Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Κοινωνία

Η αγροτική Ελλάδα πενθεί τον Βαγγέλη Μπούτα

Έσβησε… η μηχανή για τον Βαγγέλη Μπούτα, σώπασαν οι κόρνες των τρακτέρ στον κόμβο της Νίκαιας. Ο άνθρωπος που συνέδεσε τη ζωή του με το αγροτικό κίνημα των μπλόκων και που τίμησε τον όρκο του με την αριστερά, έφυγε το πρωί της Παρασκευής, νικημένος από την επάρατο νόσο.

Boutas-4-am

2172
0

Μαζί με την οικογένειά του και στους στενούς του συναγωνιστές και συντρόφους, ολόκληρη η αγροτική Ελλάδα θρηνεί τον σύγχρονο αγωνιστή της μικρομεσαίας -όπως έλεγε πάντα- αγροτιάς, τον «στρατηγό» που δεν πρόδωσε ποτέ το στράτευμά του και το σκοπό που αυτό υπηρετούσε.

 Μορφή των μπλόκων της Βιοκαρπέτ, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και εντεύθεν, ο Βαγγέλης Μπούτας κράτησε ψηλά τη σημαία του αγώνα, βάζοντας το δικό του προσωπικό και ανθρώπινο στίγμα στις επιταγές του συνδικαλισμού και της γραμμής του κόμματος από το οποίο προέρχονταν και του οποίου παρέμεινε πιστός, μέχρι το τέλος. Είχε πάντα έναν τρόπο να συμβιβάζει τα πράγματα χωρίς να υποχωρεί, να σπρώχνει το… τενεκεδάκι των διεκδικήσεων παρακάτω, χωρίς να ξεχνάει στιγμή τους ανθρώπους που τον εμπιστεύθηκαν.

Οι άνθρωποι που τον έζησαν από κοντά και όλη η Ελλάδα που τον γνώρισε από τα βραδινά δελτία της τηλεόρασης τις ώρες του αγώνα, θα τον θυμούνται με τα δασιά άσπρα γένια, τα κόκκινα μάγουλα, το σκούρο πανωφόρι, ριγμένο στην πλάτη, το τσιγάρο στο στόμα και το χαμόγελο στα χείλη.

Αυτό που τον διέκρινε ήταν οι αρχές και η συνέπεια!

Κι αυτό παραμένει το παράδειγμά του.

Βαγγέλη, καλό σου ταξίδι…

Γιάννης Πανάγος


 Η πολιτική κηδεία του έγενε τη Δευτέρα 21 Σεπτέμβρη στις 15.00, στο χωριό του, τη Μητρόπολη Καρδίτσας. 

 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:


Έφυγε o εμβληματικός αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας

Έφυγε από την ζωή ο εμβληματικός αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

 Σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ αποχαιρετά τον αγωνιστή αγρότη αναφέροντας:

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ με βαθιά θλίψη αποχαιρετά το σύντροφο Βαγγέλη Μπούτα, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ και συνδικαλιστή του αγροτικού κινήματος, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο και ταλαιπωρημένος από σοβαρό ατύχημα που είχε στην εργασία του.

Ο σύντροφος Βαγγέλης υπήρξε εμβληματική μορφή του αγροτικού κινήματος της χώρας μας, ένας αυθεντικός, λαϊκός άνθρωπος, σεμνός, πρωτοπόρος αγωνιστής.

Όλη του η ζωή και η διαδρομή, από τα νεανικά του χρόνια, χαρακτηρίστηκε από την πρωτοπόρα δράση του για τα ιδανικά και τους σκοπούς του ΚΚΕ για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, με σημαντική συμβολή στην οργάνωση των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς, χαίροντας της πλατιάς αναγνώρισης και εκτίμησης από τους συναδέλφους του αγρότες, γενικότερα από τους λαϊκούς ανθρώπους του Θεσσαλικού κάμπου, αλλά και όλης της χώρας.

Ο σύντροφος Βαγγέλης γεννήθηκε το 1954 στην Μητρόπολη Καρδίτσας, από γονείς αγρότες κι αγωνιστές του λαϊκού κινήματος. Ο πατέρας του υπήρξε οργανωμένος στην προδικτατορική ΕΔΑ, ενώ η μητέρα του είχε περάσει από το αντάρτικο, μαζί με τέσσερα αδέλφια της, από τα οποία το ένα σκοτώθηκε το 1948.

Από μικρός δούλεψε στα χωράφια, αναπτύσσοντας παράλληλα σημαντική δράση στους αγροτικούς συλλόγους της περιοχής του. Το Νοέμβρη του ‘77, οργανώνεται στην ΚΝΕ και στο ΚΚΕ, αναλαμβάνοντας πολλές και υπεύθυνες κομματικές χρεώσεις στις οργανώσεις της Θεσσαλίας και στο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα. Το 1980 εκλέχθηκε μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Καρδίτσας, καθώς και του Γραφείου της, το 1983 στην Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας μέχρι και το 1990 και στη συνέχεια στο Συντονιστικό Όργανο Θεσσαλίας έως το 1994.

Στα δύσκολα χρόνια, 1989-1991, μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές στις χώρες του σοσιαλισμού και την εσωκομματική διαπάλη στο ΚΚΕ, ο σύντροφος Βαγγέλης έδωσε τη μάχη υπερασπιζόμενος τον επαναστατικό χαρακτήρα του Κόμματος, τις αρχές και την ιδεολογία του μαρξισμού – λενινισμού, ενάντια στην προσπάθεια διάλυσής του από τον οπορτουνισμό. Στο κρίσιμο 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ, τον Φλεβάρη του 1991, εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, στην οποία επανεκλέγεται μέχρι και σήμερα.

Υπήρξε βουλευτής Καρδίτσας του Κόμματος την τετραετία 1996 - 2000, ενώ εξελέγη και στις εκλογές του Μαΐου του 2012. Συμμετείχε στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ σε πολλές εκλογικές μάχες, Βουλευτικές, Ευρωεκλογές και στη Δημοτική και Περιφερειακή Διοίκηση.

Ακόμα, στο αγροτικό κίνημα και τους συλλόγους της περιοχής του, ο σ. Β. Μπούτας έχει διατελέσει Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου του χωριού του, μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου του χωριού και Γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Διετέλεσε Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος στην Ένωση Συνεταιρισμών Καρδίτσας, μέλος του ΔΣ και Γραμματέας της ΓΕΣΑΣΕ. Υπήρξε, επίσης, Πρόεδρος στην Κοινότητα της Μητρόπολης από το 1987 έως το 1993.

Σημαντική είναι η προσφορά του συντρόφου Βαγγέλη στην ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, στην πάλη του σε αντικαπιταλιστική – αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, την ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας των αγροτών με τους εργάτες και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης. Συνέβαλε αποφασιστικά στη δημιουργία της ΠΑΣΥ, στους μεγάλους αγώνες του Μπλόκου της Νίκαιας και στη συγκρότηση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Με την αγωνιστική του δράση για μια καλύτερη ζωή για τη μικρή και τη μεσαία αγροτιά που πνίγεται στα χρέη, πουλώντας ακόμα και κάτω από το κόστος κι ένα μέρος της ξεκληρίζεται, αλλά και τη στάση του, τη λαϊκότητα και την αγάπη του για την περιοχή του, ενέπνευσε τις νεότερες γενιές αγωνιστών και συνδικαλιστών της μαχόμενης αγροτιάς. Τίμησε, μέχρι το τέλος της ζωής του, την ιδιότητα του μέλους και του στελέχους του ΚΚΕ.

Η Κεντρική Επιτροπή εκφράζει τα πιο θερμά της συλλυπητήρια σε όλη την οικογένειά του, στη σύζυγό του Χριστίνα, στα παιδιά και τα εγγόνια του.

Η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα γίνει τη Δευτέρα 21 Σεπτέμβρη στις 15.00, στο χωριό του, τη Μητρόπολη Καρδίτσας.

Πλήθος τα συλλυπητήρια μηνύματα για τον Βαγγέλη Μπούτα:Δήλωση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου με αφορμή την απώλεια του Βαγγέλη Μπούτα:

 

“Είναι βαθιά η θλίψη μου για την απώλεια του Βαγγέλη Μπούτα, του αγρότη με την τεράστια συμβολή στον αγώνα του αγροτικού κόσμου, του στελέχους του ΚΚΕ με συγκρότηση και άποψη στην υπεράσπιση των δικαίων των αγροτών, του συνδικαλιστή που βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή μαχόμενος για τις αξίες που υπηρετούσε.

Με το Βαγγέλη συναντηθήκαμε πολλές φορές στις μάχες του αγροτικού κόσμου, άλλοτε συμφωνώντας και άλλοτε διαφωνώντας, τόσο σε πορείες κινητοποίησης όσο και σε πορείες διαπραγμάτευσης, εκείνος ως εκπρόσωπος πλατιάς συμπαράταξης αγωνιζόμενων αγροτών κι εγώ ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Κρατώ στη μνήμη με σεβασμό τη μαχητικότητα και την ειλικρίνειά του.

Βαγγέλη, ο αγροτικός κόσμος θα σε έχει πάντα ως σημείο αναφοράς στους αγώνες σου.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του.

Συλλυπητήριο Μήνυμα Σταύρου Αραχωβίτη για το θάνατο του Βαγγέλη Μπούτα

Ένας αγνός, λαϊκός αγωνιστής για τα δίκια των Ελλήνων αγροτοκτηνοτρόφων, ο Βαγγέλης Μπούτας, έφυγε σήμερα από τη ζωή.
Πρωτοστάτησε για δεκαετίες σε όλες τις διεκδικήσεις και μορφές αγώνα που αναπτύχθηκαν στον αγροτικό χώρο. Άνοιξε με το παράδειγμά του, δρόμους για την επίλυση των πολλών διαχρονικών προβλημάτων που ζητούσαν λύσεις.

Ο αγροτικός συνδικαλισμός, που ακόμη δεν έχει το πλαίσιο που δικαιούται, έχασε σήμερα έναν μπροστάρη, αλλά έχει κερδίσει τις εμπειρίες για τους νέους αγώνες.

Ο Βαγγέλης Μπούτας κέρδισε την αιωνιότητα στη μνήμη των ζώντων.

 

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Σταύρος Αραχωβίτης

Βουλευτής Λακωνίας ΣΥΡΙΖΑ

 

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Γ. ΚΩΤΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΠΟΥΤΑ

 

Ο Βαγγέλης Μπούτας έφυγε από τη ζωή και οι Καρδιτσιώτες αγρότες θρηνούν το χαμό ενός αγνού, ιδεολόγου αγωνιστή των δικαίων τους.  

Αποτελούσε μια εμβληματική προσωπικότητα που ήξερε να διεκδικεί με περίσσιο θάρρος και ισχυρά επιχειρήματα τα αιτήματα των κατοίκων της υπαίθρου.

Η δράση του ήταν μακρόχρονη και πολύ πλούσια σε όλα τα επίπεδα του κοινωνικού, επαγγελματικού και πολιτικού βίου στο Νομό Καρδίτσας, στη Θεσσαλία, σε όλη την Ελλάδα.

Ως πρώην Βουλευτής του Κ.Κ.Ε. και ηγετικό στέλεχος του αγροτικού κινήματος, βρέθηκε πολλές φορές τις τελευταίες δεκαετίες στην πρώτη γραμμή και έχαιρε της ιδιαίτερης εκτίμησης των συντρόφων, αλλά και των πολιτικών αντιπάλων του.

Κι’ αυτό διότι ποτέ δεν λειτούργησε με ιδιοτέλεια, αντίθετα, η απλότητα και η ειλικρίνεια χαρακτήριζαν κάθε ενέργειά του ακόμη κι’ αν ερχόταν σε σύγκρουση με την εξουσία.

Αν και επιτυχημένος επιχειρηματίας, βρίσκονταν πάντα δίπλα στους χωριανούς του, στους απλούς βιοπαλεστές, αναζητώντας λύσεις στα προβλήματά τους.

Πάλεψε σκληρά μέχρι το τέλος για τα πιστεύω του, για να έχει ο τόπος μας ένα καλύτερο αύριο.

Είμαι βέβαιος ότι ο ιστορικός του μέλλοντος δεν πρόκειται να αγνοήσει τη φωτεινή διαδρομή του στον κόσμο.

Εκφράζω απ’ την καρδιά μου θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους οικείους, στους φίλους και συναγωνιστές για τη μεγάλη απώλεια του δικού τους ανθρώπου.

Ο Βαγγέλης Μπούτας ήταν ένας καλός φίλος και πολύτιμος συμβουλάτορας για μένα και η θλίψη μου για τον θάνατό του είναι μεγάλη.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει!!!

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΠΛΟΚΩΝ-Για την απώλεια του συνάδελφου Βαγγέλη Μπούτα

 

Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με βαθιά θλίψη και οδύνη απευθύνει το ύστατο χαίρε στον συνάδελφο Βαγγέλη Μπούτα μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΕΜ, πρώην Προέδρου της ΕΟΑΣ Καρδίτσας  για πολλά χρόνια, πρωτοπόρου, συνεπή, μαχητικού, ασυμβίβαστου και σεμνού αγωνιστή της αγροτιάς, εμβληματική μορφή του αγροτικού κινήματος στην χώρα μας.

Από τα νεανικά του χρόνια ανέπτυξε δράση στο αγροτικό κίνημα, είχε ενεργή και πρωτοπόρα συμβολή στην οργάνωση των αγώνων της αγροτιάς και για αυτή την δράση του έχαιρε μεγάλο κύρος και αναγνώριση από τους συναδέλφους αγρότες της Θεσσαλίας και όλης της Ελλάδας.

Ο Βαγγέλης γεννήθηκε το 1954 στην Μητρόπολη Καρδίτσας από γονείς αγρότες. Από μικρή ηλικία δούλευε στα χωράφια και παράλληλα εντάχθηκε στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα. Διετέλεσε αρχικά μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου του χωριού του και Γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Μετέπειτα Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος στην Ένωση  Συνεταιρισμών Καρδίτσας, μέλος του ΔΣ και Γραμματέας της ΓΕΣΑΣΕ. Υπήρξε, επίσης, Πρόεδρος στην Κοινότητα της Μητρόπολης από το 1987 έως το 1993. Μετά ανέλαβε Πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ ως το 2019.

Συνέβαλε αποφασιστικά στη δημιουργία της ΠΑΣΥ, στους μεγάλους αγώνες του Μπλόκου της Νίκαιας και στη συγκρότηση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Το παράδειγμα του, η πρωτοπόρα δράση του, ενέπνευσε τις νέες γενιές των συνδικαλιστών του αγροτικού κινήματος, δηλώνουμε περήφανοι που συμπορευτήκαμε μαζί με τον συνάδελφο Βαγγέλη Μπούτα.

Η απουσία του είναι ήδη αισθητή σε μια περίοδο που αγρότες και κτηνοτρόφοι  δέχονται νέα επίθεση στην ζωή και το εισόδημα τους με την εφαρμοζόμενη πολιτική όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και την ΚΑΠ της Ε.Ε.

Χαμηλή τιμή πώλησης των αγροτικών προϊόντων κάτω από το υψηλότατο κόστος παραγωγής, η κοροϊδία πάει σύννεφο και από αυτή την κυβέρνηση όπως με το αγροτικό πετρέλαιο και δεσμεύσεις που δεν τηρεί, χαράτσια, χρέη, υπέρογκη φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές οδηγούν στο ξεκλήρισμα και την φτώχεια ένα τμήμα των μικρών και μεσαίων ελλήνων αγροτοκτηνοτρόφων.

Δεν αποχαιρετάμε τον Βαγγέλη Μπούτα.

Θα είναι μαζί μας στους καημούς, τους πόθους, στις ελπίδες των αγροτών και κτηνοτρόφων. Στην οργάνωση της πάλης και των διεκδικήσεων της μικρομεσαίας αγροτιάς. Θα είναι μαζί μας στα μεγάλα, μαχητικά μπλόκα, εκεί που χτυπάει η καρδιά του αγροτικού κινήματος και δεν μπορεί να τα σταματήσει καμιά κυβέρνηση, καμιά ποινικοποίηση, καμιά κρατική καταστολή.

Αυτή την υπόσχεση δίνουμε, να κρατήσουμε ψηλά την σημαία του αγροτικού κινήματος, να δυναμώσουμε την ΠΕΜ, τις Ομοσπονδίες και πρώτα από όλα τους Συλλόγους, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα στο οποίο αφιέρωσε την ζωή του.

Ο Βαγγέλης Μπούτας παραμένει ζωντανός στην συνείδηση και την λαϊκή μνήμη και εκεί θα βρίσκεται κοντά μας.

Η Γραμματεία εκφράζει τα πιο θερμά της συλλυπητήρια σε όλη την οικογένειά του, στη σύζυγό του Χριστίνα, στα παιδιά και τα εγγόνια του.

            Η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα γίνει τη Δευτέρα 21 Σεπτέμβρη στις 15.00, στο χωριό του, τη Μητρόπολη Καρδίτσας.

 

ΑΘΑΝΑΤΟΣ!

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΠΛΟΚΩΝ Συλλυπητήρια Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισσας για την απώλεια του Βαγγέλη Μπούτα 19.9.2020

Ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας με  μεγάλη θλίψη και οδύνη αποχαιρετά τον συνδικαλιστή & ηγέτη του αγροτικού κινήματος Βαγγέλη Μπούτα & εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια σε όλη την οικογένειά του, στη σύζυγό του, στα παιδιά και τα εγγόνια του.  

      Αδιαμφισβήτητα το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα των μικρών και μεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων έχασε έναν από τους πιο μαχητικούς του αγωνιστές. Συνέβαλε αποφασιστικά στη δημιουργία της ΠΑΣΥ, στους μεγάλους αγώνες του Μπλόκου της Νίκαιας και στη συγκρότηση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων. 

     Η ζωή και η δράση του ενέπνευσε τις νέες γενιές των συνδικαλιστών του οργανωμένου αγροτικού κινήματος & άφησε το δικό του στίγμα στην ιστορία του τόπου μας.

 

                                                  Για το Δ.Σ.                    

      Ο Πρόεδρος                                           Ο Γεν. Γραμματέας

                  Κωνσταντίνος Γιαννακός                                Χρήστος Γρουσόπουλος                  

 

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας

Αποχαιρετούμε τον συνάδελφο μας, αγωνιστή της μικρομεσαίας αγροτιάς Βαγγέλη Μπούτα.

Αποχαιρετούμε με βαθιά θλίψη τον αγωνιστή για τα δίκαια της μικρομεσαίας αγροτιάς, των ανθρώπων του μόχθου, Βαγγέλη Μπούτα.

Αισθανόμαστε υπερήφανοι που περπατήσαμε μαζί του στους μικρούς και μεγάλους αγώνες, που μάθαμε για την απλότητα και σεμνότητα των αγωνιστών, την πίστη και αφοσίωση στην υπόθεση της υπεράσπισης των συμφερόντων των ξωμάχων της υπαίθρου!

Μαζί του, οργώσαμε τους δρόμους και τις πλατείες, από το μπλόκο της Νίκαιας, στο μπλόκο του Αερινού, στο Κιλελέρ, μέχρι το Σύνταγμα και τη Βουλή, με τα αγροτικά μας μηχανήματα.

Η δράση του αποτελεί παράδειγμα για εμάς, τους νεότερους συνδικαλιστές.

Η προτροπή του για την οργάνωση των αγροτών, ηχεί ακόμη στα αυτιά μας: Να δουλέψουμε επίμονα για τη συγκρότηση αγροτικών συλλόγων σε κάθε χωριό, για ομοσπονδία σε κάθε νομό, να ασχοληθούμε από το μικρότερο πρόβλημα των χωριών μας, για τον χαλασμένο δρόμο, για τα σχολειά που υποβαθμίζονται και μένουν χωρίς δασκάλους, για το αγροτικό ιατρείο που δε λειτουργεί..

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του.

Αντιπροσωπεία του ΔΣ θα παρασταθεί στην πολιτική κηδεία του, σήμερα, στις 3:00μμ στην κεντρική πλατεία της Μεγαλόπολης Καρδίτσας.


Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας και πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος αποχαιρετά τον εκλιπόντα εμβληματικό αγροτοσυνδικαλιστή και πρώην βουλευτή του ΚΚΕ, Βαγγέλη Μπούτα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ανάρτησή του σημειώνει τα εξής:

“Αποχαιρετισμός στα όπλα…”

«Αποχαιρετισμός στα όπλα... Μια από τις πιο εμβληματικές μορφές του αγροτικού κινήματος, που στο διάβα του άφησε έντονο το χνάρι του. Ανήκε στη γενιά του κάμπου που με τα “μπλόκα της αγροτιάς” έκαναν το “κράτος των Αθηνών“ να ακούσει τη φωνή του αγρότη. Ο άλλος μεγάλος πρωταγωνιστής αποτραβήχτηκε εδώ και χρόνια. Ο Βαγγέλης με το μαλλιότο, την κάπα στους ώμους επέμενε μέχρι τα στερνά στα μπλόκα, που πλέον συγκινούσαν όλο και λιγότερους αγρότες, ενώ από καιρό έπαψαν να προκαλούν δέος στους ένοικους του Μαξίμου.

Στο διάστημα που βρέθηκα στο υπουργείο και τυπικά είμασταν απέναντι, στις αγροτικές κινητοποιήσεις του χειμώνα του ’13 και του ’14, ήξερα ότι είχα έναν έντιμο συνομιλητή. Ίσως βοηθούσε ότι μιλούσαμε την ίδια γλώσσα του κάμπου με κοινά ακούσματα και βιώματα κάτω από τον καυτό ήλιο της Θεσσαλίας. Όσο κι αν διαφωνούσε κανείς με τα πιστεύω του Μπούτα δεν μπορούσε παρά να αναγνωρίσει την ανιδιοτέλεια και τη θυμοσοφία του και κυρίως τη ντομπροσύνη του, που δυστυχώς δεν περισσεύει στις μέρες μας... 

Καλό ταξίδι Βαγγέλη!

Οι αγρότες, ανεξαρτήτως χρώματος, θα σε θυμούνται με αγαθή ανάμνηση».


Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας: Αποχαιρετούμε τον συνάδελφο μας, αγωνιστή της μικρομεσαίας αγροτιάς Βαγγέλη Μπούτα.

Αποχαιρετούμε με βαθιά θλίψη τον αγωνιστή για τα δίκαια της μικρομεσαίας αγροτιάς, των ανθρώπων του μόχθου, Βαγγέλη Μπούτα.

Αισθανόμαστε υπερήφανοι που περπατήσαμε μαζί του στους μικρούς και μεγάλους αγώνες, που μάθαμε για την απλότητα και σεμνότητα των αγωνιστών, την πίστη και αφοσίωση στην υπόθεση της υπεράσπισης των συμφερόντων των ξωμάχων της υπαίθρου!

Μαζί του, οργώσαμε τους δρόμους και τις πλατείες, από το μπλόκο της Νίκαιας, στο μπλόκο του Αερινού, στο Κιλελέρ, μέχρι το Σύνταγμα και τη Βουλή, με τα αγροτικά μας μηχανήματα.

Η δράση του αποτελεί παράδειγμα για εμάς, τους νεότερους συνδικαλιστές.

Η προτροπή του για την οργάνωση των αγροτών, ηχεί ακόμη στα αυτιά μας: Να δουλέψουμε επίμονα για τη συγκρότηση αγροτικών συλλόγων σε κάθε χωριό, για ομοσπονδία σε κάθε νομό, να ασχοληθούμε από το μικρότερο πρόβλημα των χωριών μας, για τον χαλασμένο δρόμο, για τα σχολειά που υποβαθμίζονται και μένουν χωρίς δασκάλους, για το αγροτικό ιατρείο που δε λειτουργεί..

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του.

Αντιπροσωπεία του ΔΣ θα παρασταθεί στην πολιτική κηδεία του, σήμερα, στις 3:00μμ στην κεντρική πλατεία της Μεγαλόπολης Καρδίτσας.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία