BACK TO
TOP
Farming

Κέρδισε τις εντυπώσεις το κριθάρι χωρίς άγανο της F.A.S του Βασίλη Μιχαήλ

Μία σειρά από νέες αλλά και δοκιµασµένες ποικιλίες σε σκληρό και µαλακό σιτάρι αλλά και κριθάρι, τριτικάλες και βρώµη, είχαν την ευκαιρία να δουν και να αξιολογήσουν από κοντά όσοι βρέθηκαν στο καθιερωµένο πλέον «Field day» σιτηρών, στον Πλατύκαµπο Λάρισας που διοργάνωσε για 9η φορά η Fyto-animal services (F.A.S.).

20-37_40

40
0

Ο Βασίλης Μιχαήλ, CEO της F.A.S., οικοδεσπότης της εκδήλωσης αναφέρθηκε στο πώς η εταιρεία ξεκίνησε τις δραστηριότητές της στον τοµέα των εφοδίων πριν από 24 χρόνια. Επίσης, τόνισε την αφοσίωση της εταιρείας στην παραγωγή σπόρων, αναπτύσσοντας νέες ποικιλίες που είναι καινοτόµες και προσαρµοσµένες στις ανάγκες της αγοράς. Παράλληλα, ο κ. Μιχαήλ υπογράµµισε τη σηµασία της ένωσης της έρευνας µε την παραγωγή και τον ρόλο που διαδραµατίζει η εταιρεία δίπλα στους αγρότες και τη βιοµηχανία.

Ο επικεφαλής του γενετικού προγράµµατος της εταιρίας, ο Dr. Vincenzo Natoli αναφέρθηκε αρχικά στους στόχους του ερευνητικού προγράµµατος και στη διαδικασία των διασταυρώσεων, καθώς και των αξιολογήσεων του γενετικού υλικού που προκύπτει από αυτές. Η έρευνα αυτή στοχεύει στην εκπλήρωση των στόχων όλων των εµπλεκοµένων φορέων στην αλυσίδα παραγωγής, µε σκοπό τη δηµιουργία ποικιλιών που θα έχουν υψηλή απόδοση και θα διαθέτουν εξαιρετικά ποιοτικά και αγρονοµικά χαρακτηριστικά. Μέρος των αποτελεσµάτων της έρευνας που διενεργούν τα τελευταία χρόνια για λογαριασµό της F.A.S. ο Dr Natoli και η οµάδα γενετιστών του, παρουσιάστηκε στον πειραµατικό αγρό. Αξιοσηµείωτο είναι το γεγονός ότι προϊόν της ενδελεχούς αυτής δουλειάς πλέον είναι άµεσα διαθέσιµο και στην Ελληνική αγορά µιας και αρκετές απο τις νέες ποικιλίες της FAS έχουν γραφτεί ήδη υπό στον Ευρωπαϊκό κατάλογο σπόρων (PYRROS, PELOPAS, FELIX, KIKEON, NISSOS) και άλλες είναι υπό εγγραφή. Οι παρευρισκόµενοι εντυπωσιάστηκαν από τα υβρίδια σιτηρών που προέκυψαν από το γενετικό πρόγραµµα και είχαν την πρώτη ευκαιρία να τα δουν. Ο υβριδισµός των σκληρών και µαλακών σιτηρών υπόσχεται σηµαντικά οφέλη.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η ποικιλία κριθαριού χωρίς άγανο HARPPON η οποία είναι ιδανική για χορτοδεσια και για µείγµατα. Βρίσκεται στο 2ο έτος εγγραφής της στον Εθνικό κατάλογο.

Πέραν των σκληρών σιτηρών, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν και τις γραµµές έρευνας που έχει η εταιρεία σε άλλα σιτηρά:

  Μαλακά σιτάρια: Σε σχέση µε τις ήδη υπάρχουσες AFRODITE, STENDAL, ΓΚΟΓΚΑΣ-2, YECORE-E, ∆Ω∆ΩΝΗ.

  Κριθάρια µαζί µε τις: FELIX (νέα ποικιλία πολύ παραγωγική και ιδανική για ζυθοποιία), ΚΙΚΕΟΝ (νέα ποικιλία δίστοιχη και πολύ πρώιµη µε εξαιρετική απόδοση) AQUIRONE, MARTINO, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΤΡΙΠΤΟΛΕΜΟΣ

 Τριτικάλε µαζί µε τις: NISSOS (Νέα ποικιλία πολύ πρώιµη µε πολύ µακρύ στάχυ και υψηλή παραγωγηκότητα), CATRIA, QUIRINALE

  Βρώµης µαζί µε τις: ΠΑΛΛΗΝΗ και PREVISION.

Οι δοκιμασμένες ποικιλίες σίτου

Πέρα από τις νέες ποικιλίες που παρουσιάστηκαν, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον αγρό και να δουν απευθείας τις πιο γνωστές ποικιλίες που καλλιεργούνται από την εταιρία, υπό τις ίδιες συνθήκες. Αυτό τους επέτρεψε να συγκρίνουν αυτές τις ποικιλίες και να αξιολογήσουν τις διαφορές μεταξύ τους.

QUADRATO: Ποικιλία υψηλών αποδόσεων και ποιοτικών χαρακτηριστικών όπως πρωτεΐνης, γλουτένης και ειδικού βάρους, με καλή προσαρμοστικότητα σε όλες τις περιοχές.

PYRROS: Πολύ πρώιμη ποικιλία με εξαιτερική αντοχή στην ξηρασία και εντυπωσιακά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

PELOPAS: Πολύ παραγωγική ποικιλία με μαύρο άγανο, υψηλή προσαρμοστικότητα σε όλες τις κλιματολογικές συνθήκες και μεγάλη αντοχή σε μυκητες.

VENDETTA: Ποικιλία με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, εντυπωσιακές αποδόσεις και το χαρακτηριστικό, φαινόμενο «stay green» δηλαδή τη διατήρηση της φυλλικής επιφάνειας πράσινης μέχρι λίγο πριν τη πλήρη ωρίμανση.

GATTUSO: Πολύ πρώιμη ποικιλία, υψηλών αποδόσεων με απίστευτες αποδόσεις ειδικά σε γόνιμα εδάφη

PIETRAFITTA: Η κορυφαία ποικιλία σε επίπεδο ποιότητας, ιδανική για ξηροθερμικές περιοχές και εδάφη χαμηλής παραγωγικότητας. Η λύση για τα άγονα μέρη που η καλλιέργεια του σκληρού σιταριού κρίνεται οριακή.

CANΝAVARO: Ποικιλία με αυξημένα ποιοτικά χαρακτηριστικά και εξαιρετική αντοχή στις ασθένειες άριστες αποδόσεις σε πεδινές περιοχές.

DANAOS: Πρώιμη ποικιλία με μεγάλη αντοχή σε καταστάσεις stress.

TORREBIANCA: Ποικιλία με εξαιρετικές επιδόσεις παραγωγής τόσο σε γόνιμα εδάφη αλλά και σε  λοφοειδή όπου επικρατούν άνεμοι. Άριστη αντοχή στην ξηρασία και χαρακτηριστικά που κάνουν εντύπωση. 

ALEMANO: Ποικιλία με άριστη αντοχή στις ασθένειες, αρκετά ποιοτική με εξαιρετικές αποδόσεις ειδικά σε εδάφη πεδινά με ήπιο κλίμα.

SPARTACO: Ποικιλία μικρού βιολογικού κύκλου, με υψηλή παραγωγικότητα και ποιότητα, χαρακτηριστικό της, το φαινόμενο  «stay green»

DORATO: Μεσοπρώιμη ποικιλία, πάρα πολύ παραγωγική με ευρεία προσαρμοστικότητα, ανώτερη σε παραγωγικότητα από τις γνωστές ποικιλίες σε επίπεδο 10% σε όλους τους τύπους εδαφών και κλιμάτων.  

ADONE: Μεσοόψιμη ποικιλία, πολύ ανθεκτική στο κρύο, με υψηλό δείκτη πρωτεϊνών και παραγωγής, εξαιρετική αντοχή στις ασθένειες, ιδανική για καλλιέργεια στις βόρειες περιοχές της χώρας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές