BACK TO
TOP
Κοινωνία

Η κλιματική αλλαγή προσθέτει νέα κατηγορία στην ένταση των τυφώνων

Οι επιστήμονες προτείνουν μια νέα βαθμολογία κατηγορίας 6 για την ταξινόμηση των «μεγα-τυφώνων», που γίνονται πιο συχνοί λόγω της κλιματικής κρίσης

Screenshot__54_

21
0

Οι τυφώνες γίνονται τόσο ισχυροί λόγω της κλιματικής κρίσης που η κατάταξή τους θα πρέπει να επεκταθεί για να συμπεριλάβει καταιγίδες «κατηγορίας 6», σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Μέχρι στιγμής η κλίμακα φθάνει μέχρι την κατηγορία 5.

Κατά την τελευταία δεκαετία, τουλάχιστον πέντε καταιγίδες θα μπορούσαν να είχαν ταξινομηθεί σε αυτή τη νέα κατηγορία, η οποία θα περιλαμβάνει όλους τους τυφώνες με ανέμους 308 χλμ/ώρα ή και περισσότερο. Τέτοιοι μέγα-τυφώνες γίνονται πιο συχνοί λόγω της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, σύμφωνα με μελέτες, εξαιτίας της θέρμανσης των ωκεανών και της ατμόσφαιρας.

Ο Michael Wehner, επιστήμονας στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley στις ΗΠΑ, είπε ότι «τα 308 χλμ/ώρα είναι πολύ πιο πάνω από τις περισσότερα Ferrari. Είναι δύσκολο ακόμη και να το φανταστεί κανείς». Ο Wehner έχει προτείνει αυτή τη νέα κατηγορία μαζί με έναν άλλο ερευνητή, τον James Kossin του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison. «Το να πιαστεί κανείς σε ένα τέτοιου είδους τυφώνα θα ήταν κακό. Πολύ κακό».

Τυφώνες κατηγορίας 5 έχουν ταχύτητα 252 χλμ/ώρα ή περισσότερο

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, προτείνει την επέκταση της κλίμακας Saffir-Simpson, η οποία αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από τον Herbert Saffir, πολιτικό μηχανικό και τον Robert Simpson, έναν μετεωρολόγο, διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων των ΗΠΑ.

Η κλίμακα ταξινομεί οποιονδήποτε τυφώνα με σταθερή μέγιστη ταχύτητα ανέμου 119 χλμ/ώρα ή περισσότερο στην κατηγορία 1, με την κλίμακα να αυξάνεται όσο πιο γρήγοροι είναι οι άνεμοι. Η κατηγορία 3 και πάνω περιλαμβάνει τυφώνες που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές σε περιουσίες ή ζωές, με την ισχυρότερη, την κατηγορία 5, να περιλαμβάνει όσες καταιγίδες έχουν ταχύτητα 252 χλμ/ώρα ή περισσότερο.

Οι καταιγίδες της κατηγορίας 5 έχουν προκαλέσει τρομακτικές ζημιές τα τελευταία χρόνια, όπως ο τυφώνας «Κατρίνα» που έπληξε τη Νέα Ορλεάνη το 2005 και ο καταστροφικός τυφώνας «Μαρία» στο Πουέρτο Ρίκο το 2017, αλλά η νέα μελέτη υποστηρίζει ότι οι πιο ακραίες καταιγίδες απαιτούν ειδική κατηγορία.

Περιλαμβάνουν τον τυφώνα «Χαϊγιάν», ο οποίος σκότωσε περισσότερους από 6.000 ανθρώπους στις Φιλιππίνες το 2013, και τον τυφώνα «Πατρίσια», ο οποίος άγγιξε την ταχύτητα των 346 χλμ/ώρα κοντά στο Μεξικό το 2015.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις πιο έντονες καταιγίδες

«Δεν έχουν υπάρξει τέτοιοι τυφώνες ακόμη στον Ατλαντικό ή στον Κόλπο του Μεξικού, αλλά υπάρχουν συνθήκες που ευνοούν την κατηγορία 6, απλώς είμαστε τυχεροί που δεν έχουν συμβεί ακόμη», είπε ο Wehner. «Ελπίζω ότι δεν θα συμβεί και γνωρίζουμε ότι αυτές οι καταιγίδες έχουν ήδη γίνει πιο έντονες και θα συνεχίσουν να γίνονται πιο έντονες».

Ενώ ο συνολικός αριθμός των τυφώνων δεν αυξάνεται λόγω της κλιματικής κρίσης, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ένταση των μεγάλων καταιγίδων έχει αυξηθεί σημαντικά σύμφωνα με το δορυφορικό αρχείο τεσσάρων δεκαετιών. Ένας υπερ-θερμός ωκεανός παρέχει επιπλέον ενέργεια με αποτέλεσμα να δυναμώνουν οι τυφώνες, με την βοήθεια μιας πιο ζεστής ατμόσφαιρας γεμάτη υγρασία.

 Ο Wehner είπε ότι η κλίμακα Saffir-Simpson δεν είναι αρκετή για να «καταγράψει» τους κινδύνους που εγκυμονεί για τους ανθρώπους ένας τυφώνας, ο οποίος προέρχεται κυρίως από έντονες βροχοπτώσεις και παράκτιες πλημμύρες και όχι από τους ίδιους τους ισχυρούς ανέμους. Αντιθέτως, μια κατηγορία 6 θα υπογράμμιζε τους αυξημένους κινδύνους που επιφέρει ο κλιματική κρίση. «Ο κύριος σκοπός μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις πιο έντονες καταιγίδες», είπε.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία