BACK TO
TOP
Ροδάκινα

Πράξεις με 80 λεπτά στα πρώιμα ροδάκινα, λίγα τα Early Bomba και Lolita

Συγκρατηµένη αισιοδοξία επικρατεί µεταξύ των παραγωγών για τη φετινή εµπορική περίοδο στο επιτραπέζιο ροδάκινο.

22-35_pin_27

Γιάννης Ρούπας

1647
0

Το λίγο σε ποσότητα χνουδωτό πρώιµο ροδάκινο που συγκοµίστηκε από τις 25 Μαΐου και απευθύνεται κυρίως στο εγχώριο καταναλωτικό κοινό, εµπορεύεται αυτές τις µέρες µε τιµές από 70 έως 80 λεπτά, περίπου 10 λεπτά χαµηλότερα από πέρυσι, λόγω της µειωµένης ζήτησης και του χαµηλού καταναλωτικού ενδιαφέροντος λόγω του µικρού του µεγέθους. Βέβαια, να σηµειωθεί ότι οι ποσότητες είναι εξαιρετικά περιορισµένες λόγω των απωλειών από τους παγετούς που κόστισαν έως και το 90% της σοδειάς σε ορισµένα κτήµατα µε πρώιµες ποικιλίες όπως Early Bomba, Lolita, Francoise, Queen Crest.

Το στοίχηµα της φετινής χρονιάς αναµένεται να κερδηθεί στις εξαγωγές το επόµενο δίµηνο όταν και θα συγκοµιστούν οι µεσοπρώιµες ποικιλίες, µε τους παραγωγούς να µιλούν ήδη για κρούσεις από εµπόρους της ∆υτικής Ευρώπης, και δη της Ισπανίας, όπου η παραγωγή είναι µειωµένη 54% λόγω των πρόσφατων θεοµηνιών.

Παράλληλα, ξεκίνησαν οι πρώτες κοπές νεκταρινιών σε ποικιλίες όπως Big Bang, Big Heaven και Big Top, κλπ. στην ελληνική περιφέρεια, µε τιµή παραγωγού στο 1 ευρώ όπως µεταφέρει στην Agrenda ο Βασίλης Μπουγάς, υπεύθυνος πωλήσεων του ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας. Την ίδια στιγµή, το δρόµο για το εξωτερικό βρίσκουν οι πρώτοι τόνοι ροδάκινων το πρώτο 10ήµερο του Ιουνίου µε τα φορτία να ανέρχονται σε 2.291 τόνους (+25,4% σε σχέση µε πέρυσι).

Καλή παραγωγή µε εξαγωγικές ευκαιρίες

Μία «φυσιολογική» παραγωγικά χρόνια αναµένεται στο ροδάκινο, στα πρότυπα του 2019, µε τις συγκυρίες να δηµιουργούν πληθώρα εξαγωγικών ευκαιριών. Συνολικά η ευρωπαϊκή παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών αναµένεται να επανέλθει εν µέρει από τα χαµηλά του 2021, ωστόσο θα παραµείνει κάτω από τον µέσο όρο της πενταετίας. Αναλυτικότερα όπως παρουσιάστηκε στην έκθεση Medfel, η ισπανική παραγωγή δεν θα ξεπεράσει τους 845.000 τόνους, µειωµένη 53,8% από το 2021 (1.300.000 τόνοι), η Γαλλία αναµένει παραγωγή 197.000 τόνων έναντι 164.000 τόνων του περασµένου έτους, στη γειτονική Ιταλία η ροδακινοπαραγωγή θα επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα γύρω στους 1,08 εκατ. τόνους (+43% σε σχέση µε το 2021), ενώ η χώρα µας υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τους 700.000 τόνους, µε άνοδο 70% σε σχέση µε τη λειψή παραγωγή του 2021 (410.000 τόνοι).

Εκτός απροόπτου η συνολική προσφορά ροδάκινων θα παραµείνει σε επίπεδα που η ευρωπαϊκή αγορά µπορεί να διαχειριστεί, δίνοντας ικανοποιητικές τιµές στους παραγωγούς όπως επεσήµαναν οι ειδικοί στα πλαίσια της ετήσιας σύσκεψης της Οµάδας Εµπειρογνωµόνων για τα πυρηνόκαρπα του Παρατηρητηρίου της Αγοράς της ΕΕ µέσω τηλεδιάσκεψης την 1η Ιουνίου.

Επισηµάνθηκε ωστόσο πως υπάρχουν δύο κίνδυνοι που µπορεί να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση. Ο ένας είναι η ανεύθυνη πρακτική των µεγάλων αλυσίδων σούπερ µάρκετ να χρησιµοποιούν επιθετικές τακτικές µάρκετινγκ ρίχνοντας πολύ τις τιµές στα αγροτικά προϊόντα και ο δεύτερος η πιθανή µαζική είσοδος πυρηνόκαρπων από την Τουρκία στην ευρωπαϊκή αγορά. Η κατάσταση της ρωσικής οικονοµίας και o αποκλεισµός της από το σύστηµα SWIFT έχει δυσκολέψει τις συναλλαγές Ρωσίας-Τουρκίας και υπάρχει ο φόβος οι Τούρκοι να στραφούν στην ευρωπαϊκή αγορά πιέζοντας τις τιµές προς τα κάτω. Υπενθυμίζεται πως η τούρκικη παραγωγή ροδάκινων ξεπερνά σε φυσιολογικές χρονιές τους 600.000 τόνους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία