BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Εντείνονται πιέσεις στην αγορά σκληρού, σβήνει 20 ευρώ τιμή στη Φότζια

Στις 11 Μαρτίου, την προσεχή Δευτέρα, ο αρμόδιος κρατικός φορέας της Τουρκίας θα διοχετεύσει επιπλέον 150.000 τόνους σκληρού σίτου με τιμές FOB που βρίσκονται στο όριο των 300 ευρώ, σε ακόμα μια πράξη που τραβάει το χαλί κάτω από τους Ευρωπαίους πωλητές, είτε αυτοί είναι παραγωγοί με αποθέματα είτε μικρής δυναμικής έμποροι.

skliro-sitari-times-20

Πέτρος Γκόγκος

1548
6

Εντείνονται οι πιέσεις στην αγορά σκληρού, σβήνει 20 ευρώ η τιμή στη Φότζια

Μάλιστα, στην αγορά ακούγεται ότι αυτός ο διαγωνισμός, στον οποίο αποδίδεται ως ένα βαθμό και η τελευταία διόρθωση των 20 ευρώ στις τιμές της Φότζια, δεν θα είναι ο τελευταίος. Πιο απλά, η Τουρκία αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο δίμηνο σε περισσότερες πωλήσεις, αφού όπως φαίνεται αναμένει μια σοδειά της τάξης των 5 εκατ. τόνων στον αλωνισμό του 2024.

Τη δεδομένη στιγμή, τέσσερις είναι οι βασικοί άξονες διαμόρφωσης των τιμών:

  1. Οι νέοι διαγωνισμοί της Τουρκίας, η οποία ως το τέλος της τρέχουσας εμπορικής περιόδου, δεν αποκλείεται να έχει εξάγει 1,3 με 1,5 εκατ. τόνους σκληρού σίτου, τους οποίους δεν ανέμενε η αγορά 
  2. Οι προθέσεις σποράς στον Καναδά, που δείχνουν ότι οι εκτάσεις θα παραμείνουν σταθερές και άρα η χώρα προετοιμάζεται, εκτός καιρικού, για ακόμα μια σοδειά της τάξης των 4 έως 6 εκατ. τόνων.
  3. Η μείωση κατά 1 εκατ. στρέμματα στην καλλιέργεια σκληρού σίτου στην Ιταλία 
  4. Οι προθέσεις της Τουρκίας να καθιερωθεί το 2024-25 ως ανταγωνιστικός εξαγωγέας στην περιοχή της Μεσογείου, διαθέτοντας τουλάχιστον 2 εκατ. τόνους σκληρό στη νέα σοδειά. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι νέες τιμές στο εμπορικό κέντρο της Φότζια, συνεχίζοντας ένα επίμονο πτωτικό σερί, διαμορφώνονται ως εξής:

  • στα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% για τα οποία πλέον η τιμή αποθήκης εµπόρου υποχώρησε στα 337-342 ευρώ ο τόνος.
  • στη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 320-325 ευρώ ο τόνος.

Αν υπάρχει ένας υποστηρικτικός παράγοντας για τις τιμές της νέας σοδειάς σε Ελλάδα και Ιταλία, με τα τωρινά δεδομένα και χωρίς να αποτιμάται η πιθανότητα επιβάρυνσης των φετινών παραγωγών από καιρικά φαινόμενα σε κάποια από τις βασικές παραγωγικές δυνάμεις, αυτός εντοπίζεται στην Ιταλία. 

Αυτή η κατακόρυφη μείωση των εκτάσεων στην Ιταλία, εντοπίζεται σε περιοχές του Νότου, όπου η αγορά χαρακτηρίζεται "περισσότερο συναισθηματική". Αυτό που εννοείται με αυτό, είναι πως ένα σενάριο αγροτικού αναβρασµού στον ιταλικό νότο, όπου ήδη έχουν σημειωθεί αναταραχές σε λιμάνια μεταξύ αγροτών και φορτηγών που μεταφέρουν καναδικά και τουρκικά σιτάρια, θα μπορούσε να συγκρατήσει κάπως τις τιμές. 

Κατά τα λοιπά, φαίνεται πως και ο Καναδάς θα κρατηθεί σε υψηλές παραγωγές αφού το spread ανάμεσα στην τιμή του σκληρού σίτου και της άλλης εναλλακτικής εαρινού μαλακού σίτου που παραδοσιακά καλλιεργούν οι Καναδοί, εννοεί το σκληρό. 



Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

12-03-2024 10:56Ελένη

Δηλαδή εμάς μας ξεσκίζουν στους ελέγχους και μας ρίχνουν πρόστιμα για ψύλλου πήδημα και παίρνουν το τουρκικό σιτάρι (και άλλα προϊόντα) που τα ψεκάζουν με όσα σε εμάς απαγορεύουν αντί για τα δικό μας; Ποιοι παίρνουν τέτοιες αποφάσεις; Ποιοι ακατάλληλοι κυβερνάνε την Ευρώπη;;;

Απάντηση

12-03-2024 00:14Κωνσταντίνος Γ.

Η Τουρκία "δεν αποκλείεται να έχει εξάγει 1,3 με 1,5 εκατ. τόνους σκληρού σίτου, τους οποίους δεν ανέμενε η αγορά". Θα ασχοληθεί κάποιος άραγε κάποτε με την εξοφθαλμοφανη τουρκοποιηση ρωσικού σίτου ο οποίος διατίθεται δια της πλάγιας -τουρκικης- οδού σε αγορές που έχει απαγορευτει; Ο,τι κάνανε οι Ινδοί με το πετρέλαιο δηλαδή. Αν ειναι ας αγοράζουμε κατευθείαν από τους Ρώσους, δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε τους Τούρκους τζάμπα μάγκες.

Απάντηση

11-03-2024 18:25THEODOR

Η ελίτ της Ευρωπης γίνεται ολο και πιο απληστη....και απο οτι βλέπω συνεργάζεται καλά με τον Ερντογάν παρ ολο που τον μισεί !ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΝΑ ΖΗΤΉΣΟΥΜΕ ΕΛΕΓΧΟ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ !!!!!!!

Απάντηση

07-03-2024 21:04Γιάννης

Ποια Φοτζια ρε παιδιά Εδώ τα δικά μας τσακάλια γέννησαν ελληνικό χρηματιστήριο.

Απάντηση

07-03-2024 13:26Ather

25 λεπτά στα αλώνια και η πουτσα συνεχίζετε

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία