BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Νέα πτώση σκληρού στη Φότζια, επιμένει για πιο καλές τιμές ο Καναδάς

Νέες απώλειες, αυτήν τη φορά της τάξης των 5 ευρώ ο τόνος, γράφει η λίστα τιμών σκληρού σίτου της Φότζια, έπειτα από τη συνεδρίαση της Τετάρτης 7 Φεβρουαρίου, με την οποία η μέγιστη τιμή υποχωρεί στα 383 ευρώ ο τόνος, σε μια συνθήκη ανακατατάξεων στη διεθνή αγορά που δύσκολα θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την εγχώρια παραγωγή, ειδικά στην περίπτωση των μέτριων ποιοτήτων.

Sitari-agora-site_07-02-24

Πέτρος Γκόγκος

1297
2

Νέα πτώση για το σκληρό σιτάρι στη Φότζια, επιμένει ο Καναδάς για καλύτερες τιμές

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι τιμές για το σκληρό στην εγχώρια αγορά, πιέζονται προς τα 30 λεπτά, έναντι των 32 με 33 λεπτών στα μέσα Ιανουαρίου.

Πάντως, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου γεωργίας του Καναδά, κατευθύνει τους παραγωγούς της χώρας σε μια αύξηση των επενδύσεων τους στην καλλιέργεια κατά 2%, είτε σε καλύτερα εφόδια είτε σε περισσότερες εκτάσεις. Η οδηγία βασίζεται σε δυο σενάρια.

Το βραχυπρόθεσμο, εστιάζει στις πιθανές ανοδικές προοπτικές της αγοράς μόλις εκτονωθεί η επίδραση και του τελευταίου διαγωνισμού διάθεσης 150.000 τόνων σκληρού σίτου που ανακοίνωσε πριν από μια εβδομάδα η κρατική εταιρεία εξαγωγών σιτηρών της Τουρκίας. Αν αυτό το «στοίχημα» δεν βγει, τότε ο Καναδάς ενεργοποιεί έναν στρατηγικό σχεδιασμό αναπλήρωσης αποθεμάτων, που θα του επέτρεπε να διατηρήσει το ελεύθερο κατεύθυνσης των τιμών λόγω ποσοτήτων. Θέλουν δηλαδή οι Καναδοί, να αυξήσουν τα αποθέματά τους, αξιοποιώντας τόσο μια πιθανά καλή σοδειά του 2024, όσο και τις αδιάθετες ποσότητες της σοδειάς του 2023. Αυτό είναι το δεύτερο, μεσοπρόθεσμο σενάριο.

Πρόκειται για έναν μηχανισμό άμυνας απέναντι στην αιφνιδιαστική εξωστρέφεια της Τουρκίας, η οποία προεξοφλεί εξαγωγές άνω των 1 εκατ. τόνων σκληρού σίτου και το 2024.

Όλα αυτά πάντως, συγκλίνουν στο ότι στην αγορά αναπτύσσονται στρατηγικές ανταγωνισμού με αιχμή τις ποσότητες και τα αποθέματα, «ξορκίζοντας» τις θετικές επιδράσεις που είχε στις τιμές η ελλειμματική προσφορά. Πιο απλά, η κερδοφορία για το 2024 θα επιδιωχθεί στα τονάζ και τις ποιότητες, όχι στις ελλείψεις.

Στην Φότζια, η αγορά βρίσκεται πλέον οριακά σε αρνητικό έδαφος σε σχέση με τις αρχές του έτους. Συγκεκριμένα πριν τις πρώτες συνεδριάσεις του 2024, η τιμή για την πρώτη ποιότητα σκληρού σίτου, με ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% ήταν καρφωμένη επί δύο μήνες στα 380 με 385 ευρώ. Εντός του Ιανουαρίου ανέβηκε στα στα 390 με 395 ευρώ, για να υποχωρήσει πίσω στην περιοχή των 383-388 ευρώ ο τόνος και στην τελευταία συνεδρίαση της Τετάρτης 6 του μήνα στα 378 με 383 ευρώ.

Αντίστοιχα, η δεύτερη ποιοτική κατηγορία, με ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11%, έγραψε απώλειες 5 ευρώ ο τόνος και υποχώρησε πίσω στα επίπεδα των 365 με 370 ευρώ.

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

09-02-2024 07:55Γιώργος

Παντού πάνω η τιμή αλλά μόνο στην Ελλάδα εχει 330 ο τόνος. Φοτζια 380.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία