BACK TO
TOP
Διεθνή

Μάχη στα σύνορα της Γαλλίας για τις ισπανικές εισαγωγές φρούτων

Με φορτηγά, τρακτέρ και λάστιχα απέκλεισαν Γάλλοι αγρότες την είσοδο στη χώρα τους φορτηγών φορτωμένων με φρούτα από την Ισπανία στις 16 Μαΐου, στον τελωνειακό σταθμό Le Boulou.

le-boulou-new-2

Πέτρος Γκόγκος

12
0

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η Liberation, μέλη της αγροτικής οργάνωσης Conféderation Paysanne, βρίσκονταν στα σύνορα μεταξύ των δυο χωρών για να εμποδίσουν  την είσοδο φορτηγών, διαμαρτυρόμενοι για τις τιμές των ισπανικών φρούτων, οι οποίες πιέζουν έντονα εκείνες των γαλλικών φρούτων.

Με αυτό το μποϊκοτάζ που οργανώθηκε λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές, θέλουμε να φέρουμε στην επιφάνεια την κατάσταση κρίσης του γεωργικού τομέα στη Γαλλία» δήλωναν εκπρόσωποι των αγροτών, τονίζοντας την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση που βιώνουν ειδικά οι παραγωγοί  ντομάτας και φράουλας. Όπως καταγγέλλουν οι παραγωγοί, εμπόδισαν και ένα φορτηγό με βερίκοκα από την Ισπανία, τα οποία προορίζονταν να πουληθούν με τιμή κοντά στα 1,45 ευρώ ανά κιλό, όταν το κόστος παραγωγής στη Γαλλία κυμάνθηκε μεταξύ του 1,60 και 1,80 ευρώ ανά κιλό.

Οι παραγωγοί ζητούν από την κυβέρνηση να ορίσει μια ελάχιστη τιμή εισόδου στη Γαλλία για τα οπωροκηπευτικά, προκειμένου να μην γίνεται τα εισαγόμενα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων άλλων κρατών μελών της ΕΕ, να πουληθούν σε τιμές χαμηλότερες από το γαλλικό κόστος παραγωγής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τους, το ένα τρίτο της έκτασης που αφιερώνεται στα φρούτα και τα λαχανικά στη Γαλλία έχει εξαφανιστεί τα τελευταία 25 χρόνια και το 29% των εκμεταλλεύσεων έχουν κλείσει τις πόρτες τους κατά τα τελευταία έξι χρόνια. Το ήμισυ των φρούτων και λαχανικών που καταναλώθηκαν στη χώρα προέρχονται από το εξωτερικό, ειδικά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. κυρίως στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γερμανία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία