BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Σηκώνει υψηλότερες τιμές παραγωγού η ευρωπαϊκή αγορά αγροτικών προϊόντων

Διπλάσια ή και τριπλάσια τιμή παραγωγού νομίζουν πως πληρώνουν οι καταναλωτές στο σούπερ μάρκετ, οι οποίοι δεν έχουν ιδέα τελικά για τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στο ράφι και φαίνεται να μην τους περνά από το μυαλό το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι αγρότες δίνουν την παραγωγή τους σε τιμές κάτω του κόστους.

Whats-the-difference-between-olive-oil-and-extra-virgin-olive-oil___1_

Πέτρος Γκόγκος

53
0

Αυτό τουλάχιστον έδειξε έρευνα που έτρεξε ο Ολλανδικός συνεταιρισμός Agrifirm, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποίησης του κοινού για τις συνέπειες που έχουν οι χαμηλές τιμές στα τρόφιμα αλλά και τα παιχνίδια τα οποίο παίζονται στις πλάτες των παραγωγών από τους υπόλοιπους συντελεστές της αλυσίδας.

Ο Agrifirm έτρεξε την έρευνα με σχεδόν 13.000 συμμετέχοντες και εξέτασε την αντίληψη των Ολλανδών καταναλωτών ως προς την κατανομή του εισοδήματος στην τροφική αλυσίδα.

Η έρευνα έδειξε ότι η τιμή που λαμβάνουν οι αγρότες για τα προϊόντα τους υπερεκτιμάται σημαντικά από τους καταναλωτές. Κατά μέσο όρο, τα εισοδήματα των αγροτών εκτιμήθηκαν ότι ήταν σχεδόν 50% υψηλότερα από ό, τι στην πραγματικότητα.

«O Agrifirm ξεκίνησε αυτήν την εκστρατεία για να κάνει τους ανθρώπους να γνωρίζουν ότι με όλες τις απαιτήσεις που θέτουν στα τρόφιμα ασκούνε σε εμάς  τους αγρότες τεράστια πίεση», δήλωσε ο Ντικ Χόρντικ, διευθύνων σύμβουλος του Agrifirm. «Αυτή η εκστρατεία έχει σχεδιαστεί για να δώσει στους καταναλωτές καλύτερη κατανόηση της τροφικής αλυσίδας» συνέχισε.

Τα τελευταία χρόνια, οι Ολλανδοί παραγωγοί έχουν επενδύσει πολλά στην τεχνολογική αναβάθμιση των εκμεταλλεύσεών τους και στην καλή διαβίωση των ζώων,  ενώ η τιμή των προϊόντων τους δεν έχει αυξηθεί σχεδόν καθόλου. Οι αυστηρότερες απαιτήσεις θα επιβληθούν τώρα και στο μέλλον θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την οικονομική κατάστασή τους. «Οι αγρότες μπορούν και θέλουν να συμμορφωθούν με αυτές τις απαιτήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνουν μια δίκαιη τιμή για τα προϊόντα τους », λέει η αξιολόγηση της μελέτης.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη εκτιμούν ότι ο κύκλος εργασιών ενός αγρότη είναι πολύ μεγαλύτερος σε σύγκριση με αυτόν που πραγματικά πετυχαίνουν οι παραγωγοί. Ενδεικτικά, οι εκτιμώμενες από τους καταναλωτές τιμές παραγωγού για τα καρότα ήταν τα 57 λεπτά το κιλό, με την πραγματική τιμή στα 15 λεπτά. Στο κοτόπουλο η εκτίμηση ήταν τα 1,36 ευρώ και η πραγματική τιμή τα 0,80 ευρώ ανά κιλό, στο χοιρινό οι καταναλωτές εκτιμούν πως οι χοιροτρόφοι πληρώνονται 3,28 ευρώ ανά κιλό, ενώ στην πραγματικότητα πληρώνονται 1,76 ευρώ. Τέλος στο μοσχαρίσιο κρέας η τιμή που έδωσαν οι καταναλωτές ήταν τα 7,47 ευρώ ανά κιλό, με την πραγματική τιμή για τον κτηνοτρόφο τα  4,66 ευρώ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία