BACK TO
TOP
Διεθνή

Ανάκαμψη στα παγκόσμια αποθέματα σίτου βλέπει η Gro για το 2024

Οι προμήθειες σιταριού, του πιο ευρέως καλλιεργούμενου σιτηρού στον κόσμο, φαίνεται ότι θα ανακάμψουν το 2024 μετά από τέσσερα συνεχόμενα χρόνια πτώσης, σύμφωνα με τα μοντέλα πρόβλεψης της Gro.

Field_of_wheat_with_grain_silos

42
0

Τα χρόνια ασθενούς παραγωγής έχουν μειώσει τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού, εξαιρουμένης της Κίνας, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών. Τώρα, με ένα ευνοϊκό ξεκίνημα στις καλλιέργειες χειμερινού σιταριού στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, μαζί με βελτιωμένες προοπτικές για καλλιέργειες που θα φυτευτούν αργότερα το 2024 στην Αργεντινή και την Αυστραλία, αναμένεται να αυξηθούν τα παγκόσμια αποθέματα.

Στις ΗΠΑ, οι πολλά υποσχόμενες συνθήκες της πρώιμης σεζόν και οι καιρικές προβλέψεις που φαίνονται επί του παρόντος να είναι ευνοϊκές για τους επόμενους μήνες - υποδηλώνουν ότι οι αποδόσεις αμερικανικού σκληρού κόκκινου χειμερινού σίτου (HRW) θα μπορούσαν να ανακάμψουν μετά από διαδοχικά χρόνια ξηρασίας. Ωστόσο, οι νέες σπορές προβλέπονται να παραμείνουν ίδιες ή να είναι ελαφρώς χαμηλότερες.

Επί του παρόντος, το μοντέλο πρόβλεψης του σκληρού κόκκινου χειμερινού σίτου της Gro προβλέπει βελτιωμένα αποτελέσματα σε σχέση με το 2023. Τα προηγούμενα Ελ Νίνιο έτη, συμπεριλαμβανομένων του 2019 και του 2016, είχαν επίσης υψηλότερες αποδόσεις σε σύγκριση με τα έτη Λα Νίνα, επέδειξε η Gro.

Η Ρωσία είχε τέσσερις καλλιέργειες σιταριού ρεκόρ τα τελευταία οκτώ χρόνια και η σοδειά του 2023 ήταν κοντά για ένα ακόμη. Μέχρι στιγμής, η επόμενη καλλιέργεια χειμερινού σιταριού, για το 2024/25, επωφελείται επίσης από ευνοϊκές συνθήκες. Το NDVI, ένα σημαντικό μέτρο για την υγεία των καλλιεργειών, βρίσκεται σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα τα τελευταία 20 χρόνια και η υγρασία του εδάφους είναι επί του παρόντος επαρκής, σύμφωνα με Climate Risk Navigator for Agriculture της Gro's.

Το μοντέλο πρόβλεψης της χειμερινής απόδοσης του σίτου της Gro στη Ρωσία, αυτή τη στιγμή προβλέπει αποδόσεις πάνω από αυτές που είχαν σημειωθεί την ίδια εποχή πέρυσι, αν και οι συνθήκες μπορεί να αλλάξουν όταν η καλλιέργεια βγει από τον λήθαργο την άνοιξη.

Οι προοπτικές για τη σοδειά χειμερινού σιταριού της Κίνας, η οποία θα συγκομιστεί τον Μάιο-Ιούνιο, φαίνονται σήμερα και αυτές καλύτερες από πέρυσι, σύμφωνα με το μοντέλο πρόβλεψης απόδοσης σιταριού της Κίνας της Gro. Το 2023, οι έντονες βροχοπτώσεις στο τέλος της σεζόν προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στην καλλιέργεια.

Η καλλιέργεια σιταριού της Αργεντινής, η οποία θα φυτευτεί την περίοδο Μαΐου-Ιουλίου, θα πρέπει επίσης να ωφεληθεί φέτος καθώς οι συνθήκες βελτιώνονται από πέρυσι. Ο δείκτης ξηρασίας της Gro είναι πολύ χαμηλότερος από τα υψηλά του 2023 και η υγρασία του εδάφους έχει ανακάμψει. Η καθυστερημένη εμφάνιση του Ελ Νίνιο το περασμένο έτος ήρθε πολύ αργά για να καταφέρει να σώσει τη συγκομιδή σιταριού της χώρας για το 2023.

Στην Αυστραλία, συμβαίνει το αντίθετο όσον αφορά το Ελ Νίνιο, με αρνητική επίδραση στο σιτάρι και παραγωγή μειωμένη για το 2023 κατά 37% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, λόγω του ζεστού και ξηρού καιρού. Μια μετάβαση από το Ελ Νίνιο προς το ENSO σε ουδέτερες συνθήκες- προβλέπει το Κέντρο Πρόβλεψης Κλίματος των ΗΠΑ και είναι πιθανό να συμβεί την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2024. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την αυστραλιανή σοδειά σιταριού που θα συγκομιστεί από τον Οκτώβριο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία