Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Μελισσοκομία

Μειώθηκαν κατά 61% οι Έλληνες μελισσοκόμοι

Κρίσιµη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στη νοτιοδυτική Ευρώπη, µε τους µελισσοκόµους να χάνουν περίπου το 1/3 των αποικιών τους σε ένα µόλις χρόνο, καθώς δεν επιβίωσαν την άνοιξη.

beekeepere

Γιώργος Κοντονής

241
0

Συγκεκριµένα, η εµπειρία δείχνει ότι ο χειµερινός θάνατος των µελισσών αυξήθηκε από το 5-10% στο 25-40%, σύµφωνα µε υπόµνηµα που κατέθεσε η Ουγγαρία κατά το Συµβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις 18 Νοεµβρίου, προτείνοντας λύσεις στις δυσκολίες που φαίνεται να αντιµετωπίζει ο κλάδος.

«Το ένα τρίτο των αποικιών στην Πορτογαλία δεν επιβίωσε µέχρι την άνοιξη και η καταστροφή ανήλθε σε 25% και στη Σλοβενία, το Ηνωµένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Ισπανία», αναφέρουν σχετικά οι Ούγγροι, µε τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι οι κύριες αιτίες µείωσης των αποικιών να είναι η αστικοποίηση, η µονοκαλλιέργεια, οι ασθένειες των µελισσών, οι µέθοδοι φυτοπροστασίας που δεν είναι φιλικές προς επικονιαστές και άλλοι παράγοντες στρες. Η κερδοφορία επίσης του τοµέα της µελισσοκοµίας πανευρωπαϊκά έχει µειωθεί, µε την Ουγαρρία να σηµειώνει πως εκεί έχει πέσει κατά 50% σε σύγκριση µε το µέσο όρο των τελευταίων 5 ετών και η τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί. Οι παραχωρήσεις στο µέλι που παρέχονται σε τρίτες χώρες στο πλαίσιο διεθνών συµφωνιών ελεύθερων συναλλαγών µε την ΕΕ αυξάνουν επιπλέον περαιτέρω την πίεση για τους Ευρωπαίους µελισσουργούς.

Σηµειώνεται εδώ, πως οι µελισσοκόµοι στην Ελλάδα, διατηρούν το υψηλότερο ποσοστό κυψελών ανά επαγγελµατία (150) στην Ευρώπη, ενώ, µειώθηκε ο αριθµός τους κατά 62% σε σχέση µε το 2017. Επιπλέον, σε σχέση µε την περίοδο 2014-2016, οι κυψέλες στη χώρα µας βρέθηκαν περίπου 300.000 λιγότερες, και διαµορφώνονται στις 1,36 εκατ. (έκτος µεγαλύτερος πληθυσµός στην ΕΕ).

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία