BACK TO
TOP
Διεθνή

Σε διαβούλευση δασμοί από ΗΠΑ σε ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα

Σε διαδικασία επανεξέτασης της λίστας με δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα αγροδιατροφής βρίσκεται το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ (USTR), καλώντας σε δημόσια διαβούλευση τα ενδιαφερόμενα μέλη, επί μιας ανανεωμένης λίστας προϊόντων υποψήφιων για επιβολή δασμού, στην οποία συμπεριλαμβάνονται το ελληνικό ελαιόλαδο, οι επιτραπέζιες ελιές και το κρασί.

trump-robert

Πέτρος Γκόγκος

9
0

Μετά τις 13 Ιανουαρίου το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αναμένεται να αποφασίσει σε ποια προϊόντα της λίστας που ήδη βρίσκεται σε ισχύ θα αφαιρεθούν από αυτήν ή θα μειωθεί ο συντελεστής φορολόγησης και ποια νέα προϊόντα θα προστεθούν με δασμό που μπορεί να φτάσει και το 100%.

Στη νέα λίστα (διαθέσιμη εδώ) συμπεριλαμβάνονται και τα τυποποιημένα και τα χύμα ισπανικά ελαιόλαδα, καθώς και οι αντίστοιχες συσκευασίες ελαιολάδων από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Γαλλία. Στην ίδια λίστα διαπραγματεύεται και η τύχη, αναφορικά με την υποβολή ή όχι δασμού, των επιτραπέζιων ελιών αλλά και του κρασιού από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Οκτωβρίου οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν δασμούς σε μια σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα με αφορμή την πολυετή σύγκρουση ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορείου για τις παράνομες επιδοτήσεις της ΕΕ προς την Airbus. Για τον λόγο αυτό στο επίκεντρο βρέθηκαν προϊόντα από τους τέσσερεις βασικούς εταίρους της Airbus, την Ισπανία, την Γαλλία, την Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ανάλογο αίτημα από την πλευρά της ΕΕ για αθέμιτες επιδοτήσεις των ΗΠΑ προς την Boeing αναμένεται να εξετάσει ο ΠΟΕ στις αρχές του 2020. Ωστόσο την προηγούμενη εβδομάδα, ο ΠΟΕ απέρριψε αίτημα της ΕΕ που υποστήριζε πως πλέον δεν παρέχονται επιδοτήσεις στην Airbus. Μετά από αυτό το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ βγήκε στην αντεπίθεση και δημοσίευσε την εν λόγω λίστα πιέζοντας περαιτέρω την ΕΕ. «Δεδομένου ότι δεν καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να επιλυθεί η διαφωνία, οι ΗΠΑ εκκινούν μια νέα διαδικασία ώστε να αυξηθούν οι δασμοί αλλά και να εισαχθεί μια σειρά νέων προϊόντων στην ισχύουσα λίστα» αναφέρει σχετική ανακοίνωση του USTR.

Σε αυτήν την φάση οι πρώτες σκέψεις των Αμερικανών προβλέπουν δασμούς 100% σε προϊόντα που προέρχονται από όλα τα κράτη μέλη  όπως τα τυριά, το κρέας, το ελαιόλαδο, το γιαούρτι, το ουίσκι, το μπράντι και το κρασί.

Να σημειωθεί βέβαια πως τίποτα ακόμα δεν είναι βέβαιο. Οι τελικοί δασμοί ενδέχεται να είναι μικρότεροι σε αξία και να μην αφορούν σε όλα τα κράτη μέλη.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία