BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Στενά περιθώρια για νέα εξαγωγή από Τουρκία

Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου η εξαγωγή παραµένει στα 320 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας για τα χαµηλής ποιότητας σιτάρια.

papadogianis_M_3_5

Γιάννης Παπαδογιάννης

650
0

Με δεδοµένο πως η Ιταλία έχει καλύψει τις ανάγκες τις µε πολλές εισαγωγές από Τουρκία, αλλά και το γεγονός πως τώρα φτάνουν και φορτώσεις του Καναδά στα ιταλικά λιµάνια, είναι δύσκολο για την ώρα να δούµε σηµαντική δραστηριοποίηση της αγοράς. Στο εσωτερικό οι µεγάλοι µύλοι, χωρίς άγχος, αγοράζουν φετινά ποιοτικά σιτάρια στα επίπεδα των 330 ευρώ ο τόνος παραδοτέα στον µύλο.

Στα σκληρά σιτάρια, δεν βγήκε νέα λίστα στη Φότζια, οπότε παραµένουµε στα ίδια επίπεδα τιµών. Για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 380-385 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 365-370 ευρώ ο τόνος. Οι εξαγωγές σκληρού από την Τουρκία ακούγεται ότι έχουν φτάσει στο επίπεδα των 1,1 εκατ. τόνων, µε κύριο προορισµό την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φαίνεται να στενεύουν τα περιθώρια για περισσότερες εξαγωγές, λόγω διαθεσιµότητας. Από την πλευρά του Καναδά βλέπουµε µια στάση άµυνας όσον αφορά τις προσφορές, καθώς οι πρόσφατες τιµές θεωρήθηκαν χαµηλές. Παράλληλα, η Ρωσία πιθανότατα σταµατάει τις εξαγωγές σκληρού, αν και γενικότερα η εν λόγω παραγωγή δεν είναι και τόσο σηµαντική για την παγκόσµια αγορά.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, τέλος, τα δηµητριακά και όχι µόνο βρίσκονται σε πτώση από τις αρχές της εβδοµάδας κυρίως από ρευστοποιήσεις κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Συγκεκριµένα, τα µαλακά σιτάρια εξακολουθούν να πιέζονται και από τις φτηνές τιµές σιτηρών από πλευράς Ρωσίας και Ουκρανίας. Στη Γαλλία τα υψηλά στοκ µαλακού στην Ευρώπη παράλληλα µε την πτώση στο Σικάγο δεν άφησαν περιθώρια ανόδου. Τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου ‘23 να πλησίασαν τα 230 ευρώ ο τόνος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία