BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Παγκόσμια πρεμιέρα για τη νέα σειρά τρακτέρ Massey Ferguson 5S

Τα 5 νέα μοντέλα προσφέρουν αναβαθμισμένη εμπειρία χειριστή, υιοθετούν τη νεο-ρετρό σχεδιαστική φιλοσοφία που είδαμε για πρώτη φορά στη Σειρά MF 8S αλλά και τις σύγχρονες τεχνολογίες που φέρει τώρα η μπράντα του ομίλου AGCO.

MF5S_145-KUHN-LEXIS-3000-FIELDS-BEZU-LA-FORET-1020-8692

Βασίλης Σοφός

281
2

Ελκυστικό νεο-ρετρό σχεδιασμό, υψηλή ορατότητα και άνεση αλλά και νέους Stage V κινητήρες απόδοσης από 105 έως και 145 ίππους ενσωματώνουν τα νέα κόμπακτ τρακτέρ της Massey Ferguson, που κάνουν σήμερα την παγκόσμια πρεμιέρα τους μέσα από διαδικτυακή εκδήλωση. Ιδανικά για γαλακτοπαραγωγικές, κτηνοτροφικές και αγροτικές/γεωργικές εργασίες, τα 5 νέα μοντέλα διαθέτουν ακτίνα στροφής 4 μέτρων, στενότερο καπό και πρακτικά χαρακτηριστικά.



Επίσης, το μεγαλύτερο ωφέλιμο φορτίο και η υψηλότερη ισχύς του υδραυλικού συστήματος τα καθιστούν ισχυρά εργαλεία στο χωράφι και στο δρόμο. Όλα τα μοντέλα εφοδιάζονται με τετρακύλινδρους κινητήρες οι οποίοι παράγουν μέγιστες ιπποδυνάμεις που ξεκινούν από τους 105 και φτάνουν τους 145 ίππους για το νέο ισχυρότερο μοντέλο. Διατίθενται τρεις εκδόσεις εξοπλισμού – Essential, Efficient και Exclusive, και μία γκάμα προαιρετικών επιλογών, με τα πλεονεκτήματα ελέγχου και ευχρηστίας που προσφέρει η πιο προηγμένη γενιά της τεχνολογίας Smart Farming.



«Οι ευέλικτοι γεωργικοί ελκυστήρες της σειράς MF 5S συνδυάζουν υψηλές επιδόσεις, άνεση και ευελιξία με την καλύτερη στην κατηγορία ορατότητα και ειδικά χαρακτηριστικά που τα καθιστούν τα απόλυτα τρακτέρ-φορτωτές» δήλωσε ο Francesco Murro, Διευθυντής Μάρκετινγκ της Massey Ferguson Ευρώπης & Μέσης Ανατολής. «Εξαιρετικά πολυχρηστικά τρακτέρ, τα μηχανήματα της Σειράς MF 5S προσφέρουν τη κατάλληλη επιλογή ισχύος και εξοπλισμού, κατάλληλες για κάθε είδους εφαρμογή. Συνεχίζοντας την επιτυχία της Σειράς MF 5700 S, αυτά τα σύγχρονα τρακτέρ προσφέρουν απλή λειτουργία και αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά με μικρότερο κόστος ιδιοκτησίας. Το MF 5S συνδυάζει τις συμπαγείς διαστάσεις που απαιτούνται για κτηνοτροφικές και μικτές αγροτικές εργασίες με τις απαραίτητες επιδόσεις και τη δύναμη για εργασίες άροσης,» πρόσθεσε.



Με συμπαγείς διαστάσεις και μεταξόνιο 2,55 μέτρων, πολύ καλή ορατότητα από το χαμηλωμένο από και υψηλή υδραυλική ροή και έλεγχο, τα MF 5S πετυχαίνουν μεγάλη ευελιξία, στοιχείο αναγκαίο για τις εφαρμογές για τις οποίες προορίζεται. Για εργασίες άροσης και μικτές αγροτικές δραστηριότητες, τα τρακτέρ προφέρουν μία σειρά χαρακτηριστικών βελτίωσης της απόδοσης.

Η ικανότητα ανύψωσης του πίσω υδραυλικού συστήματος είναι αυξημένη στα 5.700 κιλά σε όλη τη γκάμα, και σε μερικές περιπτώσεις στα 6.000 κιλά, ενώ στο νέο, ισχυρότερο εμπρός υδραυλικό σύστημα η ανυψωτική ικανότητα έχει αυξηθεί εντυπωσιακά από 2.500 στα 3.000 κιλά. Συνδυαζόμενο με ένα υψηλότερο μικτό βάρος οχήματος 9.500 κιλών, αυτό επιτρέπει στα τρακτέρ να διαχειρίζονται με ασφάλεια φαρδύτερα παρελκόμενα για βελτίωση της παραγωγικότητας.



Η τελευταία γενιά της τεχνολογίας Smart Farming βελτιώνει ακόμα περισσότερο τις επιδόσεις και την αποδοτική λειτουργία με εύχρηστες λειτουργίες για αγροτικές εργασίες όπως τηλεμετρία MF Connect, MF Guide auto-steering MF Section Control και MF Rate Control. «Είτε χρησιμοποιούνται σε αροτραίες εκτάσεις ή με εργολάβο σε κτηνοτροφικές/αγροτικές ή γαλακτοπαραγωγικές εργασίες, αυτοί οι απλοί, αξιόπιστοι, άνετοι, ευέλικτοι και πλήρως εξοπλισμένοι γεωργικοί ελκυστήρες προσφέρουν τις επιδόσεις που χρειάζονται οι σύγχρονοι αγρότες με χαμηλό λειτουργικό κόστος» πρόσθεσε ο κ. Murro.

Εξατομίκευση με ειδικές εκδόσεις

Τα 5 μοντέλα (5S.105, 5S.115, 5S.125, 5S.135 και 5S.145) διατίθενται σε τρεις εκδόσεις εξοπλισμού: Essential, Efficient ή Exclusive. Τα πακέτα αυτά περιλαμβάνουν ένα εύρος χαρακτηριστικών απόδοσης και άνεσης για να ταιριάζουν σε μια σειρά εφαρμογών. Η κλασική λίστα εξοπλισμού περιλαμβάνει υδραυλική αντλία, έλεγχο βαλβίδων, AutoDrive, χειριστήρια joystick και ανάρτηση καμπίνας.



Τα μοντέλα Exclusive είναι πλήρως εξοπλισμένα και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, υδραυλικό σύστημα 110 λίτρων/λεπτό με έως οκτώ υδραυλικές βαλβίδες, υδραυλικό joystick, έλεγχο Multipad, κιβώτιο AutoDrive, αυτόματο σύστημα κλιματισμού, ανάρτηση καμπίνας, Superluxe κάθισμα με αερανάρτηση και οθόνη αφής Datatronic 5.

Η έκδοση Efficient είναι παρόμοια, με τη διαφορά ότι έχει δύο ηλεκτρικές και δύο μηχανικές βαλβίδες πίσω, στάνταρ A/C και κάθισμα με αερανάρτηση, ενώ η οθόνη αφής Datatronic 5 είναι προαιρετική. Οι εκδόσεις Essential χρησιμοποιούν επιλογέα ταχυτήτων με μοχλό Τ αντί του Multipad, ενώ το υδραυλικό joystick προσφέρεται προαιρετικά και το AutoDrive αντικαθίσταται από το Speedmatching στο κιβώτιο Dyna-4. Έχει υδραυλική αντλία 58 λίτρων/λεπτό και δύο πίσω μηχανικές βαλβίδες – μέχρι τέσσερις προαιρετικά.

Υψηλή τεχνογνωσία στον τομέα των φορτωτών

Σύμφωνα με την εταιρεία, στο ρόλο τους ως τρακτέρ - φορτωτές όλα τα μοντέλα 5S φέρουν σημαντική ευελιξία, πολύ καλή ορατότητα πάνω από το λεπτό καπό και αποδοτικό υδραυλικό σύστημα υψηλής ροής. Οι εργασίες φόρτωσης γίνονται πολύ πιο εύκολα χάρη στα χειριστήρια του κιβωτίου, το Brake-to-Neutral(Με το φρένο απομονώνει, χωρίς ο χειριστής να πατάει συμπλέκτη) και το joystick. Οι εκδόσεις οροφής Visio παρέχουν επίσης καθαρή επόπτευση του παρελκόμενου σε όλο το εύρος ανύψωσης. Εκτός του ότι παραδίδεται με υποδομή φορτωτή, το MF 5S διατίθεται με έναν εργοστασιακό φορτωτή.



Ένας νέος ταχυσύνδεσμος περιλαμβάνει πλέον τόσο το υδραυλικό όσο και το ηλεκτρικό σύστημα, κάτι που διευκολύνει την τοποθέτηση και την εξαγωγή του φορτωτή στη φάρμα ή στο χωράφι. Η Massey Ferguson δεν προσφέρει μόνο μία ευρεία γκάμα φορτωτών MF FL παράλληλης και μη παράλληλης ανύψωσης, αλλά και εργοστασιακά ενσωματωμένους στο MF 5S. Όπως αναφέρει η κατασκευάστρια, η χρήσιμη αυτή επιλογή περιλαμβάνει ένα υποπλαίσιο, ειδικούς σωλήνες και μηχανικά ή ηλεκτρονικά joysticks για πλήρη ενσωμάτωση του φορτωτή στο τρακτέρ. Αυτό βοηθά στη διατήρηση της ευελιξίας ακόμα και όταν το τρακτέρ φέρει συνδεδεμένο εμπρός υδραυλικό σύστημα.

Πιο δροσερή και άνετη καμπίνα

Όλα τα μοντέλα της Σειράς MF 5S εφοδιάζονται με μία καμπίνα υψηλών προδιαγραφών, που παρέχει υψηλό επίπεδο άνεσης στους χειριστές. Το νέο σύστημα HVAC βελτιώνει την κατανομή αέρα, επιτρέποντας στους χειριστές όχι μόνο να ρυθμίζουν και να διατηρούν την πιο ευχάριστη θερμοκρασία, αλλά να μειώνεται και ο χρόνος ξεθαμπώματος και ξεπαγώματος. Στις εκδόσεις Exclusive και Efficient, ένα νέο υποβραχιόνιο, όπως αυτό που χρησιμοποιείται στη ναυαρχίδα MF 8S, φιλοξενεί Multipad(πολυλειτουργικό) joystick. Από αυτό, ο χειριστής ελέγχει διάφορες λειτουργίες όπως εμπρόσθια κίνηση/όπισθεν, υδραυλικό σύστημα και βαλβίδες.



Το Multipad joystick μπορεί επίσης να εξοπλίζεται με ένα micro joystick για τη διαχείριση δύο πίσω βαλβίδων (ή οποιαδήποτε άλλη βαλβίδα όταν το τρακτέρ διαθέτει οθόνη Datatronic 5). Οι φορτωτές λειτουργούν με ανεξάρτητο joystick που είναι τοποθετημένο δίπλα στο Multipad. Ενώ στα τρακτέρ με Datatronic 5, η οθόνη είναι εργονομικά τοποθετημένη δεξιά της κονσόλας. Οι εκδόσεις Essential έχουν μικρότερο υποβραχιόνιο, ενώ το κιβώτιο λειτουργεί μέσω ενός μικρού μοχλού Τ και ανεξάρτητων μοχλών για τις βαλβίδες. Στα τρακτέρ - φορτωτές το joystick βρίσκεται μπροστά από το υποβραχιόνιο.

Δύναμη με οικονομία

Οι τελευταίοι τετρακύλινδροι κινητήρες AGCO Power 4,4 λίτρων, πληρούν τις προδιαγραφές Stage V με την τεχνολογία MF All-in-One. Αυτή η λύση είναι σχεδιασμένη για όλη τη διάρκεια ζωής του τρακτέρ και βοηθά στη μείωση του λειτουργικού κόστους.



Με την υπογραφή της AGCO Power, οι καταλύτες SCR, DOC και αιθάλης είναι όμροφα τοποθετημένα σε μία συμπαγή μονάδα κάτω από την καμπίνα, ώστε να διατηρείται η ορατότητα πάνω από το χαμηλό, λεπτό καπό. Τα μεγαλύτερα διαστήματα σέρβις αυξάνονται τώρα στις 600 ώρες για την αντικατάσταση λαδιού και φίλτρου καυσίμου, κάτι που μειώνει περαιτέρω το λειτουργικό κόστος. Τέλος, ένα νέο σύστημα βελτιστοποιημένης ροής βελτιώνει την ψύξη του κινητήρα, και κατ’ επέκταση βελτιώνονται οι επιδόσεις και η συνολική απόδοση.

Αξιόπιστα κιβώτια ταχυτήτων

Όλα τα τρακτέρ της Σειράς MF 5S διατίθεται με τα διάσημα κιβώτια της Massey Ferguson 16 x16 Dyna-4 ή 24 x 24 Dyna-6, semi-powershift (Ημιαυτόματο). Πολύ αποδοτικά και ευκολόχρηστα και τα δύο, περιλαμβάνουν τη λειτουργία Brake-to-Neutral (Με το φρένο απομονώνει, χωρίς να πατάει συμπλέκτη ο χειριστής) . Στις εκδόσεις Exclusive και Efficient τα κιβώτια περιλαμβάνουν λειτουργία AutoDrive (στάνταρ) και ελέγχονται μέσω του Multipad joystick. Το AutoDrive προσφέρει αυτόματες αλλαγές τεσσάρων ή έξι σταδίων τόσο στο χωράφι όσο και στο δρόμο. 



Οι εκδόσεις Essential με Dyna-4 έχουν επιλογέα T-Lever με Speedmatching (επιλογή ταχύτητας), που επιλέγει αυτόματα την κατάλληλη σχέση powershift ανάλογα με τη ταχύτητα ενώ τα μοντέλα Dyna-6 διαθέτουν AutoDrive (Αυτόματες αλλαγές ταχυτήτων). Πιο αργές σχέσεις  διατίθενται προαιρετικά σε όλα τα μοντέλα, προσφέροντας ταχύτητες έως 70 μέτρα/ώρα με ελαστικά 34” ή 80 μέτρα/ώρα με ελαστικά 38”.

Στιβαρός αναρτώμενος εμπρός άξονας

Ένας νέος, αναρτώμενος εμπρός άξονας, συμβάλλει στη μικρή ακτίνα στροφής των 4 μέτρων για τα τρακτέρ. Η εργασία με τον νέο εμπρόσθιο υδραυλικό άξονα χωρητικότητας 3 τόνων -μπορεί τώρα να σηκώσει έξτρα 500 κιλά- βελτιώνει την απόδοση, επιτρέποντας στα τρακτέρ να χρησιμοποιούν μεγαλύτερα παρελκόμενα μπροστά. Έξτρα άνεση παρέχεται όμως και με την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη υδραυλική ανάρτηση, που περιλαμβάνει δύο πιο μακρές κυλινδρικές μπουκάλες και τρεις μπουκάλες αζώτου, για να απορροφούν τους κραδασμούς.

Υδραυλικό σύστημα με ικανότητα ανύψωσης βαρύτερων φορτίων

Η κατασκευάστρια μάς λέει ότι το υδραυλικό σύστημα τριών σημείων έχει επανασχεδιαστεί για να διαχειρίζεται βαρύτερα φορτία με ικανότητα ανύψωσης 5.700 κιλά – 7% πλέον του προκατόχου τους ενώ αυτή, σε ορισμένες περιπτώσεις, φτάνει τα 6.000 κιλά. Το υδραυλικό σύστημα είναι κατασκευασμένο από νέα εξαρτήματα που παρέχουν μεγαλύτερη αντοχή και ευελιξία τοποθέτησης με ένα νέο υδραυλικός πάνω βραχίονα ασφάλισης (άγκιστρο) να διατίθεται τώρα προαιρετικά.



Το εμπρός υδραυλικό σύστημα έχει εξελιχθεί με γνώμονα την τοποθέτησή του στο νέο αναρτώμενο άξονα, γι’ αυτό και υιοθετεί μία ολοκληρωμένη σχεδίαση ώστε να διατηρείται η ακτίνα στροφής των 4 μέτρων. Με ικανότητα ανύψωσης αυξημένη από 2.500 κιλά στα 3.000 κιλά, αυτό επιτρέπει στους χειριστές να βελτιώνουν την απόδοση, εκτελώντας δύο εργασίες ταυτόχρονα, με μεγαλύτερα, φαρδύτερα παρελκόμενα. Το υδραυλικό σύστημα συνοδεύεται από μία αναβαθμισμένη εγκατάσταση Front Pack, που περιλαμβάνει δύο βαλβίδες στάνταρ, και έως τέσσερις προαιρετικά.

Απαντώντας στη ζήτηση των πελατών, η εταιρεία λέει ότι το υδραυλικό σύστημα διατίθεται επίσης χωρίς συνδέσμους ή με δύο, ηλεκτρικούς εμπρός συνδέσμους σε όλες τις εκδόσεις αυτά ελέγχονται με το ίδιο joystick στην καμπίνα.

Έλεγχος μέσω οθόνης αφής και Smart Farming

H τηλεμετρία MF Connect διατίθεται προαιρετικά με όλα τα μοντέλα MF 5S, επιτρέποντας στους χρήστες να παρακολουθούν όλα το στόλο των μηχανημάτων τους, δείχνοντας την τρέχουσα θέση τους, διαδρομές που έχουν διανύσει και μία σειρά πληροφοριών που αφορούν τη λειτουργία τους. Η οθόνη Datatronic 5 προσφέρει διαισθητική λειτουργία και αποτελεί βασικό εξοπλισμό των εκδόσεων Exclusive και προαιρετικό για τις υπόλοιπες.



Ως ένα σταθμός πληροφοριών για τον χειριστή, η οθόνη αφής είναι συμβατή με το ISOBUS ώστε να παρακολουθεί όλες τις λειτουργίες του τρακτέρ και να ελέγχει όλα τα συμβατά παρελκόμενα. Όλα τα στοιχεία της σειράς MF Technologies/Smart Farming Suite τρέχουν μέσω της Datatronic 5. Μεταξύ αυτών είναι το MF Guide (αυτόματος χειρισμός), καθώς και το MF Section Control με το MF Rate Control, που μπορούν τώρα να διαχειρίζονται μέχρι 36 σημεία και πέντε προϊόντα.

Η οθόνη Datatronic 5 είναι προ-εγκατεστημένη με λογισμικό MF TaskDoc για να δημιουργεί αρχεία αγροτικών εκτάσεων με τη μορφή χαρτών, να καταγράφει τη χρήση καυσίμου, να δημιουργεί αναφορές εργασιών και να διατηρεί λίστες δεδομένων για κάθε εκτάριο. Όπως τονίζει η Massey Ferguson, το MF TaskDoc Pro διευκολύνει ακόμα περισσότερο τις εργασίες καθώς επιτρέπει τη μεταφορά δεδομένων μέσω του Agrirouter, στο λογισμικό διαχείρισης αγροκτήματος του χρήστη ή το Next Machinery Management. Εναλλακτικά, οι λειτουργίες αυτές μπορούν επίσης να ελέγχονται  στην προαιρετική οθόνη αφής Fieldstar 5.

Σχεδιαστική αναβάθμιση

Με τη παρουσίαση του MF 5S, η Massey Ferguson συνεχίζει την εφαρμογή της νέας, εντυπωσιακής σχεδιαστικής φιλοσοφίας που είδαμε για πρώτη φορά στη προηγμένη νέα Σειρά MF 8S, υιοθετώντας την ίδια νεο-ρετρό εμφάνιση με μοντέρνους προβολείς και χαρακτηριστικά LED.



Αυτή η σχεδίαση τιμά την κληρονομιά της μάρκας, ενσωματώνοντας μία ερμηνεία της εμβληματικής MF γκρι sabre ρίγας στο πλάι και του χαρακτηριστικού χαλιναριού στο καπό, που χρονολογείται από τη σειρά MF 100.

Αποκλειστικός Εισαγωγέας - Διανομέας της Massey Ferguson
στην Ελλάδα είναι ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

28-11-2021 16:46ΚΑΡΑΜΑΣΙΩΤΗΣ

ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΗ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΣ ΒΕΛΤΙΟΣΗΣ ,,,,,, ΠΕΡΝΑ ΤΗΛ ΜΟΥ 6938161666

Απάντηση

21-12-2020 18:32Χωραφάς παναγιωτης

Κάθε μοντέλο και καλύτερο εύχομαι να αγαπηθεί όπως τα προηγούμενα ποτέ θα τα δούμε από κοντά; Το περιμένω γιατί έρχεται η ώρα της αντικαταστασης

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία