BACK TO
TOP
Εδώ Θεσσαλία

Ειδική ενίσχυση μη αρδεύσιμων κτημάτων σχεδιάζει ο Αυγενάκης

Τη θέσπιση ειδικής ενίσχυσης που θα συνδράµει τους αγρότες εφόσον επιλέξουν να καλλιεργήσουν ακόµα και σε εκτάσεις οι οποίες τον επόµενο χρόνο δεν θα είναι αρδεύσιµες, λόγω προβληµάτων στα δίκτυα των ΤΟΕΒ, σχεδιάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

46-47_18

Γιάννης Πανάγος

12
2

Ειδική ενίσχυση σε κτήματα που γίνονται μη αρδεύσιμα σχεδιάζει ο Αυγενάκης

Δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης για χώρες που πλήττονται από την κλιματική κρίση

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, τονίζει ότι το πρόβληµα της Θεσσαλίας δεν είναι µόνο εθνικό, είναι και ευρωπαϊκό και ζητάει να δηµιουργηθεί Ταµείο Αλληλεγγύης για χώρες που πλήττονται από την κλιµατική αλλαγή.
Τα παραπάνω προέκυψαν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, ανιπροσωπείας Ευρωπαίων Αξιωµατούχων, αποτελούµενης από τους υπουργούς Γεωργίας  της Βουλγαρίας, Kiril Vatev, της Κύπρου, Πέτρο Ξενοφώντος, της Μάλτας, Anton Refalo και την Υφυπουργό της Σλοβενίας, Eva Knez. Στην αντιπροσωπεία µετέχουν επίσης οι Πρέσβεις της Ισπανίας, Carles Casajuana, της Κροατίας, Aleksandar Sunko, και της Μάλτας, Joseph Cuschieri.Στην ελληνική αντιπροσωπεία µετείχαν επίσης οι ΓΓ του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος και ∆ηµήτρης Παπαγιαννίδης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Παράλληλα, τόσο ο ίδιος ο ΥπΑΑΤ, όσο και ο νεοεκλεγµένος Περιφερειάρχης ∆ηµήτρης Κουρέτας, που µαζί µε τον απερχόµενο Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό ήταν παρόντες στις επισκέψεις, τόνισαν ότι τώρα είναι η ώρα των συναινέσεων για να µπορέσει να επανέλθει η περιοχή στην κανονικότητα.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης και η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία πέταξαν µε ελικόπτερο πάνω από πληγείσες περιοχές και ιδιαίτερα πάνω από την Κάρλα, όπου η καταστροφή είναι µεγάλη, µε περίπου 180.000 στρέµµατα να παραµένουν πληµµυρισµένα. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την κατεστραµµένη διώρυγα του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, καθώς πρόκειται για ένα έργο που αρδεύει το σύνολο των καλλιεργούµενων εκτάσεων της περιοχής.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ, Ταυρωπού Αθ. Μαρκινός ανέφερε ότι, µε βάση τη µελέτη που συνέταξε ο ΤΟΕΒ και θεωρήθηκε από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, το κόστος αποκατάστασης των ζηµιών του δικτύου του υπολογίζεται σε 14 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησε επίσκεψη στο τυροκοµείο «Βασιλίτσα» και επισκέψεις σε καλλιέργειες που είχαν καλυφθεί από φερτά υλικά και στο κανάλι της Λίµνης Κάρλα στο Στεφανοβίκι.

Ενηµερώνοντας τα µέλη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι η κυβέρνηση ετοιµάζει master plan για την ανασυγκρότηση της περιοχής και κανένα έργο δεν θα είναι ξεκοµµένο. Αντίθετα, το ένα έργο θα είναι υποστηρικτικό του άλλου µε στόχο, την, όσο το δυνατόν, καλύτερη θωράκιση της Θεσσαλίας. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αλληλεγγύη που επιδεικνύει η ΕΕ, τονίζοντας ωστόσο ότι το ζητούµενο είναι πώς η ΕΕ θα λειτουργήσει πιο γρήγορα και πιο οργανωµένα, καθώς η κλιµατική κρίση είναι ήδη εδώ και οι δυσµενείς συνέπειές της θα είναι συνεχείς.

Η ΕΕ πρέπει να αλλάξει στρατηγική

  • Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει στρατηγική, να λειτουργήσει πιο γρήγορα είπε ο υπουργός προτείνοντας:
  • Να δηµιουργήθεί µηχανισµός άµεσης, αλλά και µεσοπρόθεσµης στήριξης των πληγέντων, όπως για παράδειγµα το Γεωργικό Αποθεµατικό που σήµερα προβλέπεται και µπαίνει στο ταµείο για κάθε έτος είναι µικρό, είναι ελάχιστο µπροστά στις ανάγκες, οι οποίες δηµιουργούνται.
  • Οι µηχανισµοί προγραµµάτων απορρόφησης που είναι σε εξέλιξη πρέπει να απλοποιηθούν σε περιπτώσεις όπως αυτή που αντιµετωπίζει η χώρα µας ή η Σλοβενία.
  • Ακόµη και από τα χρήµατα της ΚΑΠ- της κάθε ΚΑΠ- που λαµβάνει η κάθε χώρα- ένα τουλάχιστον ποσοστό του 2% να µπορεί να αξιοποιηθεί ελεύθερα από τις χώρες για την αντιµετώπιση τέτοιων περιστατικών.
Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

11-11-2023 06:52Γιωργος

Καντε λιγη υπομονη ακομα.τελειωνει ο βοθροτακης.θα τον τελειωσει Ο Θεος.ειναι ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.ο χειροτερος βοθρος που περασε ποτε.μολις τον ξετιναξει Ο Θεος απο πρωθυπουργο,θα βγουν ολα τα απλυτα του στην φορα.μιλαμε για μποχα!!!!!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Εδώ Θεσσαλία Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Απόψεις