BACK TO
TOP
Ροδάκινα

Ανησυχία μεταποιητικής βιομηχανίας προκάλεσε ο σκληρός παγετός

Παράταση διετίας για τα επενδυτικά προγράμματα που «τρέχουν» οι μεταποιητικές μονάδες και ειδικότερα οι κονσερβοποιείες, κάλυψη του κόστους των μόνιμων εργαζόμενων και αυστηρό έλεγχο στη διακίνηση συμπύρηνων πυρηνόκαρπων κατά τη διάρκεια της συγκομιδής, ώστε να μη «φύγουν» ποσότητες χωρίς παραστατικά, ζητούν οι εκπρόσωποι του κλάδου, εκφράζοντας την αγωνία τους για τη ροή της πρώτης ύλης και τον κίνδυνο να χαθούν εξαγωγικές αγορές.

IMG_1663-02φ

Γιάννης Πανάγος

272
5

Για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του συμπύρηνου ροδάκινου, μετά και τις καταστροφές στις δενδρώδεις καλλιέργειες, από τον παγετό της 9ης  Απριλίου, ενημέρωσαν σε συνάντηση που είχαν με τον βουλευτή Λάρισας, Χρήστο Κέλλα οι εκπρόσωποι τριών μεγάλων κονσερβοποιείων του νομού, τονίζοντας πως οι επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν με μειωμένη δυναμικότητα, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον ενός κλάδου που εισφέρει άνω των 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Όπως εκτιμούν, οι ζημιές για το ροδάκινο υπολογίζονται στο νομό Λαρίσης στο 60-70%, στο νομό Ημαθίας στο 60% και στο νομό Πέλλας στο 80%, ενώ ανάλογες, είναι οι ζημιές και στο βερίκοκο.

Από την πλευρά του, ο κ. Κέλλας τόνισε ότι «η κυβέρνηση, την περίοδο της πανδημίας προχώρησε σε γενναίο πακέτο μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και το ίδιο θα πράξει και τώρα.».

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡ. ΚΕΛΛΑ ΜΕ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ 

 

Στήριξη σε Κονσερβοποιούς και εργαζόμενους, μετά τις ζημιές από τον παγετό

 

Συνάντηση με τον αν. Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτή Ν. Λαρίσης κ. Χρήστο Κέλλα είχαν οι εκπρόσωποι των τριών μεγάλων κονσερβοποιείων του νομού κ.κ. Αστέριος Τσαγκούλης (Δ/νων Σύμβουλος Intercomm Foods), Χαράλαμπος Σαμολαδάς (Δ/ντης Παραγωγής Εταιρίας Del Monte) και Νίκος Ποδαράς (Οικονομικός Δ/ντης ΕΛΒΑΚ).

Οι εκπρόσωποι των Κονσερβοποιών ενημέρωσαν τον λαρισαίο πολιτικό για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, μετά και τις καταστροφές στις δενδρώδεις καλλιέργειες, από τον παγετό της 9ης  Απριλίου. Τόνισαν, μάλιστα, ότι «οι επιπτώσεις πιθανόν να αποδειχτούν εφιαλτικές, τόσο για το τοπική, όσο και για την εθνική οικονομία, με δεδομένο ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης της χώρας». Όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση οι εκτιμώμενες ζημιές για το ροδάκινο υπολογίζονται στο νομό Λαρίσης στο 60-70%, στο νομό Ημαθίας στο 60% και στο νομό Πέλλας στο 80%, ενώ ανάλογες, είναι οι ζημιές και στο βερίκοκο. 

Ως εκ τούτου, όπως επισήμαναν οι κ.κ. Τσαγκούλης, Σαμολαδάς, Ποδαράς «οι επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν με μειωμένη δυναμικότητα, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον ενός κλάδου από τα μεταποιημένα προϊόντα, τα οποία αποφέρουν στη χώρα πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως», ζητώντας από την Πολιτεία τη στήριξη των επιχειρήσεων τους, αλλά και των εργαζομένων σ' αυτές. 

Από την πλευρά του, ο κ. Κέλλας τόνισε ότι «η κυβέρνηση, την περίοδο της πανδημίας προχώρησε σε γενναίο πακέτο μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και το ίδιο θα πράξει και τώρα, με αφορμή τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή από τον παγετό» και δεσμεύτηκε να μεταφέρει αρμοδίως, τα αιτήματα των εκπροσώπων των κονσερβοποιείων του νομού.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Συγκεκριμένα τα αιτήματα των Κονσερβοποιών είναι:

1) Κάλυψη του κόστους των μόνιμων εργαζομένων, μέσω επιδοτήσεων

2) Επιδότηση των παγίων δαπανών, σύμφωνα με το άρθρο 29 του νόμου 4772 του 2021 

3) Αναστολή πληρωμής τοκοχρεολυσίων 2021-2022 και ρύθμιση των πληρωμών με έναρξη από 31 Μαρτίου 2023 

4) Διετή τουλάχιστον αναστολή καταβολής φόρων και επιβαρύνσεων που προκύπτουν από αυτές (ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη), καθώς οι εταιρείες του κλάδου διαθέτουν ακίνητα μεγάλης επιφάνειας, ως χώρους παραγωγής και αποθήκευσης.

5) Διετή τουλάχιστον παράταση υλοποίησης επιδοτούμενων επενδυτικών προγραμμάτων, μετά και την αναμενόμενη μείωση του κύκλου εργασιών, που θα δημιουργήσει προβλήματα στην υλοποίηση τους.

6) Στήριξη των εξαγωγών με χρηματοδότηση των συμμετοχών σε εκθέσεις και προγράμματα προώθησης.

7) Αυστηρούς ελέγχους των αρμοδίων υπηρεσιών του κράτους στην διακίνηση, ιδιαίτερα στο ροδάκινο και το βερίκοκο.

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

26-04-2021 21:44Γιώργος Λαρισα

Δεν πειράζει ας χάσουν κι αυτοί μια φορά λίγο. Μια ζωή παιρνουν τα προϊόντα τσάμπα.Εχουν διμηουργησει αντί για υπαλλήλους σύγχρονους σκλάβους και έχουν φτωχοποιησει τον αγροτικό κόσμο με την ευλογία των κυβερνήσεων. Πρόσεξε Χρήστο Κελλα γιατί μεγάλη μερίδα σε ψηφίζουμε και δεν ξεχνάμε την γενναία κορωνοενισχυση στο βαμβακι

Απάντηση

26-04-2021 21:33Βεροια

Για τους αγρότες κουβέντα οι εργοστασιάρχες.μονο το τομάρι τους κοιτάνε.αν ήμουν εργοστασιάρχης θα ντρεπομουν να ζητάω βοήθεια από το κράτος στην πρώτη δύσκολη χρονιά εδώ και 20χρονια.ο αγρότης αποτο2014 μέχρι σήμερα είναι στα όρια της φτώχιας εξαιτίας αυτών των κύριων.βιομηχανοι από τα lidl..

Απάντηση

26-04-2021 20:51ΓΕΩΡΓΙΟΣ Φ

Τι λέτε κύριοι βιομήχανοι..?? Δεν χορτάσαμε από τα de minimis που πήρατε μόνο για τις δικές σας ποικιλίες??

Απάντηση

26-04-2021 17:44MIMIS

AYTOI OI ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΟΙ ΒΡΩΜΟΝΕΟΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ .ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΛΜΑΝΕ ΚΑΙ ΖΗΤΑΝΕ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΑ ΑΛΗΤΑΡΙΑ?ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΖΑΜΠΑ ΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΝΤΕΜΕΚ ΟΤΙ ΤΑΧΑ ΥΑ ΣΥΜΠΥΡΗΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ.ΕΝΩ ΕΙΔΗ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΠΟΥΛΗΜΕΝΗΣ ΚΟΜΠΟΣΤΑΣ .ΠΗΡΑΝ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΕΣ ΜΑΙΜΟΥ.ΚΛΕΙΝΑΝ ΤΑΧΑ ΛΟΓΩ COVID ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ.Η ΤΗΝ ΚΑΝΑΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ.ΠΕΡΣΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΗΡΘΕ ΕΝΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΣΕ 35 ΛΕΠΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΙΑΣΑΝΕ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΕΙ ΤΗΝ ΠΙΑΤΣΑ.ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΟΣΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΘΕΣ ΜΕ 25 ΛΕΠΤΑ.ΕΤΣΙ ΤΟΝ ΕΙΠΑΝ.ΟΤΙ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΕ ΚΛΑΡΚΑΤΖΙΔΕΣ 25 ΕΥΡΩ.ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ 2 ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΜΕ ΧΑΡΤΙΑ ΜΟΝΟ,ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΝ ΚΑΤΙ?ΟΤΙ ΟΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑ ΜΟΝΟ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ

Απάντηση

26-04-2021 16:37θωμας

κάθε χρόνο που τα παίρνουν τζάμπα τα ροδάκινα από τον αγρότη δεν τους είδα να μαζεύονται και να βγάζουν ανακοινώσεις.. Τώρα να τα πληρώσουν καλά για να τα πάρουν και να καλύψουν την χασούρα μόνοι τους όπως κάνει κάθε χρόνο ο αγρότης.. ακούς εκεί θέλουν και βοήθεια βιομήχανοι άνθρωποι.. Μήπως να κάνουμε και έρανο?? ντροπή σας

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία