Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Βιομηχανική Ντομάτα

Με μολύβι και χαρτί οι νέες φυτείες φέτος βιομηχανικής ντομάτας

Επιφυλακτικά δείχνει να ξεκινάει από την πλευρά των παραγωγών η φετινή καλλιεργητική περίοδος για τη βιοµηχανική ντοµάτα, παρά τις προσπάθειες της βιομηχανίας να «χρυσώσει το χάπι» με την αναγγελία υψηλότερων τιμών, οι οποίες ωστόσο συνοδεύονται από μια σειρά προϋποθέσεις οι οποίες ανεβάζουν τα κόστη παραγωγής και το χρηματοοικονομικό ρίσκο της καλλιέγειας.

thumbnail_biomixaniki__13__copy

73
0

Οι δύο προηγούµενες κακές χρονιές µε ζηµιές από τον καιρό και µεγάλες απώλειες σε έσοδα για τους παραγωγούς, η στάση των µεταποιητών να κρατούν την τιµή σε επίπεδα, που οι ίδιοι λένε ότι τους «επιτρέπει» η διεθνής αγορά και η έλλειψη ρευστότητας φέτος λόγω κορωνοϊού, φαίνεται πως έχει «κλονίσει» µεγάλη µερίδα των καλλιεργητών.

Στην Ηλεία, που µπήκαν ήδη στα χωράφια για σπορά, χωρίς να έχουν ακόµα υπογραφεί οι σχετικές συµβάσεις, οι εκτάσεις εκτιµάται ότι με δυσκολία θα διατηρηθούν στα περσινά επίπεδα, δηλαδή περί τα 10.000 στρέµµατα.

Από τους καλλιεργητές της περιοχής φαίνεται να υπάρχει αρκετή γκρίνια, γιατί, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Οµάδας Παραγωγών Αµαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, «η τιμή των 78- 80 ευρώ ο τόνος θεωρείται χαμηλή και αν οι καιρικές συνθήκες συνεχίσουν να δημιουργούν προβλήµατα και τους πάνε πίσω, δύσκολα θα ρισκάρουν μια τρίτη κακή χρονιά».

Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλία η έναρξη των φυτεύσεων καθυστέρησε λόγω των τελευταίων βροχοπτώσεων, µε τους παραγωγούς να εκφράζουν την αγωνία τους για το αν θα προλάβουν τελικά την επιδιωκόμενη πρωιµότητα, όπως την προσδιορίζουν ηµερολογιακά τα εργοστάσια παραλαβής του προϊόντος, ώστε να διεκδικήσουν το μπόνους με το οποίο την πριµοδοτούν.

Πάντως από τον θεσσαλικό συνεταιρισμό ΘΕΣΤΟ οι εκτιµήσεις για τις φετινές εκτάσεις µε βιοµηχανική ντοµάτα κάνουν λόγο για µια µικρή αύξηση, αν και ακόµα τίποτα δεν είναι βέβαιο. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια βαίνει µειούµενη τόσο σε στρέµµατα όσο και σε αριθµό παραγωγών, αποτέλεσµα των διαδοχικών ζηµιών λόγω δυσµενών καιρικών συνθηκών, ειδικά την περίοδο της συγκοµιδής, αλλά και των ιδιαίτερα χαµηλών αποδόσεων πέρυσι.

Εκτός από τους ίδιους τους παραγωγούς και η βιοµηχανία δείχνει να αδυνατεί πλέον να γυρίσει το κλίµα στα χωριά και να πείσει τους αγρότες να καλλιεργήσουν βιοµηχανική ντοµάτα. Αποτέλεσµα της συρρίκνωσης της καλλιέργειας και η πρόσφατη απόφαση του οµίλου Νοµικού να προχωρήσει σε αναστολή λειτουργίας µιας από τις καλά οργανωµένες µονάδες παραγωγής ντοµατοπελτέ που διέθετε στην περιοχή της Κωπαΐδας.

Ωστόσο, οι αυξηµένες απαιτήσεις της καλλιέργειας, τα έξοδα της οποίας προσεγγίζουν τα 650 ευρώ το στρέµµα και η ανάγκη για βελτίωση των αποδόσεων, κυρίως δε της ποιότητας των παραδόσεων, καθιστούν τον τελικό στόχο πολύ δύσκολο και την παραγωγική δραστηριότητα παρακινδυνευμένη.

Να σηµειωθεί ότι για το 2020, ο Νοµικός έχει ανακοινώσει από νωρίς σηµαντική διαφοροποίηση των προσφερόµενων τιµών παραγωγού. Η κλίµακα τιµών, που ανακοινώθηκε και φθάνει τα 92 λεπτά το κιλό για τις εισκοµίσεις πρώτης ποιότητας, επιδοτώντας κατά κάποιο τρόπο τους παραγωγούς να κινηθούν πιο µεθοδικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Αυξηµένες τιµές στα συµβόλαια που προσέφερε για υπογραφή µε τους παραγωγούς φέτος ανακοίνωσε και η θεσσαλική ντοµατοβιοµηχανία Damavand (Φίλια, Καρδίτσα) µε στόχο αφενός την βελτίωση της ποιότητας και αφετέρου την προσέλκυση συστηματικών παραγωγών.

Η βιομηχανία δείχνει να επιμένει σε επιβράβευση της ποιότητας καθιερώνοντας αύξηση τιµής για παραδόσεις με χαμηλά ποστοστά ξένων υλών και περιορισμένα ποιοτικά ελαττώματα. Με βάση τον προτεινόµενο τιµοκατάλογο οι τιµές, που είναι συνάρτηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών και του χρόνου παράδοσης του προϊόντος, κυµαίνονται ανάλογα µε την κατηγορία από 88 µέχρι 99 λεπτά το κιλό.

Την ίδια ώρα, ο ΚΥΚΝΟΣ στην Ηλεία ανακοίνωσε ότι καθιερώνει τη µέθοδο τιµολόγησης µε τιµή ανά µπριξοµονάδα, όπως κάνουν εδώ και τρία χρόνια οι µεταποιητικές της Θεσσαλίας. Έτσι, στα 5 brix η τιµή είναι 16,65 ευρώ ανά µπριξοµονάδα, που αντιστοιχεί σε 83,25 ευρώ ο τόνος. Σηµειωτέον ότι µετά τις 31 Αυγούστου οι καλλιεργητές επωφελούνται µε µπόνους οψιµότητας της τάξης των 2 ευρώ ο τόνος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία