κλάδου στην Ιταλία προ ολίγων ηµερών στις «Ηµέρες του Σκληρού», διαπιστώθηκε πως τα παγκόσµια αποθέµατα έχουν αγγίξει χαµηλό δεκαετίας, µε τις προοπτικές για την επόµενη χρονιά να µην αφήνουν το παραµικρό περιθώριο αύξησής τους, αφού αναµένεται ότι θα είναι µειωµένα κατά 27% µέχρι και του χρόνου, όσο η κατανάλωση ζυµαρικών παραµένει αυξηµένη κατά 24%, φτάνοντας σε κορυφές κοντά στο 40% τις πρώτες εβδοµάδες της καραντίνας. Παράλληλα, οι εκτιµήσεις για τις ποσότητες και τις ποιότητες της νέας σοδειάς είναι συγκρατηµένες, λόγω της έντονης ξηρασίας που έπληξε τα ιταλικά χωράφια. Ήδη οι πρώτες εκτιµήσεις βλέπουν µείωση της παραγωγής της Απουλίας έως 30%.

Στην ελληνική παραγωγή, η σοδειά, εφόσον δεν προκύψει κάτι αναπάντεχο, θα κυµανθεί γύρω από τους 700.000 τόνους, σύµφωνα µε εκτιµήσεις ειδικών του κλάδου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία