BACK TO
TOP
Προγράμματα

Δέκα σημεία προσοχής πριν οι Νέοι Αγρότες πάνε για φάκελο σε σύμβουλο

Χαµήλωµα της βάσης ένταξης από τα 55 στα 40 µόρια, περισσότερη βοήθεια για πόντους στη φυτική παραγωγή και τη µείωση των ετών για τα πολυετή µισθώµατα από τα 10 στα 8 έτη, ήταν µερικά από τα αιτήµατα κατά την ολιγοήµερη διαβούλευση της λίστας κριτηρίων µοριοδότησης των Νέων Αγροτών.

deka-shmeia-prosoxhs-neoi-agrotes

Γιώργος Κοντονής

1935
5

Δέκα σημεία προσοχής πριν οι Νέοι Αγρότες πάνε για φάκελο στον σύμβουλο, εξετάζεται να υποχωρήσει η βάση ένταξης στα 40 μόρια

Η οριστικοποίηση των κριτηρίων αναµένεται να πραγµατοποιηθεί την ερχόµενη Πέµπτη 30 Μαΐου κατά την Επιτροπή Παρακολούθησης της ΚΑΠ στην Καβάλα. Εφόσον µείνουν ως έχουν πάντως, οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  1. Για πρώτη φορά δεν θα λάβουν µόρια µόνο όσοι έχουν πτυχίο γεωτεχνικής κατεύθυνσης, αλλά θα µετράει στη βαθµολογία οποιαδήποτε πτυχίο ανώτερης εκπαίδευσης και µάλιστα για 4,5 µόρια (9 µόρια για γεωπόνους).
  2. Για τους βαθµούς της συµµετοχής σε Οµάδες και Οργανώσεις (3 µόρια) αυτή τη φορά θα απαιτείται και η δέσµευση παραµονής σε αυτής, µε το χρόνο να προσδιορίζεται στην πρόσκληση. Μένει να διευκρινιστεί στην προκήρυξη τι θα γίνει αν «διαλυθεί» µία Οµάδα κατά τη διάρκεια των δεσµεύσεων και αναγκαστεί να αποχωρήσει ο Νέος Αγρότης.
  3. ∆εν υπάρχει βαθµολογία για ανεργία και οικογενειακό εισόδηµα σε αντίθεση µε την περασµένη πρόσκληση.
  4. Οι κτηνοτρόφοι αυτόµατα εφόσον δηλώσουν µόνο ζωικό κεφάλαιο και όχι κάποια καλλιέργεια στο ΟΣ∆Ε τους για την προσµέτρηση της Τυπικής Απόδοσης, θα λάβουν 13 µόρια. Πρόκειται για ένα σοβαρό προβάδισµα έναντι των υποψηφίων που δραστηριοποιούνται στη φυτική παραγωγή και δεν δηλώνουν ιδιόκτητα αγροτεµάχια.
  5. Τα 10ετή µισθώµατα για να µοριοδοτηθούν απαιτείται να γίνονται υποχρεωτικά µέσω συµβολαιογράφου (συµβολαιακά ενοικιαστήρια). Πρόκειται για διαδικασία πολυδάπανη και χρονοβόρα. Αυτός είναι ακόµη ένας παράγοντας που θα φέρει εκείνους µε ιδιόκτητη γη στα υψηλά σκαλοπάτια της βαθµολογίας  (πρώτη φορά λαµβάνει 15 µόρια, πολύ υψηλή βαθµολογία) σε σχέση µε τους υπόλοιπους που θα αδυνατούν να λάβουν τα 7 µόρια από τις µισθώσεις λόγω των εξόδων και του ρίσκου που υπάρχει. Καθώς, αν δεν ενταχθεί τελικώς ο υποψήφιος µένει µε ένα ακριβό 10ετές µίσθωµα στο χέρι.
  6. Τα περιφερειακά κριτήρια αν και µε µεγάλη βαρύτητα (συνολικά 32 βαθµοί, 12 από τον αρχικό προσανατολισµό και 17 από τη µελλοντική κατάσταση) δεν θα παίξουν πολύ µεγάλο ρόλο, παρά µόνο για το πιάσιµο της βάσης των 55 µορίων. Κι αυτό γιατί η πλειοψηφία των αγροτών εντός της κάθε Περιφέρειας θα λαµβάνει τη µέγιστη βαθµολογία από αυτά, καθώς οι κλάδοι προτεραιότητας που έχουν οριστεί είναι εκείνοι που κατά 90% δραστηριοποιούνται όλοι οι υποψήφιοι. Για παράδειγµα στη Θεσσαλία το µέγιστο των µορίων λαµβάνουν όλες οι αροτραίες καλλιέργειες και όλη η ζωική παραγωγή.
  7. Είναι δεδοµένο ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι θα βάλουν στο επιχειρηµατικό τους σχέδιο όρο για επενδύσεις άνω των 17.500 ευρώ (7 βαθµοί) κάτι που ίσχυε και στην περασµένη πρόσκληση. Για να υποστηρίξουν αυτήν την προσπάθεια θα εκδοθεί πρόσκληση Σχεδίων Βελτίωσης το 2025. ∆εν αναµένεται να είναι επιλέξιµος ο µεταχειρισµένος εξοπλισµός.
  8. Χρειάζεται µεγάλη προσοχή µε τη µοριοδότηση, καθώς αυτή τη φορά οι διαχειριστικές αρχές έχουν προειδοποιήσει πως το «φούσκωµα» στους φακέλους θα τιµωρηθεί. ∆ηλαδή, δεν θα µπορούν πια µετά τις εντάξεις οι δικαιούχοι να χαµηλώσουν τη βαθµολογία όσο θέλουν αλλά κατά 10-15 µόρια το πολύ. Παλαιότερα οι δικαιούχοι µπορούσαν να χαµηλώσουν τη βαθµολογία έως και τη βαθµολογία του τελευταίου στη σχετική λίστα δικαιούχων ανά περιφέρεια.
  9. Ο προϋπολογισµός αναµένεται να φτάσει τα 590 εκατ. ευρώ. Αυτό σηµαίνει πως θα εξαντληθούν όλοι οι πόροι σε µία προκήρυξη και ως εκ τούτου ο ανταγωνισµός θα είναι µεγάλος. Το γεγονός ότι το µέγιστο ποσό στη φυτική παραγωγή είναι στα 32.500 ευρώ πριµ και όχι στα 40.000 ευρώ, υπολογίζεται πως θα φέρει περισσότερους δικαιούχους στο πρόγραµµα.
  10. Οι αιτήσεις θα γίνουν µε βάση το φετινό ΟΣ∆Ε. Το να πιάσει κάποιος τα 22.000 ευρώ Τυπική Απόδοση για το µέγιστο της τυπικής απόδοσης και άνω δεν είναι απλή υπόθεση, ειδικά αν δεν δηλώνει κηπευτικά ή αρκετά στρέµµατα από παραγωγικά δέντρα. Για τις δε αροτραίες µιλάµε για εκµεταλλεύσεις άνω των 400 στρεµµάτων στα σιτηρά, αλλά στο βαµβάκι απαιτούνται µόλις 150 στρέµµατα. Στα ζώα, απαιτούνται 100-140 παραγωγικά θηλυκά πρόβατα (µάνες) ανάλογα και µε τα πόσα ερίφια ή κριάρια έχει ο κτηνοτρόφος. τούτου ο ανταγωνισµός θα είναι µεγάλος. Το γεγονός ότι το µέγιστο ποσό στη φυτική παραγωγή είναι στα 32.500 ευρώ πριµ και όχι στα 40.000 ευρώ, υπολογίζεται πως θα φέρει περισσότερους δικαιούχους στο πρόγραµµα.
Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

25-05-2024 10:59Gil

Γνωρίζει κανείς αν τα μισθωτηρια για τους νέους αγρότες πρέπει να είναι 8ετια η 10ετη; Στα 8 χρόνια απαιτεί και συμβολαιογραφική πράξη;; Ευχαριστώ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

24-05-2024 13:15kostas

Νεε κτηνοτροφε, που καιγεσαι να γινεις μεγαλοεπιχειρηματιας, και προχωρας με ορεξη και δυστυχως διχως αποριες, ρωτα και μας τους παλιους.... Βαρεθηκαμε να κανουμε αιμοληψιες για την εκριζωση της βρουκελωσης, και κουραστηκαμε να εμβολιαζουμε τα ζωα μας για την παραφυματιωση, την ωρα που το Ελληνικο κρατος αδιαφορει για τα χιλιαδες αγριογιδα και αγριοπροβατα που σεργιανιζουν στα βοσκοτοπια μας και ερχονται σε επαφη με τα ζωα μας...Αρκουδες, λυκοι και αδεσποτα σκυλια ρημαζουν τα κοπαδια μας...Τα μαρουλια και οι αγγουριες μας, τα αμπελια και οι τριανταφυλλιες στην αυλη μας, γινονται τροφη για τα αγριογιδα και τις προστατευομενες σπανιες φυλες αλογων του κερατα! Αγροτικοι δρομοι γαιδουροστρατες... Ολοι γνωριζουν, και κανενας δεν δινει λυση. Τα προβληματα διαιωνιζονται, και γινονται και προεκλογικα εργαλεια του καθε πολιτικαντη. Ανθρωποι και φυση εναντιον μας...

Απάντηση

24-05-2024 09:41Πετρος

Οι οίκοι ανοχής είναι καλύτεροι μέχρι τώρα τα γραφεία έλεγα ηλεκτρονικό συμφωνητικό και τώρα λένε συμβολαιογράφο οι κοπριες που στοιχίζει 700 ευρώ κάντε τα παιδιά σας νέους αγρότες κηφηναρια

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις