BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Για τις χαμηλές τιμές ελαιολάδου διαδηλώνουν οι παραγωγοί Μαδρίτης

Χιλιάδες Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί διαδήλωσαν στους δρόμους της Μαδρίτης, ζητώντας καλύτερες τιμές για την παραγωγή τους, έπειτα από την περαιτέρω υποχώρηση των τιμών στην Ισπανία.

01_29

15
0

Μάλιστα οι παραγωγοί ανησυχούν πως οι δασμοί των ΗΠΑ στο ισπανικό ελαιόλαδο, που σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, αναμένεται να επηρεάσουν περί το 45% των εξαγωγών τους, θα αποτελέσουν και ένα φθηνό άλλοθι για μια νέα μείωση των τιμών, που θα παγιώσει παράλληλα την σταθεροποίηση σε τιμές κοντά στα 2,10 με 2,20 ευρώ ανά κιλό για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα.

Μετά από μία συγκομιδή ρεκόρ την περασμένη σεζόν όπως μεταδίδει το Reuters, οι αγρότες τώρα λαμβάνουν 2 ευρώ το λίτρο σε σχέση με τα 3,4-3,75 ευρώ το περασμένο έτος, λέει ο Reyes Alarcon, ελαιοπαραγωγός που βρέθηκε στη διαδήλωση. Εντούτοις, το ισπανικό ελαιόλαδο μπορεί να φέρει τη διπλάσια τιμή όταν εξαχθεί, ανέφερε. «Στα χέρια μας δεν αξίζει τίποτα, μετά το παίρνουν οι έμποροι και οι κυβερνήσεις και χρυσαφίζουν από αυτό», ανέφερε ένας άλλος παραγωγός, ο Antonio Ramirez.

Οι δύο αυτοί αγρότες ήταν ανάμεσα στους χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς από τη νότια Ισπανία που βρέθηκαν στη Μαδρίτη όπου στεγάζεται το υπουργείο Γεωργίας. Πολλοί είχαν μαζί τους κλάδους ελαίας και πλακάτ με συνθήματα όπως «Δίκαιες τιμές», «Κακομεταχείριση από ΗΠΑ» και «Προστατέψτε τους ελαιοκαλλιεργητές». Φυσικά, οι Ισπανοί αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν και τους δασμούς 25% που επέβαλλε ο Τραμπ. «Αποτελεί ακόμα ένα πλήγμα. Χτυπηθήκαμε από τους δασμούς από τη στιγμή που δεν είμαστε καν μέρος αυτού του πολέμου», ανέφερε ο Alarcon. Οι ΗΠΑ είναι ο παγκοσμίως μεγαλύτερος καταναλωτής ευρωπαϊκού ελαιολάδου, εισάγωντας 320.000 τόνους ετησίως, σύμφωνα με τον αγροτικό συνεταιρισμό ελαιοπαραγωγών Asoliva. Οι 120.000 τόνοι, δηλαδή το 37% προέρχεται από την Ισπανία.

Οι δασμοί των ΗΠΑ πρόκειται να τεθούν σε ισχύ στις 18 Οκτωβρίου, αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει συνάντηση διαιτησίας στις 14 Οκτωβρίου για να συζητήσει την υπόθεση επιδοτήσεων αεροσκαφών.

Ο Ισπανός Υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων Luis Planas αναφέρει ότι η ισπανική γεωργία είναι παγιδευμένη σε μια σειρά εμπορικών συναλλαγών που δεν έχει καμία σχέση με αυτήν. «Μας φαίνεται ιδιαίτερα αδικαιολόγητο και η κυβέρνηση θεωρεί απαράδεκτο ότι η εφαρμογή αυτών των δασμών σπρώχνει τη γεωργία και τη βιομηχανία τροφίμων μας στο επίκεντρο μιας μάχης που δεν έχει καμία σχέση με τον τομέα», δήλωσε ο Planas στο Reuters.



Φωτογραφίες: REUTERS/Juan Medina

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία