BACK TO
TOP
Πολιτισμός

Στις πηγές των γεγονότων της επανάστασης του 1821 τα βιβλία του Θωμά Παπακωνσταντίνου

Στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (παλιές φυλακές) στη Λάρισα στην Ιουστινιανού έγινε το απόγευμα της Πέμπτης 21 Μαρτίου η παρουσίαση δύο βιβλίων για την επανάσταση του 1821, του Θεσσαλού συγγραφέα, οικονομολόγου, ιστορικού ερευνητή, Θωμά Β. Παπακωνσταντίνου.

vivlia-1821-Thwma-Papakwstantinou

59
0

«Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821. Μαρτυρίες αγωνιστών. Γενικά αρχεία του κράτους», και «ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ 1453-1821.» είναι οι τίτλοι των βιβλίων του , Θωμά Β. Παπακωνσταντίνου, που  παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, το Ίδρυμα Συνέλευση των Πολιτών της Μεσογείου (Κύκλος Θεσσαλίας), ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων/ Παράρτημα Λάρισας και το Πολιτιστικό  Κέντρο Εκπαιδευτικών νομού Λάρισας – ΠΟΚΕΛ.

Για τα βιβλία μίλησαν: - Σταύρος Γουλούλης, Δρ. Βυζαντινής Τέχνης - Απόστολος Κουφοδήμος, Ιστορικός, Πολιτικός Επιστήμων, ενώ το συντονισμό της είχε αναλάβει ο Νίκος Πουτσιάκας κοινωνιολόγος, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Συνέλευση των Πολιτών της Μεσογείου.

«Ο κ. Θωμάς Παπακωνσταντίνου προχώρησε σε ένα συνοπτικό συστηματικό βιβλίο, το οποίο το χρειάζεται η ιστορική έρευνα, δηλαδή εξυπηρετεί τους πολλούς αναγνώστες και ερευνητές να έλθουν πιο κοντά στις πηγές των γεγονότων» τόνισε ο δρ Βυζαντινής Τέχνης Σταύρος Γουλούλης, μιλώντας για τα βιβλία του Θωμά Παπακωνσταντίνου «Η επανάσταση του 1821.

«Το τι λένε οι επαναστάτες οι ίδιοι έχει σημασία, ποιες προτεραιότητες έδιναν, ή έστω μερικοί πόσο μακριά έβλεπαν, τι εξαρτήσεις είχαν κ.λπ. Σίγουρα ήθελαν να ελευθερωθούν και μετά θα έβλεπαν πώς θα οργανώνονταν ιδεολογικά οι ίδιοι, αν έφτιαχναν νέο έθνος που λένε μερικοί, τι είδους πολίτευμα και σε ποιο κράτος θα ήταν πιο κοντά. Φωνές διαφορετικές υπήρχαν, αλλά την απόφαση την παίρνουν όλοι. Καλά όσα σχεδίαζε ο Κοραής, αλλά ο Κολοκοτρώνης τα έβαλε σε πράξη. Η έμφαση στα αρχεία των αγωνιστών δημιουργεί ένα πιο ισορροπημένο νέο βιβλίο, που μπορεί να μην απαντά σε λεπτομέρειες που προανέφερα και σχετίζονται με ιδεολογία, δημιουργεί ένα λαϊκό βιβλίο, δηλαδή προσιτό σε όλους όσοι μπορούν και διαβάζουν και κατανοούν κάποια σταθερά σημεία».

Λίγα λόγια για το Θωμά Β. Παπακωνσταντίνου

Ο Θωμάς Β. Παπακωνσταντίνου γεννήθηκε στο Λυκούδι Ελασσόνας, σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ και ασκεί το επάγγελμα του Οικονομολόγου. Ταυτόχρονα ασχολήθηκε με την ιστορική έρευνα και έχει εκδώσει 22 βιβλία και δημοσίευσε πολλές εργασίες σε περιοδικά και εφημερίδες.

Πρόσφατα, έχει εκδώσει το έργο “Η Επανάσταση του 1821”, όπου μέσα από τα ΓΑΚ και τις Συλλογές Βλαχογιάννη, Πλαπούτα, Εκτελεστικού Σ. και υπ. Πολέμου παρουσιάζει νέα στοιχεία για τον αγώνα της ανεξαρτησίας. Επίσης έχει εκδώσει τα “Επαναστατικά κινήματα στα Βαλκάνια”, όπου αντλεί σημαντικά στοιχεία μέσα από τα Αρχεία Simancas της Ισπανίας και συμπληρωματικά από τα ντοκουμέντα Hurmuzaki E. και χειρόγραφα από τα Αρχεία της Πετρούπολης, προσθέτει νέα στοιχεία για τα επαναστατικά κινήματα στα Βαλκάνια κατά την Οθωμανική κατοχή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία