Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Εκδηλώσεις

Ψηφιοποίηση και μοντέλα επικοινωνίας για τους αγρότες

Οι λύσεις απομακρυσμένης επικοινωνίας που για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και ο ψηφιακός μετασχηματισμός που δημιουργεί νέα δεδομένα στον αγροδιατροφικό κλάδο, απασχόλησαν το session της 6ης ημέρας στο Φόρουμ των Δελφών, την ευθύνη συντονισμού του οποίου είχε ο εκδότης και διευθυντής της Agrenda Γιάννης Πανάγος.

KAR_6784

Γιώργος Λαμπίρης

1001
1

 

Κάλεσμα προς ιδιωτικές επιχειρήσεις και φορείς που εμπλέκονται στον αγροτικό τομέα, οι οποίοι έχουν διαγράψει ταχύτερα βήματα από τον κρατικό μηχανισμό κατά την περίοδο της πανδημίας στον τομέα της ψηφιοποίησης της αγροτικής παραγωγής, για να δημιουργήσουν σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ψηφιακά αγροκτήματα σε πανελλαδική βάση και θα λειτουργήσουν ως υποδείγματα προς τους παραγωγούς, απηύθυνε ο υφυπουργός Γιάννης Οικονόμου.
«Έτσι θα δουν οι παραγωγοί τι εννοούμε, πώς γίνεται, τι άμεσο αποτέλεσμα και θετική αξία έχει στη δουλειά, στην προοπτική, στο μέλλον τους η τεχνολογία, για να επιταχύνουμε την προσαρμογή του πρωτογενούς τομέα όχι απλά στην εποχή που έρχεται αλλά σε αυτήν που είναι ήδη εδώ».

Ο υφυπουργός ανέφερε σχετικά με την ψηφιοποίηση του αγροτικού τομέα, ότι τα πάντα θα πρέπει να ξεκινήσουν από τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ίδιου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. «Το υπουργείο βρίσκεται πάρα πολύ πίσω ψηφιακά. Δεν γίνεται να μιλάμε για ψηφιακό μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα, εάν πρώτα δεν μετασχηματίσουμε ψηφιακά το σπίτι μας».

Στο επίκεντρο της συζήτησης με τίτλο «Σύγχρονη γεωργική παραγωγή: Η επίδραση της Covid-19 στην εξ αποστάσεως επικοινωνία και η ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό», βρέθηκαν οι νέες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και η ανάγκη ψηφιοποίησης του πρωτογενούς τομέα.

Το πάντρεμα LISAκαι SOCRATESστον πρωτογενή τομέα

Aπό την πλευρά του ο ο καθηγητής στο κολέγιο Perrotisτης Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Θανάσης Γκέρτσης, παρουσίασε τη διαδρομή προς την ψηφιακή καλλιέργεια (digitalfarming). Ως κύριες προϋποθέσεις για την υλοποίησή της πρόταξε την αναβάθμιση και επικαιροποίηση των γνώσεών μας στα νέα τεχνολογικά δεδομένα. Επιπλέον τόνισε ότι η συνεργασία αποτελεί κλειδί, αλλά σημείωσε ότι θα πρέπει να αποκτήσει νέα δυναμική και να διαμορφώσει στον μέγιστο βαθμό την επιτυχία του εγχειρήματος της ψηφιοποίησης του αγροτικού τομέα με τη συμμετοχή μεγαλύτερου φάσματος μελών και κύριο μέλημα την αειφορική διαχείριση του αγρο-οικοσυστήματος. «Είναι απαραίτητη η εφαρμογή μικρότερων εισροών με μεγαλύτερο αποτέλεσμα, δηλαδή αυτό που λέμε αύξηση της αποδοτικότητας χρήσης των εισροών στον πρωτογενή τομέα με έμφαση στην αειφορικότητα». Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της ολιστικής διαχείρισης στο πλαίσιο της γεωργίας ακριβείας, φέρνοντας ένα παράδειγμα: «Στο κολλέγιο Perrotisχρησιμοποιούμε δύο αρκτικόλεξα για να εκφράσουμε με σύντομο τρόπο την ολιστική διαχείριση, τη LISAκαι τον SOCRATES.HLISA είναι το αρκτικόλεξο που σχηματίζεται από τις λέξεις LowImputSustainableAgriculture(αειφορική γεωργία μειωμένων εισροών). ΤηLISA την παντρεύουμε με τον SOCRATES από τις λέξεις Soil Crop Atmosphere Technology and Evaluation Systems. OΣωκράτης περιλαμβάνει το συνεχές σύστημα έδαφος-φυτό-ατμόσφαιρα που καλούμαστε να διαχειριστούμε μαζί με την τεχνολογία, η οποία προϋποθέτει εκπαίδευση. Hεκπαίδευση πρέπει να συνοδεύεται ή να ακολουθείται από συστήματα αξιολόγησης, δηλαδή από έρευνα. Με το πάντρεμα της LISAκαι του SOCRATESευχόμαστε να έχουμε ένα πολύ καλό και διαχρονικό αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει αειφορία».

Θ. Αραπογιάννης (TUVHellas): Μέσω της ψηφιοποίησης μπορούμε να καταπολεμήσουμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις

Σχετικά με την επίδραση της υγειονομικής κρίσης ο ο Θωμάς Αραπογιάννης, επικεφαλής του αγροτικού τμήματος πιστοποιήσεων της TUVHellas, ανέφερε ότι «κάθε κρίση δημιουργεί ευκαιρίες. Η εξ αποστάσεως επιθεώρηση ήρθε για να μείνει. Εμείς ως φορέας πιστοποίησης ερχόμαστε να εξετάσουμε για παράδειγμα ακόμα και μεθόδους όπως είναι η χρήση των dronesγια τις επιθεωρήσεις. Μέσω της ψηφιοποίησης, μπορούμε μέσα από τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να καταπολεμήσουμε για παράδειγμα, ακόμα και τις παράνομες ελληνοποιήσεις». 

Μ. Παναγιωτόπουλος (Bayer): Η αγροτική παραγωγή δεν περιμένει

Στις συνθήκες που επέφερε η πανδημία αναφέρθηκε ο Mανώλης Παναγιωτόπουλος, CountryCommercialLead, SectorCropScienceτης BayerHellas. Ο κύριος Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι το πρώτο μέλημα για τη Bayerήταν να συνεχίσει να παρέχει απρόσκοπτα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της στους συνεργάτες και στους παραγωγούς.

«Όταν μιλάμε για την αγροτική παραγωγή, είναι κάτι που δεν περιμένει. Η καλλιέργεια είναι κάτι που εξελίσσεται και δεν επιδέχεται αναμονή. Ήταν ένα στοίχημα να αντιληφθούμε την κατάσταση, να καταλάβουμε τι μέσα και τι δυνατότητες υπήρχαν και να τα υιοθετήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το κομμάτι της ψηφιακής γεωργίας είναι κάτι που απασχολεί καιρό τη Bayer. Eίναι κάτι που στηρίζεται και προωθείται από τη Bayerπριν από την από την πανδημία», εξήγησε ο κύριος Παναγιωτόπουλος.

Ως προς την επικοινωνία η εταιρεία κλήθηκε να χρησιμοποιήσει νέα εργαλεία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακόμα περισσότερο σε σχέση με πριν καθώς και το livestreaming. «Είχαμε συνηθίσει να βρισκόμαστε σε επαφή με τους παραγωγούς. Και η άμεση αντίδρασή μας ήταν να κρατήσουμε την θεμελιώδη ανάγκη της επικοινωνίας σε υψηλό επίπεδο», ανέφερε το στέλεχος της Bayer.


Τα εργαλεία που έβαλε στη φαρέτρα της η Unilever

 Ο Δημήτρης Ευθυμιόπουλος επικεφαλής παραγωγικού τμήματος ντομάτας της Unileverστάθηκε στην ανάγκη που προέκυψε κατά την πανδημία, ούτως ώστενα βρεθούν νέοι τρόποι επίβλεψης των καλλιεργειών. «Η καθοδήγηση των γεωργών γινόταν με ηλεκτρονικά μέσα πλέον, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα προστασίας και χωρίς τη φυσική παρουσία των παραγωγών. Είχαμε ήδη ξεκινήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως εταιρεία, χρησιμοποιώντας υποστηρικτικά εργαλεία λήψης αποφάσεων για τη διαχείριση των καλλιεργειών και για διασφάλιση της άμεσης επικοινωνίας με όλους τους παραγωγούς. Μερικά από τα εργαλεία αυτά ήταν οι πλατφόρμες αποστολής μαζικών μηνυμάτων έτσι ώστε να αποστέλλονται ταυτόχρονα οι πληροφορίες προς όλους τους παραγωγούς, αλλά και η χρήση δεδομένων μετεωρολογικών σταθμών, όπως και η ανάπτυξη μοντέλων πρόγνωσης ασθενειών των φυτών, παρακολούθηση των εντόμων – εχθρών των καλλιεργειών καθώς και ψηφιακά μέσα για τη διαχείριση του νερού τουλάχιστον σε ένα μέρος των καλλιεργειών. Επιπλέον, χρησιμοποιήσαμε ψηφιακούς εδαφικούς χάρτες και πρωτόκολλα θρέψης των καλλιεργειών με στόχο την αύξηση της ποιότητας και της παραγωγικότητας με κριτήριο ένα ανταγωνιστικό κόστος. Επίσης αναπτύξαμε μία πλατφόρμα εκπαίδευσης των παραγωγών ήδη από το 2018, χωρίς να γνωρίζουμε τότε τον ερχομό της Covid-19. Από εκεί ο παραγωγός μπορεί να αντλήσει πληροφορίες για οποιονδήποτε τομέα της καλλιέργειάς του».

Οι πιστοποιήσεις εξ αποστάσεως για τη Novacert

Στις νέες συνθήκες κλήθηκε να ανταποκριθεί και η Novacert, κάτι που επισήμανε ο τεχνικός της διευθυντής, Γιάννης Ευαγγελόπουλος. «Όποια δράση απαιτούσε φυσική παρουσία των στελεχών μας, πάγωσε. Αμέσως προσπαθήσαμε να βρούμε λύσεις, χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία όπως instantmarketingtools, συναντήσεις μέσω των υφιστάμενων πλατφορμών και ψηφιακές εκθέσεις. Ως προς τις παραγωγικές επιχειρήσεις, μόλις ανακοινώθηκαν τα μέτρα της κυβέρνησης οι διοικήσεις τους προέβησαν σε δύο μέτρα. Αφενός προχώρησαν στην άμεση αποκατάσταση της επικοινωνίας με τους προμηθευτές και τους πελάτες τους και εν συνεχεία ενσωμάτωσαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα στην παραγωγική τους διαδικασία».

Η Novacertκλήθηκε ως σύμβουλος παραγωγής να κατευθύνει τις επιχειρήσεις μέσω των συστημάτων ποιότητας, καθώς και προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης διαδικασιών, κάτι που υλοποίησε εξ αποστάσεως. «Εκπαιδεύσαμε τον κόσμο εξ αποστάσεως με κάποιες πλατφόρμες, ενώ ελέγχαμε με κάποια εργαλεία εάν πράγματι υλοποιούνταν αυτά που έπρεπε, καθώς και κάποιες επιθεωρήσεις που πραγματοποιήσαμε ηλεκτρονικά και από απόσταση».

 • INFO

Την ευθύνη του συντονισμού της συζήτησης είχε ο εκδότης και διευθυντής της Agrenda, Γιάννης Πανάγος. Συμμετείχαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Οικονόμου, ο Εμπορικός Διευθυντής Ελλάδας της Bayer-CropScience, Μανώλης Παναγιωτόπουλος, ο επικεφαλής του αγροτικού τμήματος πιστοποιήσεων της TÜV Hellas, Θωμάς Αραπογιάννης, ο επικεφαλής παραγωγικού τμήματος ντομάτας της Unilever, Δημήτρης Ευθυμιόπουλος, ο τεχνικός διευθυντής της Novacert, Γιάννης Ευαγγελόπουλος και ο καθηγητής στο κολέγιο Perrotisτης Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Θανάσης Γκέρτσης.

 
Νωρίτερα το Agronews έγραφε: 

Ο μετασχηματισμός της αγροτικής παραγωγής στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Ο Ιωάννης Πανάγος, εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας Agrendaσυμμετέχει στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και θα συντονίζει το session της 6ης ημέρας με τίτλο «MODERN AGRICULTURE: EFFECT OF COVID-19 IN DISTANT COMMUNICATION AND THE NEED FOR DIGITAL TRANSFORMATION».

Στο πάνελ θα παραστούν οι:

 • Yiannis Economou, Deputy Minister for the Common Agricultural Policy, Hellenic Republic
 • Manolis Panagiotopoulos, Country Commercial Lead, Sector Crop Science, Bayer Hellas
 • Thomas Arapogiannis, Agriculture Vice President, TÜV HELLAS (TÜV NORD)
 • Dimitris Efthymiopoulos, Tomato Procurement and Sustainable Sourcing Mgr, Unilever, Greece
 • Ioannis Evangelopoulos, Technical Manager, Novacert, Greece
 • Athanasios Gertsis, Prof. in Sustainable Agriculture & Mngmt, Perrotis College of American Farm School of Thessaloniki

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε τη δωρεάν εγγραφή σας για την παρακολούθηση του συνεδρίου εδώ

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Το παρόν στο πάνελ της 18ης Μάη έδωσε και η Bayer

Με διπλή εμφάνιση και εκτεταμένη συμμετοχή ολοκληρώθηκε η παρουσία της Bayer στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, από τις 10 μέχρι τις 15 Μαΐου 2021. Την εταιρεία εκπροσώπησε ο κ. Andreas Pollner, Διευθύνων Σύμβουλος της Bayer Ελλάς, εστιάζοντας στην κλινική έρευνα και τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που υπάρχουν, ενώ η εταιρεία συμμετείχε ενεργά και στον διάλογο για τη βιώσιμη γεωργία και την εξέλιξη της στην μετά—πανδημία εποχή σε πάνελ αφιερωμένο στην επικοινωνία από απόσταση όλων των εμπλεκομένων φορέων στην αλυσίδα αξίας και τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού στη γεωργία.Ο κ. Andreas Pollner, Διευθύνων Σύμβουλος της Bayer Ελλάς

Όσον αφορά το κομμάτι της κλινικής έρευνας, ο κ. Pollner συμμετείχε, μαζί με άλλους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, σε συζήτηση με τίτλο «Health Systems of tomorrow: Pharma Policies for Growth», αναλύοντας το τοπίο των κλινικών μελετών και την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και τη σημασία τους για τη βιωσιμότητα των συστημάτων Υγείας στο παρόν και το μέλλον.

«Η ενίσχυση της κλινικής βιοϊατρικής έρευνας στην Ελλάδα θα μπορούσε να δημιουργήσει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για το σύστημα Υγείας και θετικές προοπτικές και χαρακτηριστικά εξωστρέφειας για την ελληνική γενικότερα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bayer Ελλάς και συμπλήρωσε: «Η Bayer έχει μεγάλη εμπιστοσύνη το ελληνικό σύστημα Υγείας και τους Έλληνες επαγγελματίες υγείας και ερευνητές, κάτι που αποτυπώνεται και από ένα ενεργό πρόγραμμα 12 κλινικών μελετών αυτήν τη στιγμή στη χώρα. Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης με τη Bayer να στέκεται αρωγός στις προσπάθειες της χώρας για περαιτέρω ανάπτυξη της κλινικής έρευνας». Μάλιστα, ο κ. Pollner σημείωσε τη σημασία της προσέλκυσης και εκπαίδευσης νέων ερευνητών και επιστημόνων, την αναγκαιότητα επενδύσεων σε καινοτόμες λύσεις τηλεϊατρικής, ενώ ξεχώρισε τις πρωτοβουλίες Elevate Greece και Πολιτεία Καινοτομίας, πρωτοβουλίες τις οποίες σχεδιάζει να υποστηρίξει η Bayer.

Επιπρόσθετα της συμμετοχής του κ. Pollner, η Bayer διοργάνωσε το δικό της πάνελ με τίτλο «Modern Agriculture: Effect of Covid-19 in Distant Communication and the Need for Digital Transformation», μέσα από το οποίο έγινε μια πρώτη προσπάθεια αποτίμησης των αλλαγών που έφερε η πανδημία στον τομέα της γεωργίας αλλά και σκιαγράφησης του νέου τοπίου που διαμορφώνεται μέσα από την ανάγκη του ψηφιακού μετασχηματισμού. Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλη την αλυσίδα αξίας και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

«H Bayer διασφάλισε την απρόσκοπτη διάθεση των προϊόντων και των υπηρεσιών της στους Έλληνες παραγωγούς, αφού στην αγροτική παραγωγή δεν υπάρχει η πολυτέλεια της αναμονής. Νιώθουμε ευτυχείς βλέποντας την απόδοση των συνεργατών μας, η οποία βασίστηκε εν πολλοίς στο ότι η χρήση ψηφιακών μέσων όπως η πλατφόρμα Climate FieldView στη γεωργική παραγωγή ήταν ήδη διαδεδομένη στην Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Μανώλης Παναγιωτόπουλος, Country Commercial Lead για τον Τομέα Επιστήμης Γεωργίας της εταιρείας, για την Ελλάδα και την Κύπρο και συμπλήρωσε αναφορικά με το μέλλον: «Το στοίχημα που θέλουμε να κερδίσουμε είναι να παράγουμε περισσότερα και ποιοτικότερα, χρησιμοποιώντας λιγότερα, είτε αυτό είναι εισροές όπως φυτοπροστασία, είτε φυσικοί πόροι. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της γεωργικής δραστηριότητας. Η ψηφιακή επικοινωνία της πρότασης αξίας μας προς τους συνεργάτες και τους παραγωγούς ήρθε για να μείνει, όχι όμως για να αντικαταστήσει τη φυσική επαφή και τη βιωματική εμπειρία στον αγρό, αλλά για να εμβαθύνει και να διευρύνει τις δυνατότητες μεταφοράς της γνώσης και της συνεργασίας. Γιατί, όπως συνηθίζουμε να λέμε στην Bayer, η γνώση δημιουργεί αυτοπεποίθηση».Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης το γραφείο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Οικονόμου ανφέρει:
“Ελάτε να φτιάξουμε παντού στη χώρα πρότυπα ψηφιακά αγροκτήματα εκαπαιδευτικού χαρακτήρα”

Στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται σε υβριδική μορφή στο Ζάππειο Μέγαρο, συμμετείχε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Οικονόμου.

Το θέμα της  συζήτησης: «Σύγχρονη Γεωργία: Οι επιπτώσεις της  COVID -19 στην απομακρυσμένη επικοινωνία και η ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού».

Στο πάνελ συμμετείχαν οι:

 • Μανώλης Παναγιωτόπουλος: Country Commercial Lead, Sector Crop Science, Bayer Hellas
 • Θωμάς Αραπογιάννης: Agriculture Vice President, TUV Hellas (TUV NORD
  Δημήτρης Ευθυμιόπουλος: Tomato Procurement and Sustainable Sourcing Mgr, Unilever, Greece
 • Ιωάννης Ευαγγελόπουλος: Technical Manager, Novacert, Greece
 • Αθανάσιος Γκέρτζης: Prof. in Sustainable Agriculture & Mngmt, Perrotis College of American Farm School of Thessaloniki

Όπως υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπυξης και Τροφίμων, φρόντισε να προσαρμοστεί άμεσα στις απαιτήσεις των εποχών και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο παράδειγμα της τηλεκπαίδευσης των νέων αγροτών.  “Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι τηλε-εκπαιδεύσεις των νέων αγροτών, που είχαν σταματήσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, και στερούνταν η δυνατότητα στους νέους αγρότες να ολοκληρώσουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και να πάρουν το ποσό που τους αναλογεί. Το κομμάτι αυτό βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη, όπως πως και η προσαρμογή μας σε ό,τι έχει να κάνει με τις διαδικασίες επιβεβαίωσης των μέτρων του ΠΑΑ” τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

 “Το οικοσύστημα προσαρμόστηκε έτσι ώστε να μην σταματήσει η ροή σε όλη την αλυσίδα αξίας”.είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου, και συμπλήρωσε ότι “Η γη δεν έμεινε άσπαρτη”

 

Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι ο πρωτογενής τομέας λειτουργεί με όρους παρελθόντος γιατί δεν υπάρχουν οι ψηφιακές δεξιότητες στη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων αγροτών. “Είναι και αυτός ένας λόγος για τον οποίο τα βήματα ήταν σημαντικά ήταν όμως άτακτα και δεν φτάσανε σε τόσο μεγάλο βάθος. Δείξαμε, ωστόσο, μεγαλύτερη ευελιξία έτσι ώστε να γίνονται όλα μέσα στο περιβάλλον και τις συνθήκες του Covid”, διευκρίνισε.

 

“Έχουμε μπροστά μας όχι σταυροδρόμι αλλά μονόδρομο. Να συνεχίσουμε το τρένο του ψηφιακού μετασχηματισμού γιατί είναι συστατικό στοιχείο και της ανθεκτικότητας του πρωτογενούς τομέα αλλά και της προοπτικής που πρέπει να έχει μέσα στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που συνεχώς διαμορφώνεται” τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου κατά την τοποθέτησή του.

 

“Για να πετύχουμε πρέπει να κάνουμε βήματα στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ. Εκπαίδευση, έρευνα, μεταφορά τεχνογνωσίας, ψηφιακός μετασχηματισμός ακόμα και του ίδιου του Υπουργείου. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ψηφιακό μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα, αν πρώτα δεν ψηφιοποιήσουμε, δεν μετασχηματίσουμε ψηφιακά το σπίτι μας” είπε χαρακτηριστικά.

 

 Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στη σωστή και ορθολογική αξιοποίηση των εργαλείων της ΚΑΠ και του Ταμείου Ανάκαμψης και την αντιμετώπιση εγγενών προβλημάτων όπου υπάρχουν. “Πρέπει να δημιουργήσουμε κρίσιμα μεγέθη και να καλλιεργήσουμε τη συνεταιριστική κουλτούρα”, τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

  

Ο κ. Γιάννης Οικονόμου, ολοκλήρωσε τον λόγο του με ένα κάλεσμα. “Όλοι όσοι ασχολείστε, συνδράματε, κάνατε γρηγορότερα βήματα από το κράτος σε αυτή την ιστορία, ελάτε να φτιάξουμε παντού στη χώρα πρότυπα ψηφιακά αγροκτήματα, να δείξουμε στους παραγωγούς τι εννοούμε. Πώς γίνεται, τι άμεσο αποτέλεσμα και θετική αξία έχει στη δουλειά, στην προοπτική, στο μέλλον τους για να επιταχύνουμε με αυτόν τον τρόπο ακόμα περισσότερο την προσαρμογή του πρωτογενούς τομέα στην εποχή όχι απλώς που έρχεται αλλά που είναι εδώ”

 

Τέλος, οι ομιλητές του πάνελ εξήραν την γρήγορη ανταπόκριση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στις νέες απαιτήσεις που δημιούργησε η πανδημία του Covid, καθώς προχώρησε άμεσα στις απαραίτητες προσαρμογές με ευελιξία.

 

Το Σάββατο 15 Μάη, ολοκληρώθηκαν οι πενταήμερες εκδηλώσεις και συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ξεχωριστή θέση κατείχε το πάνελ «Modern Agriculture», με κεντρικό θέμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό της γεωργίας.

Την εκτίμηση  πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός της γεωργίας είχε δρομολογηθεί πολύ πριν από την έλευση της πανδημίας, ανέφεραν οι συμμετέχοντες στον πάνελ «Modern Agriculture», μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών   το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου με συντονιστή τον Γιάννη Πανάγο, Εκδότη, Γενικό Διευθυντή της Green Box Publishing.
 
Ο Γιάννης Οικονόμου, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε πώς πρώτη αρμοδιότητα, με την εμφάνιση της πανδημίας, του υπουργείου ήταν να υπάρξουν οι κατάλληλες διαδικασίες που θα διασφάλιζαν την ασφαλή διαδρομή των ελληνικών προϊόντων του πρωτογενή τομέα. Σημείωσε πως προσαρμοστήκαμε άμεσα στις απαιτήσεις των νέων δεδομένων και χαρακτήρισε μονόδρομο το τρένο του ψηφιακού μετασχηματισμού και αναγκαίο στο διαρκώς αυξανόμενο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.
 
Ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε πως «κλειδί» για την επιτυχία των στόχων της πρωτογενούς παραγωγής είναι η καλύτερη γνώση και η συνεχής επικοινωνία. Τόνισε πως η ψηφιοποίηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκεται σε εξέλιξη, έτσι ώστε να μπορέσει να παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία που απαιτούνται στο σύγχρονο περιβάλλον στον κάθε έλληνα παραγωγό.
 
Κλείνοντας σημείωσε πως αξιοποιώντας πόρους του ταμείου ανάκαμψης, στο πλαίσιο του σχεδίου Ελλάδα 2.0, το αρμόδιο υπουργείο προγραμματίζει  εκτεταμένες εγγειοβελτιωτικές παρεμβάσεις, προβλέπει χρηματοδότηση για αναδιάρθρωση καλλιεργειών και έχει δεσμεύσει πόρους για επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα από συνεργατικά σχήματα.
 
Μανώλης Παναγιωτόπουλος,Country Commercial Lead, Sector Crop Science Bayer Hellas ανέφερε πως η εμπειρία της πανδημίας ήταν κάτι καινούργιο για όλους και πώς ήταν καταλύτης εξελίξεων σε όλους τους τομείς και φυσικά σε αυτόν της αγροτικής παραγωγής. Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως χρειάστηκε να αντιδράσουμε πολύ γρήγορα και να προσαρμοστούμε στις νέες ανάγκες.
 
Ως μεγαλύτερη πρόκληση ο κ. Παναγιωτόπουλος εκτίμησε πώς ήταν η επικοινωνία και για αυτό το λόγο η Bayer Hellas προχώρησε στη δημιουργία καινούργιων πλατφόρμων επικοινωνίας χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωση και το live streaming. Μεγάλο στοίχημα όπως είπε χαρακτηριστικά ήταν «να διατηρήσουμε συνεχώς ένα ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας». 
 
Το κομμάτι της ψηφιακής γεωργίας στηρίζεται και προωθείται πριν από την πανδημία.
Σημείωσε πως βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας επανάστασης για τον αγροτικό τομέα και ότι οι αποδοτικοί χρήση των πόρων έχει να κάνει με το στοίχημα της βιώσιμης παραγωγής.
 
Κλείνοντας σημείωσε πως η αειφόρος γεωργία είναι μια μεγάλη πρόκληση να φέρουμε στο πεδίο της παραγωγής και στον έλληνα παραγωγό τη γνώση και τις δεξιότητες που απαιτούνται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
 
Από την πλευρά του ο κ. Θωμάς Αραπογιάννης, Agriculture Vice President, TÜV HELLAS (TÜV NORD) ανέφερε πως η εταιρία του αντιμετώπισε το οξύμωρο, καθώς αυξήθηκε η ζήτηση για ασφαλή και πιστοποιημένα αγροτικά προϊόντα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Υπήρξε όπως τόνισε άμεση επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο και τον ΕΦΕΡ και δόθηκε η δυνατότητα, μέρος των επιθεωρήσεων να γίνονται εξ αποστάσεως με τη βοήθεια της τεχνολογίας, έτσι ώστε να μην επηρεαστεί η εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ μόλις το επέτρεψαν οι υγειονομικές συνθήκες οι επιθεωρήσεις έγιναν στον τόπο παραγωγής.
 
Παράλληλα η TÜV HELLAS (TÜV NORD) συμμετείχε στη δημιουργία υγειονομικών πρωτοκόλλων για τις διαδικασίες παραγωγής και την εκπαίδευση σε στελέχη εταιριών παραγωγής και μεταποίησης τροφίμων και σε  μεμονωμένους παραγωγούς στις νέες αυτές διαδικασίες.
 
Ο Δημήτρης Ευθυμιόπουλος, Tomato Procurement and Sustainable Sourcing Mgr Unilever, ανέφερε πώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξαν μεγάλες αλλαγές στον τρόπο επικοινωνίας με τους συνεργάτες και τους παραγωγούς και ήταν απαραίτητη η καθοδήγηση των γεωργών με ηλεκτρονικά μέσα, χωρίς φυσική παρουσία.  
 
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι απαραίτητος για την λήψη αποφάσεων στην αγροτική παραγωγή καθώς με τη χρήση μετεωρολογικών δεδομένων, στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, πρωτοκολλα θρέψης για την υγεία και την ποιότητα του εδάφους, που οδηγούν στη βελτιοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής.
 
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Ευθυμιόπουλος, δημιουργήθηκε ψηφιακή πλατφόρμα για την εκπαίδευση των παραγωγών στις αειφόρες καλλιέργειες. Πρόσθεσε πώς τα πλεονεκτήματα χρήσης των ψηφιακών μέσων είναι η άμεση και πληρέστερη ενημέρωση των παραγωγών με αποτέλεσμα την μείωση του κόστους και την αύξηση της παραγωγής.
 
Ο Ιωάννης Ευαγγελόπουλος, Technical Manager Novacert, σημείωσε πως ανταποκριθήκαμε πολύ γρήγορα στις αλλαγές που έφερε η πανδημία και πως η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης και επιτάχυνε τις διαδικασίες του ψηφιακού μετασχηματισμού.
 
Η Novacert έχοντας πολυσχιδή παρουσία με αρμοδιότητες στον τομέα της συμβουλευτικής παράγωγης και στη προβολή και προώθηση των προϊόντων συμμετείχε στη διαδικασία δημιουργίας νέων διαδικασιών που απαιτούνταν έτσι ώστε  να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και παράλληλα εκπαίδευσε τον κόσμο στις νέες διαδικασίες και προχώρησε στον έλεγχο για το εάν τηρούνται σωστά οι νέες διαδικασίες. Είναι χαρακτηριστικό όπως είπε ο κ. Ευαγγελόπουλος «πως ο κλάδος πρωτογενούς παραγωγής δε σταμάτησε ούτε στιγμή να παρέχει τρόφιμα στην αγορά».  
 
Ο Αθανάσιος Γκέρτσης, Καθηγητής και υπεύθυνος του Τμήματος «Διαχείριση Περιβαλλοντικών Συστημάτων» του Perrotis College, τόνισε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός της γεωργίας είχε δρομολογηθεί πολύ πριν από την έλευση της πανδημίας, ωστόσο όπως ανέφερε ακόμα ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν έχει φτάσει στο βαθμό που απαιτείται στον τελικό παραγωγό.
 
Ο κ. Γκέρτσης πρόσθεσε πως είναι αναγκαία και η φυσική παρουσία για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα της πρωτογενούς παραγωγής μαζί με τον αγρότη ειδικά στα πρώτα στάδια της παραγωγής, καθώς το γεωργικό οικοσύστημα είναι πιο διαδραστικό και πολύπλοκο από άλλα συστήματα. Παράλληλα, σημείωσε πως είναι αναγκαία η επιτάχυνση της δημιουργίας του θεσμού των γεωργικών συμβούλων, που θα βρίσκονται δίπλα στον τελικό παραγωγό σε όλα τα στάδια της πρωτογενούς παραγωγής.  

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

15-05-2021 13:31Γιώργος

Κύριε παναγο πείτε στον υφυπουργό για τους επιλαχόντες των σχεδίων βελτιώσεις γιατί δεν θα ξαναδούν ψήφο οι νδ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία