BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Ανάσες τον Απρίλιο

Ανάσες φέρνει ο Απρίλιος στους αγρότες.

959-ths-piatsas

649
0

Με πληρωµές µπαίνει ο µήνας και έτσι – όπως έχουν δεσµευτεί οι αρµόδιοι – θα βγει κιόλας. Οι ανάγκες πολλές ενόψει σπορών. Ό,τι έρχεται σε χρήµα καλοδεχούµενο. Η προκαταβολή από το αγροτικό πετρέλαιο, αποζηµιώσεις ΕΛΓΑ και κρατική αρωγή. Για να ακολουθήσουν οι πρώτες συνδεδεµένες και να έρθουν τελικά και τα περιβόητα οικο-σχήµατα! Άντε να δούµε!

Σε προβλήµατα µε το πληροφοριακό σύστηµα του φορέα αποδίδει ο πρόεδρος Ανδρέας Λυκουρέντζος την κατά µία εβδοµάδα καθυστέρηση της πληρωµής των αποζηµιώσεων για ζηµιές της περσινής χρονιάς σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Τώρα, θα πεις, λένε οι αγρότες για 5 µέρες πάνω ή κάτω το κάνουµε θέµα; Η ουσία είναι να µπουν τα περιβόητα αυτά 60 εκατ. ευρώ.

Πιο σηµαντικό δε, σύµφωνα µε αγρότες και κτηνοτρόφους, να δοθεί παράταση στην καταβολή των ετήσιων ασφαλίστρων υπέρ ΕΛΓΑ και να σταµατήσεις η αποστολή «απειλητικών» γραπτών µηνυµάτων, όπως λέει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης. Ιδού τι διαβάζουν οι αγρότες: «Ενηµερώσαµε για την οφειλή σας στον EΛΓA. Μετά την 1 Απριλίου ουδεµία παράταση θα δοθεί. Σε περίπτωση ζηµιάς, δεν θα λάβετε αποζηµίωση, αν δεν εξοφλήσετε».

Από χρήµα, πάντως, τις αµέσως επόµενες ηµέρες -σου λέει- θα καταβληθούν µέσω ΕΛΓΑ 15,67 εκατ. ευρώ σε πάνω από 2.100 δικαιούχους, των οποίων το φυτικό κεφάλαιο υπέστη ζηµιές από τις πυρκαγιές των µηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεµβρίου του 2023 στον Έβρο, τη Ρόδο και τη Θεσσαλία. Μόνο που πρόκειται για προκαταβολή και τα 10 περίπου εκατ. ευρώ αφορούν κατ’ επάγγελµα αγρότες µε ελαιόδεντρα, λοιπές δενδρώδεις, αµπέλια και αρωµατικά φυτά και τα υπόλοιπα 5 εκατ. ευρώ µη κατ’ επάγγελµα αγρότες.

Φωτιές λέγοντας, οι εργαζόµενοι του Σωµατείου Ρητινοκαλλιεργητών - ∆ασεργατών Εύβοιας απαιτούν να τους καταβληθούν τα δεδουλευµένα του Φεβρουαρίου, για τα οποία έχει ήδη περάσει η διορία καταβολής των µισθών που προβλέπεται στη σύµβαση. Μάλιστα, όπως λένε, η κατάσταση αυτή έχει επαναληφθεί. Και όχι τίποτα άλλο, πρόκειται για ποσά πολύ χαµηλά, που δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά.

Στις καλές ειδήσεις της εβδοµάδας και η τροπολογία για την εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύµατος για αγρότες κανονικού καθεστώτος και τους αλιείς παράκτιας αλιείας, που περιλαµβάνεται σε νοµοσχέδιο του υπουργείου Οικονοµικών, µε το οποίο ενσωµατώνεται σχετική ευρωπαϊκή οδηγία. Και ισχύει από το φορολογικό έτος 2018 και εφεξής. Κάτι είναι και αυτό!

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία