BACK TO
TOP

Food insider

andreasdimitrio

Tη φιλοσοφία που διαπνέει την ΑΠΣΙ Πίνδος από την καταστατική λειτουργία της και έχει φέρει θεαματικά αποτελέσματα, κατατάσσοντας τη στους συνεταιρισμούς πρότυπο, ξεδίπλωσε στο πλαίσιο της Μέρας του Αγρότη (Farmer’s Day) και της απονομής των βραβείων Αγρότης της Χρονιάς 2026, ο πρόεδρος της Ανδρέας Δημητρίου.

amarpk-2

Η παραγωγή μπύρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνέχισε να σημειώνει ήπια πτώση το 2024, πέφτοντας από περίπου 367 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2019 σε 345 εκατομμύρια εκατόλιτρα σύμφωνα με την έκθεση «EU Beer Trends 2025» της Ένωσης Ευρωπαίων Ζυθοποιών.

pour_1200x800__1_

Το κρασί χωρίς αλκοόλ δεν είναι πλέον ένα απλό υποκατάστατο αλλά γίνεται μια συνειδητή επιλογή, που καθοδηγείται από την αναζήτηση της απόλαυσης, της ποιότητας και της ευεξίας. Οπότε, δεν αποτελούν πλέον μια εξειδικευμένη αγορά, αλλά γίνονται ένα γνήσιο τμήμα της αγοράς, καλύπτοντας τις ανάγκες και προσαρμοσμένα στις νέες καταναλωτικές συνήθειες, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Moderato, εξελίσσονται σε δημοφιλές προϊόν.

eurokinissi-laikiagora_cfb848_jpg

Περισσότερο από 97% των δειγμάτων προϊόντων φυτικής προέλευσης που ελέγχθηκαν στη χώρα μας στο δεκάμηνο βρέθηκαν εντός των αυστηρών ευρωπαϊκών ορίων για υπολείμματα φυτοπροστατευτικών.

144602_espaneldiscussionftc25_443278

Η αναθεώρηση της έννοιας της «premium» ντομάτας, καθώς και το μεγάλο εύρος διαφορετικών προτιμήσεων και αγοραστικής δυνατότητας των καταναλωτών αναμένεται να διευρύνουν ακόμα περισσότερο το χάσμα που παρατηρείται στην αγορά του συγκεκριμένου φρούτου. Το ζήτημα αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο του συνεδρίου Fruitnet Tomato Congress που έλαβε χώρα στη Μάλαγα στις 11 Νοεμβρίου.

Barilla-BITE-Innovation-Center_rNbEW0V-750x500

Η Barilla άνοιξε ένα σημαντικό κέντρο καινοτομίας τροφίμων στην Πάρμα για να επιταχύνει την έρευνα, την τεχνολογία και την παγκόσμια ανάπτυξη προϊόντων σε ζυμαρικά, σάλτσες και αρτοποιία. Το νέο Barilla Innovation & Technology Experience (BITE) θα λειτουργήσει ως παγκόσμιος κόμβος για την ανάπτυξη προϊόντων σε περισσότερες από 100 αγορές, υποστηριζόμενο από επιπλέον 2 εκατ. ευρώ ετησίως σε αναβαθμίσεις εξοπλισμού.

mila-araiosi-1-1__2_

Μια νέα προωθητική καμπάνια, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ως στόχο να αναδείξει τα μήλα της Γηραιάς Ηπείρου στους καταναλωτές της Κολομβίας και της Βραζιλίας επισημαίνοντας την ποιότητα, την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα τους.

fam-1

H 26η Νοεμβρίου γιορτάζεται από το 2019 ως Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς (World Olive Tree Day) με πρωτοβουλία της ΟΥΝΕΣΚΟ, με στόχο να ενθαρρύνει την προστασία της ελιάς και των αξιών που αυτή ενσωματώνει, προκειμένου η διεθνής κοινή γνώμη να εκτιμήσει τη σημαντική κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και περιβαλλοντική της σημασία για την ανθρωπότητα.

cultivated-lab-grown-meat-farmers-netherlands-farm-4-1024x724

Ένα ολλανδικό αγρόκτημα ξεκίνησε πιλοτικά την παραγωγή «καλλιεργημένου κρέατος» μέσω συνεργασίας με την RespectFarms, την EIP-Agri και την επαρχία Zuid-Holland. Η πρωτοβουλία, η πρώτη του είδους της παγκοσμίως, επέτρεψε στον αγρότη Corné van Leeuwen να ξεκινήσει την παραγωγή καλλιεργημένου κρέατος στην ιδιοκτησία του στην Zuid-Holland και να γίνεται ο πρώτος αγρότης που λαμβάνει χρηματοδότηση από την ΕΕ για αυτές τις πρωτεΐνες.

heineken-3_2

Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί που εκπροσωπούν τους παραγωγούς φρούτων και λαχανικών της Γηραιάς – Copa και Cogeca, AREFLH και EUCOFEL κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου» για την πρόταση της Κομισιόν για αναθεώρηση της εμπορικής συμφωνίας με το Μαρόκο, καθώς και για μια νέα κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για τις επισημάνσεις προέλευσης.

xristos-giannakakis-2-750x375

Εκπρόσωποι της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) συμμετείχαν στις 20 και 21 Νοεμβρίου στο London HalalForum, μια διεθνή επιχειρηματική συνάντηση όπου αγοραστές, επενδυτές και εμπορικοί συνεργάτες από όλον τον κόσμο ανέδειξαν τα προϊόντα τους στην παγκόσμια επιχειρηματική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Το φόρουμ εστίασε, μεταξύ άλλων, στη σημασία και την αναγκαιότητα της πιστοποίησης HALAL.

6-1-Event_09

Η Danone Canada σχεδιάζει να επεκτείνει το εργοστάσιο «ναυαρχίδα» της Boucherville στο Κεμπέκ για να ενισχύσει την παραγωγική της ικανότητα, ώστε να καλύψει την αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση για γιαούρτι.

percision-blog-header-junk-food-102323

Η Κομισιόν φαίνεται να βάζει πλώρη για την επιβολή φόρου σε ολόκληρη την ΕΕ στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και αλκοολούχα ποτά έως το 2026, σε μία κίνηση με την οποία φιλοδοξεί να περιορίσει τους κινδύνους για την υγεία.

apples_5

Η παραγωγή μήλων και αχλαδιών στην Ευρώπη θα είναι ελαφρώς υψηλότερη από ό,τι αρχικά αναμενόταν για τη φετινή σεζόν, κυρίως λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών στα τέλη του καλοκαιριού, χάρη στις οποίες οι ποικιλίες μέσης και όψιμης περιόδου θα είναι μεγαλύτερες και με καλύτερο χρώμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ