BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ψηφίζει η Ευρωβουλή αντί 5.000, 7.000 ευρώ ειδική αγροτική ενίσχυση

Αύξηση του ορίου στήριξης στα 7.000 ευρώ ανά πληττόμενο αγρότη, αντί για 5.000 ευρώ που προέβλεπε η αρχική θέσητης Κομισιόν, προτείνει η Επιτροπή Γεωργίας των Ευρωβουλευτών στην Κομισιόν ζητώντας παράλληλα το ανώτατο όριο στήριξης από τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης να αυξηθεί κατά 2%. για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

lins

136
16

Πρόκειται για την αμφιλεγόμενη πρόταση της Κομισιόν, για ανακατανομή κονδυλίων από αδιάθετα ποσά Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΑΠ και όχι για φρέσκο χρήμα, όπως απαιτούν τέτοιου είδους έκτακτες καταστάσεις. Τώρα η Επιτροπή Γεωργίας της Ευρωβουλής (AGRI) πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την πρόταση της Επιθτροπής, εγκρίνοντας σχετική τροπολογία που ανεβάζει το ταβάνι ενίσχυσης κατά 2.000 ευρώ, η οποία έρχεται προς ψήφιση το απόγευμα της Πέμπτης 18 Ιουνίου στην Ολομέλεια του Σώματος μαζί με άλλες τροπολογίες.  

Υπενθυμίζεται ότι σε συνεδρίαση που είχαν τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προ ολίγων ημερών, ψήφισαν υπέρ μιας αύξησης της οικονομικής στήριξης που θα λάβουν οι αγρότες και  οι μικρές επιχειρήσεις τροφίμων. Μόλις εγκριθεί τόσο από το Κοινοβούλιο όσο και από το Συμβούλιο, ο κανονισμός θα πρέπει να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και να τεθεί σε ισχύ αμέσως.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τους ευρωβουλευτές είναι οι εξής:

  • Ανώτατο όριο στήριξης 7.000 ευρώ για έναν αγρότη και 50.000 ευρώ για έναν μεταποιητή τροφίμων
  • Η ενίσχυση πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Ιουνίου 2021 και οι αιτήσεις πρέπει να εγκριθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.
  • Το ανώτατο όριο στήριξης από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης αυξάνεται κατά 2%

 

Το επείγον μέτρο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μέρος μιας δέσμης μέτρων για τη στήριξη των αγροτών λόγω των αρνητικών επιπτώσεων του κορωνοϊού. Το μέτρο επιτρέπει στα κράτη μέλη της ΕΕ να χρησιμοποιούν πόρους από τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης για να αποζημιώνουν τους αγρότες και τις μικρές επιχειρήσεις.

Για μεγαλύτερη ταχύτητα, η Επιτροπή αποφάσισε να προτείνει την απόφαση απευθείας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι οι ευρωβουλευτές επιθυμούν τη βελτίωση της πρότασης, ενέκριναν ορισμένες τροπολογίες, οι οποίες εγκρίθηκαν ανεπίσημα από το Συμβούλιο της ΕΕ προκειμένου να αυξηθεί η υποστήριξη.

"Χαιρετίζω θερμά τα αποτελέσματα της σημερινής (10 Ιουνίου) ψηφοφορίας στην επιτροπή. Αυτό αποδεικνύει και πάλι ότι το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο μπορούν να συνεργαστούν στενά και γρήγορα όταν η γεωργία της ΕΕ χρειάζεται επειγόντως βοήθεια. Είμαι πεπεισμένος ότι η Ολομέλεια θα εγκρίνει αυτήν τη συμφωνία την επόμενη εβδομάδα και, ως εκ τούτου, θα δώσει στις χώρες της ΕΕ ένα άλλο μέσο για την παροχή οικονομικής βοήθειας στους αγρότες κατά τη διάρκεια της κρίσης του κοροναϊού. Ευχαριστώ επίσης την προεδρία του Κροατικού Συμβουλίου για την εποικοδομητική και άμεση συνεργασία τους », δήλωσε ο εισηγητής και πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, Norbert Lins.

Σχόλια (16)
Προσθήκη σχολίου

08-10-2020 12:39ΕΥΓΕΝΙΑ

ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ???

Απάντηση

24-08-2020 23:02ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗΣ ΣΚΟΔΡΑΣ

Πού και πότε κάνουμε την αίτηση; Η Χαλκιδική μπήκε σέ καραντίνα. Ισχύει ή αποζημίωση για όλη την περιοχή;

Απάντηση

08-08-2020 16:42Γωγω

Και που κανουμε την αιτηση ;

Απάντηση

22-06-2020 22:40Μουζακης Παναγιωτης

Πιοι είναι οι πλητομενοι αγρότες?

Απάντηση

18-06-2020 21:26ΜΙΧΑΛΗΣ

Αμεση παραίτηση του απατεώνα που εκπροσωπουσε την energa η οποία έκλεβε το ελληνικό κράτος Απο αυτον τον αλήτη περιμένετε χρήματα;

Απάντηση

18-06-2020 10:07ΝικοςΒ

Τα χρήματα που έχει δώσει ο κ. Βορίδης (ο χειρότερος υπουργός Γεωργίας που έχει τοποθετηθεί μετά την μεταπολίτευση) για την κρίση του κορονωϊου σαν πολιτικό που εκλεγέται στην ανατολική Αττική βόλεψε καθάρα τους αγρότες-ψηφοφόρους αυτής της περιοχής. Είχανε πάρει φωτιά τα τηλέφωνα απο το υποουργείο Γεωργίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να δώσουν τα 600 ευρώ στους δικηγόρους μιας και αυτό τον ένοιαζε βασικά. Αγαπητέ πρωθυπουργέ βάζεις εναν δικηγόρο που εκλεγεται στη Αττική για υπουργό Γεωργίας? Μας κατέστρεψε να ξέρετε.

Απάντηση

15-06-2020 22:47George

Όσοι τους ψήφισαν για να τους ξαναδοκιμασουν μπας κι έγιναν καλά παιδιά καλά να πάθουν

Απάντηση

15-06-2020 20:10Γιώργος Νικολούδης

Που είναι όλοι αυτοί οι Αγροτοσυνδικαλιστες να ξεσηκώσουν τον Έλληνα αγρότη σε κοινιτοποιησ εις ΑΦΑΝΤΟΙ!!! Εδώ και τρεις μήνες παρακολουθωντας τα γεγονότα τόσα εκατομμύρια που έχουν μοιράσει είδε κάποιος αγρότης χρήματα στην τσέπη του? Αυτός ο Βορίδης μου φένεται εκτελεί εντεταλμένη εντολή εξοντώσεις του Αγροτικού Τομέα! Θα μπορούσε η Κυρία Αραμπατζή να ήταν στη θέση του μιας και προέρχεται από Αγροτική Οικογένεια και εάν μπορώ να ψυχολογισω την εν λόγω Κυρία διακρίνω μια βαθιά θλίψη χαραγμένη στο πρόσωπο της! Ντροπή και Αισχος!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

15-06-2020 19:20ΜΑΝΏΛΗΣ φτάσε

ΠΕΡΙΜΈΝΕΤΕ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΌΤΕΣ ΛΕΦΤΆ! ΚΑΛΆ ΚΡΑΣΑ! ΑΦΟΎ ΚΟΙΜΌΜΑΣΤΕ ΚΑΛΆ ΝΑ ΠΆΘΟΥΜΕ

Απάντηση

15-06-2020 17:19ΤΣΙΛΙΓΚΑΣ Κωνσταντίνος

Ποτε θα είναι το 21 ή το 31

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές