BACK TO
TOP
Θεσμικά

Πάνω από 40 εκατ. σε συνεδεδεμένες την προηγούμενη εβδομάδα

Χωρίς μεγάλα προβλήματα έκλεισε ο κύκλος καταβολής των συνδεδεμένων ενισχύσεων για το 2019 σε μια σειρά από προϊόντα στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, γεγονός στο οποίο αναφέρεται με ανακοίνωση του το απόγευμα της Παρασκευής και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης. Το τελευταίο «πακέτο» περιελάμβανε κάτι παραπάνω από 40 εκατ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος να αφορά στη συνδεδεμένη των βοοειδών για την οποία βεβαίως δεν έλειψαν τα παραπάνω, καθώς η τελική ενίσχυση κατά κεφαλή ζώου ήταν μικρότερη αυτής που ανέμεναν οι δικαιούχοι.

cow_calf_2

Γιάννης Πανάγος

56
4

Βεβαίως, καλό είναι να αναφερθεί εδώ ότι μόνο στην Ελλάδα, η καταβολή τακτικών άμεσων ενισχύσεων αυτής της μορφής, οι οποίες καλύπτονται στο σύνολό τους από κοινοτικούς πόρους, συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο πανηγυρισμών εκ μέρους των αρμόδιων αρχών. Κι αυτό γιατί, το σαθρό και προβληματικό σύστημα μηχανοργάνωσης σε συνδυασμό με τις κάθε είδους δεσμεύσεις και δουλείες, καθιστούν και την υπόθεση αυτή... πολιτικό άθλο.
Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση ο κ. Βορίδης προχωράει ένα βήμα παρακάτω, σχετίζοντας τις εν λόγω πληρωμές με τις κινήσεις διευκολύνσεων και ενίσχυσης της ρευστότητας που γίνονται αυτό τον καιρό εξαιτίας της πανδημίας. Αφήνει να εννοηθεί έτσι ότι πρόκειται για ένα είδος «εξυπηρέτησης», την ώρα που είναι σαφές ότι οι ενισχύσεις αυτές αποτελούν μια ακόμα υποχρέωση του κράτους η οποία καλό είναι να διευθετείται με διαφάνεια, συνέπεια και χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Η ανακοίνωση Βορίδη έχει ως ακολούθως:  
ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης: Ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ
η καταβολή
του συνόλου των συνδεδεμένων ενισχύσεων για το 2019

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο των ευεργετικών μέτρων που λαμβάνονται από το Υπουργείο για την άμβλυνση των επιπτώσεων που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού στον πρωτογενή τομέα και προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα των παραγωγών, πέτυχε την κρίσιμη επίσπευση της καταβολής των συνδεδεμένων ενισχύσεων στο σύνολο των αγροτικών προϊόντων για το έτος 2019.

Συγκεκριμένα και έπειτα από μεθοδικές κινήσεις του κ. Βορίδη, ολοκληρώθηκε στα μέσα Μαΐου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η καταβολή της πληρωμής όλων των συνδεδεμένων ενισχύσεων, έναν και πλέον μήνα νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία που δίνει ο Υπουργός στην έμπρακτη στήριξη των Ελλήνων παραγωγών, αναγνωρίζοντας παράλληλα τον καθοριστικό τους ρόλο στη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας της πατρίδας μας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό με το οποίο ολοκληρώθηκε η καταβολή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για το προηγούμενο έτος ανέρχεται στα 40.137.904,20 ευρώ.

Επιπροσθέτως σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του παραπάνω ποσού, δηλαδή 38.850.883,70 ευρώ, κατευθύνθηκε σε συνδεδεμένες ενισχύσεις και ενισχύσεις για τα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους οι οποίες καταβάλλονται για πρώτη φορά στο πλαίσιο των πληρωμών για τις αιτήσεις έτους 2019.

Αναλυτικά οι δικαιούχοι και το συνολικό ποσό που διατέθηκε σε αυτούς:

  • 1.549.113,13 ευρώ σε 3.833 δικαιούχους ενίσχυσης για ροδάκινα προς χυμοποίηση,
  • 33.291.840,68 ευρώ σε 8.408 δικαιούχους ενίσχυσης για βόειο κρέας,
  • 2.248.355,97 ευρώ σε 69 δικαιούχους ενίσχυσης για βοοτρόφους (Μέτρο 1),
  • 526.816,99 ευρώ σε 54 δικαιούχους ενίσχυσης για αιγοπροβατοτρόφους (Μέτρο 2),
  • 1.234.756,93 ευρώ σε 2.194 δικαιούχους ενίσχυσης για διατήρηση της καλλιέργειας αμπελώνων VQPRD στα μικρά νησιά Αιγαίου Πελάγους (ΜΝΑ).

Το ποσό των 1.287.020,50 ευρώ αφορά σε συμπληρωματικές πληρωμές για: βασική ενίσχυση, πράσινη ενίσχυση, γεωργούς νεαρής ηλικίας, ειδική ενίσχυση βάμβακος, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά σανοδοτικά ψυχανθή, βρώσιμα όσπρια, βιομηχανική τομάτα, σκληρό σίτο, ζαχαρότευτλα, καρπούς με κέλυφος, μήλα, σπόρους σποράς, κορινθιακή σταφίδα, πορτοκάλια προς χυμοποίηση, σπαράγγια, αιγοπρόβειο κρέας, διατήρηση των παραδοσιακών ελαιώνων στα ΜΝΑ και καλλιέργεια γεωμήλων στα ΜΝΑ.

Ο κ. Βορίδης επισημαίνει ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει να μεριμνά για την έμπρακτη στήριξη των Ελλήνων παραγωγών και κτηνοτρόφων, προκειμένου αυτοί με τη σειρά τους να συνεχίσουν να συνεισφέρουν στην επισιτιστική επάρκεια και τη διατροφική ασφάλεια της πατρίδας μας.


Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Έγινε η πίστωση συνδεδεμένης στα βοειδή, πήρε ΦΕΚ και το ρύζι
Από το μεσημέρι της Τετάρτης άρχισαν να βλέπουν στους λογαριασμούς τους χρήματα αγρότες και κτηνοτρόφοι, από το πακέτο πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ συνολικού ποσού 41,7 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά κυρίως σε συνδεδεμένες ενισχύσεις στον τομέα του βόειου κρέατος, την συνδεδεμένη βοοτρόφων, συνδεδεμένη ροδακίνων προς χυμοποίηση, καθώς και κτηνοτρόφων χωρίς γη.     

Εντός της ημέρας ολοκληρώθηκαν τελικά οι πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων που είχαν προγραμματισθεί για την τρέχουσα εβδομάδα, με την ειδική ενίσχυση στα βοοειδή που ταλαιπώρησε αυτή τη φορά τους δικαιούχους να πιστώνεται στους λογαριασμούς των παραγωγών και μάλιστα σημαντικά μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, η συνδεδεμένη των βοοειδών διαμορφώνεται φέτος στα 156,2 ευρώ ανά επιλέξιμο θηλυκό ζώο, από 171 ευρώ που ήταν την περασμένη χρονιά. 

Η απόφαση για τη συνδεδεμένη στα βοοειδή αναμένεται να δημιουργήσει νέο κύμα διαμαρτυρίας από την πλευρά των δικαιούχων, οι οποίοι, με βάση τις διαβεβαιώσεις που είχαν από τους αρμόδιους ανέμεναν κατά τι αυξημένη ενίσχυση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. 

Αναλυτικά ο σχετικός πίνακας του ΟΠΕΚΕΠΕ εδώ

Δείτε αναλυτικά εδώ το σχετικό ΦΕΚ.

Κατά τα λοιπά, στο πακέτο πληρωμών συνολικού ύψους 47,5 εκατ. ευρώ περίπου, περιλαμβάνονται ακόμα οι ενισχύσεις στα ροδάκινα για χυμοποίηση, στα ειδικά μέτρα 1 και 2 (ζωικό κεφάλαιο χωρίς γη). Σε ότι αφορά στο ρύζι, παρ' ότι η σχετική απόφαση υπεγράφη από την περασμένη εβδομάδα από τον υπουργό Μάκη  Βορίδη, επειδή καθυστέρησε στη διαδρομή και δεν έχει πάρει ακόμα ΦΕΚ, θα παραμείνει για πληρωμή κάπως αργότερα. 

Όσον αφορά λοιπόν στις υπόλοιπες συνδεδεμένες, οι οποίες θα συμπεριληφθούν στην πληρωμή, η ενίσχυση στα συμπύρηνα ροδάκινα για χυμοποίηση ορίζεται στα 26,5 ευρώ το στρέμμα, ενώ ο προϋπολογισμός για το έτος ανέρχεται στα 2,8 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι για το 2018 η συνδεδεμένη στα συμπύρηνα ροδάκινα καθορίστηκε στα 23 ευρώ το στρέμμα, αυξημένη κατά 40% σε σχέση με το 2017 οπότε και κυμάνθηκε στα 16,5 ευρώ.

Επιπλέον, όσον αφορά τα ειδικά δικαιώματα για τους κτηνοτρόφους χωρίς γη, το Μέτρο 1 η συνδεδεμένη σε κτηνοτρόφους βοοτροφικών εκμεταλλεύσεων ορίζεται στα 240,52 ευρώ ανά ΜΜΖ – κατάτι μειωμένο από πέρυσι που ήταν στα 247,90 ευρώ ανά ΜΜΖ και προϋπολογισμό 2,7 εκατ. ευρώ και το Μέτρο 2 η συνδεδεμένη σε κτηνοτρόφους αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων ορίζεται στα 47,70 ευρώ ανά ζώο – λίγο αυξημένο από πέρυσι που ήταν στα 46,40 ευρώ ανά ζώο, συνολικού μπάτζετ 0,5 εκατ. ευρώ.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η ενίσχυση στο ρύζι ορίστηκε στα 298,3 ευρώ, με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, πριν λίγες ημέρες σχεδόν στα ίδια με το έτος 2018 που ήταν στα 30 ευρώ το στρέμμα, με συνολικό μπάτζετ περί τα 7,6 εκατ. ευρώ.
Η συγκεκριμένη κιόλας ενίσχυση για το 2019 ορίστηκε με ΦΕΚ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και καθορίζεται στα 298,33 €/εκτάριο.
Δείτε εδώ το σχετικό ΦΕΚ.

Στην πληρωμή αυτή χρήματα αναμένεται να δουν και οι αμπελουργοί Σαντορίνης, με το ποσό της ενίσχυσης να καθορίζεται στα 70 ευρώ το στρέμμα, όσο και την περασμένη χρονιά, αλλά με μειωμένο το συνολικό διατιθέμενο ποσό της ενωσιακής ενίσχυσης στα 1,4 εκατ. ευρώ από 2 εκατ. ευρώ.

Τέλος σημειώνεται ότι μαζί στις πιστώσεις αυτές θα περιλαμβάνονται και υπόλοιπα από συνδεδεμένες ενισχύσεις που έχουν ήδη καταρχήν πληρωθεί και προχώρησαν είτε οι παραγωγοί είτε οι διοικητικοί του Οργανισμού Πληρωμών σε διορθώσεις, όπως και διορθωτικές επί της ενιαίας ενίσχυσης, του πρασινίσματος και των γεωργών νεαρής ηλικίας.


Οι σχετικές αποφάσεις με τα ύψη των ενισχύσεων αναφέρουν τα εξής:

Συμπύρηνα ροδάκινα

Άρθρο 1

Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στον τομέα των συμπύρηνων ροδάκινων που οδηγούνται προς χυμοποίηση για το έτος ενίσχυσης 2019, καθορίζεται στα 265 ευρώ/εκτάριο.

Βοοειδή

Άρθρο 1

Τον καθορισμό του ύψους της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο ποσό των 156.2 ευρώ ανά επιλέξιμο θηλυκό ζώο, σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αρ. 1639/65123/ 15.6.2017 υπουργικής απόφασης, με θέμα «Λεπτομέρειες εφαρμογής της χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα του βόειου κρέατος σύμφωνα με το άρθρο 52 του Κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και το κεφάλαιο 5 του Κανονισμού (ΕΕ) 639/2014 της Επιτροπής από το έτος 2017 και εφεξής» (Β’ 2212), όπως ισχύει κάθε φορά.

Ειδικά δικαιώματα κτηνοτρόφων χωρίς γη

Άρθρο 1

Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στον τομέα της κτηνοτροφίας για το έτος ενίσχυσης 2019, καθορίζεται για το Μέτρο 1 (βοοειδή) στα 240,52 ευρώ ανά ΜΜΖ και για το Μέτρο 2 (αιγοπρόβατα) στα 47,70 ευρώ ανά ζώο.




Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει τα εξής: 

Ο ΥπΑΑΤ, Μάκης Βορίδης επισπεύδει την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα της κτηνοτροφίας

 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στην κατεύθυνση της διαρκούς και έμπρακτης στήριξης του κλάδου της ελληνικής κτηνοτροφίας υπέγραψε την απόφαση με την οποία καθορίζεται το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης για το έτος 2019, η οποία αφορά το ζωϊκό κεφάλαιο χωρίς γη στους κτηνοτρόφους βοοτροφικών και αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων (πρώην ειδικά δικαιώματα).

 Με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση το ποσό της ενίσχυσης για το Μέτρο 1 (βοοειδή) έχει καθοριστεί στα 240,52 ευρώ ανά ΜΜΖ (Μονάδα Μεγάλου Ζώου) και αφορά 11.473 δικαιούχους και για το Μέτρο 2 (αιγοπρόβατα) στα 47,70 ευρώ ανά ζώο που αφορά 11.488 δικαιούχους. 

 Ο Υπουργός, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει επισπεύσει την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης σε κτηνοτρόφους χωρίς γη κατά έναν και πλέον μήνα σε σχέση με πέρυσι.

 Η πίστωση της ενίσχυσης στους λογαριασμούς των δικαιούχων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Μαΐου.

 Όπως επισημαίνει ο κ. Βορίδης, το Υπουργείο θα συνεχίσει να στηρίζει εμπράκτως και να καταβάλλει εγκαίρως τις ενισχύσεις προς τους Έλληνες παραγωγούς και κτηνοτρόφους προκειμένου αυτοί να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παραγωγική τους δραστηριότητα.

 

Απο το μεσημερι της Τεταρτης 13 Μαΐου άρχισαν να βλεπουν στπυς λογαριασμους τους χρηματα 15.727 αγροτες και κτηνοτροφοι, συνολικού ποσού 41,73 εκατ. από τις πληρωμές των Συνδεδεμένων.

Πιο συγκεκριμένα οι πληρωμές αφορούν:
-ειδική ενίσχυση για την καλλιέργεια βαμβακιού
-ενίσχυση για την διατήρηση της καλλιέργειας αμπέλων
-ενίσχυση για την διατήρηση των παραδοσιακών ελαιώνων
-ενίσχυση για την καλλιέργεια γεωμήλων
-καθεστώς βασικής ενίσχυσης κορινθιακή σταφίδα
-νέοι γεωργοί
-πράσινη ενίσχυση
-προσθετή ενίσχυση για σκληρό σιτάρι
-συνδεδ. ενίσχυση για την καλλιέργεια καρπών με κέλυφος συνδεδ.
-ενίσχυση για την καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών σαν δοτικών ψυχανθών
-συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια μήλων
-συνδεδεμένη ενίσχυση στον τομέα του βόειου κρέατος
-συνδεδεμένη ενίσχυση στον τομέα του προβείου και αίγειου κρέατος
-συνδ, ενίσχυση Αιγοπροβατοτρόφων (μέτρο 2) βάσει της παρ. 4 αρ.52 καν.(EE) 1307/2013
-συνδ, ενίσχυση βουτρόφων (μέτρο 1) βάσει της παρ. 4 αρ.52 καν.(ΕΕ) 1307/2013 συνδ, ενίσχυση για την καλλιέργεια βιομηχανικής τομάτας
-συνδ. ενίσχυση για την καλλιέργεια βρωσίμων οσπρίων
-συνδ. ενίσχυση για την καλλιέργεια ζαχαροτεύτλων
-συνδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών συνδ. ενίσχυση για την καλλιέργεια σπαραγγιών
-συνδ. ενίσχυση για την καλλιέργεια σπορών προς σπορά
-συνδ. ενίσχυση για την παράδοση πορτοκαλιών προς χυμοποίηση
-συνδ. ενίσχυση για την παράδοση ροδάκινων προς χυμοποίηση

Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν και οι πληρωμές της συνδ. ενίσχυσης για την καλλιέργεια ρυζιού,  συνολικού ποσού 7.3 εκατ. ευρώ σε  3.947 δικαιούχους.

Η ανακοίνωση ΟΠΕΚΕΠΕ για τις συνδεδεμένες έτους 2019

Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., παρά τις ειδικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν, συνεχίζει αδιάλειπτα την καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων για τη στήριξη του εισοδήματος των Ελλήνων γεωργών και την ενίσχυση της ελληνικής υπαίθρου. Έτσι, καταβλήθηκαν στις 13 Μαΐου 2020, άμεσες ενισχύσεις για τις αιτήσεις έτους 2019, συνολικού ποσού 40.137.904,20 ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος του ανωτέρω ποσού, ήτοι 38.850.883,70 ευρώ, αφορά σε συνδεδεμένες ενισχύσεις και ενισχύσεις για τα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους οι οποίες καταβάλλονται για πρώτη φορά στο πλαίσιο των πληρωμών για τις αιτήσεις έτους 2019. Το ποσό αυτό αναλύεται σε:

    549.113,13 ευρώ σε 3.833 δικαιούχους ενίσχυσης για ροδάκινα προς χυμοποίηση,

    291.840,68 ευρώ σε 8.408 δικαιούχους ενίσχυσης για βόειο κρέας,

    248.355,97 ευρώ σε 69 δικαιούχους ενίσχυσης για βοοτρόφους (Μέτρο 1),

    816,99 ευρώ σε 54 δικαιούχους ενίσχυσης για αιγοπροβατοτρόφους (Μέτρο 2),

    234.756,93 ευρώ σε 2.194 δικαιούχους ενίσχυσης για διατήρηση της καλλιέργειας αμπελώνων VQPRD στα μικρά νησιά Αιγαίου Πελάγους (ΜΝΑ).

Το πόσο των 1.287.020,50 ευρώ αφορά σε συμπληρωματικές πληρωμές για: βασική ενίσχυση, πράσινη ενίσχυση, γεωργούς νεαρής ηλικίας, ειδική ενίσχυση βάμβακος, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά σανοδοτικά ψυχανθή, βρώσιμα όσπρια, βιομηχανική τομάτα, σκληρό σίτο, ζαχαρότευτλα, καρπούς με κέλυφος, μήλα, σπόρους σποράς, κορινθιακή σταφίδα, πορτοκάλια προς χυμοποίηση, σπαράγγια, αιγοπρόβειο κρέας, διατήρηση των παραδοσιακών ελαιώνων στα ΜΝΑ και καλλιέργεια γεωμήλων στα ΜΝΑ.

Υπενθυμίζεται ότι για την ενημέρωσή τους σχετικά με τις πληρωμές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα Κέντρα Υποδοχής των αιτήσεων ενίσχυσης, στο αυτοματοποιημένο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. (210.880.2000) και στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (1540), το οποίο λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες, μεταξύ 09:00 και 17:00. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα προσωποποιημένης πληροφόρησης των δικαιούχων με τους εξής τρόπους:

Α.   Μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής «Καρτέλα του Αγρότη» (https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/FarmersTab/#/login).

Β.   Μέσω της εξειδικευμένης εφαρμογής «Δημοσιοποίηση Πληρωμών» (https://dip.opekepe.gr/) με χρήση των κωδικών πρόσβασης στο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών (TaxisNet).

Ο Πρόεδρος του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

 Δρ. Γρηγόριος Βάρρας

Για την ολοκλήρωση του συνόλου των συνδεδεμένων πληρωμών, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης: Ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ

η καταβολή του συνόλου των συνδεδεμένων ενισχύσεων
για το 2019

 

 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο των ευεργετικών μέτρων που λαμβάνονται από το Υπουργείο για την άμβλυνση των επιπτώσεων που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού στον πρωτογενή τομέα και προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα των παραγωγών, πέτυχε την κρίσιμη επίσπευση της καταβολής των συνδεδεμένων ενισχύσεων στο σύνολο των αγροτικών προϊόντων για το έτος 2019.

 

Συγκεκριμένα και έπειτα από μεθοδικές κινήσεις του κ. Βορίδη, ολοκληρώθηκε στα μέσα Μαΐου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η καταβολή της πληρωμής όλων των συνδεδεμένων ενισχύσεων, έναν και πλέον μήνα νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία που δίνει ο Υπουργός στην έμπρακτη στήριξη των Ελλήνων παραγωγών, αναγνωρίζοντας παράλληλα τον καθοριστικό τους ρόλο στη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας της πατρίδας μας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό με το οποίο ολοκληρώθηκε η καταβολή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για το προηγούμενο έτος ανέρχεται στα 40.137.904,20 ευρώ.

 

Επιπροσθέτως σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του παραπάνω ποσού, δηλαδή 38.850.883,70 ευρώ, κατευθύνθηκε σε συνδεδεμένες ενισχύσεις και ενισχύσεις για τα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους οι οποίες καταβάλλονται για πρώτη φορά στο πλαίσιο των πληρωμών για τις αιτήσεις έτους 2019.

 

Αναλυτικά οι δικαιούχοι και το συνολικό ποσό που διατέθηκε σε αυτούς:

  • 1.549.113,13 ευρώ σε 3.833 δικαιούχους ενίσχυσης για ροδάκινα προς χυμοποίηση,
  • 33.291.840,68 ευρώ σε 8.408 δικαιούχους ενίσχυσης για βόειο κρέας,
  • 2.248.355,97 ευρώ σε 69 δικαιούχους ενίσχυσης για βοοτρόφους (Μέτρο 1),
  • 526.816,99 ευρώ σε 54 δικαιούχους ενίσχυσης για αιγοπροβατοτρόφους (Μέτρο 2),
  • 1.234.756,93 ευρώ σε 2.194 δικαιούχους ενίσχυσης για διατήρηση της καλλιέργειας αμπελώνων VQPRD στα μικρά νησιά Αιγαίου Πελάγους (ΜΝΑ).

 

Το ποσό των 1.287.020,50 ευρώ αφορά σε συμπληρωματικές πληρωμές για: βασική ενίσχυση, πράσινη ενίσχυση, γεωργούς νεαρής ηλικίας, ειδική ενίσχυση βάμβακος, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά σανοδοτικά ψυχανθή, βρώσιμα όσπρια, βιομηχανική τομάτα, σκληρό σίτο, ζαχαρότευτλα, καρπούς με κέλυφος, μήλα, σπόρους σποράς, κορινθιακή σταφίδα, πορτοκάλια προς χυμοποίηση, σπαράγγια, αιγοπρόβειο κρέας, διατήρηση των παραδοσιακών ελαιώνων στα ΜΝΑ και καλλιέργεια γεωμήλων στα ΜΝΑ.

 Ο κ. Βορίδης επισημαίνει ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει να μεριμνά για την έμπρακτη στήριξη των Ελλήνων παραγωγών και κτηνοτρόφων, προκειμένου αυτοί με τη σειρά τους να συνεχίσουν να συνεισφέρουν στην επισιτιστική επάρκεια και τη διατροφική ασφάλεια της πατρίδας μας.

 

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

14-05-2020 15:23Ιωαννης

Από διπλασιασμό της περσινής τιμής ενόψει κορονοϊού πήγα στα 180 ευρώ Ανα ζώο και τελικά πληρωθήκαμε 156 και ποτέ μας ενημερώσατε σωστά δλδ βρε agronews όταν τα λεφτά μπήκαν στους λογαριασμούς μας ήδη ευχαριστούμε για την έγκριτη πληροφόρηση εύγε

Απάντηση

13-05-2020 12:25Εξαρχος Κ.

Μάλλον την κυβέρνηση την ενδιαφέρει μόνο η ενίσχυση ορισμένων κλάδων του πρωτογενούς τομέα εκεί που θα πρεπε να δώσει ιδιαιτερο βάρος σ όλο τον πρωτογενή τομεα. Αντί για αυξημένα πόσα στη συνδεδεμενη πάλι οι αγελαδοτροφοι θα δουν μειωμένα ποσά σ ένα τομεα που η χώρα μας είναι προβληματική σε παραγωγή κ εισάγει το 80% του βορείου κρέατος....

Απάντηση

13-05-2020 11:38Ανδρέας χριστοδουλοπουλος

... Όλα τα ρεπορτάζ σε σχέση με τη συνδέδεμενη των βοοειδών ήταν "για τα μπάζα"....! Τείνετε να γίνετε το πλέον αναξιόπιστο site! ... Και εις ανώτερα...!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές