BACK TO
TOP
Farming

Απώλεια 100% σε 80 χιλ. στρέμματα με ελιές και βερίκοκα στη Χαλκιδική

Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή που άφησε πίσω της σε καλλιέργειες η χαλαζόπτωση που έπληξε με μεγάλη σφοδρότητα όλο το παραλιακό μέτωπο της Χαλκιδικής, το βράδυ του Σαββάτου προς τα ξημερώματα της Κυριακής, σκορπώντας απογοήτευση στους παραγωγούς, οι οποίοι είδαν τους κόπους και τις ελπίδες τους να χάνονται μέσα σε λίγη ώρα.

zhmies-768x529_2

Λεωνίδας Λιάμης

8689
1

Χιλιάδες στρέμματα με αμπέλια, βερίκοκα, σιτηρά, ελιές και κηπευτικά ισοπεδώθηκαν από το χαλάζι που είχε μέγεθος ρεβιθιού και έπεφτε για περίπου δύο ώρες, σε μια μεγάλη έκταση, κυρίως στα όρια του Δήμου Προποντίδας, καλύπτοντας το έδαφος με ένα άσπρο πέπλο ύψους από 5 έως και 15 εκατοστά, ανάλογα το σημείο, λες και είχε πέσει χιόνι.

Στο επίκεντρο της χαλαζόπτωσης βρέθηκαν περιβόλια και χωράφια στα χωριά Ηράκλεια, Άγιος Παύλος, Καλλικράτεια, Νέα Γωνιά, Νέα Σύλλατα, Ελαιοχώρια, Νέα Τρίγλια, Νέα Πλάγια, Νέα Φλογητά, Νέα Τένεδος, Διονυσίου, μέρος από την Πορταριά και τα Σήμαντα, τα Νέα Μουδανιά, ο Άγιος Μάμας, η Νέα Φώκαια μέχρι και η Βάλτα, στο «πρώτο πόδι». Οι ζημίες στους συγκεκριμένους οικισμούς δεν περιορίζονται μόνο στην υφιστάμενη παραγωγή, αλλά προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία, καθώς επεκτείνονται και στο φυτικό κεφάλαιο, θέτοντας σε κίνδυνο και τις παραγωγές των επόμενων ετών.

Το καιρικό φαινόμενο ξεκίνησε γύρω στις 10:30 το βράδυ του Σαββάτου και χτύπησε αρχικά τον Άγιο Παύλο, την Ηράκλεια και την Καλλικράτεια, όπου κυριαρχούν καλλιέργειες με αμπέλια και δενδρώδη. «Μιλάμε για ολική καταστροφή. Στα ανοικτά αμπέλια, τόσο με τα επιτραπέζια, όσο και με τα οινοποιήσιμα σταφύλια, η ζημιά είναι στο 100% και σε κάποια κτήματα στα πρέμνα έπεσαν όλα τα φύλλα κι έχει μείνει μόνο ο κορμός, ενώ και στα σκεπαστά, όπου η χαλαζόπτωση ήταν πολύ δυνατή, έχουν προκληθεί και σε αυτά ζημίες», τόνισε στο Agronews και την Agrenda ο Κώστας Αφταράς, αντιπρόεδρος του Α.Σ. Αγίου Παύλου. Παρόμοια είναι η εικόνα που μας μεταφέρει και στα κτήματα με τα βερίκοκα, ενώ στους ελαιώνες το μέγεθος της καταστροφής θα αρχίσει να διαφαίνεται σιγά – σιγά μέσα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Σχετικό βίντεο με την καταστροφή που άφησε πίσω της η Gori στα αμπέλια της Χαλκιδικής μπορείτε να βρείτε εδώ

«Ο κόσμος είναι σε απόγνωση. Είχαμε κάνει το μεγαλύτερο μέρος από τα έξοδα, με λιπάσματα, κλαδεύματα και φυτοπροστασία και λέγαμε ότι φέτος θα πάρουμε κάτι σε επίπεδο παραγωγής, αλλά δεν έμεινε τίποτε όρθιο», σημείωσε ο κ. Αφταράς, προσθέτοντας πως ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας έχει επικοινωνήσει με τον ΕΛΓΑ και αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες κλιμάκιο του ασφαλιστικού φορέα, να φτάσει στο σημείο και να κάνει γρήγορη αυτοψία πριν γίνει αναγγελία ζημιών.

Για τεράστια καταστροφή σε μια περιοχή που υπολογίζεται πως έχει έκταση περίπου 80.000 στρέμματα, σε όλο το παραλιακό μέτωπο, μιλά και ο Δημήτρης Παπαδάκης, παραγωγός από τα Νέα Σύλλατα, τα οποία χτύπησε το χαλάζι γύρω στις 11 το βράδυ του Σαββάτου.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 962 της Agrenda

«Από τα σημεία που πέρασε ό,τι βρήκε μπροστά του το ισοπέδωσε. Στα σταφύλια δεν έχει μείνει τσαμπί, στα σιτηρά έχει χωράφια που δεν θα μπει ο κόσμος καν να αλωνίσει γιατί μετά τη ξηρασία, ήρθε το χαλάζι και τσάκισε τα στάχυα, ενώ μεγάλα προβλήματα υπάρχουν επίσης στα βερίκοκα, αλλά και στις ελιές», περιγράφει ο κ. Παπαδάκης, θυμίζοντας πως «τα τελευταία πέντε χρόνια, δεν πάνε καθόλου καλά τα πράγματα στην περιοχή μας. Το 2019 είχαμε τη θεομηνία και ήταν η μόνη από τις χρονιές που αποζημιωθήκαμε, ενώ ακολούθησαν το 2021 και το 2023 με την ακαρπία, για την οποία δεν πήραμε καμία ενίσχυση και φέτος χάθηκε η χρονιά πριν καλά – καλά ξεκινήσει. Ο κόσμος έχει τρελαθεί».

Μισή ώρα αργότερα, περίπου στις 11:30 το βράδυ του Σαββάτου, το χαλάζι είχε φτάσει στην περιοχή της Πορταριάς και των Ν. Μουδανιών, πριν κινηθεί, περί τις 12:30 προς την Κασσανδρεία και πλήξει και εκεί τις καλλιέργειες.

«Κράτησε περίπου 20 λεπτά και από όπου πέρασε δεν άφησε τίποτε όρθιο. Στα κτήματα με τα βερίκοκα, που ανάλογα με την ποικιλία, θα ξεκινούσε η συγκομιδή στις επόμενες 15 έως 25 ημέρες, σήμερα έχει σχηματιστεί ένα πράσινο χαλί στο έδαφος από πεσμένους καρπούς. Η ζημιά φτάνει στο 90% - 100% και έχει κόψει και βλαστάρια. Είμαι 36 ετών και τέτοια σφοδρότητα από χαλαζόπτωση δεν έχω ξαναδεί», μας ανέφερε ο παραγωγός Μάνος Λειβαδιώτης, από το χωριό Πορταριά, το οποίο ευτυχώς σε κάποια σημεία του δεν πέρασε το καιρικό φαινόμενο. Ο ίδιος σημειώνει πως φέτος είναι χειρότερη η εικόνα για τα βερίκοκα, σε σχέση με πέρυσι, καθώς είναι ελάχιστοι και χτυπημένοι οι καρποί που έμειναν στα δέντρα και οι τιμές που δίδονται για κομπόστα ή χυμό, δεν συμφέρει καν να πάει κανείς να τους μαζέψει.

Για σακατεμένα δέντρα, σιτηρά κι αμπέλια στα κτήματα που πληγήκαν από το χαλάζι, μας μίλησε και ο Γιώργος Σταμπουλής, παραγωγός από την Πορταριά. «Τα θέρισε κανονικά και έχει κάνει ζημιά και στα δέντρα, ενώ στα σιτηρά έσπασε τα στάχυα. Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας, παράλληλα, πως οι αγρότες της περιοχής έχουν γονατίσει οικονομικά, καθώς συν τοις άλλοις δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί για τις καταστροφές που υπέστησαν πέρυσι στα βερίκοκα, ενώ «σήκωσαν» και το βάρος της ακαρπίας στην ελιά.

Κάτω από 20 mm η βροχή σε πολλές περιοχές

Μεγάλη διακύμανση παρουσίασαν οι βροχές που έπεσαν Παρασκευή και Σάββατο, με τις περισσότερες περιοχές να υποδέχονται λιγότερα από 20 χιλιοστά βροχής και κάποιες ακραίες τιμές να παρουσιάζονται σε Καρδίτσα και Σκόπελο. Η κακοκαιρία Gori έπληξε επίσης κάποια χωριά της Μαγνησίας και της Χαλκιδικής με χαλάζι μεγάλης διάρκειας, πετώντας βερίκοκα στο χώμα και τραυματίζοντας καλλιέργειες σιτηρών. 

Ο χαρακτήρας της κακοκαιρίας, που ήλθε και παρήλθε εντός 36 ωρών, ήταν τέτοιος που δεν επέτρεπε ομοιογένεια στα εξ ουρανού ποτίσματα, ενώ σε κάποιες περιοχές δεν έβρεξε καθόλου. 

Στα θετικά συγκαταλέγεται η έλλειψη σοβαρών πλυμμηρικών φαινομένων, που τελικά δεν παρουσιάστηκαν.

Σύμφωνα με το  meteo.gr, σε κάποιες περιοχές το μέγιστο ύψος βροχής ξεπέρασε τα 100 χιλιοστά. Ενδεικτικά, το μεγαλύτερο ύψος καταγράφηκε από μετεορολικούς σταθμούς στη Γλώσσα Σκοπέλου (119 mm) και τη πόλη της Καρδίτσας (117mm).

Ο όγκος της βροχής ήταν μεν σημαντικός, αλλά όχι αρκετός ώστε να αναπληρωθεί το υδατικό έλλειμμα στις περισσότερες περιοχές. Παραπονούμενη μένει επίσης η Κρήτη, η οποία δεν ένιωσε ιδιαίτερα τις βροχές.

Σύμφωνα με το Λαρισαίο μετεωρολόγο Φάνη Τακούδη, αναμένονται νέες βροχές στον κάμπο της Θεσσαλίας στα μέσα της εβδομάδας αυτής και πιθανόν το άλλο Σαββατοκύριακο.

Χαλάζι χτύπησε τα δενδρώδη στο Πήλιο

Το βράδυ της Παρασκευής παρουσιάστηκε ξαφνικό χαλάζι διάρκειας περίπου 40 λεπτών που έπληξε τα χωριά Ξουρίχτι, Μηλιές, Βυζίτσα, Πινακάτες και Άγιο Γεώργιο. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έκαναν μεγάλες ζημιές σε δενδρώδεις καλλιέργειες, κυρίως σε μηλοειδή, καστανιές και ελιές.


Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές