BACK TO
TOP
Fresher

Θετικό σερί για σπαράγγι στο Νέστο που πείθει για νέες φυτείες παραγωγούς

Σημάδια ότι βγαίνει από το… λήθαργο δίνει το σπαράγγι στην πεδιάδα του Νέστου, στην Καβάλα.

sparaggi_3

Λεωνίδας Λιάμης

521
0

Μετά από μια σχετικά μακρά περίοδο χωρίς ικανοποιητικές εισοδηματικές αποδόσεις και ενδιαφέρον σε ατονία, η καλλιέργεια, τα τελευταία δύο – τρία τελευταία χρόνια, έχει αρχίσει να «χτίζει» ένα θετικό σερί και ανακτά σταδιακά χαμένο έδαφος.

«Ο κόσμος πήρε καλά χρήματα από το σπαράγγι και το 2021 και πλέον βλέπει την καλλιέργεια με πιο θετικό μάτι. Είναι ενδεικτικό πως πέρυσι το στήσιμο διαμορφώθηκε περίπου στα 2,90 ευρώ το κιλό», επισήμανε στην Agrenda, ο Μιχάλης Ξεκαρφωτάκης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Nespar», που καλλιεργεί, ήδη, μέσω των 60 μελών του, περί τα 1.300 στρέμματα του προϊόντος.

Η οργάνωση ασχολείται με το σπαράγγι από το 1994 και σχεδιάζει για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, μαζί με κάποιες αναδιαρθρώσεις που θα γίνουν για να αντικατασταθούν παλιές φυτείες, να φυτέψει ακόμη περί τα 250 στρέμματα. «Προσπαθούμε να πείσουμε και άλλους αγρότες να εμπιστευτούν την καλλιέργεια, η οποία φαίνεται πως έχει προοπτική και το κάνουμε και με επιδότηση», παραδέχθηκε ο κ. Ξεκαρφωτάκης και σημείωσε πως «εκτιμώ πως και το 2022 θα πάμε καλά εμπορικά. Οι ποσότητες είναι μειωμένες παντού, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη προϊόντος στην αγορά».

Την καλή πορεία του σπαραγγιού, τα τελευταία 2-3 χρόνια, συνεπεία και της μειωμένης παραγωγής στις βόρειες χώρες, μας επισημαίνει και ο Κλέαρχος Σαραντίδης, γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας η οποία μάλιστα εφαρμόζει και γενναιόδωρο πρόγραμμα επιδότησης με 80% του κόστους εγκατάστασης, για να δελεάσει περαιτέρω τους αγρότες, καθώς στην περιοχή υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός από το ακτινίδιο, το οποίο και φέτος συνέχισε τις υψηλές πτήσεις σε επίπεδο τιμών.

Όσον αφορά στην πορεία της φετινής καλλιεργητικής περιόδου στο σπαράγγι, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Νέστου, Σάββας Αργυράκης μας ενημέρωσε πως έχει ξεκινήσει πλέον η περίοδος του «σαμαρώματος» και πως τις επόμενες 10-15 ημέρες αναμένεται να κορυφωθεί η διαδικασία, εφόσον το επιτρέψει ο καιρός και δεν πέσουν βροχές, ώστε να μπορούν οι αγρότες να μπαίνουν στα χωράφια.

Εμπορικό παράθυρο

Ικανοποίηση για τη μέχρι τώρα εξέλιξη των φυτειών, εκφράζει και ο κ. Ξεκαρφωτάκης. «Η ανάπτυξη της καλλιέργειας είναι ιδανική. Είχαμε πριν λίγο καιρό και κάποιες πρώιμες παγωνιές, οι οποίες έκαναν καλό στα σπαράγγια, καθώς τα έριξαν σε λήθαργο και αυτό τα βοηθά», είπε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε δε, την ελπίδα να βοηθήσουν οι κλιματικές συνθήκες ώστε να επιτευχθεί και πρωίμιση του προϊόντος και κάπου προς το τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου να ξεκινήσει και η συγκομιδή, που θα επιτρέψει να αξιοποιηθεί ένα εμπορικό παράθυρο με καλύτερες τιμές παραγωγού, στις αγορές της Ευρώπης, πριν βγουν οι ανταγωνιστικές παραγωγές και χτυπηθούν οι τιμές.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία