BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Άμυνα ο Λαγκαδάς, σε λεπτή φάση οι επαφές, κρατάει την τιμή το γάλα

Μασάζ αντοχής στις πιέσεις που ασκεί τον τελευταίο καιρό η γαλακτοβιομηχανία, αποτέλεσε η πρώτη φθινοπωρινή συνάντηση κτηνοτρόφων στον Λαγκαδά, με εκπροσώπους κυρίως από τον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας και με θέμα τις έντονες διεργασίες που λαμβάνουν χώρα αυτόν τον καιρό για τις τιμές στο πρόβειο και γίδινο γάλα, εν όψει της νέας γαλακτοκομικής περιόδου.

Screenshot_2023-09-05_at_16_10_59

Γιάννης Πανάγος

1232
4

Όπως έχει αναφερθεί κι άλλες φορές στο Agronews, οι συνθήκες που φαίνεται να επικρατούν αυτόν τον καιρό στη συγκεκριμένη αγορά είναι κάπως ιδιαίτερες, καθώς, το γάλα είναι λίγο για να καλύψει τη ζήτηση της βιομηχανίας και παρ’ όλα  αυτά, οι πιέσεις που ασκούνται για μείωση της τιμής παραγωγού, είναι έντονες.

Βεβαίως τα πράγματα δεν είναι απλά. Η πλευρά των τυροκόμων και ειδικότερα των παρασκευαστών φέτας, επικαλούνται τις δυσκολίες που συναντούν στη διάθεση της γνήσιας φέτας (ΠΟΠ) , καθώς η τιμή στο ράφι βγαίνει ψηλά, όπως και κάποιες, μικρές ίσως, περιπτώσεις αποθεμάτων που τους ανησυχούν.

Στις τάξεις των κτηνοτρόφων βέβαια, οι αγωνίες παραμένουν μεγάλες. Όχι μόνο γιατί τα κόστη των ζωοτροφών δεν έχουν υποχωρήσει ιδιαίτερα αλλά και γιατί, οι θεωρούμενες καλές τιμές της τελευταίες χρονιάς, βρήκαν τις περισσότερες εκμεταλλεύσεις στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και ήρθαν επί της ουσίας για να κλείσουν «τρύπες» της προηγούμενης διαχείρισης.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα και κυρίως υπό το βάρος της έλλειψης που καταγράφεται στην εγχώρια παραγωγή πρόβειου και γίδινου γάλακτος (σ’ αυτό συνέβαλαν και οι καύσωνες, όπως και οι πυρκαγιές του τελευταίου διμήνου), αυτό που φαίνεται να γίνεται στην πράξη, είναι μια σιωπηρή παράταση για έναν – δύο μήνες (δηλαδή Σεπτέμβριο και Οκτώβριο) των ίδιων τιμών (πάνω κάτω) που ίσχυσαν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Αυτή είναι η κατεύθυνση που φαίνεται να βγαίνει και από τη συνάντηση των κτηνοτρόφων στον Λαγκαδά. Να παραταθεί το ισχύον καθεστώς τιμών. Κανένας κτηνοτρόφος να μην υποκύψει για μείωση της τιμής, τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση, να μην μπουν στη διαδικασία οι παραγωγοί να εισπράξουν προκαταβολές χωρίς ξεκάθαρη εικόνα για την τιμή το αμέσως προσεχές διάστημα και να συντάσσονται πίσω από την πολιτική που ακολουθούν οι μεγάλοι συνεταιρισμοί του κλάδου.       

 

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

05-09-2023 20:16Κάπου βελαζουν προβατα

Το Επάγγελμα δυσκολο το γάλα λίγο δουλειά κ σε χαρά κ λυπη.. Όσο κ να θέλουν να αυξήσουν τα κέρδη τους δεν θα βρουν πρωτη υλη... Εκείνο που τους τρομάζει είναι οι συνεταιρισμοί.....

Απάντηση

05-09-2023 19:53Κτηνοτρόφος

Οι πρώτες μειώσεις σε εμάς έγιναν την άνοιξη κανείς όμως τυροκόμος δεν μείωσε την τιμή στην φέτα

Απάντηση

05-09-2023 19:37maria

Και πόσο θέλουν μετά του διμήνου οι φτωχοί τυροκομοι να αγοράζουν την πρώτη ύλη , από τους πλούσιους κτηνοτρόφους της περσινής χρονιάς ? να περιορίσουν τα κέρδη τους ,όπως περιορίσαμε και εμείς την επιβίωση την δική μας και των ζώων μας . Τώρα τους νοιάζει η τιμή στο ράφι ? Δεν τους είδα όμως να είχαν και της ίδιες ευσθησιες όταν αγόραζαν την πρώτη ύλη τζάμπα , ούτε τους είδα να έχουν ευσθησιες προς τους κτηνοτρόφους , που έσφαζαν ολόκληρα κοπάδια. Τώρα που είναι να πληρώσουν ,την πρώτη ύλη για να περιορίσουμε και εμείς την χασουρα των προηγουμένων ετών θα μας βγουν και ευσθητοι προς τον καταναλωτή . Τον κτηνοτρόφο τον σκέφτεται κανείς ? Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει κατρακύλα στην τιμή , γιατί θα πουλαν καλούπια , και όχι φετα οι φτωχοί τυροκομοι .

Απάντηση

05-09-2023 19:37Ενας

Ποιος άλλος θα μιλούσε για μειώσεις τιμών

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία